Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   734 / 978
(#) Balaa16 hozzászólása Jan 9, 2020 /

A dolog apropója: ki kell cserélni a koaxot utp kábelre, mert a városban beüzemelték az optikai hálózatot, így a kábelmodem és kábeltv szolgáltatás helyett optikai digitális osztó kerül felszerelésre, és IPTV lesz előfizetve. Tájékozódni kellett volna, hogy hamarosan várható az új hálózat, így már elve utp-t kellett volna behúzni.
Ne legyünk előítéletesek, villanyszerelő készítette. Általam nagyon is megbecsült, idősebb szakember. Ha láttatok minőségi, szabályos kivitelezést, akkor ez az. Lehet, hogy a gégecső nem volt a legjobb megoldás, de nyilván nem arra gondolt a kivitelezés során, hogy a tulaj 1 hónappal az átadás után már ki akarja huzigálni a koax kábeleket a falból. Pár hétig most nem tudok vele foglalkozni, de mindenképp jelentkezek majd, mire jutottam.
(#) Balaa16 válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 9, 2020 /

Csak koax fut benne. A behúzót át tudom tolni rajta, ezek szerint csak a kábel van letapadva. A rombolást mindenképp el akarom kerülni, mert friss festés. A behúzással nem lesz gond, UTP kábel már gyerekjáték lesz a koax kicibálása után.
(#) proba válasza BarnaPili hozzászólására (») Jan 9, 2020 / 1

Mosószeres vízzel a problémát megoldhatod, de minden recében ott fog maradni. Lehet hintőpor átporszívózása segítene a kábel mozgatása/forgatása közben, bár nem lehet tudni mennyi ragad a vezetékre.
(#) Anaconda válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 9, 2020 / 1

Szerintem nem kellene ennyire túlspilázni. Fogd meg, tekerd rá a kezedre és rángasd meg, ne húzd folyamatosan hanem nagy erővel rövid időre. Kijön az... Elszakadni nem fog az biztos.
Értelemszerűen ne azon a részen kezdd ahol a gipszkaron falban megy, nem ott lesz megszorulva.
Az általam megbecsült, idősebb tapasztaltabb szakember után is dolgoztam már.
(#) Tomi111 válasza Anaconda hozzászólására (») Jan 9, 2020 /

Még annyit, hogy ha megindul, nem húzd ki, hanem azzal húzd is be az új kábelt!

Hoppá! Nem neked szántam, hanem Balaa16-nak!!!
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2020
(#) erbe válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 9, 2020 /

Ha átmegy a behúzó, de a koax nem jön ki, ott bizony lehet egy doboz és benne egy hurok. A behúzóval meg szerencséd van, mert éppen szemben van a cső. Nem fér be a koax mellé az UTP?
(#) gyuszo válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 10, 2020 /

Mivel ez gipszkarton álmennyezet, ha csak 1 csavar belement valahol, az kenegetheted, fújhatod, szívhatod, tekerheted, azon egyik sem segít, csak az, amit már leírtam.
(#) CsemanAttila hozzászólása Jan 10, 2020 /

Urak. Valaki segítene nekem? 1000W egy óra alatt hány kwh-t fogyaszt el? Vagy én nem értek valamit, vagy valami nagy gond van.... Elektromos padlófűtés. 1.5 oránként kapcsol be és fél.órat megy... Teljesítménye 1100w... Fel 8-tól délig 15kwh fogyott... Csak egy tv volt bekapcsolva.. semmi más....
(#) Skori válasza CsemanAttila hozzászólására (») Jan 10, 2020 /

1100W? Mekkora helységet fűt ez? Nem lehet, hogy lemaradt egy nulla?
(#) vision61 válasza Skori hozzászólására (») Jan 10, 2020 /

Vagy pedig több ilyen teljesítményű modul van?
(#) CsemanAttila válasza Skori hozzászólására (») Jan 10, 2020 /

Bocsánat. Elírtam. 1200W 6 négyzetméter. Amúgy egy halószobát fűt. Jelenleg 28fokos padló hőmérséklet mellett produkálja a fent leírt időközöket.
(#) CsemanAttila válasza vision61 hozzászólására (») Jan 10, 2020 /

Reggel csak ez az egy ment... Éjjel ment a másik kettő is... Ami 1600W. Így ment el 10kwh.... Ezért nem értem hova lett reggel egy fűtéssel 15kwh
(#) erbe válasza CsemanAttila hozzászólására (») Jan 10, 2020 /

Ismerni kellene a ház elektromos rendszerét. A hibát okozhatja zárlat, ami miatt a beton vasalat viszi el az áramot. De ha van FI relé, az leoldana. Egy méréssel mindent ki lehet deríteni.
(#) Kovidivi válasza CsemanAttila hozzászólására (») Jan 10, 2020 /

"1000W egy óra alatt hány kwh-t fogyaszt el?" 1KWh-t.
(#) Skori válasza CsemanAttila hozzászólására (») Jan 10, 2020 /

Első lépésben elővennék egy árammérőt, és megmérném mennyi a valós áramfelvétele a fűtésnek... és mennyi a teljes elektromos rendszernek.
(#) kendre256 válasza Skori hozzászólására (») Jan 10, 2020 / 1

Ha nem tud egy fogyasztást kiszámolni, valószínűleg műszere sincs, meg áramot sem tud mérni, de lehet, hogy jobb nem is próbálkoznia...
(#) erbe válasza Skori hozzászólására (») Jan 10, 2020 /

Kezdetnek elég lenne lekapcsolt (feszültségmentesített) állapotban ellenállást mérni a végpontok között és a földelés-védővezetőhöz. Ahhoz a legolcsóbb digit. multiméter is megfelel.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2020
(#) proli007 válasza erbe hozzászólására (») Jan 10, 2020 / 1

Hello! Szerintem Endrének igaza van, jobb ha nem mér semmit. Ekkora teljesítmény nem tud csak úgy elosonni, füstölne minden. Lehet csak az órán nézte el, a tizedespontot..
Egyszerűbb, ha mindent kikapcsol, és megnézi megy-e az óra, majd egy 100W-os izzót felkapcsolva egy óra múlva megnézni mit mutat. Ehhez nem kell semmi, sem műszer, sem beavatkozás..
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2020
(#) gyuszo válasza CsemanAttila hozzászólására (») Jan 11, 2020 /

A megoldás egyszerű, megy az 1 db 1200 W, a 2 db 1600 W, ami csak éjszaka ment, lehet nem kapcsolt ki, ment most is ebben az időszakban, ez összesen már 4,4 kW, ha hozzáadod az egyéb fogyasztókat ki is jöhet a 15 kWh fogyasztás. Egyszerű számolás az egész.
Legfeljebb az okot kell megkeresni, hogy a 2 db 1600 W -os ment, miért ment.
Lehet csak rá kell tapintani, hogy meleg-e, még mérni sem kell.
(#) DannyTorrence hozzászólása Jan 11, 2020 /

Újabb példa a félreérthető feliratokra: 3680W összteljesítmény a főkapcsolón, 6A/foglalat maximum.
Akkor ezt egy hősugárzóval se lehet használni, nem? De a vevő joggal hiheti azt a 3680W miatt, hogy lehet, mert mindenhol a teljesítményt tüntetik fel, nem az áramot (ami itt 1380W/foglalat).

DSC_0182.JPG

(#) Kovidivi válasza DannyTorrence hozzászólására (») Jan 11, 2020 /

A hozzá nem értő biztosan nem fogja kiszorozni a 6A-t. Beledugja, amit akar, aztán vagy leég (elolvad), vagy nem. Ilyen terméket nem kellene árulni...
(#) sany válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 11, 2020 /

Van hőkioldó biztosíték.
(#) DannyTorrence válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 12, 2020 /

Írtam a magyar gyártónak, kíváncsi vagyok a válaszra (ha kapok).
(#) VIM válasza DannyTorrence hozzászólására (») Jan 12, 2020 /

Szia! Az értékek jól vannak feltüntetve ezen az elosztón. Nincs mit félreértelmezni csak ha az szándékos, hogy melyik érték mire vonatkozik. A kapcsoló az max. 3680W-t tud kapcsolni a leágazásokba pedig darabonként max. 6A-t lehet csatlakoztatni. Az elosztó nem rendeltetés szerű használata nem fog mentesíteni a felelősség alól ha ebből baleset, esetlegesen tűz keletkezik. Majd azt fogják megállapítani, hogy nem az előírásoknak megfelelően használták a terméket.
(#) sany válasza VIM hozzászólására (») Jan 12, 2020 /

Egy hősugárzót sem érdemes hosszabbítóról működtetni.
(#) Johnycorp válasza DannyTorrence hozzászólására (») Jan 12, 2020 /

Csak apró megjegyzés:
Néztétek már belülről ezt a fajta elosztót?
Én a 6A-t is sokallnám az aljzatoknál...
Ugyanis a belső sínezés csatlakozói lötyögnek, lógnak. Mint egy rosszul sikerült csúszósarus megoldás.
Persze lehet, hogy többféle gyártmány van.
(#) elektrorudi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 12, 2020 /

Szerintem, ez korrekt módon van feliratozva. Az "átlag felhasználó" a teljesítmény adattal sem tudna mit kezdeni, ahogy az árammal sem. A lényeg, hogy a gyártó/forgalmazó korrekt adatot szolgáltasson, ezzel megadva a lehetőséget annak, aki feltudja dolgozni az olvasottakat.
A korábban általam is kifogásolt ázsiai terméknek a jelölésével van a baj. Azt senki sem tudja jól értelmezni, csak belemagyarázni különböző elképzeléseket.
(#) Kovidivi válasza VIM hozzászólására (») Jan 12, 2020 /

Teljesen igazad van. Viszont az emberek nagy része azt se tudja, a 6A-nál az A mit jelent Persze nem is kell tudniuk, de így, ez a hosszabbító nem túl szimpatikus nekem.
(#) Atis57 válasza Johnycorp hozzászólására (») Jan 12, 2020 /

Szia!

Nekem a Zöld/sárga forrsztása tetszik!
Ha már sarus megoldású a többi ---ez meg forrasztva ?
(#) Atis57 válasza sany hozzászólására (») Jan 12, 2020 / 1

Szia!
Különösen annak a függvényében ;
A 16A dugalj 1-2 órai igénybevételre tudja a 16A -t!
Hosszú ,sokórás terhelésre 10 A-s !
Ez még jobb lehet, hogy 6A mertek megadni.

Mert szinte mindegyik elmelegszik.!
Persze vannak 16A -s dugaljak ,
Pl;
Következő: »»   734 / 978
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem