Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2227 / 2541
(#) mlaci989 válasza reloop hozzászólására (») Jan 13, 2020 /

Kiforrasztottam Q452-t és beiktattam 18k ellenállást emitter - kollektor lábhelyek közé. Megjelent egy kisebb alapzaj,olyan 50H-hez hasonló meg a kimeneten is látszik a zaj. Viszont továbbra is lebeg.
(#) eyess válasza reloop hozzászólására (») Jan 13, 2020 /

Nem jó megközelítés , ha a Q452 - t kiforrassza , és emittere , és kollektora közzé be tesz egy 15-18k ellenállást az csak egy oldalra lesz érvényes .Mégpedig arra amelyikben ezt a műveletet megcsinálja .Viszont ő leírta , hogy mindkét oldalban jelentkezik ez a hiba.

Én inkább azt javasolnám , hogy a C455, R454,és D453 kört , illetve a D451, és D452 diódákat nézném meg , Mert a két oldalnak ez a közös pontja.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2020
(#) mlaci989 válasza highand hozzászólására (») Jan 13, 2020 /

A lengés állandóan jelen van. Kisebb-nagyobb mértékben,változó. Csúcstól csúcsig olyan 20mV körüli. D451,452 diódák nem voltak cserélve. Valahol belül keletkezik a jelenség,nem a bemeneten szedi össze.
(#) reloop válasza eyess hozzászólására (») Jan 13, 2020 /

A jelenlegi cél a csatornák függetlenítése a hiba behatárolásához.
A C455 már kapott + 100 µF-ot.
(#) mlaci989 válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 13, 2020 /

Ilyenek a kimenetek.Bővebben: Link
Némi bemelegedés után csökkent a zaj.
Meg még észlelhető időnként némi kisebb talán ropogás az egyik kimeneten fölső perióduson végigszalad. 1 másodpercig tarthat.De az nem állandóan van jelen.
(#) reloop válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 13, 2020 / 1

A táp pufferek most le vannak cserélve? A jelenség kondi gyanús.
A korábbi javítás során az átkötések közül lett valamelyik megbontva? A táp, vagy test tökéletlen érintkezése is okozhatja ezt a hibát.
(#) eyess válasza reloop hozzászólására (») Jan 13, 2020 1 / 1

Ki mondta , hogy a jelenlegi cél a csatornák függetlenítése , ezt csak te találtad most ki .Ha tévedsz akkor az emberi dolog .De ha a tévedésed még félre is magyarázod , akkor az már nem az.Nem beszélve arról , hogy a hiba közös.

Bemelegedés után ilyet produkál Bővebben: Link
Igen le vannak cserélve a pufferek. A régiekkel is így viselkedett. Az átkötésekre nem emlékszem de átvizsgálom őket.
(#) eyess válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 13, 2020 / 1

Nekem egy kérdésem volna .Volt e valamilyen javítás a készüléken .Bármi legyen is az , ami után ezt figyelted meg.
(#) mlaci989 válasza eyess hozzászólására (») Jan 13, 2020 /

Volt. Valaki összebarmolta. Hiányos tranzisztorokkal került kezembe. Be lettek helyettesítve és jó is volt. Egy évig nem volt gond. Most is működik,csak lengedeznek a kimenetek. Meg ezt kísérte sercegő pattogó hang. Kontakthibára utaló jelek. Jelenleg nem pattog sem serceg. A bemeneteket letestelve megmaradt a lengés. Tehát belülről jön. Ezt próbáljuk kiszűrni.
(#) eyess válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 13, 2020 /

Értem ok . A hiányos tranzisztorok a végtranzisztorok hiányoztak gondolom.Akkor mivel bemelegedés utáni problémát írtál. Akkor ellenőrizni kellene a tranzisztorok szigetelő alátét jóságát ez alap.Utána csak a végtranzisztorok körét kezdve a 10 ohm , a 0,47 ohm stb , és kondenzátorok jóságát ellenőrizni .A forrasztások jóságát , hogy bemelegedést követően nincs e lazulás stb .Ha ezek minden jó , csak akkor mondanám azt , hogy a végtranzisztorokat párba válogatással kell illeszteni egymáshoz.De ezt meg kell , hogy előzze ezeknek az ellenőrzése.

Bemelegedés előtt is jelentkezik a probléma. Szigetelők rendben vannak. M ohm mérővel nem mutat ellenállást végek kollektorai meg hűtés között. Ez alap. Megpróbálhatom kiforrasztani a végtranzisztorokat és meglátom továbbra is fennáll e a helyzet.
(#) eyess válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 13, 2020 /

Azt írtad a tranzisztorokat helyettesítetted , és milyenekkel ?

Végek BD911-912 Q557-BC639 Q558-BC640 valamint Q456/556 is helyettesítve van le kell bontsam a hűtővel termikus kapcsolatban van.
(#) reloop válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 13, 2020 /

Be tudnád azonosítani, a szkópábra felső "ugrálós" görbéje a 400-as, vagy az 500-as pozíciószámokhoz tartozik?
A rendszertelen pattogások és bemelegedéssel gyógyuló hibák az alkatrészeken és a kontaktokon kívül a panel felületi szennyeződésétől is ki szoktak alakulni. Például ráfolyt valami. Van erre utaló nyom?

A fölső görbéje az 500-as oldalhoz tatozó ábra.

Ez jó hír! Ennek szellemében gondolom át a következő lépést.
A 400-asok vannak távolabb a táptól (JP113 és JP30 átkötések).
A hiba észlelhető-e terhelés nélkül, csupán a szkópot kötve a kimenetre?

Közben kiemeltem az 500-as oldal végeit és megszűnt a lebegés. Csupán némi zavar észlelhető amit a mérőfejek szedhetnek össze. Meg levettem D453 diódáról az ellenállást és most működik a koppanásgátlás. Annyi hogy a 400-as oldalon van 50Hz-es búgás.

Ha emlékszel még, a végtranyók helyén a B-E közé kéne 100 Ohm körüli ellenállás, mert jelenleg nem tud felállni a DC egyensúly.

Hú az kimaradt.

Igen. Visszajött a lebegés. Ahogy beraktam az ellenállásokat.

A C568 100 µF volt már cserélve?

Nem. De rögtön cserélem.

Úgy elbújt a szélén, alig vettem észre, pedig ez is közös a két csatornánál és a szűrésen kívül a kettő kölcsönhatását kéne csillapítsa.
(#) mlaci989 válasza reloop hozzászólására (») Jan 13, 2020 / 1

Cserélve,nem hozott javulást. Viszont észrevétel: terhelve vagy terheletlenül ugyan azt csinálja. Bekapcsoláskor még a koppanásgátlás aktiválódásáig meg se mozdulnak a kimenetek. Utána ugrás föl-le és indul a lebegés.
(#) reloop válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 13, 2020 / 1

Nézzük meg ennek a csatornának az áramgenerátorát! Kicsit körmönfontabban váltanám ki, mert a +19 V-os táp körül is vannak elvarratlan szálak. A differenciálerősítő közös emitterébe az 1 mA körüli áramot vidd a +B-ről egy 27-33k ellenálláson keresztül (működnek erősítők ilyen topológiával). A +B-nek jó csatlakozási lehetőséget látok JP14-nél, az előbb cserélt kondi szomszédságában.
A Q552 természetes kijön és a kollektor láb helyén viheted be az ellenállás másik végét. Ez a csatorna nem lesz koppanásmentes, ezen ne lepődj meg és némi búgás is beszűrődhet.

Elvégeztem a beavatkozást.
Az 500-as oldalon (amelyik jobban lebegett) eléggé csökkent a lebegés. 400-as oldal továbbra is ugrál.

Helyre kéne rakni azt a +19 Voltot.?

Elkezdtem írni pont erről a bejegyzést, lerövidítem: Van labortápod, vagy 18-20 V-ot össze tudsz rakni telepekből?

Van +-12 Voltom stabilizálva. Esetleg a 7812 t megtoldom 6,8 as zénerrel. De azt keresgélni kell.
Következő: »»   2227 / 2541
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem