Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   32 / 507
(#) lehar válasza SZIA hozzászólására (») Jún 2, 2008 /

Mivel a generátorom két mágneses tárcsa közé iktatott vasmagnélküli tekercstestböl áll,igy nincs mágneses huzás.A tárcsák eggyütt forognak,a tekercstest az állórész.
(#) SZIA válasza lehar hozzászólására (») Jún 2, 2008 /

Az amcsi PDF-ekben is ilyeneket látni. Gondolom onnan vetted az ötletet.
Esetleg tudsz adatot mondani a rekord értékekről?
Legnagyobb áram, fesz.?!
Általában mekkora teljesítményt ad le? (átlag)
(#) lehar válasza SZIA hozzászólására (») Jún 2, 2008 /

A legnagyobb áramerösség,nagyon erös viharban,26 amper volt.Feszt nem mértem,mivel a generátorom mindig rá van kapcsolva az akkukra(48v),igy a fesz nem tud ,,,megszaladni,,,.Normál szélben ennek általában kb a fele,harmada.A generátoromat külömben valóban Hugh Piggott leirása alapján készitettem.Ezt már feltettem itt a forumban.Amit lényegesnek látok leirni,36 polusura készitettem.Igy átlagban valahol 6OO-8OOwatra számithatok normál szélben.
(#) SZIA válasza lehar hozzászólására (») Jún 2, 2008 /

Na az már jóféle, akkor te már jártál KW fölött!
Milyen magasan van?
Tudom hogy leírtad már de nem emlékszem pontosan, vmi 18 m rémlik.
(#) lehar válasza SZIA hozzászólására (») Jún 3, 2008 /

Csak 1O méter magasan van,de egy kissebb dombháton.
(#) sjbenedek hozzászólása Jún 9, 2008 /

Ha kell valakinek, tudok szerezni ÚJ! 24 V 225 Ah savas akkumlátort x Ft ért, vagy y+Áfáért, ha számla is kell. Akárhányat.
Ilyen felhívásnak az aprók között a helye, aki keres, ott is rátalál! deguss
(#) lehar válasza sjbenedek hozzászólására (») Jún 9, 2008 /

Valóban az aprók között a helye,de ez sokunknak jól jön.......
(#) tomy02349 hozzászólása Jún 16, 2008 /

Nem tudtok vmi helyet ahol olcsóbban lehet neodym mágneshez jutni?
mer nekem 40 mm x 5 mm-es korng neodiníum mágnesből
24 db kéne ami az Euromagnet-be durván 20 ezer ft
(#) delmur82 hozzászólása Jún 19, 2008 /

Üdv!

Egy 8 m -es oszlopon van egy 3 lapátos szélgenerátor. Az oszlop rendesen ki van kötve 3 felé. 400 -as fordulat felet a generátor rázza az oszlopot. Esetleg van e valakinek hasonló problémája vagy mi lehet az oka. A lapátok elvileg a földön ki lettek egyensúlyozva adott helyen megáll stb... Esetleg mit lehet javítani a tartószerkezeten?
(#) lehar válasza delmur82 hozzászólására (») Jún 19, 2008 /

8 méternél nagyon ajánlott a 2 soros kikötés.Az első sor kikötés valahol 3,5-4 méteren,a második valahol 7 méter magasan.A kieggyensulyozást probáld meg nagyobb figyelemmel megismételni.Vigyázz hogy a lehető legkönnyebb forgást érd el.
(#) pufika hozzászólása Jún 30, 2008 /

Sziasztok!
Ha valakit érdekel az epoxi gyanta használatáról esetleg leírás, akkor látogasson el a weblapomra.
Tettem rá egy dátumot amiből könnyen megállapítható mikor került fel friss anyag a weblapra, így nem kell átnézni az egészet a rendszeres látogatónak, hogy jelent-e meg valami ujj.
weblapom

próbálom néha-néha a tartalmat bővíteni.
Üdv Mindenkinek!
(#) totoka válasza pufika hozzászólására (») Júl 2, 2008 /

Szia Pufika! nagyon jó az oldalad, és a könyvek is rajta...én pont tegnap rendeltem meg az egyiket ami fent van ajánlom mindenkinek az oldalad
(#) Gyuri.3000 hozzászólása Júl 6, 2008 /

Üdv!

Én ugyan, még csak ismerkedek a témával és egyenlőre infókat szerzek. Az jutott eszembe, hogy a lapát ok elfordulását szélben viszonylag egyszerűen meg lehet oldani, mellékeltem egy képet. Persze úgy is meg lehet oldani, hogy egy második külső tengelyen, be lehet vezetni a "házba" és ott motorosan is mozgatni nem feltétlen rugókkal. Van egy kérdésem is ha pl. egy autógenerátor 12V/80-120A akkor abból gondolom a Max 120 A vehető ki ideális esetben, de ez nagyjából mekkora fordulatot jelenthet és menyire stabil a 12 V? Nincs még generátor még csak felvetés. A fórumot végigolvastam és sok infohoz jutottam köszönet.

(#) totoka válasza Gyuri.3000 hozzászólására (») Júl 8, 2008 /

Sziasztok!
A túlpörgés ellen szeretnéd a lapátokat elforgatni? mert szerintem arra a legjobb megoldás a szél irányából való kitérítés, ami könnyen megoldható azzal, ha a farok rész nagy szélben elfordul a lapáthoz képest.
Bocsi ha nem erre gondoltál
(#) hzoli2 válasza SD hozzászólására (») Júl 8, 2008 /

Üdvözlet!
Nem értek annyira a dologhoz, bocs ha hülyeséget írok.
Szóval jó ötletnek tartom a szélkereket, csak a kivitelezésnél látok, kellemetlenségeket.
A traktor hütő ventillátora úgy gondolom valamilyen műanyagból lehet, ha ezt még megtoldod, szerintem a hűtőventillátor lapátjai nem fogják bírni a strapát.
Lehet, hogy valamilyen strapabíró cuccból kéne megcsinálni.
Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de nagy sebességnél ha leszakadna egy lapát, akkor lehet, hogy a szomszédból kéne kioperálni.
Lehet, hogy fontos lenne egy regulátor szerü dolot is beépíteni, mert ha túl gyorsan viszi a szél az sem jó.
Szétmennek a csapágyak és/vagy elszáll az egész.

Nem tudom, hogy miért nem jó az a rendszer, ahogy az autókban ki van alakítva?, ott nem gond, ha áll az autó.

(#) totoka válasza hzoli2 hozzászólására (») Júl 9, 2008 /

Szerintem a hűtőventillátor azért nem jó megoldás, mert azt nagy fordulatra tervezték, és csak azon a nagy fordulaton tud kellő levegőt fújni, viszont a kis szél szerintem nem tudná eléggé meghajtani....de lehet, hogy hülyeséget mondok.
Abban igazad van, hogy kell egy védelem a túlpörgés ellen, de erről írtam 2 hsz.-al fentebb

Valaki ismeri az ingyenenergia.hu oldalt közületek?
(#) bujdi1 hozzászólása Júl 10, 2008 /

Sziasztok! Mi történne ha tengely a tengelyben két légcsavar ellentétes irányban forog az egyik a mágnest forgatná míg a másik kerék vele ellentétesen a tekercsek kerekét. Akkor ugyanazon szélsebességnél dupla olyan gyorsan forogna.Vagy a két szélkerék kioltaná vagy rontaná egymás hatásfokát?
(#) mrkatona válasza bujdi1 hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

Szerintem az első lapátsorrról leváló légáramlat roszabb hatásfokkal hajtaná a második ellentétesen forgó lapátsort.Bár a két lapátsor egymáshoz viszonyított sebessége az egyértelmően növekszik,de kérdés,hogy a generátor szempontjából ez az ellentétes forgás jobb -e?
Szerintem az ötlet elgondolkoztató.
(#) bujdi1 hozzászólása Júl 10, 2008 /

csak a régi orosz helikopterről jutott eszembe aminek nincs farok rotorja ezért kétrortoros megoldást találtak ki.Igaz kegyetlen erős motor hajtja őket tehát nem nagyon foglalkoztak a veszteséggel.
A generátor nem akkor termel többet ha minnél gyorsabban halad el a tekercsek fölött a mágnes?
Lehet hogy makettezni kellene.
(#) mrkatona válasza bujdi1 hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

http://rapidshare.com/files/128372875/HOW_TO_BUILD_A_CHISPITO_WIND_...OR.pdf

Itt egy link akit érdekel hogy hogyan is építsünk szélgenerátort házilag.
(#) pufika hozzászólása Júl 11, 2008 /

Sziasztok!
Aki abban gondolkozik, hogy üvegszál erősítésű lapátokat készítene szélgenerátorához,és még vannak a műgyant a használatával kapcsolatban fehér foltok, annak jó hírem van!
Találtam egy könyvet amely nagyon részletessen foglalkozik ezzel a témával.
A címe: Műanyag hajótestek és héjszerkezetek készítése
megtekinthető, és letölthető a weblapomon.:weblapom
üdv Mindenkinek!
(#) Riggs hozzászólása Júl 15, 2008 /

Üdv mindenkinek!

Új vagyok itt, de nem idegen a téma tölem. Lehartól szeretném megkérdezni, hogy miért döntött a 36 pólusú gnerátor mellett a 24 helyett. Előbb kezd tölteni, vagy nagyobb a teljesítménye? Esetleg mindkettő.
A töltésszabályozásról esetleg annyit, hogy megvalósítható fokozatmentes átmenet az akksiról a söntre ugy, hogy az akksin is rajta marad az üzemi töltés, miközben a felesleget a söntre vezetjük.
A szokásos 3 fázisu hidegyenirányitás helyett 3 dióda helyett tirisztor lesz (illetve még három a sönt irányába ugyanazokból a pontokból). Ezeket a szokásos fázishasításos szabályozóval vezéreljük, igy pontosan szinten tartható az akksik feszültsége (12, 24, 48V). Ha elhagyjuk a söntöt, akkor egyszerüen a semmibe vész a feles energia.
(#) lehar válasza Riggs hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Mivel mint irtam,nekem kizárolag csak ebböl van áramom,szélgenerátor+napelemek.Ezért a szükséges teljesitmény diktálta a 36 polust.A polusok számával arányosan nő a leadott teljesitmény.Mivel a rendszeremet folyamatosan használom,nem nagyon kellett szembenézzek a tultöltés veszélyével.A sönt pedig tulajdonképpen egy vizmelegitöre megy.A tirisztoros feszszabályozás nem nagyon fog menni,mivel a polusok növelésével nagyon megnöhet a frekvencia,ezzel pedig fennáll a veszély hogy az alacsonyabb frekvenciáju tirisztor nem tudja majd követni az iramot.Márpedig általában a nagyteljesitményű tirisztoroknak viszonylag alacsony a frekvenciájuk.Mégegy szempont a sönt szabályozás mellett:a leadott teljesitmény növekedésével megnő a generátor fékező hatása,ami igen fontos szempont a nagyon erös széllökéseknél.
(#) (Felhasználó 5837) hozzászólása Júl 18, 2008 /

Hy!

Mi a véleményetek a mellékelt szélgenerátorról?
(A generátor 504.000Ft + 155.000Ft a csőoszlop, feszítő kötélzet.)

Szerintetek megépíthető házilag a hozzávaló inverter, hálózati inverter, és mekkora akkumlátorokat ajánlanátok hozzá?

Üdv: Márk

szélgen.pdf

(#) Riggs válasza (Felhasználó 5837) hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Üdv!

Ezzel a teljesítménnyel már lehet kezdeni valamit, de ez ahogy az adatlapján szerepel 120V-os generátor így 10 db akksi kell hozzá. Ez többe kerül mint maga a szélgenerátor állványostul. Ráadásul ehhez való invertert házilag nem nagyon lehet előállítani, így az is egy vagyon. Egymilliót meghaladják az anyagárak.
(#) (Felhasználó 5837) válasza Riggs hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Üdv!

Én arra gondoltam, hogy amit a generátor előállít 120V-ot "letranszformálnám" 48 V-ra ami ugye 4 akksi ra megfelelne.
Akksiból valami nagyobbat ( 150Ah ) választanék, az már eléglenne kb 1kW -ra.
( Az már szerintem annyira elég lenne hogy a család tv, szám.gép, +pár világítóberendezés energiafelvételét biztosítsa. )
Utánna pedig invertálnám a 48V-ot 230V AC -re.

Egyébbként a teljes, eredeti szélgenerátor szett:
* FD3.2-2000/120 típusú 2000W-os szélgenerátor
* N3000/120 tipusú 3000VA-es inverter / UPS
* 10 db 12V/120Ah zárt savzselés akkumulátor

Br.:1.256.400,- Ft lenne.

T.: Márk
(#) Riggs válasza (Felhasználó 5837) hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Én a helyedben az 1KW-os szettet választanám. Ez már jól besegít egy ház áramellátásába és az ára is majdnem a fele.
(#) lehar válasza lehar hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Tomy-nak:a tekercsek bekötése.
(#) delmur82 válasza lehar hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Szia Lehar!

A rajzal kapcsolatosan lenne egy kérdésem. Az L1 és az L2 végei menek ugye 1 egyenirányító hídra. Ezek a tekercsek geometriailag ugyanúgy vannak elhelyezve? Úgy értem ugyanabban a fázisban az L1 fölött mondjuk az északi pólusú mágnes jár , L2 fölött pedig a déli? Mert gondolom L1 és L2 szomszédos tekercsek. Neked is így van bekötve a 36 tekercs a generátorodban?
(#) lehar válasza delmur82 hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Pontosan.Minden tekercsre egy pár neodim mágnes jön.Viszont ami nagyon lényeges : az álló rész ne haladja meg a 9-10 mm vastagságot.Az L1-L2 tekercspáros ,,,soros kapcsolást képez,ugyszintén a többi,L3-L4,L5-L6,stb.De egyuttal csillagkötést is.Ennél jobban nem bonyolitanám a témát,ennyi gondolom elég,ami a lényeg,igy nagyon jó hatásfokkal müködik.
Következő: »»   32 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem