Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3412 / 4003
(#) belepes hozzászólása Feb 1, 2020 /

Sziasztok!
Egy relét kellene behúzni 1-2mp-re mikor 12V-ot kap, de úgy hogy utána a 12V rajta marad, de a relének oldani kell és amíg le nem vesszük a feszültséget majd újra rá nem adjuk, addig ne húzzon be megint. Hogy lehet ezt megoldani? Lehető leg egyszerűbb megoldás kéne. A behúzási időt nem kell pontosan beállítani, csak ne legyen túl hosszú és feszültség ráadásra kell megtörténnie. Valami tranzisztor + ellenállás + kondenzátor hármassal meg lehet oldani?
(#) pucuka válasza slaszlo96 hozzászólására (») Feb 1, 2020 /

Vigyázat a fogalmakkal.
A frekvencia osztásos MUX (FDM) az azt jelenti, hogy egy vivőfrekvencián több, különböző forrásból származó információt frekvencia osztásos alvivőkkel viszünk át.
Internetet/TV -t különböző vivő frekvenciákon viszünk át. Ez nem frekvencia osztás.
Egy átviteli csatorna (frekvencia) mint erőforrás, hozzáférésének egyik módja a frekvencia osztás, ez többféle is lehet. Előtte a a forrásokból származó jeleket multiplexelni kell.
Ebből a szempontból egy vezeték egy nagyon széles átviteli csatornának minősül, nem igazán van szükség az információ források multiplexelésére, elegendő, ha frekvenciában szét vannak választva.
Ilyen, a levegőbe kisugárzott vivő frekvenciában való szétválasztást ma már nem lehet használni, mert ez borzasztóan erőforrás pazarló, ezért történt pl a TV műsorod digitális átállása, mert így a régi egy TV műsor által elfoglalt frekvencia tartományba négy, öt minőségtől függően 10 - 15 TV műsor is átvihető egy vivőfrelvencián. Ennek a neve is multiplex.
(#) ip6-servers-arpa válasza Patópali hozzászólására (») Feb 1, 2020 /

Idézet:
„E mellett írtál spektrumképet ezt mivel mérted?”

Androidos Spectroiddal mértem.

Idézet:
„„de a hangfal ki-be kapcsolgatása elég idegesítő egy idő után”

Ezt csak most írtad. Új jelenség?”

Ez alatt csak azt értettem, hogy a számítógép leállítása után (pont mint a bejövő audiojelet szállító csatlakozók fizikai kihúzásakor) a zaj felerősödik, ezért ilyenkor kénytelen vagyok kikapcsolni a hangfalat.

Köszönöm szépen a csatlakozók azonosítását! A két csatlakozót lehúzva a hangszórón a mellékelt képeken látható spektrum jelenik meg, a két prominens frekvencia 149 (150?) és 249 (250?) Hz, de mellettük az 50Hz és annak felhangsora is jelentkezik.

Idézet:
„Ha leolvasnád a panelen lévő IC-k számát az is segítene.”

Az alsó panelen két TDA7265 stereo erősítő, a felsőn pedig a mellékelt kép szerint elrendezve két-két TL084 ill. NE5532P opamp található.
(TDA7265 CZOYG122; 12YR38D E4 TL084; 12YR9WA NE5532P)

Idézet:
„Szerintem az előlapon is van panel”

Az említett kábelek az az előző válaszom mellékletében lévő 12.jpg képen legfelül látható USB csatlakozó paneljához mennek. A felső panelhez kapcsolódó vezetéket kihúzva (és az összes többi kihúzott vezetéket visszacsatlakoztatva) változás tapasztalható a kiadott zajban. Ez utóbbi konfigurációt mindjárt kipróbálom számítógépről érkező audiojellel is.
Úgy tudom, hogy ahhoz az USB-csatlakozóhoz kapható volt egy, a MODECOM által árusított Bluetooth-modul, mely hangbemenetként funkcionált.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2020
(#) ip6-servers-arpa válasza ip6-servers-arpa hozzászólására (») Feb 1, 2020 /

Idézet:
„A felső panelhez kapcsolódó vezetéket kihúzva [...] változás tapasztalható a kiadott zajban.”

Ilyenkor egy alapzaj hallható, melynek spektruma a spectrogram2..4.png képeken láthatóval azonos. A hangerőszabályzó erre a zajra nincsen hatással, viszont maximális hangerő körül a számítógépról érkező bemenet ugyan rendkívül halkan, de hallható. Ez a viselkedés ahhoz hasonlítható, mint amikor a hangerőszabályzó csatlakozója eltávolításra kerül, annyi különbséggel, hogy olyankor az audiobemenet egyáltalán nem hallható.
(#) ip6-servers-arpa válasza ip6-servers-arpa hozzászólására (») Feb 1, 2020 /

Az USB-panel felülnézeti képén középen látható, fektetett állású kondi teteje kis mértékben kidomborodik.

A panelról készült képek:
(#) Bakman válasza ip6-servers-arpa hozzászólására (») Feb 1, 2020 /

Az nem jó. Normál esetben sík vagy enyhén homorú a kondenzátorok teteje.
(#) ip6-servers-arpa válasza Bakman hozzászólására (») Feb 1, 2020 /

Van itthon megegyező paraméterekkel rendelkező elektrolit kondi (1000uF@16V), máris kicserélem
(#) Patópali válasza ip6-servers-arpa hozzászólására (») Feb 1, 2020 /

Nos. Ez volt a megérzésem. Az USB panel külön váltófeszültséget kap. Az egyenirányítás szűrés stabilizálás is ezen a panelon van. A táp szűretlensége sok zavart vihet az előerősítőbe.
A panelen látható mindkét elkót cseréld!
(#) ip6-servers-arpa válasza Bakman hozzászólására (») Feb 1, 2020 /

Kicseréltem, és (az összes belső és külső csatlakozót bekötve) a hangfal most már nem adja le az első spektrogramon látható zajt. Továbbá akkor sem hallható ilyen zaj, ha az audiobemenet eltávolításra kerül, és a zaj a hangerő feltekerésével sem jelenik meg

Továbbra is hallható (ha az ember a fülét a hangfaltól kevesebb, mint 15 centire tartja) a hsz.-ben bemutatott "alapzaj" (tehát továbbra is minden külső és belső csatlakozó bekötött volta mellett); ez a zaj a hangerőszabályzó állásától független hangerejű.

Ez utóbbi zaj egyáltalán nem zavaró, és úgy emlékszem, hogy mindig is hallható volt, de a hangszórók terén fennálló járatlanságomból kifolyólag nem tudom, hogy normális-e

A normálisságuk megállapításra bocsátása céljából mellékelem az alábbiakat :

- a hangfal bekapcsolva, bemeneti jele 80%-os hangerejű white noise (a diagram lineáris skálázású az x tengely mentén) (a hangerőszabályzó és az EQ potik állásának változtatására a kimenet a várt módon változik) (a számítógépen konfigurált EQ a mérés során vissza lett állítva lineárisra, de a hangfal potijait eléggé eltekertem, úgyhogy az, hogy a frequency response nem lineáris most talán nem számít bajnak ) A háttérben hallható/látható hangok (pl. a 120Hz-es) a számítógép közelségéből fakadnak, azokért elnézést kérek.

- a hangfal bekapcsolásakor kiadott zaj és az az után tapasztalható "alapzaj"

- a hangfal kikapcsolásakor hallható hangok

Kicserélem a másikat is, egy pillanat

Ezért kérdeztem előzően, hogy a trafóról a két sárga vezeték hova megy és a két fekete árnyékolt kábel honnan jön mert sejtettem más panel jelenlétét is ami külön tápfeszültséget kap.
Bízom benne, hogy most már jó lesz a készüléked.

Minden analóg erősítőnek van némi alapzaja 15 cm- ről hallhatóan. van,hogy távolabbról is.
A készülék kikapcsolásakor hallható zaj és pattanás a kikapcsolási védelem hiánya miatt van.
Nincs mi lekapcsolja a hangszórókat mielőtt leülne a tápegység, kisülnének a puffer kondenzátorok.
Ebben az esetben a jelenség normális.

Nagyon szépen köszönöm a segítséget, kicseréltem a másik kondit is, és most a hangfalpár mindkét hangcsatornán a megszokott hangminőségen szól, a zaj teljesen eltűnt
(Az alapzaj nem változott az USB-panel második kondijának cseréje után sem, de most már egészen biztos vagyok benne, hogy az a hangfal első beüzemelésénél is jelen volt, csak az elmúlt időben elszoktam tőle.)

Gratulálok! Ügyes és kitartó vagy, dicséretes.
Élvezetes zenehallgatást kívánok!
Üdv.
(#) rettung hozzászólása Feb 2, 2020 /

Szervusztok!
A kovetkezo kapcsolast epitettem meg lengoszerelessel, ugy 3 honapja. Ez egy ledes villogo lenne egy modellhelikopterbe, akkor mukodott, most ujra elovettem a fiokbol. Probaltam beuzemelni, de a led csak folyamatosan vilagit, nem villog. 5v tapfesz. Mindenhogy ptobaltam, de nem akar rendesen mukodni, Nektek van otletetek, hogy mi lehet a baj?
Koszonom!
(#) pipi válasza rettung hozzászólására (») Feb 2, 2020 /

Hali!
Biztos kitaláljuk az IC tipusát, és a kapcsolást amit megépítettél...
A két elmenő madzagot látva, vagy tápot nem kötöttél rá vagy led-et, egyik nélkül sem fog villogni ))
(#) rettung válasza pipi hozzászólására (») Feb 2, 2020 1 /

Teljesen igazad van! Sajnalom!
Ez egy 556 ic. 14. laban volt a VC. a ket vezezek amit latni, pedig a ledek csatlakozasai a probapanelhez....
Egy astabil multivibrátor lenne...
(#) rettung válasza pipi hozzászólására (») Feb 2, 2020 /

Kar, hogy nincs olyan topik, hogy "nagyon-nagyon amatorok kerdesei". Oda kellett volna irnom.
A 14. labra kotottem a feszt, a kivezetesekre pedig sorosan a ledeket, DE a kozos GND labat nem kottotem be.........
Most mar jol mukodik! Koszonom, hogy "hangosan" gondolkodhattam!!!
(#) pipi válasza rettung hozzászólására (») Feb 2, 2020 /

Néha nálam is "leesik a tantusz" mikor elmesélem valakinek a hibát, valahogy máshogy gondolja át ilyenkor az ember és meglátja azt amit addig nem .
(#) antikzsolt válasza belepes hozzászólására (») Feb 2, 2020 /

Jól értem egy olyan relé kell ami 12V és amikor megkapja a tápfeszültséget az bekapcsol és reteszeli is egyből magát?
(#) slaszlo96 hozzászólása Feb 2, 2020 /

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni termosztát bekötésében? 3 vezeték jön a falból, és fázisceruzával mind a 3 világít, a régi termosztátba csak kettő van bekötve: L, Y1. Az új termosztáton 4 hely van: Dry, Contact, N, L.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2020
(#) Bakman válasza slaszlo96 hozzászólására (») Feb 2, 2020 /

Erre a kérdésre így nem lehet válaszolni. Fényképezd le a termosztátokat, a csatlakozóikat valamint derítsd ki valahogy a kábel bekötését.
(#) kadarist válasza slaszlo96 hozzászólására (») Feb 2, 2020 /

Szia!
Az biztos, hogy az N a nulla, az L pedig a fázis. Van típusa ennek a termosztátnak?
(#) Kovidivi válasza kadarist hozzászólására (») Feb 2, 2020 /

A következő kérdés, hogy a kazánba hogy van a kábel bekötve, mert nálam a buszos és a sima kontaktos termosztáthoz a kazánnál is más bekötés kell. Ha ráküldi a fázist a busz bemenetre, vehet új kazán alaplapot, szóval én csak óvatosan kötözgetnék.
(#) slaszlo96 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 2, 2020 /

Ez a típusa: termosztát
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2020
(#) kadarist válasza slaszlo96 hozzászólására (») Feb 2, 2020 /

Ettől nem lettünk okosabbak. Annyi a leírásából kitűnik, hogy adni kell neki állandó áramot.
(#) slaszlo96 válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 2, 2020 /

a kazánba két vezeték megy be
(#) slaszlo96 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 2, 2020 /

és az mitől lehet hogy a 2 vezetéken mindkettőn világít a fázisceruza?
(#) Bakman válasza slaszlo96 hozzászólására (») Feb 2, 2020 /

A szórt kapacitások miatt. Lehetséges, hogy a két vezeték közül az egyik a "levegőben lóg", de hogy melyik, fázisceruzával nem lehet kideríteni mert a mérési eredmény nem megbízható, mint azt tapasztaltad is.
(#) proli007 válasza belepes hozzászólására (») Feb 2, 2020 / 2

Hello! Meglehet, de célszerű Fet tranzisztort alkalmazni..

On-1s.png

Következő: »»   3412 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem