Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3418 / 4003
(#) Ge Lee válasza angelshark hozzászólására (») Feb 12, 2020 /

Épp azért használnak lágyindíítót, hogy ne kelljen a plusz kapcsoló. A plusz kapcsolót nem lehet rátenni egy gyári készülékre, és odaírni mellé a felhasználónak a bekapcsolási sorrendet. Azon kívül ha van egy 1 másodperces áramszünet nem is ér semmit, mert az áram elmegy, a kapcsoló úgy marad, az áram visszajön, a kismegszakító meg lágyindítás hiányában leold.
(#) kendre256 válasza oatis hozzászólására (») Feb 12, 2020 /

Igen, az a dióda nyitófeszültsége. Azért írtam "sima" diódánál 0,2-0,7V közötti feszültséget, mert pl. schottky esetén inkább 0,2V körül mérhetsz, a szilíciumnál meg 0,5-0,7V körül, típustól függően. A zenerek nyitóirányban viszont inkább 0,5-0,8V körül lesznek.
(#) exabit válasza Gafly hozzászólására (») Feb 12, 2020 /

Te egy zseni vagy! Kijött!!
(#) cupika97 hozzászólása Feb 12, 2020 /

Sziasztok. Hogyan lehet egy led diódát biazonosítani? Annyit tudok róla hogy piros 5mm-es. Golf 4 hátsó lámpában vannak. Valahogy kilehet mérni? Nem szeretném az összeset kicserélni mivel akkor kb 100 db is kellene.Bővebben: Link
(#) Bakman válasza cupika97 hozzászólására (») Feb 12, 2020 /

Beazonosítani kb. sehogy. Tesztelni lehet, pl. 5 V-os tápegység és egy 330 Ohm-os ellenállás segítséségvel.
(#) cupika97 válasza cupika97 hozzászólására (») Feb 12, 2020 /

Multiméter dióda méresekor 1,697 voltot ír, nemtudom ezzel lehete valamit kezdeni.
(#) cupika97 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 12, 2020 /

Szóval ha azt akarom hogy egyformán világítson az összes led, akkor az összeset cserélnem kell egyfajtára?
(#) Bakman válasza cupika97 hozzászólására (») Feb 12, 2020 /

Az is egy megoldás. Esetleg addig cserélgeted a rendszerben a különböző típusokat a hibás helyett, amíg jónak nem ítéled.

Vagy.

Valahogy kideríted, mekkora áramot kapnak a LED-ek és egy működő fényerejét leméred valahogy. A két adatból már hellyel-közzel lehet LED-et választani katalógusok alapján.

Kb. a 22-es csapdája.

Amivel nem lősz mellé, az a komplett csere, de ez legalább jó drága mulatság, hacsak nem bontóból szerzel megfelelő típust és donorként használod.
(#) Firefighter1 hozzászólása Feb 13, 2020 /

Sziasztok!

Ha olyan NYÁK-ot tervezek amin van 230 volt is akkor mi az a minimális távolság amit két vezetősáv között meg kell hagyjak (230v<->230v 230v<->5v)

Köszönöm
(#) Tasznka válasza Firefighter1 hozzászólására (») Feb 14, 2020 /

Szia!
Min. 7mm.
(#) Peter65 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Feb 14, 2020 /

Szia!
A korrekt válasz nagyon összetett. A szükséges távolság függ a környezeti feltételektől (szennyezettség mértéke, tengerszint feletti távolság, a nyák hordozó anyaga, stb.), a vezetősávokon lévő takarástól (lötstop, szigetelő lakk) és a vezetősávok funkciójától. Ha a szabványban utánaolvasol, láthatod az összetettséget.
Itt egy link, ahol nagyjából beleláthatsz.
Ha valami ökölszabályt kell mondani átlagos viszonyokra, a következőket mondanám:
Ahol az üzemi feszültség elválasztása a cél (230Vac<->230Vac), kb. l[mm)]= U[V]/100, azaz kettő 230Vac vezetősáv között legyen legalább 2,3mm.
Ott ahol a leválasztás a cél (230Vac<->5Vdc), ott legalább 7mm.
(#) Gafly válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 14, 2020 / 1

Van ahol még ki is marják a nyákot...
(#) boogi33 hozzászólása Feb 14, 2020 /

Üdv! Egy olyan kérdésem lenne hogy, milyen, mekkora ledet kellene vennem, ha 3db LR44-es gomb elemről max 24órát szeretném ha üzemelne ? Vagy esetleg ha tudtok ajánlani valamit ami nagyobb kapacitású és elfér a három gomb elem helyén ( egy picit nagyobb hely van ) és egy ledet tud üzemelni sok órán keresztül. Köszi.
(#) nedudgi válasza boogi33 hozzászólására (») Feb 14, 2020 /

1 darab 10440 lítium akku elfér? Ha nem, körül kell nézni a LiIon cellák között. 10x15 mm méretben már kapható 5mm vastagságban körülbelül 80mAh cella.
Mi a cél? Világítás, vagy jelzés?
(#) tbarath válasza boogi33 hozzászólására (») Feb 14, 2020 /

Gyors guglizás alapján 100-175 mAh kapacitást találtam LR44 elemekre, nyilván teljesen lemerítve. Ez 4,1-7,3 mA fogyasztást jelentene 24 órára, 3 elemnél 3x ekkora kapacitásra lehet számítani, de kellene rá egy jó hatékonyságú DC-DC konverter, ami fix áramot (CC) tud adni a LED-nek, annak ugyanis az kell.
DE ezeket az elemeket szerintem jóval kisebb fogyasztásra tervezik (sok hónapos működés), szóval izé...
(#) boogi33 válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 14, 2020 /

Sajnos nem fér el, világítás a cél, ez egy kapás jelző lenne pecához, és és éjszakánként kellene világitania, kb akkora fény erő bőven elég lenne mint vannak ezek a napelemes kis kerti bizbaszok.
(#) asch válasza boogi33 hozzászólására (») Feb 14, 2020 /

Mit jelent, hogy üzemel egy LED? Folyamatosan világít? PWM-mel vezérelve világít? Villog? Fel-felvillan időnként? Mi vezérli a működését? Ezeken is múlik.

Mikrokontrollerrel olyat talán lehet csinálni, ami 24 órán keresztül adott időnként felvillan egy rövidet. Számolni kell a LED áramfelvételével és azzal, hogy mennyi ideig kell működni azt, hogy mennyi időnként milyen hosszú villanás fér bele. A mikrovezérlő fogyasztását elhanyagolhatod, ha 1 napról van szó, ami alatt csak 1 LED-et villogtatunk - feltéve, hogy ügyesen van programozva.

Az LR44 kb 1,5V->1,3V (ahogy merül) és 100mAh netes keresések szerint. Ha sorba kapcsoljuk az elemeket és áramkorlátozó ellenállással hajtjuk a LED-et - ez a legegyszerűbb -, akkor 4.5V->3.9V-unk van, ami túl sok is, és 100mAh/24h ~= 4mA jut átlagban a LED-re, ami már simán észrevehető fényt ad. Szóval ha a netes számaim jók és nem számoltam el, és ez elegendő neked, akkor egy sima piros LED egy kb 500Ohm-os ellenállással elképzelhető hogy világít 24 órát. Ahogy telik az idő egyre halványabb lesz, mert csökken az elem feszültsége és így a LED árama is, de működni fog.

Pl. ez a LED működne: https://www.hestore.hu/prod_10020048.html

Ha hardkór akarnék lenni, akkor csak két elemet tennék, hogy 3.0V->2.6V közötti feszültségünk legyen, és előtét ellenállás nélkül hajtanám a LED-et egy ATTiny25 lábáról úgy, hogy időnként villanjon egyet - de akkor is kis kitöltésű PWM-mel hajtva. Az akkufeszültséget mérném az ATTiny belső referenciájával, és így vezérelném a PWM-el a fényerőt, hogy ne változzon attól, hogy merül az elem.

Így mérnék: https://wp.josh.com/2014/11/06/battery-fuel-guage-with-zero-parts-a...n-avr/

És eszerint hajtanám a LED-et előtétellenállás nélkül: https://tinkerlog.com/2009/04/05/driving-an-led-with-or-without-a-resistor/

Nyilván csak akkor csinálnék ilyet, ha nem holdjáróról van szó, ki lehet bírni, ha esetleg leég a LED, vagy a mikrovezérlő. Rendes projektben használnék előtétellenállást.
(#) asch válasza boogi33 hozzászólására (») Feb 14, 2020 /

Szóval folyamatosan világítania kell úgy, hogy éjszakai körülmények között látható legyen. Szerintem ehhez jóval kevesebb mint 4mA áram elegendő. Éjszaka meglepően kis fény is jól látható. Simán működhet egyetlen megfelelően nagy előtétellenállással is. Nem kell semmi bonyolultat csinálni. Én kipróbálnám 1kOhm, 4.7kOhm, akár nagyobb értékekkel is. Ezekkel már 1mA körül van az áram, ami működne 24 órát.
(#) Bakman válasza boogi33 hozzászólására (») Feb 14, 2020 /

Két db. LR44-es elem sorbakötve és egy LED. Ennyi, semmi több. CR2032-es elemmel hat - hét napig elvan egy fehér LED, később is világít de már gyenge fénnyel. A fehér LED jobb, kisebb a nyitófeszültsége. Javaslom a diffúz (matt) anyagút, jobban fog látszani ott, ahol használni akarod.
(#) boogi33 hozzászólása Feb 14, 2020 /

Köszi mindenkinek az infokat majd ki kisérletezem
(#) Epu2 válasza asch hozzászólására (») Feb 14, 2020 /

Idézet:
„akkor egy sima piros LED”

Inkább fehér. Sokkal jobb hatásfokú, így akár az áram is csökkenthető.
(#) asch válasza Bakman hozzászólására (») Feb 14, 2020 /

Jó tudni. Az áramot az elem és a LED magától lekorlátozza, azért működik?
(#) Bakman válasza asch hozzászólására (») Feb 14, 2020 / 1

Igen, tökéletesen. Az ilyen kis elemeknek van akkora belső ellenállásuk, hogy felesleges vacakolni bármivel is. Párszor próbáltam, lásd melléklet. Két LED van a panelen, perpillanat csak az működik, amelyik a Joule-thief áramkörre van kötve. A másik LED direkt kapcsolódik a CR2032-es elemfoglalathoz.

Egy időben heti három-négy CR2032-es elemet szedtem ki darálásra ítélt eszközökből, akkor építettem eme bonyolult elektronikát. Mondhatni mániámmá vált, hogy csak teljesen lemerült elemet viszek a gyűjtőbe. Mellékhatásként egy szobát egy LED megvilágít annyira, hogy éjszakai irányfénynek tökéletes. AA és AAA elemek pedig minden rendes háztartásban akadnak időnként.
(#) boogi33 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 14, 2020 /

Na méricskéltem, találtam olyan elemet ami elfér CR2477 ez 1000mA és 3V , ezzel hány nyári éjszakát bír ki egy led ?? És milyen ledet ajánlanál ? Lehet színes is, zöld vagy sárga.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2020

Ez már nagyobb elem, ilyet nem teszteltem. Ha az elfér, akkor inkább CR2032-es elemet vegyél. Gyakoribb és olcsóbb is. Ha csak éjszaka fog üzemelni, min. egy hét üzemidőre számíthatsz.

Fehér diffúz (matt) LED legyen.
(#) boogi33 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 14, 2020 /

Oké hogy fehér diffuz, de milyen fesz, meg hány mA-es ? Bocsi hogy ilyeneket kérdezek de nem vágom a témát, csak szeretek "bütykörészni"

Elnézést! Így keresd: 5 mm-es fehér, diffúz LED. Időnként nagy fényerővel is illetik. Ha lehet választani, 2-5 cd (kandela) fényerejűt vegyél. Pl.: Bővebben: Link.
(#) Firefighter1 válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 15, 2020 /

Igen.. gondoltam hogy sok befolyásoló tényező van, de biztam egy ökölszabályban...

A felhasználása: lakáson belül, 55-80% páratartalom, /easyeda kinai nyák/ a távolságot nem tudom pontosan, de a magasság az 390 méter a távolság kb 650km.
Összefoglalva a viszonyok kb mint Magyarországon

Koszolodni nem fog mert fali kapcsoló belseje és lessz rajta lötstop réteg.
De a 7 milimétert szerintem simán tudom vállalni én 1 centire tippeltem.. viszont akkor jó tudni hogy a minimum az 7mm
(#) Firefighter1 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 15, 2020 /

Igen, ezt több esetben szerettem volna,, de az easy edába még nem jöttem rá hogy hogyan kell ugy nyákot rajzolni hogy utánna a megrendelt nyák "mart" legyen
(#) Animus1724 válasza boogi33 hozzászólására (») Feb 15, 2020 /

Következő: »»   3418 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem