Fórum témák
» Több friss téma |
Nem vagyok naprakész az árakból, amikor utoljára néztem (pár éve), az LPE20-ból 1m2 felület olcsóbban jött ki, mint az LPE16-ból.
Kb. 10 éve csináltam, nekem valamiért akkor ez volt az észszerűbb.
Sziasztok!
Nedudgi nagyon köszönöm a sok infót és tudást amit megosztottál. Már fejben kész a rendszerem, holnap megyek a csövekért és a csatlakozokért, vázak előkészítve. 4,27x1,22m fémvázas medence, 300m 20as Lpe cső fűtéssel nagyon napos tetőn. A fűtés keringetőszivattyú még kérdéses milyen lesz. Pár kérdésem maradt: Mekkora gond ha toldom a köröket? Csak 100m-es Lpe csövet tudtam venni, így vagy 100m lesz egy spirál vagy 75m és a maradékokból lesz még egy. A keringető szivattyúnál vannak nonamek 10e Ft-ért a márkásak 30e Ft körül. Éri akkora terhelés szerinted, hogy megérje a pluszt? Éés végúl egy abszolút nehéz kérdés!!! Ha megcsinálom a fűtést, szigetelem alul felül a 15m3-ös medencét, akkor 2 hét mulva érdemes már felállítani? Tudom Te se látod az időjárást előre, de van tapasztalatod. 2 vizisportoló gyerekkel vagyok bezárva és már víz hiányuk van, nagyon. Nekik nem kell 30 fokos víz. Gondolom szépen lassan azért kicsit melegedne?! Vagy még éjszaka nagy a hőveszteség!?
Nendudgi! Tudnál segíteni pár kérdésben?
Tegnap este nem volt időm válaszolni, talán ma összejön.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2020
A lényeg, hogy az ágak egyforma hosszúak legyenek. Egy toldás is jelent némi ellenállást, hát még három, ezért egyforma felépítést alkalmazz. 50m plusz 25m minden ágra. Csapot is tehetsz a toldás helyett, akkor nem kell külön idom. (Légtelenítésnél, feltöltésnél mindegy, hogy az ágban hol van a szűkület.)
A szivattyú teljesítményét az emelési magassághoz, és a vízmennyiséghez kell igazítani. Egy ágra 300 litert számolj óránként, az emelési magasságon. A medence vízszintje, és a kollektor legfelső pontja között kell mérni az emelési magasságot. A legtöbb fűtéskeringető szivattyú fokozatszabályzós, így ha nagyobbat veszel, marad tartalék későbbi bővítésre. 15-20°C éjszaki hőmérsékletnél még jól szigetelt medencénél is 2-3 fokt esik a hőmérséklet. Ha ez az első medencéd, akkor nyugodtan töltsd fel korábban, begyakorolhatod a vízkezelést.
Nagyon köszi!
Időközben annyit módosítottam, hogy 3x85m felment egy körre. Levágtam mindből 15m-t úgyis kell a medencétől a tetőig. Nem ez az első medence, csak ekkora és fűtött nem volt még! A szivattyú még nagy dilemma. Lehet megpróbálok vmi olcsóbbat elsőre!
Sziasztok! A 3db 66méteres 20-as lpe cső karika pl. a mai 26.8 fokos levegő hőmérsékletbe mennyire melegiti a vizet? Tehát ebbe a levegő hőfokba feltudja e ma melegíteni 30 fokosra a vizet és mennyi idő alatt? Mert itt ma de. 11-től ennyi fok van. Ja és a kérdés arra irányúlna, hogy én 5ezer liter vizet melegítenék, de ezzekkel a csövekkel nem csak a nagy kánikúlába lehet jól melegíteni? Köszi!
Főleg a napsütéstől melegedik, amit a levegőből összeszedne, az nudli.
na hát ez az, épp ezért gondolkozom a medence hőszivattyún. Egyszer kell megvenni.
Hello! 5000 liter víz 10°C-al történő emeléséhez majd 60kWh energia szükséges. És még veszteségek is vannak..
De azt csak most egyszer kellene ennyire használni a hőszivattyút, mert a csap víz persze hideg. De utánna ha a medencét letakarom naponta buborék fóliával akkor nem kell ennyi energia a fűtéshez. Mert COP 5ös értékkel számolva ha a levegő most 26-27fok akkor a hőszivattyú nem fog nekem annyi áramot zabálni nap mint nap ha pl. 29 fokos vizet akarok, És főleg nem, ha 35 fokos a levegő nyáron.
Sziasztok!
Lehet,hogy hülye a kérdés, de van jelentősége,hogy a bemenő(hideg) ág a spirálok belső végén lép be, vagy a külsőn?
Annak nincs, de a fordított felfűzésnek igen. Bővebben: Link
Sziasztok.
Tavaly mertünk nagyot álmodni, vettünk egy nagy Intex csővazas medencét.(53000L) Gondolkoztam a fűtésén,de csak a legegyszerűbb módon.Végigolvastam az összes hozzászólást,de ekkora méretű medencét nem írt senki. Az lenne a kérdésem,hogy van-e értelme ilyen méretben a kpe-lpe csőkigyónak és ha van, milyen konfigurációt ajánlotok? Köszönöm a segítséget.
A jó hír az, hogy ekkora víztömegnek elég nagy a hőtehetetlensége, ha egyszer felmelegedett, a hőmérsékletét sokáig megtartja. A rossz hír az, hogy ugyanolyan nehéz felmelegíteni.
LPE csővel óránként és áganként 300 liter vizet lehet melegíteni 3-6 fokkal, azaz napi egy köbmétert. Ha kiszámoljuk, mennyibe kerülne csak az LPE cső, akkora számok jönnek ki, hogy egy hőszivattyú is belefér.
Kedves Nedudgi!
Több hozzászólásodban is voltál szíves kiemelni, hogy mennyire fontos a medence megfelelő hőszigetelése a fűtési hatékonyság növelése szempontjából. Lépésálló EPS szigetelőanyag ismertetőben (Nikecell EPS Tervezési Segédlet részlet lent) olvasom, hogy 10 tonnás m2 -kénti, földnyomásnál is alkalmazható. Erre vonatkozóan van tapasztalat ár/érték/hasznosság/megtérülés stb. tekintetében? Ha várható jelentős előrelépés a fűtés hatékonyságának növelése okán, akkor esetleg hőtükör fóliával kiegészítve lenne érdemes telepíteni? (És akkor még mindig ott a kérdés, hogy a kőrmedence földel érintkező oldalát, mivel is lenne érdemes gazdaságoan szigetelni.) Kiástam egy 4.5 méter átmérőjű és 90cm mély, lemez oldalú, kékfóliás medencének a helyét, jelenleg kb. 70cm mélyre. Ha jól olvasgattam, a kb. 400m 20as LPE csőre lesz szükségem - amit várhatóan 10 raklapra rögzítek párhuzamosítva. Váaszod előre is köszönöm. - "Nyomószilárdságukat tekintve, tartós terhelés esetén (2%-os összenyomódás mellett) az NC (EPS) 200-as termék, 100 kPa-nál2nagyobb feszültségre nem vehetők igénybe. Ez megfelel kb. 10 tonnás m2 -kénti, földnyomásnak, ami általában (talajszerkezettőlfüggően) 5-6 m-es mélységben tapasztalható. " ... Bővebben: Link
Szia! Bár nem nekem szántad írnék egy tapasztalatot.
Nekem egy 4mx90 cm fémfalas medence van-szintén-kb.70 cm. mélyen leásva. Körben beton. Alatta 2 cm polifoam, az oldalán 2*1 cm polifoam között 2 cm hungarocell. Van 4*80m spirálom. Ezzel a rendszerrel a hétvégén 30 fokos volt a víz. Most 27. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2020
Köszönöm.
Akkor a 10-20cm EPS-sel, vízbe állított fatüzelésű kályhával és polikarbonáttal, télen is meglenne a 28C?
Az ördög a részletekben rejlik.
Tudtommal az EPS nem zártcellás, kérdés, hogy miként reagál a nedvességre, fagyra. Nálam az XPS 20 éve kap fagyot, meleget, vizet. Bírja nem porlad, nem morzsolódik. A Nikecell EPS garantálja ugyanezt? Konkrétan kérdezz rá, mielőtt ebbe az irányba mész el. A hőtükörrel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, kész medencét örököltem. A sejtésem az, hogy ez már túlzás lenne. Amint a külső hőmérséklet annyira csökken, hogy számítana, kinek van kedve a medencéhez?
Szia! Azt megtudnád mondani, hogy a csőkígyók végén hány fokos víz jött ki a hétvégén?
300 liter/ág óránkénti átfolyás 3-6 fokos hőmérsékletemelést szokott adni.
Köszönöm! Csak azért kérdeztem, mert ma nálam a 22 fokos medencevízből 26 fokosat csinált nagyjából ezzel a 300 l/h átfolyásnál, és hát ahogy számolgattam ez az az életben nem melegíti fel nálam a 15 000 liter vizet.....
Egy ággal macerás is egy ekkora víztömeget felfűteni. Az eredő a nap végére viszont egy fokkal melegebb medence. Több párhuzamos ággal beljebb lennél. A szivattyúnak is könnyebb dolga lenne. Kérdés, hogy éjszaka mennyit hűl a medencéd vize?
A legjobb fűtés a hőszigetelés, például az éjszakai takarás buborékos szolárfóliával. A víz melegedik, ha süti a Nap. Az LPE csöves fűtéssel a medence napsütötte (a Nap által melegített) felületét növeljük meg.
Köszönöm, természetesen jobb lenne XPS bár majdnem 2x drágább...
30 db használt napkollektor cső - ami kb. 185x5,6cm /db (min 30e Ft), tud annyit, mint a 300m 20as LPE (max. 30e Ft)? ... ill. mi az előnye/hátránya? Esetleg tapasztalati alapon is van infp? A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2020
A napkollektor cső kis mennyiségű vizet melegít minél magasabb hőfokra.
Az LPE csöves fűtés a napra kitett fekete PE felületet hűti, némi kompromisszummal. A medence vizét nyomjuk át a csövön, úgy, hogy a lehető legnagyobb hőmennyiség kerüljön a medencébe. Azt figyelembe kell venni, hogy minél hidegebb anyagot melegítünk a napon, annál gyorsabb a hőcsere. Ahogy csökken a hőmérsékletkülönbség, úgy lassul a hőátadás. Mindössze ennyi az LPE alapú fűtés trükkje.
Köszi ismét, hasznos volt és az is érdekelne, hogy szerinted vagy tapasztalatod szerint a 30 db használt napkollektor cső - ami kb. 185x5,6cm /db (min 30e Ft), tud annyit, mint a 300m 20as LPE (max. 30e Ft)? Azért is kérdezem, mert a napkollektoros megoldás a házban lévő vízmelegítéssel kapcsolatos dolgokra is jó lehet, tehát több funkcióra lenne alkalmas, mint az LPE-s megoldás.
Napkollektort csak vonatablakból láttam, soha nem foglalkoztam vele. Az LPE fűtésben a szivattyút leszámítva nincs semmi, ami elromolhatna. Kérdés, miért adják el azt a csövet. Áttérnek atomenergiára?
Egyszerre több funkcióra? Ezt mire értetted? Én sem vagyok szakember-és lehet rosszul tudom-,de a kollektor a csőben lévő vizet melegíti fel. Na most ez-még egyszer szerintem!- vagy a medence vize, vagy a ház használati vize. A kettő hogyan menne egyszerre?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |