Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3433 / 4003
(#) Marko Ramiusz válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 17, 2020 /

Jaja, kár a gúnyolódás.
(#) Epu2 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Márc 18, 2020 /

Találkoztam jó néhánnyal. Nem olyan ritkaság.
(#) Marko Ramiusz válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 18, 2020 /

Szerintem sem.
(#) vargaf válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Márc 18, 2020 / 1

Te:
Idézet:
„szerintem egy ilyenbe nem tesznek olvadóbiztosítót”

Epu2:
Idézet:
„Találkoztam jó néhánnyal. Nem olyan ritkaság.”

Te:
Idézet:
„Szerintem sem.”

No comment!
(#) Gafly hozzászólása Márc 18, 2020 / 3

Viccesek vagytok.
(#) Marko Ramiusz válasza Gafly hozzászólására (») Márc 18, 2020 /

Nem vicc! Én a Thomson-hídra reagáltam.
(#) Gafly válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Márc 18, 2020 /

Én meg úgy általánosságban (durr bele).
(#) vargaf válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Márc 18, 2020 /

(#) Udvari Zsombor hozzászólása Márc 18, 2020 /

A problémám alap, de annál fontosabb hatású, ugyanis nem szeretnék egyetlen kondenzátort se kinyírni. Szóval, adott egy ilyen kondenzátor amire ez van írva:
Idézet:
„● 33K 63”
Kérdésem csupán annyi, hogy az a lába-e a negatív, melynél a ● jel található?
Ilyen kinézetű kondenzátorokkal nem szoktam találkozni...
(#) vargaf válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 18, 2020 /

Ez a kondenzátor nem polarizált, teljesen mindegy hogyan kötöd be.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2020
(#) Udvari Zsombor válasza vargaf hozzászólására (») Márc 18, 2020 /

Tényleg?
(#) vargaf válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 18, 2020 /

Ne kötekedj, tanulj:
Fólia kondenzátor
(#) Udvari Zsombor válasza vargaf hozzászólására (») Márc 18, 2020 /

(#) Marko Ramiusz válasza vargaf hozzászólására (») Márc 18, 2020 /

Akkor nincs szó. durr bele
(#) kiddazz hozzászólása Márc 18, 2020 /

Sziasztok!
Újra (azért újra, mert kamasz koromban elégjól elvoltam vele) elkezdtem foglalkozni az elektronikával, erősitőt szeretnék épiteni, ki is van már találva, hogy mit akarok, és odajutottam, hogy be kell szereznem az alkotóelemeket
"nyáklap, tranzisztor, kondi, ellenállás, kábelek, trafó,..."
Érdekelne ki honnan szerzi be az alkatrészeket, itt főleg az Online felületekre vagyok kiváncsi és nem az AliExpress féle minőségre.
(#) menyus válasza kiddazz hozzászólására (») Márc 18, 2020 /

Itt a HE Store - ban, illetve ami itt esetleg nincs ( az általad felsoroltak biztosan vannak, mondjuk tipust irhattál volna...) akkor -》 Lomex, Ret, TME, SOS, Farnell, Digikey..stb. A teljesség igénye nélkül.
(#) Bakman válasza kiddazz hozzászólására (») Márc 18, 2020 /

Ez egy jó kérdés, minden bolt jobb valamiben, mint a másik.

Pl. a HEStore-ban lehet venni magyar számlával Nextion HMI kijelzőket, reális áron. Az alkatrészeket egyenként is lehet venni, nincs minimális rendelési mennyiség, egy bizonyos összeg fölött pedig ingyenes a szállítás, budapesti telephelyük van.

Digi-Key, Mouser: óriási raktárkészletük van de masszívabban meg kell pakolni a kosarat, hogy elérd az ingyenes szállítási határt, vannak alkatrészek amelyeket nem lehet egyesével megvenni, cserébe viszonlyag ritka dolgokat is tartanak.

TME: valahol a kettő között van de ott is vannak minimális mennyiségek, főleg az olcsóbb alkatrészeknél.

ChipCad: Inkább mikrokontrollerekre, fejlesztőeszközökre és az ezekhez kapcsolódó alkatrészekre, kiegészítőkre, modulokra specializálódott.
(#) kiddazz hozzászólása Márc 18, 2020 /

Még ma este rájuk lesek, kösz nektek.
amúgy menyus ha csak annyit irok le, hogy 2N3055, akkor sejthetitek mit akarok épiteni
egy JLH erősitőt
(#) vargaf válasza kiddazz hozzászólására (») Márc 19, 2020 / 1

A 2N3055 nem csak erősítőbe építhető be. Miből gondolod, hogy egy alkatrész típusából mindenki tudja mire szeretnéd használni?
(#) jimmi12 válasza kiddazz hozzászólására (») Márc 19, 2020 /

Ha nem akarsz nagy csalódást akkor javaslom JLH-t hanyagold, zsákutca. Összerakod és "a grandiózus hatás" elmarad, aztán jönnek majd "szakik": 70u-os nyákra kellett volna, ilyen-olyan szuper kondikkal, csakis eredeti párba válogatott tranzisztorokkal, aranybevonatú szuper hifi kábellel, a 10W-os erősítőhöz legalább 500W-os trafót tegyél stb. Kezdj valami egyszerűbb TDA-s kapcsolással, abban több sikered lesz.
(#) menyus válasza kiddazz hozzászólására (») Márc 19, 2020 /

Vagy 1000 fele mast, azaz barmit amibe egy teljesitmeny tranzisztor kellhet. Pl egy atareszto tranzisztoros zenerdiodas fix tapegyseget, vagy megfejelve egy 7805 ot a 3055 el. Vagy akar egy MC34063 DC- DC konverter kimenetet megfejelve nagyobb teljesitmenyu "step down" vagy "step up" aramkort. Es meg napokig sorolhatnam.
(#) menyus válasza jimmi12 hozzászólására (») Márc 19, 2020 /

Javaslom az LM386 ot, vagy a TDA2822 ot azzal tuti nem marad el a sikerelmeny. Elso erosito projectnek tokeletesek, a TDA2822 raadasul mar 1,8V tol ketyeg es stereo egy DIL8 vagy SO8 as tokban. Igaz ezek nem eromuvek, de lenyegesebben egyszerubbek es kevesebb buktatoval megepithetok mint egy tranzisztoros erosito amit meg Bem apo koraban terveztek. bocs a helyesirasert, mobilrol potyogok
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2020
(#) Bakman válasza kiddazz hozzászólására (») Márc 19, 2020 /

Privát vélemény: elavult alkatrésszel már ne tervezz semmit. Ráadásul a piacon lévő 2N3055-ös tranzisztorok többsége silány minőségű utángyártás.
(#) Csupasz válasza Bakman hozzászólására (») Márc 19, 2020 /

Szia! Mit javasolsz a 2N3055 kiváltására?
(#) menyus hozzászólása Márc 19, 2020 1 /

Részemről nem értem hogy 2020 ban amikor már brutal egy chipes végfokokat vagy hibrideket lehet kapni elérhető áron (pl. ott az STK sorozat), miért szenvedtek tranzisztorokkal? pl.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2020
(#) pucuka válasza menyus hozzászólására (») Márc 19, 2020 / 1

Esetleg játszásiból, és lehet van pár darab a fiókban.
Biztos nem sorozatgyártáshoz fejleszt, csak épp legyen belőle valami, és némi haszna is.
(#) Bakman válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 19, 2020 /

Attól függ.

Erősítőkkel nem nagyon foglalkozom, de az alábbi témában biztosan találsz olyan kapcsolást, amiről azt írják, érdemes megépíteni: Erősítő mindig és mindig. Esetleg egy érdekesebb megoldás: Földelt kimenetű erősítők.

Vagy, amit a gép dob: Bővebben: Link.
(#) kiddazz hozzászólása Márc 20, 2020 /

Köszi a sok hozzászólást, már előrébb vagyok.
Egyik barátom ajánlotta a JLH féle erősitőt, pont azért amiért nem egyszerü, ellehet vele szórakozni.
Amúgymeg nem vagyok Pro, nem szeretnék vitatkozni, nem ismerem még ki magam teljesen, itt köztetek van sok aki már túlvan pár erősitőn, és gondoltam elkezdek irni, hogy útba igazitsatok. Jöhet hideg meleg.
Lényegében, amit szeretnék az egy (és amit valószinü minden erősitő épitő szeretne) jó hangminőségü erősitő épitése, akár kettő vagy három, amig nem jövök bele, végcél pedig egy pár aktiv stúdió hangfalpár.
(#) Ge Lee válasza kiddazz hozzászólására (») Márc 20, 2020 /

Idézet:
„a JLH féle erősitőt, pont azért amiért nem egyszerü”
Épp ellenkezőleg, ennél egyszerűbb kapcsolás nem igen van, illetve ami van, annak a minősége már kritikán aluli (3db tranyó AB osztályban).
Idézet:
„Lényegében, amit szeretnék az egy (és amit valószinü minden erősitő épitő szeretne) jó hangminőségü erősitő épitése”
Ezzel meg az a baj, hogy szinte ahány ember annyiféleképpen értelmeződik a "jó hangminőség". És akkor még ott van az is, hogy van akinél ez egyet jelent a műszaki paraméterek jóságával. A JLH-t kb. pont annyian kedvelik mint ahányan nem, de inkább kevesebben.
(#) Edem631 hozzászólása Márc 20, 2020 /

Helló.Ennek a tv-nek a javìtásához.Kérnék segìtséget.A kép nem tiszta.A betük tv müsorok elmosódva jelennek meg.Kikapcsolt állapotban a kikapcsolást jelző piros LED kapacitás vesztett,alig világìt.Elkó cserére gondolnék először.Vagy ic hiba lehet?
Következő: »»   3433 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem