Fórum témák
» Több friss téma |
Az lenne a kérdésem, hogy a szelén lapos egyen irányitot ami egy akumulátor töltöben volt azt mivel és hogyan tudom helyettesiteni." is van amit kellene mert meghalltak már.Az egyik töltö egy 6 és 12V-os a másik pedig 2V-tol 14V-ig állitható.Akinek van ötlete azt szivesen várom.
Eloszzor meg kell allapitani,hogy egyutas vagy ketutas egyeniranyitto volt- e az akku toltobe.Ha egyutas akkor egy 10 ampres diodaval U alaku aluminium huttolappal megoldhato.Abban az esetben ha a trafo szekunder tekercse kozepkivezetessel rendelkezik akkor 2db. 10 amperes diodaval megoldhato.Ha trafonak 2 szekunder kivezetese van akkor az elottem leirt egyeniranyitto kocka huttolappal johet szamittasba.
Legjobb lenne bele ugyanolyan szelén egyenirányitó, de ennek a beszerezhetősége már bizonytalan.
A szelénegyenirányitónak nagy a belső ellenállása, a mai modern szilicium egyenirányitókéhoz képest, ezért ha graetz híddal, vagy SI diódával váltod ki, ajánlott egy soros izzó a körbe.(természetesen megfelelő feszültségű, teljesitményű.)
Soros izzokent megteszi egy 12V-os autoizzo ahol a tompitott es tavolsagi izzo spiral parhuzamosan van kotve.Az izzo fenyerejebol kovetkeztetni tudunk a tolto aram nagysagara.
Habár ilyen konkrétan nem irtam le, úgy gondoltam hogy ez egyértelmű
Ez számomra is egyértelmü volt.neki is állok és megprobálom.Remélem müködni fog.Köszi mindenkitöl.
Sziasztok!
Van nekem is egy akkutöltöm, szelén egyenirányítóval, egy táp helyett szeretném használni, van valami hátránya a sima gratzes egyenirányítóhoz képest, vagy ha kondit kötök rá ugyanugy működik mint ha gratzel csináltam volna?
Sziasztok! Megkértek egy 1964-ben gyártott elektron csöves rádiókészülék javítására.
A legnagyobb gondom az anódfeszültség előállítása, mert itt egy szelén grätz-t használtak: H250 H100 A hálózati szekundere a kétutas egyenirányításra volt kitalálva ezért a grätz, itt ~ 270V mérhető mely a szelénnel egyenirányítva 280V-nak kellene lenni a pufferkondin. Ha most modern folvezető grätz-t tszek bele, akkor az anódfesz 270V x 1,41 = 380V lesz az anódfeszültségem, megváltoztatva az össze munkapontot. Mit tegyek? használjak egyutas egyenirányítást? A puffer kondik és az össze elko már kicserélve újakra.
Ha a puffer, és az első szűrő kondi 450 V -os, akkor semmi baj. Érdemes a végcső segédrács szűrőkondiját (ha van) is feszültségtűrésre ellenőrizni.
Azt is érdemes ellenőrizni, hogy a hálózati trafó átkapcsolható-e 240 V -ra. Utána tápfesz ellenőrzés. Érdemes még a táp szűrőjében az ellenállást nagyobbra venni, akkor csak a végfokozat kap nagyobb tápfeszültséget, az meg nem túl nagy probléma. A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2020
Szia Pucuka. Köszi a véleményed. 50µF 350V kondikat 68u 400V-ra cseréltem, külön nyákot kellett készítenem, mert a régi csavaros elko helyett az újak már nyákba ültetettek.
Ez egy bolgár gyártmányú M10 Melódia készüléknek a lemezjátszóval kibővített változata Kádár könyv 73.oldal. Csak 220V/110-re átkapcsolható. Ha megvan a könyv Neked is, az EL84 katód körében van még egy 160Ohm melyen 7V-nak kellene lennie. eseteg növeljem, hogy a =v beálljon? Persze ehhez a Grätz (kétutas egyenirányítást) meg is kell csinálnom. A szelén kétutas egyenirányításnál hogyan kel számolni, mekkora lesz az egyenirányított feszültség? A szelénes egyenirányítónak nagyobb volt a belső ellenállása mint a modern sziliciumosnak. Jól emlékszem? Köszi
Inkább vegyél egy dióda hidat 0,8 - 1 A/ 600 - 800 V, kb 60 Ft áron. (HEStoreban is találsz)
Ha beteszed a szelén helyére, mérd meg az egyenirányított feszültséget. Az EL84 bírni fogja, ha mégis úgy gondolod, csökkentheted a katód ellenállását kb. 120 ohmra. Ami fontosabb, a kimenővel sorban van egy a kapcsolási rajzon 1 kΩ -os, csillagozott ellenállás, azt kb 1,5 kΩ -ra kéne növelni, (lehet, hogy nagyobbra) hogy a többi cső ne nagyon kapjon nagyobb feszültséget. A fűtőfeszültséget sem ártana ellenőrizni, bár az a +10 % nem nagy gond, de ha gondolod, érdemes egy kisértékű soros ellenállással beállítani. Az EABC 80 szokott bekapcsoláskor hamarabb felizzani. A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2020
Diódahíd már megvan, elkók is, 1,5k 2W is van. Köszi a segítséget. Nyákot kell csinálnom.
Idézet: „Az EL84 bírni fogja, ha mégis úgy gondolod, csökkentheted a katód ellenállását kb. 120 ohmra.” Szerintem elírtad, növelni kéne.
Szelén helyett SI diódás egyenirányítás is mehet, DC feszültség csökkentése érdekében a hálózati trafó anódfesz tekercsének egyik kivezetésével sorosan 22-47-100 Ohm 5W ellenállást kéne bekötni. Méréssel pontos ellenállás értékét is meg tudod határozni.
Nagyobb anódfesz, nagyobb áram, ugyanakkora rácsfeszültséghez kisebb ellenállás.
DE a neg visszacsatolás is működik DC -re is, így többnyire csak próbálkozással lehet a katódellenállás értékét belőni a kb 300 V -os anód táphoz. A rajz szerint a hálózati trafónak van 240 V -os állása, Így a fűtéssel nem kell foglalkozni. A hálózati trafóval soros ellenállásnak nem vagyok híve, elég fusinak tűnik. Idézet: „A hálózati trafóval soros ellenállásnak nem vagyok híve, elég fusinak tűnik.” Nem a hálózati primerbe javasoltam! Pedig jó megoldás, szekunder tekercs belsőellenállását növeli meg, ezáltal fesz. esés jön létre. Jobb megoldás mint ráengedni a csövekre sokkal nagyobb DC-t. Idézet: „Nagyobb anódfesz, nagyobb áram, ugyanakkora rácsfeszültséghez kisebb ellenállás.” Ezért kéne növelni, mivel nagyobb anódfesz esetén ugyanakkora előfesszel anóddisszipáció meg fog növekedni. Tehát nagyobb anódfeszültség mellett csökkenteni kéne a cső áramát, hogy ne lépjük túl a cső határadatait. A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2020
A végcsőnél az 550 V még elég messze van, emiatt nem kell aggódni.
A gyári alkalmazásoknál is használnak 300 V anódfeszültséget üzemszerűen. Meglehet hozzá kell állítani a vezérlő rács feszültségét, de ehhez mérni kell. Ennél a rádiónál az a gond, hogy a kimenőtrafó egyben az egyenirányító szűrőfojtója is egyben. Egyébként nem az összes csőre, csak a végcsőre. A többi csőnél az 1 kΩ -os tápfesz szűrőellenállás növelésével be lehet állítani az eredeti tápfeszt, mert egyrészt kritikus, másrészt a felvett áram is állandó. Idézet: „A végcsőnél az 550 V még elég messze van, emiatt nem kell aggódni.” Nem erről a paraméterről beszéltem! Anóddisszipáció mértékét lépnék túl, ha a cső áramát nem csökkentjük, jóval magasabb anódfeszültség esetén. Miklós majd eldönti melyik javaslatot alkalmazza. Én csak egy egyszerűbb megoldást említettem, ami kisebb átalakítás és problémamentesebb.
Köszönöm a segítségeteket, már kimarattam a panel, fúrás majd beültetés.
Tapasztalataimról majd küldök képeket és hozzászólást. Szorosan nem ide tartozik, de ebben a rádióban még van egy lemezjátszó is kristály pick-up-al, ami szintén tönkrement. No azt még nem tudom, hogy hol vegyem meg? VK4204. bár ez szetero, de a lemezjátszó csak mono.
VK4302 is jó bele, sajnos nagyon drága már, de kapható.
Kristály-betétet manapság már nemigen kapsz sehol, vagy ha netán mégis sikerülne - akkor iszonyúan drága.
Ha meg netán beleférne a lemezjátszó karjába, sokkal jobban jársz egy dinamikus fejjel, bár azokhoz se lehet csak magában a tűt megvenni, többnyire együtt adják a vadiúj betéttel. Az nem szintén nem filléres dolog. Idézet: „sokkal jobban jársz egy dinamikus fejjel” Ezzel több probléma is adódik: Ha megoldható a karhoz a rögzítése, akkor sem lehet beállítani hozzá a megfelelő tűnyomást (MM hangszedők lényegesen nehezebbek) Mágneses hangszedőhöz plusz előerősítő, RIAA korrektor is kell.
A harmadik. Kristály (kerámia) betét. Ahogy a kérdező is írta. Egyszerűbb, olcsóbb lemezjátszóban fordulnak elő. Elég nagy szintet szolgáltat, nem kell hozzá korrektor, persze a minősége olyan is.
A mágneses hangszedőknél (ahogy CHZ írta) több probléma adódik. Más kar kell hozzá (mechanikai átalakítás, kiszerkeszteni a kar helyét) korrektor erősítők stb. Így is lesz még probléma a közlő kerekek gumírozásával.
Sziasztok Urak, Fórumtársak!
Szeretném tapasztalataimat megosztani Veletek, és egyben köszönöm CHZ Zoli "rugdosásait"! Tápegység szelén egyenirányító: Kapott egy egyenirányító diódahidat, és cseréltem a pufferkondit is 60µF 400V-ra. A tápegység belsőellenállását megnöveltem egy 47 Ohm 5 W-l. Az anódkörben lévő 2x50µF kondit is cseréltem 68µF 400V-ra és az 1,5kOhm szűrőellenállást növeltem 3,3kOhm-ra. Így az anódfeszültségek gyönyörűen beálltak a Kádár könyvben jelzettekre. Volt még egy csatoló kondi hiba: 22nF a csere megoldotta a problémát. URH áthangolás: 66 - 73MHz-ről 88 - 108MHz-re: Bemenőkör: 25pF > 15 pf; nagyobb feladat volt a két hangolt induktivitás átalakítása mivel mindkét csévetesten bemarás volt a meneteknek: 7 menet. Kord szálat ragasztottam a menetek helyére, majd a csévetestről lecsiszoltam a felesleget, sima felületet kaptam. A megnövekedett csévetestátmérő miatt 3 menettel csökkentettem a menetszámot, 4 menetet kellett elosztanom 14mm úthosszon. Az összeszerelés után már "csak" a behangolás, és az együttfutás beállítása volt a feladat. Működik. Köszönet CHZ Zoli segítségéhez! A képen a még szétszedet URH előfokozat látható. Persze néhány helyen cserélnem kellett az el öregedett szénréteg ellenállásokat, és meg kellet kennem a potikat.
Ügyes vagy.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |