Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia!
Nincs mit Szívesen, használd egészséggel!
Üdv! A 0,47 Ω ellenálláson eső feszültséget nem testhez képest, hanem a lábai között kell mérned.
A kimeneti egyenfeszültséget az R1302, 1k-s trimerrel állítsd 0 V-ra!
Köszönöm a választ megmérem. A gyári 0.56ohm-os ellenállásnál elvileg 11.2v-ot kellene mérnem. A 0.47 ohm - nál menyi ék kellene lennie? Előre is köszönöm.
A kisebb ellenállásnál ugyan azon áramhoz kisebb feszültség szükséges, tehát 9-9,5 mV feszültségesést állíts be.
A végtranzisztor emitter-ellenállások párhuzamos kapcsolásúak, az 5 W-os kivitelből 1-1 db 0,33R is elég lett volna.
Értem. Most amit mértem az emitter ellenálásokon az 12.5mv. Majd állítok rajta. Ám az emitter ellenállásra írtad hogy elég lett volna a 0.33R. Ezt párhuzamba gondoltad 1-1darabra vagy csak simán 1 darabra. Mert ab bele sem gondoltam hogy mi van ha csak egy kerűl bele mert akkor van itthon 0.2ohm is 5wattos talán az is elég lenne? És ez hogyan hatna a végeredményre.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2020
Az eredő emitter-ellenállás eddig 0,56/2, azaz 0,28 Ω volt. Ehhez a 0,33 Ω tűrhetően közel áll. Az áramkorlát kicsit érzékenyebb lesz tőle, de ez egyáltalán nem baj.
Ha a 0,33 Ω-mal párhuzamosan egy 1,8 Ω 0,6 W-os ellenállást ültetsz be, akkor megkapod az eredő 0,28 Ω-ot, így a gyárival egyező marad az áramkör viselkedése. A 0,2 Ω esetén, nullátmenet közelében elégtelen lenne az áram határolása. A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2020
Köszönöm a gyors válaszokat. Még egy kérdés ha a gyári oldal jól működik, akkor a végtranzisztorok nem e különböznek annyira, esetleg gondot okozna a késöbiekben, vagy inkább azt is cserélem ki mj15003, 04 párosra. És az ellenállásokát azonosra. Van-e értelme vagy sem?
Nem javaslok további cseréket, esetleg a 0,47 Ω ellenálláspárok egyik fele helyett 0,68 Ω 2 W-ot ültetnék be Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2020
Értem köszönöm a segítséget. Ezek alapján mégpróbálom meg oldani a dolgokat.
Üdvözlet reloop. Lenne mégegy kérdésem. Az mennyire reális dolog, hogy az R1302 potmétert ami eredetileg 1k ohm és nem tudtam vele beálítani a kimeneti dc 0voltra és ki kellett cserélném egy 2.2kohm-osra. És 1.79kohm-nál beált 0.5mvra. Ezt már nem bírtam filomitani tovább mert bármerre állítottam csak több lett. Más alkatrészt még nem cseréltem. Nem probléma ez?
Sziasztok!
A legújabb fluxuskondenzátor vezérlő elektronika kipakolva! A viccet félretéve ez egy KME SPS 2400-as erősítő. A héten ezt szeretném rendbe rakni. Van esetleg valakinek tapasztalate ezzel a szépséggel? Üdv.
Not great, not terrible - mondaná erre az angol. A C1305 1000 µF friss kondi? Nem szivároghat?
Egyébként nyugodtan maradhat így is, ha huzamosan tartja ezt a kimeneti feszültséget.
Sziasztok!
Van egy Unitra erositom, aminek a bal oldala nem mukodik rendesen. Ahhoz, hogy hallszodjon valami, majdnem egeszen fel kell tekerjem a hangerot, ekkor is csak halkan szol a zene, egy sistergo alapzaj van a hatterbe, es mintha ki lennene szurve a helyhangok nagyresze. Megcsereltem a vezetekeket amik a hangszinszabalyzot kotik ossze az erosito resszel (baloldalt jobbra kotottem, jobbat balra), ezutan a hiba a masik oldalt jelentkezett, tehat arra rajottem, hogy a hangszinszabalyzo reszben van a hiba. Lemertem az osszes tranzisztort (T301, T303, T305) ami a bal oldalhoz tartozik, de mindegyik jo, potenciometereket ellenoriztem a melyhangnak es hangeronek (R357, R359), azok rendben vannak,tapfeszultseg rendben, es most itt elakadtam. Tud-e valaki segiteni, hogy miket ellenorizzek meg, hol keressem tovabb a hibat? Koszi! Erosito kapcsolasi rajza
Szia!
Nekem is van ilyen típusú erősítőm. Cseréld le az összes elektrolit kondenzátort a hangszínszabályozóbán, DE! én a helyedben a 2 végfok, és mind a két hangszín szabályozó részben le cserélném újra az elektrolit kondikat!, ez egy elég öreg érsítő, és több mint valószínű hogy a kondik ki száradtak már! A tápegység részben is cserélni kellene a kondikat! A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2020
A kondikra gondoltam, hogy esetleg kiszaradtak, ezert csereltem a C303, C317, es C333-at, de nem valtozott semmi.
Amugy a kiszaradt kondi okozhat gerjedest is neha? Recsegest, mintha a kabellel problema lenne.
Amiket le írtál jelenséget az nálam is volt pont egy ilyen erősítőnél, és a kondik cseréje után a problémám meg oldódott!
Lehet az is probléma hogy a hangszín kőrben a T305-ös tranzisztornak a bétája már nem ugyan az mint amikor le gyártottak, próbálj oda tenni egy új tranzisztort mondjuk BC182-est, mikor műszerrel méred a tranzisztort jónak mutatkozik, de feszültség alatt már másképpen viselkedik...
Cseréld le a C329, C331-es kondikat is újra!
A recsegés és most már csak a másik oldalról átszűrődő magas hangok inkább kontakthibára utalnak, ami ilyen öreg vasaknál 100%-ban előfordul. Keress kiszakadt forrasztásokat.
Szia, csatlakoznék az előttem szólókhoz. Azaz elko cserék, ami a hang útjában (ha van rá keret) audio kondikat rakjál. Illetve poti cserék, forrasztások átnézése illetve ha van a védelemnek van reléje azt is nézd át. Az is tud ilyen jelenséget produkálni, ha megvannak égve vagy oxidálódva.
Szia!
Még mielőtt szétszeded, a bemeneti tuchel csatlakozó bekötését nézd meg, mert emlékeim szerint engem folyton megkavart. A zaj azt jelenti, hogy lezáratlan a bemenet. Valószínűleg csak áthallás ami hallatszik.
A c1305 1000mf nem vadonat új csak bontott. Azt hogy nem szivárog e azt nem tudnám 100%ra mondani. Keresek itthon újat de fel volt puosodva az eredeti ezért cseréltem. Ha találok akkor írok hogy változott a dolog. Ha nem hogy tudom megnézni hogy szivárog-e?
Kisütöd a kondit és a multiméter ellenállásmérőjére kötöd, a legnagyobb értékre állítva.
Ha a multiméteren 000 az adat akkor jó a kondi van sem?
Az eredményre elég sokat kell várnod, 1-et ír ki, ha nem észlel ellenállást.
Találtam itthon most több kondit is ami 1000yf azok ugy viselkednek a multiméteren hogy szép lassan emelkedik az ellenállásuk van egy digitális multi ami viszont ki méri ezeket és kB 1000yf de amejik nem emelkedett azt ellenállásnak látta akkor az a rosz a többi jó? És hány voltos legyen 25v vagy 50v-os
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2020
Az adatlap alapján nem is 1000mf hanem csak 100yf. Ez még ok is mert akkorát raktam bele a kondi elvileg akkor jó de majd veszek bele újat. Csak az a baj hogy fura kilengéseket csinál az a csatorna zenehalgatás során amíg a másik oldal nem. Nagy hangerőn meg tórzít. A középsugárzón hallható leginkább. Normál hangerőn semi eltérést nem hallani a két oldal között. A kilengés mértéke függ a hang erőtől is úgy nagyjából egyenesen arányos.
Megnéztem Hz generátorral, és 25hz-en 3x akkora az erősítés mint az eredeti panelon. De zenei ha Gerőben nem jentkezik külömbség. Ez a végfokozattól lehet vagy sem? Elnézést a sok kérdésért és tudatlanságomért csak nem szeretném ha elfüstólne mégmielött élvezhetném egy picit.
Ha mikrofarádot szeretnél írni, akkor gépelj kis "u", nagy "F" betűket, ezt µF-ra korrigálja a portál szoftvere.
A lengésekért a C1300 bementi csatoló és a C1305 túlméretezése a felelős. Az 1000 µF valóban túlzás, még 10 µF is kielégítő mélyátvitelt ad. Ha az R1306 és az R1307 eredője (ez a csatorna erősítését állítja) mondjuk 4 kohm, akkor a 10 µF értékű C1305-tel 4 Hz töréspontú felüláteresztőt képez, ami a hangfrekvenciás tartományban már alig okoz csillapítást. Az eredeti állapotú csatornában viszont lehet, hogy értékvesztett az említett kondik legalább egyike, vagy a megelőző fokozatban van kiszáradt elektrolit kondenzátor. Füstöléstől nem kell tartanod, de ajánlott a lengés megszüntetése.
Rendben köszönöm majd holnap meg mérem az eredőt. És megnézem ha kiiktatom az előfokot akkor hogy viselkedik. Csak kiprobálom 100 uF
Szia megmértem az eredeti panelon az R1306 és R1307 eredője 4.2kohm az általam utánépítetté 3.7kohm. Így szól szimetriában a 2 oldal mert monó üzem módban ezel lehet beálítani a két csatorna öszekötésével egy hangszóróval. Érdekes hogy akkor is el csendesednek a magas hangok teljesen viszont a méjek nem azt nem lehet belőni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |