Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Védőföldelés kialakítása - problémák

A védőföldelés a Te és embertársaid életét védi! Gondold meg mit teszel!

Lapozás: OK   3 / 28
(#) dobo válasza Sergei hozzászólására (») Jún 6, 2008 /
 
Holnap reggel vizsgázom a témából és ki kell hogy ábrándítsalak !!!
Az hogy nállatok nem ráz csak szerencse!!!
Gondolj bele ha az eph-ba bevontad a vizcsöveket azok föld potenciálon vannak.
(A lefolyót nem vonod be mert műanyag)
Na akkor ha a csatornarendszerben ha van egyetlen fém alkatrész ami a távolban érintkezik a földel akkor egy távoli potenciált a lefolyóban lévő trutyi és víz széppen bevezeti a lábadhoz .
Eddig a legdurvább 25V volt amit mértem csap és lefolyó között!!!
De az már az elmondás alapján nagyon kiugrasztotta a csákót a zuhanyból!!!
Nem vitatkozni szertnék csak elmagyarázni!
(#) dobo válasza szpevak hozzászólására (») Jún 6, 2008 /
 
Az hogy le van földelve a vizcső a pincében nem sokat jelent!!!
Mivan ha műanyag cső iktatódik a rendszerbe?
Igazán jó tanácsot nem tudok adni rosszat meg nem akarok.
Ha jó a földelés a házban akkor ha az összekötést elkészíted (föld ,lefolyó,csap) akkor nem jöhet létre potenciálkülönbség.
Ha hibás készülék van akkor csak megemeli a földpotenciált ekkor be és kiszálláskor rázhat a zuhanytálca.
Ki kellene próbálni a védőföld és a csap közötti illetve a védőföld és a lefolyó közötti fesz mérést.
Ha tényleg be van kötve a vizcső akkor nem kellene feszt mérned az első esetben.
Vagy ha lekapcsolod a villanyóránál a biztiket akkor is ráz?
(#) Higanyrománc válasza Tomi111 hozzászólására (») Jún 6, 2008 /
 
Na mi is pont ugyanígy jártunk két esetben is két lakásnál egymás után és családon belül! Igaz, nálunk nem okozott egyáltalán ilyen gyenge áramütés jellegű problémákat sem az EPH-ra kötött fém épületgépészeti cuccoknál, viszont kizárásos alapon mindkét esetben rájöttem még időben, hogy mindegyik esetben az ún. "hálózati leágazási ponton" (itt most a csatlakozó "0"-szorítójánál az oszlopon) elszállt az érintkezés. Ennek persze megvolt a maga kis oka is (a mi házunk eseténél), röviden a következő: Évtizedek óta fennálló feszültségprobléma volt (utóbb kiderült az egész környékünkön), amikor nálunk egyedileg keresték a problémát a szolgáltatósok, mégpedig az előbb említett leágazásnál. Ki is cseréltek a csatlakozónk elején a két szorítót (1 ~-unk van), de természetesen a jól mexokott lustasággal, szaxerűtlenül: az új kötés kialakításánál a szorítok alatt nem drótkefézték le az oxidációt a közcélú gerinvezeték csupasz alusodronyáról. Történt egyszer (pár hónappal később), hogy az egyik alternatív kapcsolónk zárlatot okozott. A C 25 A-es kismegszakítónknak már nem volt ideje leoldani, mert az egyik szaxerűtlenül feltett szorító (pont a "0") a zárlati áram hatására még az előtt megolvadt, hogy a zárlati áram felfutása elérte volna a kismegszakítónk 25 A-es értékét, magyarul a rossz "0"-leágazás szólalt (szakadt) meg hamarabb, a kismegszakítónk pedig állta azt.
Tehát a lakás "0"-betápja megszűnt, a fázis a kismegszakítón keresztül továbbra is bejött, és ha nem lett volna jó a lakásunk telepített földelése, akkor adott esetben a teljes fázisfeszültség megjelenhetett volna a fém gépészeti szerkezeteken a lakásban.
Másik esetben is ugyanez volt a probléma, telefonos bemondásból időben kikövetkeztetve. Figyelmeztettem is hozzátartozóinkat, nehogy megfogjanak bármi fémet a lakásban, mielőtt nem kapcsolják le az összes - a lakásukhoz tartozó - szolgáltatós kismexakítót. Utóbb kiderült, az ász. szerelői ott is éppen az oszlopon leágazó nullán cseréltek egy szorítót, tehát ebben az esetben ha nem hívják a villszerelőt (éppen engem), akkor tepsi lett volna, mert abban a lakásban meg nem is volt jó a védőföldelés + 1 éves kisgyerek + egy terhes anya!
(#) Higanyrománc válasza dobo hozzászólására (») Jún 6, 2008 /
 
Itt van az igazság. Sok sikert, át kell, hogy menj a vizsgán!
(#) Sergei válasza dobo hozzászólására (») Jún 6, 2008 /
 
a csatorna rendszerben nincs egyetlen fém alkatrész sem. mert a zuhany tálca szifon is müanyag
(#) Tomi111 válasza Higanyrománc hozzászólására (») Jún 7, 2008 /
 
Nagyon veszélyes, ahogy Higanyrománc is írja. És sok helyen, régebbi házaknál, de akár amit 15 éve készült, ott sem biztos, hogy van leütve vas földelésnek. Akkor még rákötött a szolgáltató anélkül is. Ma már csak a megléte esetén köt be új bekötést. Földelés hiányában a nulla megszakadásakor az összes vezeték áram alá kerülhet!! Már több helyen találkoztam olyannal, hogy a (felelőtlen!!!)villanyszerelő a dugaljban, mivel csak két szál vezeték volt a falban, összekötötte a dugalj védőérintkezőjét a nullával. Na ha ilyenkor szakad meg a nulla az oszlopon, akkor a dugaljba dugott hűtő, mosógép, számítógép, stb külső dobozának, gázvezetéknek, vízvezetéknek, érintése is halálos áramütést okozhat!!! Nagyon vigyázni kell ezekkel! ha valaki nincs tisztában vele, hogy milyen következményei lehetnek, inkább hozzá se nyúljon. Földelésnek leütni nem elég a méteres vas. Nem szabad sajnálni. 3-4 métert le kell verni a földbe!!
(#) Tomi111 válasza Higanyrománc hozzászólására (») Jún 7, 2008 /
 
Régen még a vízvezeték megfelelő védőföldelést biztosított. Mánapság azonban sok helyen a betáplálást kicserélték műanyag csőre, a falban viszont megmaradt a vascső. Ez már nem jó földelésnek!! (Pl a villanybojlernél.) Pedig hány helyen csak ott van leföldelve a bojler. Lehetne erről sokat írni.
(#) hzsolt77 válasza Tomi111 hozzászólására (») Jún 7, 2008 /
 
sziasztok!
érdekes a téma,találkoztam én is egyszer hasonlóval
az egyik haveromnál.A fördőszobájukba időnként sercegés és égett"gyufaméreg"szag volt.Keresgettem a hibát és kiderült ,hogy a villanyboiler felett menő gázcső
éppencsak összeér a boiler tetejével és láthatóan szikrázik,és feszültségkülönbség is van közöttük.Az összes védőföldet átdrótkeféztük,a gázóránál valami szaki
fel se pucolta a csövet hanem a festékre puszilta rá a védőföld bilincsét,ezt is drótkefe visszarak,de hiba megmaradt.Majd egy villanyszerelő jött rá,hogy valahol a falban egy csavar vagy szeg vége beleért a fázisba és ez csinálta a gubancot,de itt se csap se gázcső nem rázott.
Kijavította azóta jó.
(#) proba válasza hzsolt77 hozzászólására (») Jún 7, 2008 /
 
Mondjuk a sok védőföld mellé a FI relé sem ártana néha.
Bár a nulla szakadáson ez sem segít.
(#) idlob válasza szpevak hozzászólására (») Jún 8, 2008 /
 
Először is véletlenül se nyugodj bele a dologba, így életveszélynek vagy kitéve!

A törvényeket pontosan nem ismerem, de legjobb tudomásom szerint lakóházanként 6 évente ill. tulajdonos/bérlő(!) személyének változásakor kell(ene) érintésvédelmi szabványossági/hatásossági felülvizsgálatot végezni.
Ezt csak erre jogosult ember végezheti, "mindenféle jött-ment" villanyszerelő nem.
Személy szerint egy erősáramú villamosmérnököt keresnék, tudtommal ők csinálhatnak ilyet.
A mérés, annak folyamata, és a használható műszerek is szabványosítva vannak. Ha hiányosságot fedeznek fel, akkor annak elhárításásra javaslatot fognak tenni.

Sajnos pontosabban nem tudom, ha hibáztam javítsatok! Lehet, hogy nem occcó játék lesz, de ez így nem hagyható.

(E-on-os és egyéb áramszolgáltatós "szakemberektől" az Isten mentsen meg, én még csak gányolást láttam tőlük (nem egyet! sokat!). Lehet, hogy gonoszság tőlem, de tényleg ránézésre meg lehet mondani, hogy "dédászos" csinálta.)
(#) oleg53 válasza idlob hozzászólására (») Jún 8, 2008 /
 
Ezalapján én sem bíznék a gyorstalpalt szakemberekben.
Az eddigieket összefoglalva én ezt látom:
Tehát a csövek (víz - szennyvíz) közt van potenciálkülönbség, az egyik helyben jól (vagy valamennyire) le van földelve. A másikra a feszültség a megszakítók előttről érkezik, tehát vagy a szomszédból, vagy sérült "kalózvezetékről", vagy egy távoli földalatti pontról.
Ha a földből jön, akkor csak az EPH-t kell jól megcsinálni. Ha kalózvezetékről, akkor azt meg kell keresni, mert nagyon nem biztonságos a helyzet.
Ha a szomszédból, akkor több eset lehet:
Lehet fázis-eredetű (cső melletti sérült vezeték + rossz földelés), ami megint nagy baj, és lehet, hogy a szomszéd még észre sem vehette.
Jöhet a szomszédban csőhöz kötött nullavezetőből, amit a csőhöz kötés előtti kontakthiba veszélyessé fokozhat.

Én a legutolsót és a távoli földalatti pontot tartom leginkább valószínűnek.
Lehetne méréseket végezni a szomszéd nullája és a csövek közt (0 feszültség esetén ellenállást mérni, hogy össze vannak-e kötve). Le lehetne köttetni a póznáról a házat. Ha nem szűnik meg, akkor külső eredetű. (Persze aki leköti, drágán dolgozik és hatékonyabbak az ötletei.)
Még valami: mi van, ha valamelyik megszakító rossz, és kikapcsoltan is átvezet? (Ha egyáltalán lehet ilyen.) Mert akkor nem is biztos, hogy a megszakítók előtt van a baj.
Más most nem jut eszembe.
Gyors sikert!
(#) szpevak válasza oleg53 hozzászólására (») Jún 8, 2008 /
 
Sziasztok!

Ez mindenki hozzászólására válasz. Vegyétek figyelemebe, hogy a szerelők azt mondták, hogy potenciálkülönbség, és hogy a földből kapja valahonnan a töltést, azt írták, rajzolta, hogy az oszlopon lévő nulla laza, és a földbe is megy áram a védőföldön keresztül. Émászosok voltak, akik ezt rajzolták, és csinálták, egy góré, a ruhájából és az autójából ítélve; mindig nagy autóval jött, egyedül, és civilben, nem volt rajta munkaruha,, és 2 villanyszerelő, akik az oszlopon meghúzták a nullát. Az első vizsgált végig mindent, és ő javasolta azz a megoldást, amit az első hozzászólásomban írtam, azaz, leföldelték a pincében a vízcsövet, és gumiszőnyeget csináltattak,aminek az alján "SSSSSS" kígyózó alakban rézdrótott vezettettek, amit a vízcsőhöz kellett kötni, gondolom így kiegyenlítve a potenciálkülönbséget. De mi van akkor, ha belépék, és megfogom a zuhanyt, amiből még nem jön víz, ezért nem érintkezik a földdel (csempe és a lefolyóval (fém)) gumiszőnyegen állok. Akkor nem ráz elvileg, ugye? De 220V-nál sem rázna meg?

A másik, hogy szerintem a falból kapja a töltést, elégett vezetékről vagy sérül burkolatú vezetékről, ha ott valami megmozdul, akkor halálos lehet. Nem?

Azt is tudnotok kell, hogy ez a ház vidéken van, és különálló, egy közös tetővel érintkezik egy másik házzal, és onnan kapja az áramot. Tehát nem lakás, hanem ház.

Dobonak: ha lekapcsolom a villanyórákat, akkor is ráz.

A konyhában a járólap és a vízcső között is van feszültség, ugyanolyan majdnem, mint a vízcső és a fém lefolyó ill. a vízcső és az aljzati csempe között a fürdőben. (A fürdőben nem akril zuhanytálca van, hanem csempe.) Ha a fém lefolyóra rakom a lábam, jobban ráz, mint ha a csempére.
(#) proba válasza szpevak hozzászólására (») Jún 8, 2008 /
 
Lehet felszereltetnék a szomszéd házhoz (ahonnan kapod az áramot) meg hozzád is egy FI relét ha durva föld zárlat van azt kimutatná.Esetleg a szomszéd elektromos hálózatát ,Legalábbis a földeléseket meg a nullavezetékek állapotát ellenőriztetni.Gondolom a tiedet már nézték
Ha meg a csöveken jön akkor csak annyit tehetsz hogy minden kimenő bejövő csövet, kábeltv antennát... összekötsz a lehető legvastagabb vezetékkel és ezt a lehető legjobban megépített földelésre kötöd.
Ha így is ráz akkor adótorony vagy nagyfeszültségű hálózat közelében laksz (legjobb azonnal költözni).
Bár mintha azt irtad volna hogy a csövek összeföldelése meg a nullavezető helyre állítása után nem rázott (ezt a gumiszőnyeges dolgot eddig nem említetted.
(#) szpevak válasza proba hozzászólására (») Jún 8, 2008 /
 
Olvasd el a hozzászólásaimat! A gumiszőnyeget is említettem. A csövek földelve vannak, de így is van feszültség különbség, a gumiszőnyeget használva nincs.
(#) oleg53 válasza szpevak hozzászólására (») Jún 8, 2008 /
 
Hogy szerintük a földből jön, az ok. De mi van, ha nem?
És ha a megkérnéd a szomszédot, hogy kapcsolja le egy kísérlet erejéig a megszakítóját? Ha olyankor nem rázna, akkor ki lehetne zárni, hogy onnan jön.

Szerintetek elég lehet az oszlopon meghúzni a nullát? Ha korrodált, akkor nem kellene letisztítani előbb?

Amúgy proba legutóbbi hozzászólásával értek egyet, és kiemelném belőle a "lehető legjobban megépített földelés"-t. A most használt lehet, hogy nem elég jó.

Amúgy az a szőnyeg elég jól működhet, de direkt 230V és száraz csempe esetén nem tudom. Vizesnél szerintem a megszakító vágna le, még mielőtt hozzáérnél. De inkább rendszeresíts egy fázisceruzát.
(#) Higanyrománc válasza oleg53 hozzászólására (») Jún 8, 2008 /
 
Idézet:
„Szerintetek elég lehet az oszlopon meghúzni a nullát? Ha korrodált, akkor nem kellene letisztítani előbb?”


Felvetésed nem rossz! Amennyiben ezt teszed (szolgáltatós végezheti), akkor az új kötés létesítésénél a csupasz gerincvezetéket feltétlen meg kell drótkefézni alaposan. De ez az új szorítók használati utasításában is ki van emelve, és ez az, amit szinte minden ászos szerelő kihagy! Nálunk is két esetben okozott az oxidra visszakötött szorítós leágazás "0"-vesztést, ami elég komoly életveszélyt jelent(het)!
Viszont, csak a "0" bontása csatlakozóvezeték esetén - és főleg avval kezdeni egy akár még terhelésmentesített (kismegszakítók le mind!) csatlakozón is szabálytalan! Tehát ilyen esetben a fázis(okk)al kell kezdeni!
Visszakötni meg a "0"-val. Mindez ún. Feszültség Alatti Munka, amit legfelső szinten még törvény is szabályoz, és mint említettem, csak a szolgáltatós (megbízottja) végezhet egyéb más szakmai vizsgák, személyi, tárgyi, biztonsági, utasítási stb. (még sok) feltétel mellett!


Ez nem chat, nem MSN, tehát vagy rendesen írd ki a szavakat, vagy ne írj semmit!
(#) dobo hozzászólása Jún 10, 2008 /
 
Na mi ujság ráz még a csap???
A konyhában is mérsz?
Szerintem nincs egyszerűen kiépítve az eph vagy ***** a földelés!!!
Esetleg nem tudod hol a földelőtüskéje a háznak?
Valahol a villanyóra környékén lessz a fölbe leverve!!!
Lehet be sincs kötve vagy a kötése fellazult vagy kiszáradt a föld körülötte.
Be kéne locsolni és a kötéseket ellenőrizni.

A fórumban nem káromkodunk, nem használunk vulgáris szavakat!
(#) Slope válasza dobo hozzászólására (») Jún 10, 2008 /
 
Kicsit kultúráltabban is lehet(ne)!
A *** szóra rengeteg szinoníma van, a jelenleg használt értelmében: hibás, rosz...
(#) proba válasza szpevak hozzászólására (») Jún 10, 2008 /
 
Mindíg csak kérdezek .
A lakásban amikor a csap ráz ,akkor a konnektorba bedugott VÉDŐFÖLDES dolgok könnyen megérinthető részei is ráznak (persze egyforma állapotú kézzel)?
(bár ezt lehet előbb műszerrel kellene nézni ,nehogy meglepetés érjen !! ) Ha nem akkor a vízcsövekbe beépítenék úgy egy két méter fémcsövet a bejövetnél és azt leföldelném az EPH hoz.
Azt furcsálom (bár nem tudom mekkora pincétek van ) hogy oda egy normális 6M földelőnyársat letettek volna.
A másik hogy, lehet ez így nem is egészen szabályos,a két földet én minimum összekötném (az óránál meg a pincében lévőt)
Ha meg a védőföldes dolgok is ráznak akkor egy normális földelés is elkelne (Bár ha az egész utca nullája nálad megy a földbe akkor ez elég nehéz lesz)
(#) szpevak válasza proba hozzászólására (») Jún 12, 2008 /
 
Proba:

Mindíg csak kérdezek . A lakásban amikor a csap ráz ,akkor a konnektorba bedugott VÉDŐFÖLDES dolgok könnyen megérinthető részei is ráznak (persze egyforma állapotú kézzel)?

Nem. ráznak

(bár ezt lehet előbb műszerrel kellene nézni ,nehogy meglepetés érjen !! ) Ha nem akkor a vízcsövekbe beépítenék úgy egy két méter fémcsövet a bejövetnél és azt leföldelném az EPH hoz.

A vízcsövek fémek, a pincében le vannak földelve. Pontosan mi az az EPH?

Azt furcsálom (bár nem tudom mekkora pincétek van ) hogy oda egy normális 6M földelőnyársat letettek volna. Nem tudom, mekkora nyársat tettek le.

A másik hogy, lehet ez így nem is egészen szabályos,a két földet én minimum összekötném (az óránál meg a pincében lévőt) Ezt lehet, hogy megpróbálom.

Ha meg a védőföldes dolgok is ráznak akkor egy normális földelés is elkelne
(Bár ha az egész utca nullája nálad megy a földbe akkor ez elég nehéz lesz)
(#) ötfelezős válasza Higanyrománc hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
"Történt egyszer, hogy az egyik alternatív kapcsolónk zárlatot okozott."
Amikor rosszul van bekötve, akkor tud zárlatot okozni, egyébként nincs benne nulla, csak fázis és lámpaszál.
(#) Gafly válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
Regen csinaltak olyat hogy az alternativ kapcsoloba
bekotottek a fazis es a nullat is. Igy a szokasos
helyett egy "jatszo" szal eleg volt. Ha jol emlekszem
"takarek alternativ kapcsolas"-nak hivtak. De ehhez
olyan kapcsolo kellett ahol eleg nagy a tavolsag
(pl. regi porcelantestu villanykapcsolo). Ha egy
ilyet lecsereltek egy szep uj "modern" kapcsolora
akkor siman elofordulhat...
(#) ötfelezős hozzászólása Jún 13, 2008 /
 
Most már annyi minden kiderült közben, legjobb lenne egy precíz rajz.
Én például továbbra sem tudom világosan, ez most két egymás mellett lévő épület, és az egyikből jön a másikba a kraft, és csak az egyikben van-e mérő, s földelés, vagy nem, stb. Csatornahálózat van, vagy derítő, és az közös-e a főbérlőével, tehát hogy és hová megy a lefolyócső, stb.

Bár itt most alighanem nem jelent megoldást, de az áramvédő kapcsolót lelkesen ajánlanám mindenkinek.
A földelés (az egyedi) ugyanis inkább csak alibi. Először is nem ellenőrizhető, másodszor is időjárásfüggő, harmadrészt az első (felső) méter nem számít, negyedszer a mai 25 A-es (pláne C, minek egy lakásba C) kismegszakítókhoz már nem is olyan egyszerű eleget lenyomni, stb.
Jut eszembe erről, az MSZ 172 86 előtti kiadása valóban megengedte, hogy valami kis csatlakozási teljesítmény esetén nem kell a csatlakozásnál földelés - de pld az ELMŰ ezt nem engedte meg. Természetesen ki volt az, aki ez ellen a szigorúság ellen panaszt emelt? Leendő házbanlakó...

Volt itt még egy pár régen érvényes álláspont, ami változott, pld. már nagyon régóta a mérnököknek is vizsgát kell tenni szabványossági felülvizsgálathoz (1980-ban már biztosan így volt), de villanyszerelő szakmunkás is tehet vizsgát.
Aztán pld Feszültség Alatti Munkát, bár régen csak áramszolgáltatő és erőműves (meg MOL-os) csinálhatta, 2003 óta bárki végezheti, ki képzésben részt vesz, és sikeres vizsgát tesz, majd stb.
(#) ötfelezős válasza Gafly hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
Köszi, így van, de hát ezért írtam, hogy rosszul, mert én ezzel a lehetőséggel már így ismerkedtem meg, hogy ez nem jó. Talán a Hámory-féle villanyszereléses Ipari Szakkönyvtáros kötetben vagy hol olvastam róla vagy 30 éve. Mármint azt, hogy ez a helytelen módszer.
(#) szpevak hozzászólása Jún 13, 2008 /
 
Sziasztok!

Tudtom nélkül kicsit félrevezettelek titeket, mert a vízcsövet nem a pincében földelték le egy leásott földelő-tüskéhez, hanem a pincében a csőre bilinccsel zöld-sárga drótot kötöttek, és az a villanyóráig vezették. A földelés közösítő azonban nem volt jó, csak azt nem tudom, hogy mennyire és miért. Nem tudom, mi változik meg ezzel. Most úgy tűnik, csak az egyenpotenciálra hozás marad, de mi az az eph pontosan?
(#) ötfelezős hozzászólása Jún 13, 2008 /
 
Mivel saját vevallásod szerint nem vagy szakember, és mivel épp nincs is rendben minden, inkább keress egy szakembert.
Az EPH elvét és gyakorlatát meg már Te is leírtad.
Elvet akkor, amikor rájöttél, hogy ha két izé között, ami között rázás van, összeköttetést hozol létre, akkor már nincs rázás köztük.
Gyakrolatban meg az épületbe való becsatlakozás körül van egy kijelölt pont, ami összeköttetésben van a védővezetők indulási csomópontjával, és innen induló vezetékekkel be vannak kötve a fém gépészeti berendezések, tárgyak, stb.
Innentől kezdve, ha a készülékek testére kötött védővezető miatt testzárlatkor a készülék testén igen rövid időre (vagy ha nem működik az érintésvédelem, akkor hosszabb időre) megjelenik bizonyos feszültségnél nagyobb érték, akkor az megjelenik a fémtárgyakon is, tehát nem ráz.

A problémádnál viszont ez nem segít, mert ekkora feszültség nyugodtan lehet egy zárlati áram miatt egy pár méter dróton.
Pontosabban, ha elég rossz áramútról beszélünk, bármely készülék üzemi árama is okoz ilyen kis feszültségesést.

A szakemberek szerint a műanyag lefolyócső belső oldalán lerakodó szennyeződés hoz a csövön keresztül a zuhanytálca aljába olyan potenciált, ami más lehet, mint amit a fentebb említett csomópont jelent. Fém kádat mindig is be lehetett kötni.

Mint többen elmesélték, ezek a problémák más készülékek zárlatával, félrekötéssel vagy kijelölt áramutak szakadásával jönnek létre, és több ilyen eset van nagyobb házban. Én is úgy jártam, hogy kínomban elkezdtük lekapcsolgatni a nyócker bérházban a szomszédok mérőinél a kismegszakítókat, és az alatta levő lakásban kötöttek be rosszul egy lámpát - ami akkor épp be volt kapcsolva...
Pontos szabályokat nem adok, mert a legújabb előírásokat nem ismerem biztonságosan, most tupírozom magamat vissza a felülvizsgálatokba.

Hangsúlyoznám, egy jó/szabályos EPH magában nem ad garanciát 1-2 V ellen - egyszerűen nem erre készült.
(#) Higanyrománc válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 14, 2008 /
 
Így van!
Ha valakinek válaszolsz, akkor javaslom neki válaszolj, és ne "Új kérdés felvetésé"-re kattints, hanem a "válasz"-ra.
(#) szpevak hozzászólása Jún 16, 2008 /
 
Írtatok az eph-ról. A padlód hogy vonod be az eph? A feszültésgkülönbség a konyha járólap és a csap, valamint a zuhany járólap (ez van zuhanytálca helyett) között van.
(#) ötfelezős hozzászólása Jún 16, 2008 /
 
Hát, ez nem egy köznapi kérdés. Nyilván megoldható technikailag (gondolom, legalább a burkolat felverésével és újra lerakásával), de hogy ezt szabályosan hogy csinálják, én nem tudom.
"megoldható technikailag" az sem biztos, hogy válasz a mostani helyzetre, mert mondjuk leraksz egy EPH-ba kötendő rézhálót a cementbe, mintha Kabhegy lenne a fürdőszobád, na de fölötte a kerámia járólap az szerintem tudathasadásos lenne, mert ha megfognád a fázist, akkor biztosan lenne annyira föld jellege, hogy meghaljál, ez az 1 V rázás meg talán akkor is fennállna. Ugyanis most is, ha rézháló nincs is, de a víz-, gáz- és fűtésvezeték a falban megy, és be van kötve az EPH-ba; tehát amennyire nem szigetelő szerkezet egy épületszerkezet, ezektől a csövektől annyira-valamennyire földpotenciálon is van (meg persze alulról az alapozáson át, ami sose egészen száraz). De ezek itt már csak teóriák tőlem.

Elárulnád, hol van ez? Legalább a várost? Ajánlkoztak itt segíteni. Szép szakmai feladat.

(#) szpevak válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Balassagyarmat
Következő: »»   3 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem