Fórum témák
» Több friss téma |
Új létesítésnél, felújításnál 3 fázisnál 3 x 20 A alatt semmi értelme.
Ennél már jobb az 1 fázis 32 A és mellé egy vezérelt 20 A . A 3x10 A-ert elég korlátozottan lehet kihasználni és rossz szétosztani a terhelésre. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2020
Szia!
1. Nem KELL építési naplót vezetni családi ház építésénél. 2. A mérőhelyed szerintem nem szabványos, mert: Idézet: „"Az MSZ 447:2019 szabvány egy lakás/nyaraló méretezési teljesítményét: • háromfázisú ellátás esetén 3x20 A (13,8 kW); • egyfázisú ellátás esetén 1x32 A (7,36 kW) értékben határozza meg."” Még annyit kiegészítésként, hogy 13,8 kVA a villanytűzhelyes házakhoz szükséges minimum, az annál kisebb teljesítmény igény a gáztűzhelyes házaknál a minimum.
Kiegészítés: Ha szakmabeli vagy (papíron legalább ), csinálhatod magadnak.
De a kérdéshez tartozik, hogy már az alapoknál, a mérőhelynél tervezési, létesítési és szabványossági hiba van.
Gondolj bele, ha nem jók az alapok, a kiindulási pont, milyen lesz a folytatás. Az E-naplónak is az a lényege, hogy dokumentálva legyen a munka, legyen neve annak aki vállalja a felelősséget a tervezésért és a kivitelezésért. Ha magadnak csinálod, csináld, de ezzel tisztában kell lenni.
Nem az én házam, nem én fogom csinálni, villanyszerelő is vagyok. Émász készítette a mérőhelyet át is vették hogyne lenne szabályos. Alanyi jogon 3× 10A jár ( ha jár) plussz költség nélkül. Feltettem egy kérdést mert barátom megkért rá és mindenki másra válaszolt. Miért? Mindenki tisztában van vele hogy kevés a mai igényekhez. Majd ha a tulaj is rájön meg pénze is lesz akkor bővít. Vagy ti nem csináljátok meg a belső szerelést mert szerintetek kicsi a mérőhelynél lévő biztosítás? Naaa
Alanyi jogon jobban jár, ha nincs háromfázisú gépe, a 16,10,6 felosztással.( szerintem) A 6A jó világításra, a 10 amire eddig tervezte, a 16 meg a konyhára. De láttam már 25,4,2 felosztást is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2020
De, akár még szabványos is lehet.
Elsőnek a 3x10-et kötik be, ha ez megvan, csak utána lehet bővítgetni. Tehát egykalap alatt nem lehet új igényt+ teljesítménybővítést kérni, vagyis rögtön 3x20 stb... Idézet: „Elsőnek a 3x10-et kötik be, ha ez megvan, csak utána lehet bővítgetni.” Nekem egyszerre kötötték be a 3x32A + 3x16A vezéreltet, nem volt semmi utólagos bővítés, vagy új ügyintézés. ELMŰ-Émász terület. Ez csak egy mellékszál, nem akarom eltéríteni "kowi" eredeti kérdését, inkább csak komment jelleggel érdekelne az ok, amiért ne lehetne. Vagy ez ennyire eltérő szolgáltatási területenként? Idézet: Hol nem lehet ilyet? Nemrég új bekötésnél eleve 3 x 32 A-t kért a tulajdonos. Volt DÉMÁSZ terület. „Tehát egykalap alatt nem lehet új igényt+ teljesítménybővítést kérni, vagyis rögtön 3x20 stb...”
Na akkor az eredeti kérdésre is válaszolva : 25 A- ig nem kell a belső szerelésről igazolás a szolgáltató felé. Az alanyi jogon 32 A-hez már kell.
3 x 10A-nél az egész házat szerelheted 1,5 mm2 huzallal, de csak ehhez mérten a fogyasztókkal. Nem tudom ez a mai világban mennyire életszerű, de szerintem nem. A fogyasztó elosztótáblán már csak kisebb kismegszakítókat illik tenni, mint a mérőhelynél levő. Az alanyi jogon levő 32 A-nél sem kerül már 32 A-es kismegszakító a főelosztó táblába. Utólag bővítve lesz min dolgozni megint. Egy hétvégi háznál el tudom képzelni a 3x10 A-ert, de egy új építésű lakóháznál nem.
Nekem itthon 6,20,6 van villany sütő, mosógép, mosogatógép van hogy egyszerre. De nem igen ment le a 20-as kör.
6-6 világításra. Ha nincs más egyéb jelentős terhelés 2kW-os fahasítót használok.
Miért kellene 1,5 el szerelni? Eleve kötelező 10es keresztmetszet fogyasztásmérőtől a lakáselosztóig. Már sokszor láttam itt a fórumba keveritek a dolgokat és erőltetitek a véleményeteket. Mindent elő kell készíteni az esetleges bővítésre. Akril kádhoz is odahúzzuk a 6os mkh-t... kettős szigetelésű fényforráshoz is kell a 3 ér... aki a szerint szerel hogy az első védelmi vonalban 10A van eszerint lehet minden 1.5 az dobja el a papírját. Hiszen tudjuk jogy a bővítésre van lehetőség. 1 megás trafótól se húzunk 1.5 öst mert csak 1 izzó van rajta. Keresztmetszethez biztosítunk (ami elképesztően túlzás eleve) nem releváns amit mondassz. Miért ne lehetne 2,5 össel szerelni és 16 A ra biztosítani? Tudom szelektivitás. És? Ez nem egy gyár. A megrendelő aki meg pl pék meg se bírod magyarázni. Esküszöm teszek fel képeket meg leírom mi folyik itt szolgáltatói részről. De még mindig nem válaszoltad meg miért nem szabványos. Slussz poén- mérőnél 3*10A ebből bekötve 5p 16A dugalj és 16A bizti. És ezt a szolgáltató csinálta... miről beszélünk? Én visontán a bányában vonultattam szalagfejet úgy hogy már nem állta a kezem a kábel hőmérsékletét... egy szónak is 100 a vége mostanában ha nem tudunk érdemben válaszolni egy kérdésre miért kell belekötni? Ez nem a kérdezőt minősíti...
Többen is válaszoltunk.
Érdekelne, melyik kérdésre nem kaptál kielégítő választ ? A 3x10 A annyira nem életszerű, hogy ilyen igénnyel új építésnél az utolsó 15 évben én nem találkoztam. Erre több hozzászóló is ezt megerősítette. A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2020
Nem a szavakon akarok lovagolni (tényleg, komolyan), de itt minden szónak súlya van. A legelső leveledben azt írtad, hogy a mérőhely "szabványos" ebben a leveledben azt írtad, hogy "szabályos". Nagy a külömbség. Hogy értsd (Nem kioktatásként, és előre is bocsánatot kérek, ha megsértenélek vele, vagy kekeckedésnek veszed. Nem az.):
Egy mérőhelyre lehet kérni 1x10A -t is. A szolgáltató befogja kötni, ha amúgy a szerelés megfelel az ő elvárásainak és náluk regisztrált villanyszerelő csinálta a mérőhelyet. Ez szabályos. De mint az első hozzászólásomban írtam, ettől még nem felel meg érvényben levő MSZ 447:2009 szabványnak, tehát nem szabványos. Megjegyzés a moderátoroknak, meg aki leszedeti a hozzászólásaimat: nem vagyok se villanyszerelő, se semmi. Nem hirdetem magam, se árut, se tevékenységet, se semmit, csak segíteni próbálok, ha tudok.
Sziasztok !
Többször kérdeztem már, de eddig nem kaptam érdemi választ. A villanyszerelés miért táma egy hobbi fórumon ?
Pont azért, amiért hegesztő topik is van, amiért autószerelés topik is van, és amiért mosogatógép hiba topik is van. Azért nem kaptál választ, mert értelmetlen a kérdés, és ne is nyiss vitát erről.
A vezetékben a falban áram folyik át és a tranzisztoron is áram folyik át. A villanyszerelő tanfolyamon mi tanultunk elektronikát.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2020
Amikor a belső hálózatom újítottam fel, akkor ebben a rovatban tudtam megkérdezni mindent, amit máshonnan nem tudtam előkeresni.
Nem azt kaptam meg élből, hogy minek szerelek én villanyt, amikor nem is vagyok villanyszerelő, hanem érdemi segítséget még akkor is, amikor valamit nem értettem. Mások évtizedes tapasztalatai teszik ezt az egész felületet értékessé. Ennek eredményeképp sikerült a teljes hálózatot felújítani egymagam és meg is dicsért a felülvizsgáló, akit a kész munka ellenőrzésével és az EPH tanúsítvány kiadásával megbíztam. Ez nem sikerült volna az itteni segítőkész emberek nélkül és ez az egész oldal lényege. Én különbséget teszek aközött, hogy valaki a hobbiját lelkiismeretesen és utánajárással végzi és aközött, aki okleveles mesterember, mégis slendrián munkát végez, mert már kiégett és nem érdekli. A motivációm pedig az volt, hogy 3 villanyszerelő járt nálam korábban, mégis mindenhol aluval csavart réz volt a dobozokban és a kismegaszakítóknál, itt-ott fázisnak használt zöld-sárga, védőcső nélkül a padláson, gerendák között átvezetett vezetékezés a mennyezeti világításnak kispórolt földvezetékkel, valamint elrohadt földelőszonda, ami ki se lett mérve. Az utolsó szög a régi rendszer koporsójában pedig az volt, amikor elégett az egyik ilyen csavart alu-réz kötés a kismegszakítónál, a kiszálló szaki pedig 9000 Ft-ért csavarta őket újra össze, majd szigszalagozta le. Ott és akkor megfogadtam, hogy ha törik ha szakad, ide többet mester nem jön és megcsinálom én. Ezt a litániát nem nagyképűségből írom vagy azért, mert jobbnak gondolom magam annál, aki ezt a szakmát hosszú ideje lelkiismeretesen űzi, hanem azért, mert túl nagy a szórás a szakemberek tudása és lelkiismeretessége között, ezért inkább megcsinálom én, mert tudom magamról, hogy mindennek kínos pontossággal utána fogok járni. Nem, nem lett kész 5 nap alatt, eltartott az egész vagy 4 hónapig, de kész lett és ez 80%-ban a helyi közösségnek köszönhető, amiért örökké hálás leszek.
Én is szeretnék feltenni egy kérdést, bár lehet hogy csak költői. Hogy lehet az, hogy a villanyszerelésben a mai napig nem lehet olyan kötőelemeket találni, amik valóban megbízható kötést nyújtanak? Teljesen mindegy hogy egy wago-ba, vagy egy konnektorba nézek bele, az a látvány fogad, hogy a gömbölyűt a szögletesbe tesszük (A ábra). Ha már szögletes a fogadó rész, miért nem szögletes hozzá a kábel ere is (B ábra)? Vagy ha gömbölyű a kábel ere, akkor miért nincs a fogadó rész hozzágömbölyítve, többszörösére növelve ezzel a kötés felületét (C ábra)? Miért jó az, és egyáltalán hogy rögzíthetnek egy szabványban ilyet, mint az A ábra, ahol az anyagokból 2 vékony kis csík vesz csak részt (211-es wagoban csak 1) magában a kötésben? Ami ráadásul még el is tud mozdulni, ha netán nem kellően van szorítva.
Vagy erre a kérdésre is csak olyan válaszok léteznek, hogy felfele csak csodálkozunk, vagy ezt és ezt írja elő a szabvány és punktum, és hasonlók? Csak szeretném ha tudna erre valaki olyan műszakilag megalapozott választ adni, ami belőlem sem csak nevetést vált ki.
Mit értesz megbízható kötés alatt? (tudom a vezeték összekötőktől idegenkedsz, nem akarok erről vitázni)
A valóságot nem műszaki hanem gazdasági okok alakították. Minden készüléknél törekednek a gazdaságos kivitelezhetőségre. Azaz egy kismegszakító befogadó kapcsait nem gyártják csak és kizárólag egy adott keresztmetszetű vezeték átmérőjéhez. Hanem ~0,75-25mm2-ig általában minden kismegszakítóba tudsz kötni. Nem mellesleg, a nagyobb gyártók a kötéseiket forgalomba hozatal előtt tesztelik, főként adott áramra nem melegszenek túl. De vannak egyéb szempontok is. (a kínai sz@arokra és kisebb hulladék gyártók termékeire ezt a vizsgálatot nem kellő alapossággal, vagy egyáltalán nem végzik el) Vagyis lehet tökéletlennek tűnik a kapcsolat, de a gyártó által megadott értékű áramot káros túlmelegedés nélkül tudja. Csavaros kötésnél ezért van az, hogy minden készülékre, kötőelemre megadják, milyen vezeték, kábel, sín köthető bele. Mekkora árammal terhelhetők. És a biztos kötéshez mekkora nyomaték meghúzás szükséges. Rugós kötés esetén (nem csak vezeték összekötő) meg kicsit kevesebb előírás van. Pl. nem kell nyomatékolni. Nem csak vezeték összekötő létezik rugós csatlakozással! Sorkapocs, mágneskapcsoló, relé stb. Egyébként nagyon sok olyan kötő elem, sorkapocs, készülék fogadó kapocs van aminek ívesre van kiképezve a csatlakozása. De itt is egy készülék egyféle ívvel rendelkezik. A beköthető kábelek átmérője viszont 5-8 keresztmetszet méretet átfog. Így az ív (kör) sosem ideális. Két ideálisan nem deformálódó kör között sem jelentősen nagyobb az érintkezési felület mint kör és egyenes között. A kisebb készülékek (általában olcsóbbak is) nem gazdaságos olyan kötő elemmel ellátni ami tökéletesen alkalmazkodik a vezetékekhez. De ezek ellenére mégis megbízható villamos kötést produkál. Általában ezek valamilyen deformációt okoznak a vezetőben, ezáltal alakítják ki a biztos áramkötést. Két ideálisan nem deformálódó kör között sem jelentősen nagyobb az érintkezési felület mint kör és egyenes között. Ha a vezető valamilyen minimális deformációt szenved (el lapul) akkor már mindegy, hogy kör-kör vagy kör-egyenes. És nem csak rugós kötésnél, ahol hiányolod a nagy felületű kontaktot, figyelembe veszik a keletkező hőt elvezetni képes anyagokat is! Minden kötésnél maga a vezeték is visz el a kötési pontból hőt! Erre jó példa a „V direkta”. Ha megnézed azt a kis nyelvet, sokkal nagyobb terhelő árammal terhelhető mint a nyelv keresztmetszete alapján megengedhető lenne. A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2020
Szia!
Életszerű ? Az idén láttam -hétvégi házban --4A kismegszakitót. Az óra alatt! S a járvány miatt oda költöztek (2-n ).....
Pláne, hogy a glimm az nemlineáris elem.
Az egyik ok az, hogy a kötés átmeneti ellenállása felületfüggetlen.
Szia!
Itt bővebben elmélyedhetsz ,ebben a témakörben. https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0017_37_fino...6.html
Köszi!
Ezt találtam, de ez nem téged igazol: "Az átmeneti ellenállásnak legfontosabb jellemzője, hogy rendkívül sok paramétertől függ, amelynek értékét rendszerint nem ismerjük, emiatt az átmeneti ellenállás értékét nem is lehet egzakt módon matematikailag leírni. Következésképpen az átmeneti ellenállás értéke soha nem állandó. Egy támpontot azonban lehet találni: az átmeneti ellenállás csökkenthető, ha az érintkezőket összeszorító erő nagyságát növeljük (az összes többi paraméter változatlansága esetén). Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy a pontszerű érintkezéseknél a kis felület miatt óriási felületi nyomások lépnek fel, ennek következtében az érintkező anyag megfolyik, ezzel megnő a keresztmetszet és csökken az átmeneti ellenállás." Esetleg ha beidéznéd az adott szöveget ami téged igazol megköszönném.
Azért én nem venném egy kalap alá egy meglévő hétvégi házat, szükség megoldáskénti használatot egy új építésű lakóház új igényelt és bekötött energia igényével.
Más kategória. Egy kempingben is adnak 16 A-es csatlakozást egy lakóautóhoz.
A szabvány betartása nem kötelező! Az csak egy irány mutatás. Ebbe a szabványtalanságba egyetlen felülvizsgáló sem fog belekötni!
Én ezt írtam volna?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |