Fórum témák
» Több friss téma |
itt nem látszanak a lábak !
Akkor jó, én azt a barna-kék párost a hálózati vezetéknek véltem
Ha nincs rajta kapcsoló, akkor kösd a hálózati vezetékére, az egyik oldalt a fázis, a másik oldalt a nulla, (az egyik oldali érintkezők a fázist, a másik oldali érintkezők a nullát szakítsák meg.) Ha zárod a kapcsolót, akkor záródik a kis égő is a fázis-nulla közt, így van ez a kétáramkörös kitalálva. Mondjuk mostmár tehetnél fel nagyobb átfogású képet is, ne csak részleteket csepegtess A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2020
Csipogtasd ki multiméterrel, hogy melyik érinthezőt melyikkel zárja rövidre bekapcsoláskor. Én már jártam pórul három lábú egyáramkörös kapcsolóval, jól hallható pukkanás kíséretében küldte le a kismegszakítót (de szerencsére a kapcsoló túlélte, hogy a belső glimm égő helyett a kapcsoló kontaktus kapta a 220-at)... Nyilván vissza is kell vezetni a hálózati kábelhez is, mivel a benne lévő glim égő is egy szinte jelentéktelen fogyasztó.
Köszönöm !Élnézést ..Azt hittem ,hogy jól láthatóak a képek...?! Én 800x600 felbontásban raktam fel a képeket én a monitoron jól látom .
Nem a felbontással van a baj, hanem, hogy csak egy részlet látszik. Jól lehet valóban látni, csak nem mindent.
O.K. a jövőben majd igyekszek mindent láthatóvá tenni !
Sziasztok!
Egy barátom megbízott azzal, hogy az elektromos bekötést csináljam meg a hajójának. A kapcsolókat előre megvette. 12V DC-ről képtelen vagyok világításra bírni benne a visszajelző ledet. 230VAC-ról remekül működik. Azt gyanítom, hogy kezdheti újra a kapcsoló vásárlást, mert ez 230VAC-ra való kapcsoló. Jól sejtem? Az az ármány az egészben, hogy az is szerepel rajta, hogy 14VDC 20A.
14vdc -n 20 Ampert tud megszakítani, de ettől még a visszajelzője 230v-os.
Szia.
Ahogy a képen is látható, ez a kapcsoló 250V feszültségű, 1 áramkört képes kapcsolni. De alatta a kapcsolón a fehér mezőben ott van, hogy 220-250V, ami a jelzésre vonatkozhat. Ebben az esetben értelemszerűen nem fog világítani 12V-al. Az pedig nem köthető a jelzőlámpához, hogy 14VDC, 20A. Ez a két paraméter ugyanis azt adja meg, hogy 14V DC (egyen) feszültség esetén hány ampert képes kapcsolni a kontaktus. DC és AC feszültségen más ez az érték. Igen, be kell szerezni ebből a kapcsolóból olyat, aminek 12V-os a visszajelzése (lehet, hogy olyan lesz, ami 12-24V DC feszültséggel világít - leírás majd mutatja). Célszerű egyébként mindig megnézni a típus alapján az adatlapot, abban remélhetőleg le van írva minden paraméter megfelelően. Persze ehhez a pontos típust ismerni kell, hiszen egy adott kapcsolón belül többféle modell van (pl: áram, feszültség, visszajelzés, kontaktus, stb...) alapján.
Johnycorp, pont. Köszönöm a válaszaitokat. Ma is tanultam valamit
Talán másnak is hasznos lesz. Nagy probléma, hogy a kereskedők nem csatolnak bekötési vázlatot és általában semmilyen adatlapot a termék mellé. Sőt még a gyártó sem derül ki. Úgy kell kisakkozni, hogy egyáltalán hogyan is kell bekötni a kapcsolót. A 12V-os kapcsoló bekötésére 3 változat is kering a neten.
Azért a webshopok közül még az elektronikai alkatrészek forgalmazói adatlapoznak leginkább...
Ne is várj adatlapot egy általános 230 V-os kapcsolóhoz. Aminek a visszajelzője egy glimmlámpa egy 330 kOhm-os ellenállással. Egyébként a bekötése rajta van a kapcsoló hátoldalán. Ennél többet semmilyen villanyszerelő nem vár el.
Nem vagyok biztos benne, hogy 12 V-ra kapsz a sarki villamos kellékboltban ilyen kapcsolót. De autófelszereléseknél vannak ilyen kapcsolók, de azok általában felkapcsolt állapotban világítanak. Amivel jelzik pl. a ködlámpa vagy a hátsó ablak fűtés működését.
Köszönöm. Az internet is sok találatot hozott. A barátom már megvette ezt a fajtát sajnos. Majd beszélek vele, hogy vegyen másikat.
Én azért megpróbálnám szétpantintani (már ha lehet), különösen hogy nem annyira drága és ezek szerint kell helyette másik. Lehet hogy akár át is lehet mókolni...
Igen. Lehet benne valami. A bekötése a 12V-os változatokkal egyező, ezért is szántam rá egy szűk órát. Már a kezdet kezdetén, a kapcsolón lévő feliratokat olvasva gondoltam, hogy valószínűleg nem fog világítani 12V-ról, mert ha ledes akkor nem lehet ennyire univerzális. Más előtét ellenállás kell hozzá. Majd a tulaja eldönti , hogy mi legyen vele.
Kapunyitó kapcsolóra vonatkozó beszélgetés áthelyezve a távirtrányítós kapus témába.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2023
|
Bejelentkezés
Hirdetés |