Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2265 / 2519
(#) reloop válasza golem hozzászólására (») Jún 25, 2020 /

Szia! Kimeneti csatoló kondi után szokott lenni testre-húzó ellenállás. Szerepe: a kondi hangszóró nélkül is feltöltődjön az üzemi feszültségre, így a bekapcsolt készülékre rádugott hangszóró nem durran egy nagyot.
(#) golem válasza reloop hozzászólására (») Jún 25, 2020 /

Köszönöm.
(#) krapulax6 válasza reloop hozzászólására (») Jún 26, 2020 /

Szia.
Jelfold a helyen,osszecsavarva a testtel ami a csillagponton van.
Kimenetek a C507/508 helyen ahol is mennek tovabb az induktivitasokba.Kulon testet a kimenetnek nem vittem.
A jel pedig a pirossal bekarikazott reszekrol jonnek amit kuldtel.
Jelenseg:
A kimeneten par mV merheto cserebe fel perc alatt langyosodik a borda.
(#) reloop válasza krapulax6 hozzászólására (») Jún 26, 2020 /

Ha a végerősítőről lekötöd a bementet, akkor nincs melegedés?

Ugy nincs,most probaltam epp.
Mindket kitt melegszik.Kiprobaltam mindkettot.
Ahova kotjuk a bemenetet ott mindket csatornan 0,6 mV-ot merek,hogy nincs az RCA-n semmi.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2020

Ha ez egyenfeszültség, akkor nem probléma.
Ennek a hozzászólásnak a második részében írtam a testkörről. Elvégezted az ellenőrzést? Hány ohm az ellenállás a csillagponttól a pirossal karikázott átkötés testvezetőéig?

DC igen.
A testet vegigneztem ,csippan az emlitett 7-es csatlakozotol kiindulva az eq-n at a csillagpontig illetve a pirossal karikazott R503-as ellenallasig.
0.4 Ohmot mertem
De a 10 Ohmos ellenallasokon is annyi.
(Pont talaltam ket darab 10R-es ellenallast )
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2020

A forrasztási maradványokat sikerült eltüntetned a műveletei erősítőnél is?
Remélem használsz előtét izzót a hálózati ágban. Annak a fényerején kövesd, megálltíható-e a gerjedés a végfok bekötő huzalok igazgatásával.

Sikerult igen,meg tegnap este.
Az izzo fel sem villan ,meg bekapcsolasnal sem,bar most hirtelen nem emlekszem,hogy 60 vagy 100 wattosat tettem bele a Cleo probalgatasanal.
Most ket nap megint off aztan megprobalom ismet kulso erositore tenni a muveleti erosito kimenetet.

Valószínűleg használnod kell a végfok előtt az alulátersztő szűrőt ami az eredeti kapcsolásban R501/C503 és párja volt. A KIT 22k bementi ellenállása miatt célszerű lenne a soros ellenállásnak 1k2, szűrő kondinak pedig 680 pF értéket választanod.

Az elko mehet vissza?C501/502?

A C501/502 helyén köss át, a TDA7294 előtt van csatoló kondi, ami leválasztja azt a pár száz millivoltot ami a műveleti erősítő kimenetén megjelenik.
(#) krapulax6 válasza reloop hozzászólására (») Jún 27, 2020 /

Szia.Kozben a rajzot nezegetve felvetodott bennem egy kerdes:
Az R503 , C509 es parjait kiforrasszam?
(#) reloop válasza krapulax6 hozzászólására (») Jún 27, 2020 /

Azok az alkatrészek természetesen szükségtelenek.
Az általam javasolt értékeket használva a bemeneti sávszűrőhöz megteheted, hogy a végerősítő bemenetét mintegy lezárod a 680 pF-os kondenzátorral és a jelvezetéket az 1k2 ellenálláson keresztül kötöd be.
(#) djmola hozzászólása Jún 29, 2020 /

Sziasztok.Építettem egy Elektorban (1995) megjelent PA300 as végfokot.Semmi gondom vele, működik minden csak egy dolog zavar. A D13 led ami a dc védelmet képezi sötétben nagyon halványan világít miután behúz a relé.Majd amikor lekapcsolom a végfokot a hálózatról kigyullad és vagy fél percig világít majd kialszik. Ez így normális? Mert van egy másik erősítőm annak a dc védelmi ledje úgy működik hogy az egyből kialszik ha kikapcsolom a főkapcsolót.Bővebben: Link
(#) krapulax6 válasza reloop hozzászólására (») Jún 29, 2020 /

Szia,kondi es ellenallas a helyukon vannak,az atkotessel egyutt.
Viszont leegyszerusodott a tortenet,mert abban a kitben amiben nem csereltem az ic-t a jelbemenet megerintesere sokkal eroteljesebb bugas hallhato a hangszoron mint a masikon.
A cserelt ic-s vegfok ha bekotom a jelet szepen szol,mindket csatornarol.
Viszont az R es C tag beforrasztasaval valtozott a hangkep a melytartomanyban.
E-nelkul eroteljesebb volt az also tartomanyban.
Visszaterve a kitre,ha a bemenete be van kotve akkor ugyanugy hamar felmelegszik a borda.
Igazabol 1 db diodat tudok vizsgalni benne mint felvezetot,esetleg merjem at az ellenallasokat is?
Azt viszont nem probaltam,hogy a kimenetuket felcserelem,hogy atmegy-e a hiba.
(#) reloop válasza krapulax6 hozzászólására (») Jún 29, 2020 /

Az RC szűrőtől a hangkép nem változhat, kivéve az ellenállás és a kondenzátor egymással felcserélését. Mellékelem az RC elemek helyzetét.
(#) reloop válasza djmola hozzászólására (») Jún 29, 2020 /

Szia! Ha zavar a LED fénye üzem közben, köss vele sorba egy nyitó irányú 1N4148 diódát. Az R40/R41 osztó túl magas feszültséget állít elő a LED passzív állapotához.
Kikapcsoláskor világít a LED, az AC kimaradását mint hibát detektálja a pufferek kisüléséig.

Elkepzelheto ,hogy a kimenet es a hangszoro kozotti elemek beleszolnak?
Jo helyre kerultek a tagok.
A hangero is csokkent.Lehet csokkenteni az 1,2k-s ellenallas erteket?
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2020
(#) reloop válasza krapulax6 hozzászólására (») Jún 29, 2020 /

A kimeneti tagok csak hasznára válnak a kapcsolásnak.
Elképzelhető, az RC elemeket ott kell elhelyezned ahova berajzoltam, mert az alaplapból a KIT-re menő drótok szednek be zavart ami a melegedést okozza.
A vékony vezetékből sodrott érpárt, vagy az árnyékolt vezetéket nem mellőzheted.
Az 1k2 ellenállás 0,5 dB-t csillapít a hangfrekvenciás tartományban, az alig észrevehető hangerőcsökkenést okoz. Valami nincs rendben.

Mondjuk azt hozzatennem,hogy 3/4-ig feltekert hangeron sincs egy mukkanasnyi zaj sem.
Mintha ki lenne kapcsolva
Holnap megprobalok megcserelni a ket kimenetet illetve a melegedos KIT-et kulso jelforrasra csatlakoztatni.

Szerk.:
Felmunkat vegeztem megint.
Az RC tagok beillesztese utan a jelet mar nem az atkotesrol kell vinnem.Viszont en ugyanugy onnan vittem.
(#) krapulax6 válasza reloop hozzászólására (») Jún 30, 2020 /

Nem hagyott nyugodni ez a csokkent hangero.
Kiszereltem mindket KIT-et,kulso tapra tettem,kimenetre 1-1 hangszoro es valoban fele akkora brumm van a bemenet megerintesenel annal amelyiknel csereltem az ic-t.
Szoval a masik a jol mukodo viszont beszerelve pont az gerjed es melegszik .
Kotottem ra probahangszorot.
Semmi zaj nincs csak a melegedes.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2020
(#) Zotyadeejay hozzászólása Jún 30, 2020 1 /

Sziasztok kedves tagok! Az lenne a kérdésem hogy vettem próbából egy szimpla tápegységgel ,működő N csatornás építő "kitet", melyhez sajnos a Kínaiak nem mellékeltek kapcsolási rajzot :/
Szimplán ezek az infók vannak fent az oldalon, a rajz amit látunk köszönőviszonyban sincs az építőkészlettel! Az lenne a kérdésem hogy esetleg lehet e ezt hídba kapcsolni? Valamint érdemes e? +-65V DC t ír a hirdető, de én ezt nehezen hiszem el.. Természetesen az terhelőimpedanciáról szó sem esik..
(#) krapulax6 válasza Zotyadeejay hozzászólására (») Jún 30, 2020 / 1

Szia.En mar az elejen azt latom ,hogy 15V-tol 60V-ig.
Szerintem nem kell megkuldeni a maximummal.
(#) reloop válasza krapulax6 hozzászólására (») Jún 30, 2020 /

Vizsgáljuk ki azt a melegedést! Kösd le a bemenetről a jel és a test vezetékeit, tegyél a helyére rövidzárat egy rövid huzalból. Így semmilyen külső jel nem jut a panelre. Ha ekkor is melegszik, akkor a panelen belül keressük a melegedés okát.
(#) djmola válasza reloop hozzászólására (») Jún 30, 2020 /

Oké.Holnap megpróbálom, teszek egy-egy diódát.A led pozitív ágára?
(#) reloop válasza djmola hozzászólására (») Júl 1, 2020 /

Nincs jelentősége, úgy kösd sorba a LED-del, ahogy kényelmesebb.
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Júl 1, 2020 /

Jó szerencsét! A mai napon hozzájutottam egy Denon PMA-320 erősítőhöz. Úgy érzékelem, hogy az egyik csatorna halkabban szól. Egyelőre átvizsgálás előtt áll, még bele sem mélyedtem, de szeretnék tanácsot kérni, hogy az elektronikai "átnézésében" merre induljak el, így hirtelen. A szervíz manuál megvan már. Nyilván majd lesz púpos kondik cseréje, .....stb. Köszönöm a segítséget. Üdv.: Joe
(#) krapulax6 válasza reloop hozzászólására (») Júl 2, 2020 /

Szia.
Egyik vegfok sem melegszik igy.
Viszont ahogy irtam,amelyik sokkal halkabb (IC-cseres) a jel megerintesere az nem melegszik,de valoszinusitem,hogy ez sem szazas.
Szoval mindket helyen van gond.Van meg ket masik ilyen vegfokom csak nincsenek beultetve az alkatreszek.Egyiket lehet,hogy osszerakom majd es azzal leprobalom mindket csatornat.
(#) reloop válasza krapulax6 hozzászólására (») Júl 2, 2020 / 1

Amelyik sokkal halkabb, az nem a TDA7294-en múlik, sokkal inkább a passzív alkatrészeken. A 2-14 lábak között 22k ellenállás kell legyen, a 2-es láb és a test között pedig egy elkó és egy vele soros 680 Ω ellenállás. A kondinak és az ellenállásnak 10 %-on belül meg kell felelniük a névleges értéknek.
Következő: »»   2265 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem