Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézershow építése

Témaindító: sportcipo, idő: Júl 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   22 / 138
(#) Directors válasza fureszk hozzászólására (») Jún 12, 2008 /

De akkor az adatlapjába mit jelent az,hogy 60mA max?

szabcsi: Én úgy mérem a feszt,hogy közbe rá van kötve a lézer és úgy stabilan 3V.Meg természetesen ha nincsen rákötve a lézer akkor is 3V.
(#) zenetom hozzászólása Jún 12, 2008 /

Ezt kipróbálta már valaki?
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

Nem lehetne úgy megoldani a lézer meghajtását, hogy akksiról menjen, és egy tranzisztorral kapcsoljuk? Igaz tölteni kell az akksit, de legalább egyenletes az áram. Vagy így is ingadozna az áram?
(#) Kovidivi válasza zenetom hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

Csináld úgy, ahogyan Csibi honlapján van! ennél jobb és egyszerűbb nincs, ha sima lézerpointered van (1mW alatti)! Ha ettől is kipurcan (mert én is szenvedtem ilyen piaci sz...ral, és meghalt), akkor a pointer hibája, annyira kókány!
(#) zenetom válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

így égettem ki 2 lézert
gondolom azért mert
1. nem volt rajta hűtés
2. ingadozott az áram
Azért gondoltam arra, hogy amikor bekapcsolom a tápot akkor egy tranzisztor kapcsolja az akkuval működő lézert. (ezt most jól leírtam )
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Jún 14, 2008 /

Nah 3 lézeren túl vagyok ugyhogy számomra vége a lézerépítésnek. Az elsőt úgy nyirtam ki hogy "elnéztem" és ellenállás nélkül kötöttem be. A második valószinüleg azért halt meg mert nem kapott hűtést, a mostani meg passz, talán azért, mert fordítva kötöttem be (ne használjatok tápkábelnek ugyanolyan szinű vezetékeket!!!!). Mondjuk 100%-an nem mondtam le, mert megpróbálom még a DVD író lézerrel, annak csinálok áramgenerátort, de ilyen piaci izével már nem szórakozok.
A kép az utolsó áldozat.

pointer.jpg

(#) Szebence válasza zenetom hozzászólására (») Jún 14, 2008 /

Csinálj neki normális generátort, akármilyen lézert hajtasz meg...

Én kb 3-4 jónapig hajtottam a piacos lézert, ugyanilyet mint ami a képen van és nem lett semmi baja, egyet sem nyírtam ki.

Ha fordítva kötöd be, rossz polaritással, attól még nem megy tönkre.
(#) zenetom válasza Szebence hozzászólására (») Jún 14, 2008 /

akkor mitől nyiffant ki?
a normális generátor alatt áramgenerátort értesz?
(#) Szebence válasza zenetom hozzászólására (») Jún 14, 2008 /

Nem tudom miért halhatott meg. Igen normális áramgenerátort értek.
(#) zenetom válasza Szebence hozzászólására (») Jún 14, 2008 /

mindegy, többet már nem áldozok ilyen unknown lézerre, inkább DVD íróból csinálom, igaz ott is figyelni kell, de ott legalább vannak rendelkezésre álló adatok, nem csak úgy vaktába dolgozok...
(#) Kovidivi válasza zenetom hozzászólására (») Jún 14, 2008 /

Figyu, ez tanulópénz volt! pl: Csibi doksijában is ugyanilyen lézer van, de ő is inkább olcsó, 1mW alatti teljesítményű "normálisabb" lézerrel hajtja a lézershowját! Én is ugyanilyennel szívtam, többször is! Nem is nevezném lézernek! Használtam, 20mA folyt rajta 3volton, majd fél óra múlva szépen elhalványult, majd örökre kialudt... és nem volt meleg a tokja! ( egyébként mintha egy fókuszált LED lenne benne). Én is majdnem lemondtam a lézershowm megépítéséről, de egy normális pointer segített rajtam

egyébként teljesen ugyanez a szitu: áramgenerátorral is kipurcant, mindennel...szerinted miért van rajta olyan nyomógomb, amit folyamatosan fogni kell, mikor lézerezel? hát azért, mert az ember ujja "elfárad", így maximum 2percig használja egyfolytában. És ezek a lézerek erre lettek tervezve... nagyon kevés az üzemidejük, szerintem hűtéssel sem lehetne tovább használni! Tehát: "Dopki" az összes hasonlót!
(#) zenetom válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 14, 2008 /

köszi, de az utolsó lézer halványulás nélkül purcant ki, vagyis ráraktam elemre (már előtte is kipróbáltam és szépen működött) aztán leszedtem, mikor megint visszaraktam volna, már nem világított
(#) DigitalSilence válasza Szebence hozzászólására (») Jún 20, 2008 /

Hát ez olyan üveg nagyban, mint amilyen a CD játszókban van kicsiben. Ott is van egy ilyen, ami előállítja a 3 sugárnyalábot. Grating-nek hívják, a lézerdióda után van közvetlenül, vagy egyes típusoknál rá van építve a diódára, és ha megnézed nagyítóval, pici bordákat találsz rajta. Gondolom valami hajszálvékony gravírozással lehet ilyet készíteni.

Írókban írás módban a lézerek a nagyobb teljesítményen impulzus módban világítanak, azaz nem folyamatosan. Így tovább bírják a terhelést. Tehát lehet, hogy nem elég a megfelelő áramgenerátoros tápellátás, egy oszcillátor is kell!
(#) DigitalSilence válasza zenetom hozzászólására (») Jún 20, 2008 /

Nagyon érzékeny a sztatikus feltöltődésre is, lehet attól nyiffant ki!
(#) dexter1000 válasza DigitalSilence hozzászólására (») Jún 21, 2008 /

hay!
ebbe egyet értek mert énekem még beüzemelés elöt sikerült egy 300 mW ir diodát kinyirni!
az lehet egy kézel valo megfogástol vagy egy földeletlen pákával valo beforasztástol!!!!
(#) DigitalSilence válasza dexter1000 hozzászólására (») Jún 21, 2008 /

Hát igen! Erre való a csuklóföldelés, az 1MOhm-al le van választva az üzemi földtől. A pákák között van olyan amelyiken gyárilag van földelés, de olyan is, hogy egy banánhüvely kínálja a földelés csatlakozását. Ezeknél érdemes 150KOhm-ot beiktatni. Megoldás még az ESD fólia, amit a munkaasztalra terítve, és egy patentos megoldással lehet csatlakoztatni.
Lézerdiódás munkáknál kerülni kell a műszálas ruhaneműket.
(#) zenetom válasza DigitalSilence hozzászólására (») Jún 27, 2008 /

Próbáljátok ki esőbe a lézert!!
De azért maga a lézer fedett helyen legyen!
Olyasmi, mintha füstben lenne.. majd próbálom lefényképezni csak elállt az eső
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Júl 12, 2008 /

Nem lehetne a lézert egy egyszerű astabillal (a 2 LEDes villogó áramköre) szaggatni, és ezáltal létrejönne a "fésű" hatás? A szupepe féle áramgenerátornál lehetne csatlakoztatni az astabilt, vagy nem jó ötlet?
(#) Tomi20 hozzászólása Júl 18, 2008 /

Heló

Most kezdtem bele két galvo építésébe, már elvileg a vezérlő rész tiszta, de a végfokot illetően lennének kérdéseim:
Van egy torroid trafóm, ami 2x24V AC=> +-35V, ehhez kellene valami jó erősítő IC. Egyből a TDA7294 jutott eszembe (elég nagy teljesítményű, és olcsó is), de valaki itt írta, hogy TDA IC-k nem igazán alkalmasak galvo erősítőnek. Valaki próbálta már? Mennyire kell stabil fesz a végfoknak? Gondolom úgysem lesz teljesen kivezérelve a végfok, mert elfüstölhetnek a tekercsek...
Köszi
(#) sebestyen_ferenc válasza Tomi20 hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

szerintem rossz helyen jársz az erősitő mindig és mindig téma forumban kéne feltened a kérdést!
(#) Djatis válasza Tomi20 hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Üdv!

LM 3886 és ne is keress jobbat mert olcsó és nagyon megfelel.
Nembeszélve a mindenféle védelemről ami bele van építve.
Nem szükséges stabilizálni a végfokot .

(#) Tomi20 válasza Djatis hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Ezt már néztem én is, de kb +-35V-om lesz, ami a maximális feszültsége, de akkor valahogy megpróbálok csökkenteni rajta.
(#) Tomi20 válasza Djatis hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Egyébként már rátaláltam a lézered dokumentációjára, így az e-mail értelmét is veszti amit küldtem. Pedig nem mondhatnám hogy nem tájékozódtam, mert átolvastam Kaninjo fórumát, Elm, és Norm honlapját, a terminál fórum lézer topicját, és itt a szkenner építős topicot, de nem találtam jó rajzot. Belenéztem ebbe a topicba is, de láttam az elején, hogy csak spirográfról folyik a beszélgetés, nem is olvastam tovább, csak ma olvastam át az egészet, és igazábol elég lett volna ezt az egy topicot átolvasni, mert lényegében itt van minden. Amint elkészültem a galvókkal leírom a tapasztalataimat, észrevételeimet, hátha kedvet kap még valaki az építéshez.
(#) Djatis válasza Tomi20 hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

nem kell csőkkenteni a feszt nekem +-36 volton megy
Az LM 3886 +-24 től 80 voltig mehet de elég neki a 36 szkennerben csak legyen bőven amper
(#) Tomi20 válasza Djatis hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Lenne még egy kérdésem:
Az LM3886 adatlapján található első rajzot szeretném megépíteni. Ugye itt DC-t is kellene erősíteni, így a freki függő alkatrészeket ki kellene szedni (tekercs, kondi). Így a kimeneten lévő párhuzamos R-L szűrőt egy az egyben elhagynám, de a visszacsatolásban lévő 10u-s kondit gondolom nem hagyhatom el. A Mute lábbal párhuzamosan lévő kondi gondolom csak zavar szűrést csinál => nem szól bele az átviteli karakterisztikánkba.
(#) Djatis válasza Tomi20 hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Nekem semmilyen C-tag és L tag nincs benne .
(#) Tomi20 válasza Djatis hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Ma megérkeztek a mágnesek, és a csapágyak. A mágnesek nagyon picik (8mm hosszú, 4mm a külső átmérő, és a belseje 2mm) és így nem igazán lehet megtekercselni, mert legalább 80 menet kellene (az ellenállás miatt) de ilyen pici tekercset csak nagyon nehezen lehetne készíteni. Ekkor jutott eszembe, hogy te készítettél már vasmagos galvót, aminek nem vasmagja volt, hanem panel. Végül ez maradt a galvódba, vagy kicserélted vasmagra? Azt jóval egyszerűbb lenne elkészítenem. Holnap megjön a többi alkatrész is (végfok, DAC) most azokat szeretném lepróbálni szkóppal, hogy az elektronika az oké, csak a mechanikával kelljen szenvedni...
(#) Djatis válasza Tomi20 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

nekem maradt a panel de az én galvómban 3 mágnes van egymás után fűzve
persze egymáshoz képest taszításba kell forgatni öket aztán ragasztással fixálni.
de az előző galvóm egy mágneses volt és 140-es volt a tekercse igaz egy kicsit széles volt a tekercs és az utolsó pár menet már nagyon kiesett a mágnes hatásköréből de megoldhatod akár próbával hogy 0,25 vagy 0,30 huzallal tekered .
(#) Tomi20 válasza Djatis hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Értem, és egy mágnessel kb milyen sebességre volt képes a galvó? (ha elkészítem hozzá egyszer a visszacsatolást, akkor már nem szeretnék változtatni rajta)
(#) Tomi20 hozzászólása Júl 24, 2008 /

Heló

Ma összeraktam a vezérlő részt. Működik is a popelscan nevű progival, letöltöttem a mamba black demot amit nem tudtam rávenni, hogy működjön. Sima LPT portos DAC-om van (DAC0832) port beállítást csak egy helyen találtam benne Settings=>colour settings menüpont, ez 378-ra van állítva, de nem csinál semmit. Vagy azért nem működik mert demo?
Következő: »»   22 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem