Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nyomásérzékelők

Témaindító: Gatery, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   1 / 4
(#) Gatery hozzászólása Máj 16, 2006 /

Sziasztok!

Nyomásérzékelés, csinált már valaki ilyet? Itt igazából súly mérésre gondoltam.
A témának után olvasva én ezeket a megoldásokat láttam:
Piezo elektromos, csak ezzel az a baj, hogy a súlyra csak egy peaket ad és a peak függ a lendülettől is.

Nyúlásbélyeg: maradjuk annyiban kogy q...va drága

Ennyi......
Valakinek egyéb jó ötlete....???
(#) source2 válasza Gatery hozzászólására (») Máj 16, 2006 /

hi

már láttam darabokba, ilyen digitális mérleget, ott elég "hülye" megoldással volt megcsinálva. úgyanúgy mint a hagyományos mérlegnél, az a skála forog, csak az nem látszott, ill nem skálázva volt, hanem ilyen kis bevágások voltak benne, mint a régi optocsatolás egereken. ennek a mozgását egy optocsatoló érzékelte és gondolom meg volt adva hogy egy "változás, ugrás" egy KG és ennek alapján írta ki.

udv...
(#) Gatery válasza source2 hozzászólására (») Máj 16, 2006 /

Ez érdekes megoldás.....egyszer én is gondoltam ilyesmire hogy valami transzlációt kéne csinálni a nyomás és mondjuk egy trimmer között...csak hát fura hogy nem lehet kapni ilyet mondjuk mems-ként vagy egyáltalán....a kis méret mindig jól jön.

Különben érdekes ötlet ez a mérleges módszer!
(#) eSDi válasza Gatery hozzászólására (») Máj 16, 2006 /

Piezo elektromos nyomásérzékelő csak egy csúcs értéked ad??!! Szerintem nem....
Ha egy dugattyúban lévő olajat nyomsz össze a súllyal akkor azt simán tudod érzékelni egy piezo érzélekővel PL: MPX2010-al.
(#) Gatery válasza eSDi hozzászólására (») Máj 16, 2006 /

Szerintem ez azért van mert integrálják a jelet. Ad egy peaket aztán a peak ellentetjét. innen tudják hogy változott a nyomás.
Osszilloszkópra rákapcsoltam egy piezo kristályt és amikor osszenyomtam akkor adott egy peaket aztán kész majd mikor elengedem akkor ugyanazt negatívban.

Meg ha tényleg statikus feszt adna vissza az azért is lenne jó, mert lehetne belőle áramforrást csinálni, pl kis doboz tele piezo kristállyal amit egy csavarral összeszorítunk, és folyamatosan adja a feszt.

Te most milyen piezo-ra gondolsz? Mert ez az MPX2010 egy nyomás érzélekő és a nyomásal arányos feszt ad ki magából folyamatosan és piezo elektromos elven működik. Persze kell neki tápfesz is.

MPX2010.pdf

(#) whisky válasza Gatery hozzászólására (») Máj 16, 2006 /

Szerintem induktív méréssel a legjobb. Egy digit mérlegben láttam ilyet, mind a 4 sarkában volt 1 és ezek összege volt a testtömeg.
Aránylag pontos, és a legjobb, hogy nagyon széles körben lehet használni, pl ha erősebb rugót raksz a "vasmag" alá, akkor máris képes nagyobb súlyt is mérni, csak az érzékelést kell újra beállítani. A kapcsolást meghagyom valakinek, aki jobban ért hozzá, de az induktív alkatrész közvetlen mérése helyett rezgőkörös mérést a hangkártya is el tud végezni (kisebb frekvencián) gondolom.

Hmmm...ebben igazad van hogy van benne piezo is bár igazábólnem nem tudom a szerepét de ami fura, hogy tartalmaz egy strain gauge-t ami tényleg arányos a nyomással.
De ha gondolod próbáld ki hogy rákötöd a piezot oszcilloszkópra és nyomogasd...

Van különböző típusú piezo?? Ha van is elvben nem különbözhetnek...

Piezzoval én különben csak egy módot tudok ajhogy súlyt lehet mérni, de az nagyon bonyás.
Rezgésbe kell hozni a kristályt és ezt mérni, aztán nyomássan változik a rezgési frekvencia....de ez szerintem túl bonyás...

Most se piezo-m se szkópom nincs. De elhiszem amit mondasz. Sima piezo elektromos átalakító igaz? van egy cikk valamelyik régi RT újságban.

Ennek a nyomás érzékelőnek van több fajtája is olyan is van aminek erősített a kimenete és nem kell hozzá difierősítőt csinálni. Csak elég drágák.....
(#) pitkin válasza Gatery hozzászólására (») Máj 16, 2006 /

Hmmm... Kérdés pontosan milyen célra , illetve hol használnád? Néhány ezer forintért lehet kapni olyan kütyüt ami méri a nyomást és digitálisan ki is jelzi. Vagy léteznek ún. nyomástávadók, amik a nyomással arányos 4...20 mA-es, vagy 0...10 V-os jelet adnak. Valamilyen konkrét feladatot kell megoldani, vagy egyszerüen csak hobbiból érdekel a dolog.

Én semmi átalakítót nem használtam csak fogtmam egy piezo kristályos hangszórót és rákötöttem a skópra.

Jó lenne valahogy tudni súlyt mérni....

Nah hát erről van szó!!! A piezo hsz tisztességes neve piezoelektromos átalakító!!!!

Annak a nyomás érzékelőnek amit belinkeltem semmi köze a hangszórókhoz. Piezoelektromos anyag van abba is de teljesen máshogy műxik.
Szerintem piezo hsz-al súlyt mérni semmi értelme.

Azt hiszem roszul fogalmaztam. ez nem igazi hangszoró, hanem pl olyan ami a karorákban van vagy a zenélő képeslapokban. Szeritnem azokban kristály van.....a nagy hangszoróval tényleg hülyeség lenne

Nincs értelme tovább ragozni ugyan arról beszélünk.....

Azért nem Hangszóró a neve,(igaz annak nevezik) mert ugyan úgy működik visszafelé is, ahogy tapasztaltad is. Az ultrahang tartományban kivételesen jól szerepel mint mikrofon... vagy rezgést lehet vele érzékelni, de nyomást nem igazán, mert csak addig ad feszt amíg a hajlítást tart. Amit a boltban lehet venni nyomásmérő szenzort abban is piezoelekrtomos bizbasz van, de az teljesen máshogy működik ahogy azt már egyszer leírtam.....
(#) G-Lex válasza eSDi hozzászólására (») Máj 17, 2006 /

a rezgéséből ki lehetne számolni a nyomást.
mikor rádobok egy sújt, akkor ad X voltot. aztán ad egy kisebb löketet ellenkező polaritással. a kettő (vagy több) impulzus összege meghatározza a súlyt.
pl rádobunk egy ismert tömegű testet (súlyt) egy picit rajtahagyjuk és megnézzük a kapott eredményt. több, különböző súllyal próbálva pedig a végén megkapjuk, h X volt hány kg, stb...

most kedvet is kaptam ehhez... csak sajnos nincs PICem... pedig azzal talán meg is lehetne csinálni...
(#) eSDi válasza G-Lex hozzászólására (») Máj 17, 2006 /

ÁÁÁ! Felejtsük már el ezt a piezo hangszórós súly mérést......

Már 2x leírtam hogy van erre kifejlesztett nyomás érzélelők. Mi a fenének kell túlbonyolítani. Fogsz valami dugattyút amire ha sújt teszel akkor összenyomja a benne lévő folyadékot és a keletkezett nyomás arányos a rátett súlyal. A nyomást meg egyszerűen méred a nyomás érzékelővel aminek a kimenete lineáris....

A kb 3-6cm átmérőjű piezo hsz-ra te hogy raknál rá mondjuk 2kg-ot vagy többet. mert ahogy szerintem rá raknád úgy össze is törne rajta a piezo kristály a nagy behajlástól.
(#) Gatery válasza eSDi hozzászólására (») Máj 18, 2006 /

Hmmm....szóval minden súlymérésre az lenne a megoldás , hogy veszek egy tartályt amibe rakok valami folyadékot, szenzor és kész.... De minek a folyadék?? Miért nem lehet direktbe rárakni a súlyt? Miért nincs ilyen senzor?
(#) source2 válasza Gatery hozzászólására (») Máj 18, 2006 /

jó olcsó ez a nyomásszenzor, megyek veszek is belőle vagy tizet

Ez a kis bigyusz egyébként kibirna ekkora nyomást?
(mondjuk 10 KG), a fent említett módszerrel ?
(#) plokmi válasza eSDi hozzászólására (») Máj 18, 2006 /

Bocsi hogy beleszólok. Én még úgy tanultam az fizika órán, hogy folyadékot nem lehet összenyomni. (Elemi ismeretek fizikából !!!!!!!!)

Legfeljebb gázt lehetne összenyomni, viszont ennek igencsak hőkömpenzáltnak kellene lennie.
(#) Gatery válasza plokmi hozzászólására (») Máj 18, 2006 /

Ezért kérdeztem én is amit....mert ugye a folyadék az direktbe a szenzort nyomja... és akkor minek a folyadék.. ???
(#) eSDi válasza Gatery hozzászólására (») Máj 18, 2006 /

Épp az a lényeg, hogy a folyadékot nem lehet összenyomni, mert ha gáz van benne akkor az összenyomódik és nem lesz pontos a mérés. Ennek a szenzornak meg van 10bar-os változata is ha jól tudom és azzal már nem lenne gond a 10Kg. A piezo hsz sem bírná ki a 10kg súlyt de még a 2 sem szerintem. Az tény hogy drága de szerintem nem létezik súlymérő szenzor.

Azt tudom ha nekem kellene mérnem súlyt akkor én így oldanám meg, vagy pedig azzal az induktiv módon ahogy valaki az elején említette.

A másik hogy hogy a fenébe oldanád meg hogy direktbe nyomja meg a súly a fél négyzetcentis szenzor érzékelőjét????

Várj...nem ellened vitatkozom, hanem veled!
Szóval én azt modnom hogyha van egy szenzorom amit egy folyadékon keresztül nyomok 10kg súllyal az ugyan az mintha én rárakok egy 10kg súlyt direktben nem?!??

Igen igen! Pontosan!

És akkor ezek szerint te azt mondod hogy azért kell a folyadék, hogy eloszlassa a nyomást a kristály felületén?
Ez érdekes lenne.....

Szóval én a folyadék meglétét kritizálom, minek címszóval.

Ja igen a nyomás pozicionálását meg pl úgy oldanám meg hogy egy normál IC tetején kivezetném a kristályt arra pedig raknék egy viszonylag vékony kb 1mm-es elég ellenálló szilikon réteget.
Vagy modnjuk egy háromszög felület három csúcsa alá raknék egye egyet és ezzel is pozicionáltam.

Idézet:
„egy normál IC tetején kivezetném a kristályt”

Ezt nem értem....

Ha megnézed az adatlapot amit felrakram akkor ott van a tokozása... azon jól látszik hogy egy kis csövön keresztül jut el a nyomás a szenzorba....

Vagy te most miről beszélsz? Mert az összes nyomásérzékelő ilyen kialakítású......
(#) source2 válasza eSDi hozzászólására (») Máj 18, 2006 /

eSDi

szerintem még mindig nem érti mire gondolsz, szerintem jó ötlet amit mondassz, cska drága szenzor :S
(#) eSDi válasza source2 hozzászólására (») Máj 18, 2006 /

Az lehet hogy nem vágja! De már nem tudom jobban elmagyarázni....

Az tény hogy a szenzor nem olcsó......
De tényleg nincs olcsóbban, én már néztem...Mert nekem is kellene csinálni egy nyomás mérőt a gázkészülékek beállításához, ott pedig mbar nagyságrendű nyomások vannak... és elég érzékeny műszert kéne összedobni.
(#) source2 válasza eSDi hozzászólására (») Máj 18, 2006 /

akkor ez Bar-t is tud mérni? kompresszorhoz?
(#) eSDi válasza source2 hozzászólására (») Máj 18, 2006 /

Ja natürlich! És lehet sample-t rendelni a freescale-tól. Egy próbát megér hátha küldenek......
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem