Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Van egy Beninca CP. BULL8-OM kapunyitó vezérlő ami nem akar működni. Megkapja a 2x12v ot, feléled a piros led, megjelennek a kijelzőn a karakterek, majd meghúz a fekete Omron relé, később húz egy másik és ahogy a másik relé meghúz a kijelző elalszi, a led meg elhalványodik. Még annyit vettem észre hogy a fekete relé melletti stabilizátor forró! Ha valaki tud segítsen!!! Köszönöm!
Szia!
Nézd meg hogy a rádió vevő panel nem melegszik-e. Én is javítottam egyszer ilyen hibát, ott egy közeli villámcsapás tönkre tette a rádio vevőt és ugyan ilyen hibát produkált. Esetleg ha tudod, akkor forraszd ki és úgy próbáld.
Vagy ha ki tudod mérni hogy melyik a betáp lába a panelnek, akkor azt megszakítva is próbálhatod. Nálam a vevőn lévő Ic lett zárlatos. Mikor ki forrasztottam a panelt, akkor megjavult a vezérlés. Nálad nem biztos hogy ez az oka, nálam ez volt.
Akkor passz. De ha az 5v-os stab Ic melegszik, akkor valahol zárlat van. Esetleg végig kellene tapizni hogy a stabon kívül melegszik-e még valami.
SF2127 jelü vacak melegszik!
Hali!
Én egy CP.BULL 15 el jártam így. Pontosan ez volt a hiba forrás. Az általad bejelölt alkatrész forrósodott itt is. Sajnos az dobós lett.
Valami adatlapot kellene találni róla, de szerintem ha az a rossz, akkor valószínű hogy nem javítható.
Köszönöm a válaszokat!
Remci! Milyen adatlapra gondoltál, egy programozási kezikönyv van! Azt a soklábu valamit ami melegszik nem lehet cserélni?
Annak az Ic-nek az adatlapjára gondoltam. Annyira nem mélyedtem bele a javításba, de gondolom az tartalmazza az egész hóbelevanc programját, így ha az a rossz, akkor nehéz lesz cserélni.
Talán ennek a MCU-nak ez a típusa: Renesas R5F2127. Benne van a program, rengeteg anyag van róla a neten.
Az elején azt írtad, hogy a kijelző működik és a reléket is kapcsolja, megfelelő késleltetéssel, ebből kiindulva nem lehet processzor hiba, az ULN2003- kapcsolja a reléket, ha valamelyik védődióda a relénél zárlatos, akkor terheli le a z egész áramkört amikor kapcsolná.
Valószínűleg ez volt a hiba. Hát ja... azóta már lehet, hogy processzor is...
Szóval ezek közül valamelyik vagy több is halott!
A relék tekercseivel párhuzmosan kötött diódák a védődiódák, könnyen tudod ellenőrizni egy ohm mérővel.
De akkor most a processzor él vagy halott? Melegszik? Kijelző dolgozik?
A kijelző az első 5-10 mp ben működik, és ha húz a második relé, de az is lehet hogy a fekete omron enged el, na onnantól kezdve nincs kijelző vagyis halványodik majd megszünik ill. a piros led is elkezd halványulni. A proci meg melegszik ill amit írtam a relé melletti stabilizátor is szinte tüzel!
Forraszd ki az ULN2003-at és úgy próbáld ki, az kapcsolja a reléket, nézd meg, hogy így is melegszik-e a processzor ill a stab ic.
A relék tekercsein kb pár száz ohmot kellene mérni, mérd le.
Ok, meló után megcsinálom!
Elég ha csak az egyik oldalát forrasztom ki, mert azt kiforrasztottam de még is melegszik mind a kettő!
Hello! Ha melegszenek, akkor az 1..8 lábát kellett volna kiforrasztani..
Ezt nem bánnám ha elmagyaráznád melyik láb melyik!!!
Bocs, abból indultam ki, hogy tán csak rendelkezel egy hőlégfúvós forrasztóval amivel kb fél perc kiszedni, nem valószínű, hogy az a rossz, mivel akkor látszódna, de ennek segítségével kiszűrhetnél egy pár hiba lehetőséget.
Nos nem vagyok egy nagyon nagy szaki ezért is írtam ide!
Amúgy van hőlégfúvóm, de nem gondoltam hogy ilyenre lehet használni! Ez jó a feladat megoldásához?
Kiforrasztottam teljesen de így is forrók az alkatrészek!
Jó, csak el ne fújd a környező alkatrészeket vele.
Smd-hez nem kell is kell hőlégfújó. Sok-sok forrasztóónnal pákával megmelegíted az egyik oldalt, valamivel aláfeszítesz kb 0.2mm-nyit, utána betolsz alá egy sörösdobozból vágott lemezcsíkot, ehhez nem tapad az ón Utána melegítheted sok ónnal a másik oldalt, és egyszerűen eltolod oldalra az IC-t, vagy lekapod csipesszel.
Nehéz elképzelni, hogy 35mA-től melegszik valami
|
Bejelentkezés
Hirdetés |