Fórum témák
» Több friss téma |
Ha még van türelmetek hozzá ilyen a hátulja-létezik hogy a mikrofon mellett az egy sztereó kimenet tán' erősitőre...?
Van vonalkimenete, de ez egy négysávos monó magnó. A Rádió / Phono aljzatból jön ki a jel. Az a harmadik csatlakozó egy külön megvásárolható előerősítő kimenete, a kombináltfej van közvetlenül kivezetve és tápfeszültség az előerősítőnek.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2020
Sziasztok Magnósok!
Tanácsot szeretnék kérni. Akadt egy eladó Tesla B101. 15000 forintot kérnek érte. A hirdető szerint jó állapotban, minden funkció működik. Én nagyon rég vágyom egy szalagos magnóra, amit napi szinten szeretnék használni. Kislemezeket vennék át és hallgatnék rendszeresen. Szerintetek megéri? Köszönöm Richárd
Kinek mit ér , ha még B100 lenne estleg érne 5E de 101 az már egy elbasszarintott cucc volt.
Ennyit semmiképpen nem ér. Egy nullával több mint az értéke. 15 ezerért már jobb magnót is lehet kapni.
Szia!
Semmiképpen nem ér meg 15 ezer Ft-ot. Ennyi pénzért már inkább Uher Variocord 263. Fényévekkel jobb. Vagy egy Philips N4414. Ahogy az előttem szólók mondták maximum 5 ezer Ft a B101.
Köszönöm a válaszokat!
Most még Akai magnókkal szemezek.
Ha jól meggondolom, valamikor 20 éve vettem egy B100-at. Kollégámmal kipucoltuk, aztán annyira beleszeretett, hogy eladtam neki. Nem volt nálam egy napot sem használatban.
Az Akai 4000-es szériával sajnos az a baj, hogy nagyon elszálltak az áraik.
Egy szép GX4000D már bőven 50000Ft felett van. Mindamellett, hogy nekem is van belőle 2db, sajnos nem igazán szalagkímélő, elég primitív a mechanikája. Ha jól van beállítva, nincs szétkopva a kuplung filc pl., akkor még egész elfogadható, de ez az állapot nem sokáig tart rendszeres használat mellett. Hamar felkeményedik a kuplung, nyávogás, szalagnyúzás lehet belőle. Inkább 3 motorosat érdemes venni. Sokan lenézik a Philipseket, mondván, hogy sok bennük a műanyag, de jellemzően ők csak képen láttak ilyet és ez alapján döntenek. Többen birtoklunk ilyen magnót és nagyon szép hangjuk van, főleg a 3 fejeseknek, a szalaggal is nagyon finoman bánik. Érdekes módon 45 év után is szépen működnek. Sajnos a fej nem olyan tartós bennük.
Köszönöm!
Még megfontolás tárgyává teszem a dolgot. Mindenképp olyan gépet szeretnék ami hosszú távon is használható.
Ha már B 101, tudnátok segíteni? A probléma az, hogy visszacsévélésnél a jobb oldali orsó is elkezd forogni a baloldalival ellentétes irányban. Mechanika szinte újszerű, gumi alkatrészek is renden vannak. Lehet, hogy ezt beállítással helyre lehet hozni?
Ez teljesen normális jelenség, hogy visszacsévélésnél a jobb oldali orsó is elkezd forogni a baloldalival ellentétes irányban, ha nincsen rajta szalag. Így biztosítják a felcsévélés feszességét.
Ezt én is így gondolom, de, ha van rajta szalag visszafelé nem indul el a csévélés, csak ha kézzel rásegítek. Akkor viszont a jobb oldali orsón csúszik a szíj és hangos csikorgó hangot ad.Ez szerintem nem természetes. És még egy dolog: Ha előre csévélek, akkor viszont a bal oldali orsó áll. Ilyenkor mi feszíti a szalagot, hogy ne legyen laza?
Minden magnóban vannak fékek. Ezeket bekell állítani.
Volt 3 motoros Philips-em, és sajnos nem a műanyag a baj vele, legalábbis mechanikusan nem. Az igaz, hogy a szalaggal nagyon finoman bánik, alig láttam nem félprofi gépet, ami ilyen egyenletesen lassítana le pörgetésből nagyobb orsóval is.
Még a fejkopás is egy dolog. Csak az a capstan motor szériahiba ne volna bennük! Márpedig sokan írják, hogy találkoztak azzal, amivel én is: előbb csak rángat ( = "nyávog mint állat"), majd nehezen is pörög fel a lendkereket forgató motor. Szétszedni roncsolás nélkül csak szerencsével lehet, cseredarab nincs, innentől van egy szép szobadíszed. És akkor még a leragadó műszert nem említettem, ami szintén Philips sajátosság. Mondjuk a magnómé pont nem csinálta, de több korabeli erősítőjükön, deckjükön találkoztam vele a szervizes időkben. Javítani közel esélytelen (órásmesterség és idegsebészet ötvözete, senki nem vállalja el), hiányában meg elég nehéz felvételre használni a gépet.. Persze lehet bárkinek szerencséje, de magam részéről hiába szépek, meg hiába jók specifikáció szerint, én már nem mernék érte pénzt adni, ha napi használatra kéne. Gyűjteni meg nem gyűjtöm.. A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2020
Azonkívül vannak kuplungok is. Ezeket is be kell állítani.
A kuplungnak annyira kell fognia, hogy lejátszásnál és előrepörgetésnél stabilan fel tudja csévélni a szalagot, akár teljes orsónál is (lejátszásnál a szalagtovábbítást úgyis a gumigörgő intézi). Ellenben visszacsévélésnél engedjen, hogy a visszatekerő orsó tudja húzni a szalagot. A fékeknek meg kell fogniuk az orsókat, bármelyik üzemmódból kapcsolsz is stop-ra. Amennyire emlékszem, a B101-nek ugyanaz a mechanikája, mint a B5-nek. Ebben két gumituskó a fék, egyszerre mozognak egy ferde dróttal összekapcsolva. Ha ez a drót elgörbült vagy kilazult, akkor az egyik fék nem fog rendesen. Illetve ha elkopott a gumituskó, akkor érdemes őket megfordítani, a másik oldala még jó lehet. A kuplungok pedig az orsók alatt lévő filcbetétek és gumiszalagok. A gumiszalagok nyomódnak az orsó belső feléhez, ezzel hajtva őket, a filcpapucsok pedig alulról nyomódnak az orsókhoz. Egy rugó nyomja őket egymáshoz, amit egy lépcsőn tudsz fel-le ugratni, ezzel állíthatod be az erősséget. Ha a filcek elkoptak, finom csiszolópapírral leht őket ismét felbolyhosítani. Ha szétszeded a magnót, látni fogod ezeket és könnyen megérted mi hogy működik.
Üdv Mindenkinek,
35 évvel ezelőtti családi felvételeket vettem (volna) elő hogy digitalizáljam de sajnos az évtizedekig nem használt ACTPA-207-es magnó elromlott. Elvittem HiFi szervízbe ahol tettek rá egy szíjat, pár kondit meg tranzisztort forrasztgattak, letörgelték a gombjait, a sávváltó kapcsolót telefújták olajjal majd visszaadták hogy jobb lett mint volt... Hát nem lett az, ezért nekiálltam sk. A kapcsolót kitisztítottam így mostmár van hang mind a 4 sávon. Viszont azt csinálja hogy 5-10 perc alatt szép lassan elmegy a hangerő. Kis pihentetés után megint hangosabb, de elhalkul. Laikus vagyok de mivel jól szerelhető/forrasztható a magnó és van is kedvem hozzá ezért ha tudnátok iránymutatást adni hogy mit kellene ellenőrizni akkor szivesen bütykölném. Előre is köszönöm
Az első fotón jól látható, hogy az elektrolit kondenzátorok alja korrodált, tehát ezek igencsak megviseltek már.
A legyegyszerűbb lépés ha kicseréled ezeket a valami normális tipusra. TJ.
Kedves TJ, köszönöm a választ!
Csináltam pár közelebbi képet, ezekre a kondenzátorokra gondolsz? Az egy gumialátét alattuk nem korrózió. A legtöbb alatt van ilyen kis korong. Alapvetően épnek tűnnek nem látok se púposodást se folyást kivéve ennél a nagynál ami talán a végerősítőn lehet (a sárga és zöld vezeték már egyenesen a hangszórókhoz megy).
Bemelegedest kovetoen jelentkezo hiba nem elko problema, felfezetokre jellemzo.
Elkok okozta problemak bemelegedessel meg is szunhetnek.
ezekből nincs olyan sok, 5-6db. Hogyan tudom tesztelni hogy jók vagy nem? Ki kell szerelni? Ilyen multiméterem van:
előre is köszi Idézet: „Csak az a capstan motor szériahiba ne volna bennük!” Érdekelne, melyik típusra vonatkozik az állításod?
Szia!
(doktornak is írom) A capstan motor hibák a korábbi példányoknál ritkábban jöttek elő, inkább azoknál okozott megoldhatatlan gondot, amiben már egybeépítették a fordulatszám jeladót is. Pl: 4504, 4506, 4420, 4422, 4512, stb... A korábbi típusoknál a motor cseréje megoldható, mivel a jeladó a tengelyre csavarozott mágneses peremű kerék, ez áttehető, a jeladó érzékelő is külön van. Nekem is volt egy 4506-om, amiből hiányzott is a capstan motor. A műszer leragadást kis ügyességgel és ésszel szépen megoldottam, az enyémben is rossz volt az egyik. Sok fejtörést okozott, de végül pofon egyszerűen megoldottam. (4420)
Mi a véleményed a Philips N4450-es magnóról?
Nekem olyan magnóm még nem volt, nem is járt nálam. Így nem tudok véleményt mondani róla.
Itt többet olvashatsz róla: Bővebben: Link Az utódját láttam kívül és belül is. Az egy nagyon jó gép. Bár a belseje kicsit telefonközpont feeling, a sok panel, meg vezeték miatt... Az N7150 és a nagytesója az N7300 viszont már nagyon-nagyon műanyagos, ott már beépített bomba a nyomógörgő kiemelő szerkezet. Az széttörik ennyi idősen.
Szerintem nem ezekre gondolt.
Köszönöm. Egészen elképedtem a normál potik tolópotis "átalakításán". Ez a csiga izé meglepő.
Akkoriban a tolópotik jöttek divatba ezeken a magnókon, én is néztem nagyot ezen a megoldáson. Aztán pár év múlva újra visszajöttek a forgópotik.
Erosito fokozataiban keresgelnem, tapfeszultsegeket is erdemes ellenorizni.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2020
Sziasztok!
Pár új Tesla B115 alkatrész ha valakinek szükséges: |
Bejelentkezés
Hirdetés |