Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3184 / 3609
(#) mek-elek válasza granpa hozzászólására (») Aug 12, 2020 /

Kedves Ferenc, nem vitázva, állításoddal, de én úgy gondolom, hogy adott helyzetben mire van szükség, azt most nem kellene eldönteni. És majd az utókor fog erre valamilyen választ adni. De okoskecskéskedhetnék azzal is, hogy a semminél, a kicsi is több lehet.
(#) tbarath válasza szs hozzászólására (») Aug 12, 2020 / 1

Idézet:
„De ha én is ezt mondom, hogy olyan maszkot kell hotdani, ami másokat véd”

Korábban meg ezt mondtad: "A szájat és orrot takaró legyen, ami megakadályozza, hogy a kilégzéseddel, köhögéseddel, tüsszentéseddel elérj közvetlen másokat. ... Lehet maszk, lehet kendő, lehet sál, lehet a csador fátyolja, védőplexi ..."
Na ebből a plexi az leginkább arra jó, hogy ha téged valaki arcon tüsszent vagy köhög, akkor azt megfogja (a nagyját), a maszkon kívüli többi felsorolt sz*rt se ér, a maszkokról pont azért regéltem, mert nem mindegy, hogy milyen maszk.

Idézet:
„Miért, mosni te sem mostad, fertőtlenítetted? De, biztosan, hiszen felnőtt vagy.”

Sebészmaszk.

Idézet:
„Enni nehéz maszkban. Amikor nagyobb volt a veszély, ezért kellett zárva lenni az éttermeknek, kocsmáknak.”

Épp ez a bajom a szabályozással: az nem probléma, hogy mondjuk 400 ember együtt van egy helyen (étterem), ahol eltöltenek 1-2 órát, közben beszélnek, nevetnek, ne adj isten énekelnek, akkor oda nem kell maszk, mert esznek. Ha 20 ember van bent egy másik helyen (bolt), sokkal kisebb népsűrűséggel, és eltölt ott 5-10-15 percet, akkor meg kötelező a maszk, és potenciális tömeggyilkos az, aki nem veszi fel / hülyeségnek tartja így.

Idézet:
„Indexet meg kár idézned”

Linkelve van benne a CNN-es cikk, abban meg a tanulmány. Ha nem hiszel az indexnek, akkor le is ellenőrizheted, hogy mire jutottak...
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2020
(#) tbarath válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 12, 2020 /

Bocs, de nem kéne marhaságokat terjeszteni
(#) tbarath válasza mek-elek hozzászólására (») Aug 12, 2020 / 3

Én örülök annak, hogy nem kellett fél-3/4-1 évet elcsesznem a sorkatonasággal. És nincs gondom a cipőpucolással, a takarítással, mosással, mosogatással, semmilyen házimunkával. Az ún. "bajtársiasságot" és felelősségvállalást is megtapasztaltam párszor, nem kellett hozzá ez az intézmény.

És azért mondom azt, hogy elcsesznem, mert ennek így nem volt értelme. Ha arról szólt volna, hogy meghajtanak fizikailag, megtanítanak lőni, megtanítanak fegyverrel megvédeni a hazámat, akkor önként jelentkeztem volna. De nem arról szólt sajnos, volt 1-2 haver bent, tőlök első kézből hallottam, hogy mi történt.
(#) Ódenka hozzászólása Aug 12, 2020 1 /

Legjobb katonaélményekről a pár nap után, valami alkalmatlanság miatt leszereltek tudtak mesélni.
Egyik munkatársam:
Flottillánál voltam, evezni kellett! Folyással szemben a 12 személyes vas csónakban...
Egyedül! Gázálarcban! Közben énekelni kellett!!!

Másik a nagyapjáról, aki az első VH-ban kitüntetéssel szerelt le.
Az úgy volt, lovas katonaként állt a lóval a csatatéren.
Aztán jött egy repülő!
Még a ló sem látott ilyent, annyira forgatta a fejét a gép után, hogy az öreggel hanyatt esett...

Majdnem megverték a mesélőt emiatt a kocsmában, amikor magukhoz tértek a többiek...
(#) Ódenka válasza tbarath hozzászólására (») Aug 12, 2020 1 / 1

Idézet:
„Ha arról szólt volna, hogy meghajtanak fizikailag, megtanítanak lőni, megtanítanak fegyverrel megvédeni”

Az az üdvhadsereg lehetett...
Szerintem meg nagyon sokan, magam is megtanultam, amit hiányoltál.
Határőr voltam. Aztán találkoztam pár táborozóval, akiket fegyelmezetlenségért ún. futkosón képeztek tovább.
Bizonyára volt, akik egész idő alatt színes cserepekkel vakarászták, én nem ismertem ilyeneket.
A fegyver-anyag karbantartás során annyiszor hallott sisak, vagy AK47 tokfedél csörrenését a metlakin mai napig azonosítanám...

45 évvel ezelőtt telt le a 2 év. Valamiért belül sokan éreztük, ezt megcsináltuk és megálltuk a helyünket.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2020
(#) mek-elek válasza Ódenka hozzászólására (») Aug 12, 2020 /

Én csak hallottam a futiról, hogy stokin ülve mosnak fel, meg egész napos elfoglaltsággal járt, pihi nélkül. De a barátom fia mindennap otthon aludt. A Ságvári ligeti "wellnessben" volt "katona".
(#) mek-elek hozzászólása Aug 12, 2020 /

Egy "buta" kérdés, mit jelent az őrszem?
Ha már említésre került, a mit lehetett tanulni a seregben (bizonyos beosztásokban), a kételkedőknek, elgondolkoztatásul.
(#) Ódenka válasza mek-elek hozzászólására (») Aug 12, 2020 1 /

Volt egy munkatársam, akinek olyan jól sikerült az "örszemi" beosztása - 2 órát feküdt hóba a határon a határsértőt várva, hogy egyúttal egy életre a csípő ízületei meg lettek viselve. A másik utászként a jeges Dunába szerelte a pontonokat, nem tett jó neki sem.
Senki nem kérdezte, van-e kedvünk ahhoz, amit parancsba adtak.
Egy régebbi ismerősöm nagyapja hazahozta a messzi Oroszországból a szakaszát gyalog x idő alatt.
elkerülték a fogságba esést, nem tudom pontosan, mennyi idő alatt értek haza.
Az unokája, hogy kipróbálja magát, egy barátjával megbeszélték, egy kenyérrel a hónuk alatt és ivóvizes flaskával elindultak Szombathelyről toronyiránt Pécsre, gyalog, szinte pihenés nélkül.
Egyszer"kénytelenek" voltak főtt ételt enni útközben. Ugyanis egy udvaron, ahol nem volt kerítés a kerti csapon vizet engedtek a palackjaikba. Kijött(ek) a tulaj, cigánycsalád. Kérdezz-felelek után meg lettek híva ebédre, nem utasíthatták vissza. Így is úgy értek Pécsre, hogy a barátját a vállán vitte valami emlékműhöz fel, a célig, mert nem bírt járni a fáradságtól.
Hogy mi volt a tét? A győztest a másiknak egy életen át valami megtisztelő néven kellett találkozásukkor köszönteni...
(#) mek-elek válasza Ódenka hozzászólására (») Aug 12, 2020 /

Az őrszemet illetően másra gondoltam, de amit írtál, a seregben könnyen előfordult. A századparancsnokom számláján állítólag 9-10 fő volt. Ki így ki úgy nem ment haza többé.
A katonaság arra is jó volt (jó esetben), hogy az ember feltalálja magát a maga védelmében.
Az őrszem esetében egy kis papír segítség lehetett volna. Ma meg már, ezer megoldás az ilyenre.
(#) nagym6 válasza Ódenka hozzászólására (») Aug 12, 2020 /

Idézet:
„egy életre a csípő ízületei meg lettek viselve. A másik utászként a jeges Dunába szerelte a pontonokat, nem tett jó neki sem.”
Ezekhez hasonlót sokat hallottam. Mégis sokan mondják, hogy kell a katonaság mindenkinek.
(#) mek-elek válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 12, 2020 /

És milyen igazad van, a "hölgyeknek" sem ártana, lennének előnyei...
(#) nagym6 válasza mek-elek hozzászólására (») Aug 12, 2020 /

Az biztos. Hacsak nem külön laktanyákban lennénk.
(#) nedudgi válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 12, 2020 /

A közös fedélnek is vannak hátrányai...
(#) pucuka válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 13, 2020 / 3

Én is azt mondom, hogy kell, kellene, de nem eszetlenül. Elég lenne egy intenzív alapkiképzés, mondjuk egy hónap a nyári időszakban, ahol megtanulná mindenki az alapokat. (Svájci példa)
Több időre semmi szükség (régen is a "többi időben" csak a cseszegetés volt a jellemző), ma már a katonaság egy szakma, igazán összetett, ezt csak az tudja elsajátítani, aki ezzel foglalkozik hivatás szerűen.
(#) tbarath válasza Ódenka hozzászólására (») Aug 13, 2020 /

Azt mondod megtanultál lőni, fegyverrel megvédeni a hazádat. Hadd kérdezzem már meg, mégis mivel és hány tárat lőttél el a 2 év alatt?
(#) Ódenka válasza tbarath hozzászólására (») Aug 13, 2020 1 / 2

Elszámoltad az évszámot. Sem a II.Világháborúban, sem a későbbi, hazai fegyveres eseményekben a koromnál fogva nem vehettem részt.
Unokabátyám 16 évesen a pesti utcákon és a Rádió épületében részt vett fegyveresen a forradalomban.
Szerintem békeidőben - majd nézz utána - nem kellett gyakorlatozáson kívül nappal, éjszaka lövődözni a fegyveres szolgálatoknál...
De, ha érdekel a MH, Határőrség fegyverzete, a neten bőven van róla leírás, RPG, golyószóró, géppisztoly, kézi fegyverek, mindről van leírás. Ezek ma már nem titkosak, akkor sem voltak...
Azt is el kell mondanom, hazánk területén nem voltak az én időmben, sem utána fegyveres konfliktusok a fegyveres egységeknél, haza védelmében sem, hálistennek.
Apropó, ha egy fekete kosárnyi tárat hetente kilőttem volna csak úgy, az már a nem semmi?
Na, már ezért is érdemes lett volna egy rendes helyen katonáskodni és nem is vetődne fel ilyen buta gondolat.
Na igen, Magyarország sem támadott meg senkit, így ott meg pláne nem lőttem.
Megvoltak a szabályok a jogos fegyverhasználatra, de ha csak az volt határőr és haza védő, aki tárakat lőtt ki, felkutatom azt a 6 embert, aki kénytelen volt lőni. A többinek az jutott, elég volt, hogy ott volt fegyveresen a helyén.
Na ennyi.
(#) Ódenka válasza pucuka hozzászólására (») Aug 13, 2020 1 /

Egyszer egyik barátom megkérdezte, szerintem az USA egységeinél az a kemény kiképzés, fegyelem, edzés, hogy a fenébe nem hagyják ott az egészet? Hogy kényszeríthetnek ilyenre katonákat?
- Mert önként jelentkeztek és vállalták, tudták mi lesz. Nem nyamvadtak gyülekezete lett.
Itt is vannak ilyen katonák, kell, hogy legyenek.

Azt kérdeztem, hogy az egész sorkatonai szolgálatod közben hány tárat lőttél el.
Tehát nem háborúban, éjszaka, forradalomban, szülőszobán, whatever, hanem összesen az alatt a 2 év alatt, nyilván leginkább (vagy kizárólag) kiképzésen.
(#) Ódenka válasza tbarath hozzászólására (») Aug 13, 2020 1 / 1

Nem tudom, ez miért fontos? Minden hónapban volt nappali és éjszakai lövész gyakorlat. Sajnos a töltényhüvelyeket le kellett adni, így pontos darabszámot nem tudok mondani.
Esküszöm, mindent leadtam, semmi nem maradt nálam, mindenki nyugodjon meg.
Amúgy 5.-es koromtól lövész szakkörbe jártam és 48mintájú kispuskával voltak eredményeim.
Engem valahogy ez mindig érdekelt.
Aztán 20 évig aktív pirotechnikus voltam, valamint egy pirós repmodellező műsorunk volt, vannak videók, ha érdekel?
Azért a határőrség nem hasonlított a vadnyugati kocsmára, de még ott is először verekedtek, aztán lőttek.
Mást hallottál?
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2020
(#) mek-elek válasza tbarath hozzászólására (») Aug 13, 2020 /

Elmész a lényeg mellett, pedig Te a lényegre hivatkozol. Mért is kellene sok tárat kilőni?
Nem tudom voltál e kiképzésen? Mert akkor tudhatnád a sorozatlövés az akkori fegyverekkel pocséklás volt, illetve speciális helyzetben volt csak hatékony. Én a sereg előtt lőttem a néhai MHSZ-ben kispuskával versenyszerűen, de nem sokáig. Mondták bevonulás előtt, hogy az ak, amd, lökni fog.
Az első lövészetemen a seregben én lőttem le a velem együtt vonultakkal a leghamarabb a három lehetőséget. Én hármat, mire ők egyet. Egy kb 5cm-es körben volt a 3 lyuk. Később a második lövészet előtt egy gyakorlóállványon szórakoztunk a célba lövéssel. Gyakorlatilag egy amd-t lehetett ráfogni, arra egy célzófényt, és kb félméterre előtte egy mechanikus szerkezettel, egy vaddisznó járta a dombokat, hullámosan, ha meghúztad az "elsütő billentyűt" az amd-n, rögzítette azt, és megállt a vaddisznó, ahol épp volt. Ha pontos voltál, a fénypont az oldalán lévő céljelen volt.
Hárman nem bírtunk egymással, ezért kitaláltuk, hogy ketten elfordulunk, és a harmadik elállítja az állvány trimmelést. Ezt követően addig kellett eltalálni a kocát, még végig ért. Ellehetett. Mért is kellene sok tár lőni megtanulni? Egyébként komolyabb harci helyzet esetén biztos adnának alkalmat erre is az adott állománynak.
(#) Ódenka válasza tbarath hozzászólására (») Aug 13, 2020 1 / 1

Hallod-e, gyanús vagy nekem... Anno hetente volt előadás, ha a nemzetközi helyzet valahol fokozódott, vagy így, meg úgy vigyázzunk, mert a diverzáncs...Meg az ellenség sosem alszik. Szerintem abba álmosodott el idővel. Szóval 45-47 év ide, vagy oda, az én éberségem most is riadót fújt. Az imperialistákok is folyton áskálódtak, megtanultam én azt egy életre.
Meg azt is megtanultam, hogy rohamozáskor hurrázni kell, hogy rettenjen az ellen és fusson.
Lehetőleg előlünk.
Na jó, végül annyit, olyan zöld molinóba voltunk reggeli tornázni, de szót se senkinek!
Ha kitutódna, hogy az összes 16 mm-es típusra és a szovjet 35mm-es tábori mozigépre is érvényes oklevelet kaptam a kiképzésen, abból még bajom lehet - csitt, maradjon kettőnk között.
Uhh, majdnem kimaradt:
Ugyanolyan katona voltam, mint a többiek, csak sokkal bátrabb.

Bocs, de ez már megint tl;dr. Azért fontos, hogy mennyit lőttél (nem darabra pontosan, hanem nagyságrendileg), mert az én állításom az volt, hogy ha "... megtanítanak lőni ..." akkor én boldogan mentem volna, és erre azt válaszoltad, hogy téged megtanítottak.

Bár most már ott tartunk, hogy nem is kellett, mert korábban is lőttél, de ez ugye messze nem igaz mindenkire, akit bevittek sorkatonának. Bár... hiába lőttél előtte kispuskával, az adott fegyver magabiztos, készségszintű használatához bizony sokat kell lőni, és én úgy hallottam, hogy pont az nem volt meg a sorkatonáknál (meg amúgy a rendőröknél se, a mai napig sajnos).
Hallottam olyat, hogy valaki összesen nem lőtt el 3 tárat, vagy hogy valaki gondosan körbelőtte a céltáblát de beírtál neki a sikerest, mert ugye a papír elbírta. Akik a vége felé vonultak be, azok több napon voltak részegek, mint ahány napon lőttek. És erre mondom én azt, hogy ez vicc, nem kiképzés.

És lehet, hogy az adott határőrlaktanyában ez a része pont rendben volt, vagy hogy Furkó alatt Egerben a mélységieknél így meg úgy volt, de messze nem ez volt az alap. Valahol olvastam, hogy egy FBI ügynök az alapkiképzése során legalább 6000 lövést lead, elsősorban a szolgálati fegyverével, de más fegyverekkel is, amivel a munkája során sanszosan összefut. És itt nem egy kommandósról (SWAT), mesterlövészrőé, kémelhárítóról, egyéb "spec. op" emberekről beszélünk, hanem _minden_ szövetségi ügynökről, olyanokról is, akik tök egyszerű szövetségi bűncselekmények ügyében nyomoznak.
(#) Ódenka válasza tbarath hozzászólására (») Aug 13, 2020 1 /

Egyik barátom - fegyverb...i ő is, megkérdezett egy nyomozót, mikor tárazta ki utoljára a pisztolyát.
Mondta az illető, úgy van, mióta megkapta.
Erre mondta a barátom, ha veszélybe kerül, elő ne vegye, mert nem biztos, hogy tud majd lőni vele, őt viszont lelőhetik.
Anno az Ak-47-eket, a tárakat rendszeresen ki és betárazni kiellett, pont a rugó elfáradás ellen.
A jó fegyverforgatási képesség, készség hazai vonalon milyen lehetett?
Teljesítettük az előírtakat, ennyi, megmérettetésre nem került sor, így nem derült ki a hatásfok. Hálistennek.
Azért volt, van sok helyen sorozatlövő, szaporapuska, ha nem is tud jól célozni a katona, de legalább sűrűn pislog az ellenség, ha durrogatunk...
Szóval csak elképzeléseink vannak, a bizonyosság, mint említettem, elmaradt és maradjon is így.
(#) bbb válasza Ódenka hozzászólására (») Aug 13, 2020 /

Idézet:
„valamint egy pirós repmodellező műsorunk volt, vannak videók, ha érdekel?”
Engem érdekelnének a videók. Hogy érhetőek el?
(#) Ódenka válasza bbb hozzászólására (») Aug 13, 2020 1 / 1

(#) mnyugger válasza tbarath hozzászólására (») Aug 13, 2020 /

Egy felet. Max 2/3-ot. 30-as tárból.
(#) tbarath válasza mnyugger hozzászólására (») Aug 13, 2020 /

Köszönöm, én is ezt hallottam, hogy jellemzően ez volt a realitás.
(#) Ódenka válasza tbarath hozzászólására (») Aug 13, 2020 1 /

Még mindig nem értem, mi köze ennek a 45 évvel ezelőtti helyzethez?
Ha egy magyar határőr találkozik 45 évvel ezelőtt egy mostani amerikai zöldsapkással, akkor ki nyerne? Egy kis időgép és megy is a dolog...
Vagy egy keresztes lovag vs. szamuráj, ki nyerne? Soha nem találkoztak, honnét tudnánk?
Annyi az egész értelme, mint Julius ceasar pisztolyát keresni árverésen.
Szerintem kár ezeket a dolgokat keverni, így is nagyon meleg van...
(#) pucuka válasza mnyugger hozzászólására (») Aug 13, 2020 /

Mifelénk 10 -et. Azzal nem sok mindent lehetett tanulni, márminthogy a célbalövésről.
Az is igaz, hogy tüzérek voltunk, nem gyalog katonák. De a saját lőgyakorlatunkon csak hármat lehetett lőni kétévenként, azt sem itthon, mert itt nem volt annyi hely. El kellett vonatozni Kazahsztánba.
Következő: »»   3184 / 3609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem