Fórum témák
» Több friss téma |
Ez lenne az...nem érdemes nagy erősítést beállítani, mert zavarérzékeny lesz.
Üdvözletem mindenkinek!
Bontottam egy HP Deskjet 3320-as nyomtatóból két übergiga felbontású enkódert. A gond csak az velük, hogy nem sikerül belőlük jelet kicsikarni. A terméket az agilent gyártotta, típusszám nincs rajta Sajnos nem találtam még hasonlót sem az nagy interneten. A világító led megy szépen, csak a túloldalon nem tudok rájönni mi lehet. Nem fototranzisztor, és nem is fotodióda. Esetleg ha valaki tud kapcsolási rajzot a HP deskjet 3?20 széria valamelyikéhez, esetleg netalán a HP magyarországi gyárában dolgozik / dolgozott és tud szerezni szervizinfót kérem szóljon.
Sziasztok!
Egy mechanikus encodert hogyan lehet illeszteni pic-re?
ööö...vegigolvastam az egesz temat es nem tudtam rajonni h hogyan is mukodik pontosan ez az enkoder. Van egy regi billenyutzetem es en is egy ilyen tekeros valami izet szeretnek rajta megvalositani. Gondolom mindeki tudja h kulonfele kombinaciokkal mas mas jelet ad ki a PS2 portra a chip . lehetseges ezt valahogy enkoderral ugy bekotni h az egyik kimenetet rakotom a chip egyik a masik kimenetet pedig a chip masik bemenetere?? vagy muszaj epitenem hozza valami mas kutyut hogy az jelkent erkezzen be a chipre? szval ugy akarom megoldani ha forgatom az enkodert egyik iranyba az nyomkodjon egy gombot ha masik iranyba akkor egy masik gombot nyomkodjon.
Hali
Keresnék valami ehhez hasonló encodert. Egy távirányítóba menne ezért ez a típus pont megfelel, de sajnos már nem gyártják és a maradékot is csak külföldön lehet kapni. Lényeg hogy vékony legyen és legyen benne 5 vezérlőgomb is mint ebbe. Már napok óta keresek ilyesmit de még egyet se találtam. Külföldről lehetne rendelni ebből de jobban örülnék ha itthon vennék egyet és ha 2 év múlva esetleg ki kell cserélni lehessen mivel. Köszönöm.
ööö...meg lehet valósítani, ha az enkóder, és a billentyűzetvezérlő csip bemenetei közé teszel egy "konvertert", a lentebb bemutatott kapcsolások valamelyikét. Abból a fajtából, amelyik az egyik iránynál az egyik, másiknál a másik kimenetet teszi aktívvá, a tengely arretálódásának megfelelően (ahogyan kattog).
Sziasztok!
Van egy kapcsolásom és nem teljesen a vártnak megfelelően működik szeretném kikérni a véleményetek, hogy mi lehet a baja. Egy dc motor encoder jelének egy pic egyik lábára történő vezetéséről lenne szó. A jelet át is kell alakítani 12v-ról 3.3-ra hogy a pic szeresse. Itt az encoder: encoder. Láthatjátok hogy az encoder nagyon egyszerű egy soros 6k8 ellenállás és egy tranzisztor kapcsolgat. Én gondoltam rákötök egy 2.55k ellenállást osztónak amit lehúzok földre. Max 15mA -t tud leadni az encoder ez így pont 1 mA környékén van. Nagyon minimális zajként látszódik a négyszögjel de egyáltalán nem ugrik fel a várt 3.3v-ig. Azt gyanítom hogy az 1mA annyira kevés hogy egyszerűen eltűnik a jel a vezetéken ami csak 15cm. Igazam lehet? Ez a probléma? Légszives cáfoljátok meg vagy erősítsétek meg a feltevésemet. Minden további ötletet is szivesen várok. Köszönöm a segítségetek: István
Tegyél komparátort, vagy müv. erősítót, és annak a kimenetét már be tudod állítani 3.3V-ra.
Hali
Ha jol latom ez az encoder mukodik 4 volttol. Lehet hogy eyszerubb lenne mukodtetni alacsony feszrol. Legfelsebb 4 voltnal teszel parhuzamosan a bemenettel 22k ellenallast. Udv Vili
Szia vilmosd!
Nem áll rendelkezésre 4 volt csak 12v és 3.3v. A 3.3 kevés az encodernek a további fesz elő állítások pedig ha már amúgy is plusz alkatrészek hozzáadását igénylik akkor megpróbálom komparátorral megcsinálni. Szia niedziela! Valószínűleg ezen az úton próbálok megoldást találni a problémára. Köszi szépen mindkettőtöknek István
Sziasztok! EC11-hez volna kérdésem. Az adatlapokat elnézve, mindenhol szép szabályos 90fokos jeladóként van ábrázolva. Hát nálam ez nem így van.
A mellékelt képen látható egy jelalak forma. A jeladó mindig a piros vonalnál áll, tehát nyugalmi helyzetben 0-0 a két kimenet. A probléma, hogy a stabil LH illetve HL jelállapotok(azaz amiből stabilan lehetne detektálni merre is tekertem) n*10us nagyságrendi idejűek. Szabályos, de annyira rövid, hogy összemérhető a prellezési időkkel. Se analóg RC szűréssel, se programozási trükkökkel nem sikerült stabillá tenni. Ha gyorsan tekerem a jeladót, mindig téveszt. Ismeri más is a jelenséget? Valóban ilyen rövid a jelidő? Esetleg rossz szériát fogtam ki? (Lomexes. Máshol még nem vettem. Nagy gyártási sorozathoz kellene, de ha ilyen, nem fogom használni.) A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2020
Kb. az összes mechanikus enkóder ilyen, már csak a felépítésükből adódóan is. Pergésmentes kimenete csak az optikai enkódereknek van, már ha bele van építve nevezett funkció. MEglepő, hogy Alps márkájúnál ilyet tapasztaltál, azok viszonylag jók szoktak lenni.
A külső, HW-es megoldás tűnik járhatónak de ehhez kelleni fog pár alkatrész. Lásd itt: EEVBlog - forum.
De ez nem is baj, hiszen neked a dekodolásnál csak a sorrendet kell mérned. A jelek nem annyira gyorsak hogy ez gond legyen. Beolvasod az A-t vársz egy pár ms-ig és berakod a változoba!. majd beolvasod a B-t ugyanigy. Ezután megnézed hogy mi van az A változoban ha 1 akkor az jött elöbb, ha 0 akkor a B. Kb..ilyen az algoritmus. Nem az élekre kell reagálni.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2020
Esetleg nézd meg a Bourns cég EN sorozatú optikai enkódereit. Kicsik, és piszok drágák. Azt nem tudom, hogy pergésmentesítve vannak-e vagy sem de nagyon meglepődnék, ha ennyi pénzért nem lenne bennük ilyen funkció.
Szia!
Minden enkódernél azért van egy maximális sebesség. Az nx10uSec (legyen n=100) az 1msec=>1kHz. Ha mondjuk 24 arettálópont van, az akkor az 40 fordulat/sec. Ezt kézzel tekered? Tényleg csak kérdezem, azért vannak ipari hulladék enkóderek (100Ft/db), de szerintem túl sokat vársz el egy ilyen vacaktól. A másik, hogy azért megfigyelhető, hogy a pergés az egyik fázison van, olyankor a másik (elméletileg) stabil, tehát élfigyelés/kis időzítéssel (élfigyelés tiltva) azért be lehet lőni...szerintem... J.
Igen, én is azt hittem két napon keresztül, hogy be lehet...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |