Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Nem jól tetted, hogy nagyobb terhelhetőségű ellenállást forrasztottál be az eredeti helyett
![]() Ennek a "fuse ellenállásnak" a szerepét nem szabad megszüntetni, ha bármi okból az eredeti elfüstől - akkor annak az okát az áramkörben meg kell keresni! Normál üzemi áramfelvétel mellett annak a a kis értékű ellenállásnak elhanyagolható a disszipációja, ha viszont túlságosan megnő az áramfelvétel, akkor a leégése jelzi a abnormalis működést! TJ.
Ilyen volt kéznél...a szerepe talán nem szűnt meg,a tekercselésből ítélve még így is betölti a védelem szerepét.Az alkatrészek alulméretezése miatt pörkölődhetett meg...két szűrő elko pukkant benne amin nem is csodálkozok 24V dc mellett és csak 25V-os kondik vannak benne.Ha legközelebb gond lenne vele,akkor kicsit komolyabban átnézem a panelt.
Ennek az erősítőnek sajnos nincs meg az SM-je, de pár éve vettem itt egy ehhez hasonló erősítőt, -(IBIZA amp800)- amit sikeresen megjavítottam azóta jól működik. Abban ez a rész -AC 15V)- a relé, és a ventillátor működéséhez szükséges áramot adja. Tehát ha tiéd hasonló hozzá, akkor a plusz fogyasztást a ventillátornál, és a relénél kell keresni.
Üdv!
Megérkezett az új ic de sajnos nincs meg jelölve az 1-es láb hogy lehetne kideríteni hogy melyik orientációba kellene beforrasztani? csatolok képet
Felülnézetben, olvasható felirat állásnál a bal alsó az 1-es láb. Lehet azért valami jel, ha jobban megnézed az IC ezen végét.
én is így gondoltam de a régi ic-n egyértelműen jelölve van
Hasonló a felépítés de azért mégsem. A ventillátor teljesen külön tekercsről megy,és a végfok panel szélén kapott helyet négy dióda és egy kondi.A bemeneti panel megint egy teljesen külön de szimmetrikus tekercsről megy,és van a fő ennek a táppanelján vannak a hangszóró védő relék.A primer oldalnak is van egy kis panelja relével,tehát bekapcsolás után nem azonnal kapcsol a trafó sem.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2020
Felülnézetben az IC egyik oldala le van csapva. Az határozza meg a kiosztást. De ahogy Reloop írja, úgy is jól fogod beforrasztani, ugyan azt az orientációt adja mindkét módszer.
A 11-es képeden a bal alsó sarokban van az egyes láb. A 12-esnél is a bal alsót tippelném, azon az IC-n letörés sincs? Vagy csak nem látszik jól?
a 11-es ás a 12-es ugyan az csak a 12-es az ic "hátoldala" a 11-es pedig amit látsz ha be van ültetve. a képek mikroszkópal készültek és nem nagyon látok rajta semmi letörést.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2020
Jól értem, az IC-nek mind a két oldalán van felirat?
A "hasi-oldalon" még nem láttam eddig szöveget, azt a "háti-oldalra" szokás irkálni.
Ezt fizikai képtelenségnek tartom, még egy IC hátoldalán sem láttam feliratot, plusz a képek sem ezt mutatják, a lábak mindkét képen lefelé irányulnak (szerk: vagyis úgy néznek ki).
Csatolok egy képet, hogy melyik letörésre gondolok. A narancssárga "rajz" egy oldalnézet lenne, remélem, látható a lényeg. Szerk: megnézve a képet újra, lehetséges lenne tényleg, hogy az IC hasán is van szöveg? Én eldobnám azonnal, és rendelnék másikat! ![]() ![]() Vagy ha akarod, ültesd be, ahogy írjuk, 99.9%, hogy menni fog. Az IC alján levő szöveg lényegtelen számunkra, a lábkiosztást a felső oldal határozza meg. A letörést keresd meg, ha oldalról nézed az IC-t, ott kell lennie! Erre azért figyelnek a gyártók, hogy ha más nincs is, de a felirat olvashatósága és a letörés mindig (szerintem) ott van. A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2020
Igen jól értettétek a hasi oldalon is van felirat a 2 kép ugyan arról az ic-ről készült ha oldalról megnézem, ha nagyon akarom tényleg látok letörést de érdekes na mind 1 megpróbálom maximum nem fog működni
![]()
Az 1-es láb helye szabvány, nem alkalmi elhatározás kérdése. Ennek helyét a fórumtársak világosan megírták. Ha szöveg, olvasó oldal (a hátán), ha horony a baloldalon, ha pucuka a láb felett, alul a bal első láb az 1-es láb. Mi ebben a bonyolult?
De bármelyik katalógusban megláthatod a helyes lábkiosztást.
Sziasztok!
Van egy Crown XLS 1502 végfok javításra. Első hibatünet az volt, hogy a CH1 oldalon 45V Tranziens jel volt a kimeneten, a CH2-nél pedig a kivezérlés jelző össze-vissza villogott. A csatornák kimeneti tranzisztorai (52n20) és IRS20957 vezérlő ic jók. Viszont a az ic PWM bemenetén szintén abnormális feszültségjelek voltak. Kicseréltem az U1 (SN61112B5) audio vezérlő IC-t. Ezzel a CH2 helyre jött. Viszont a CH1-nél a kimeneten 13kHz-es szinusz jel jelent meg. A IRS20957 3-as lábánál pedig nem tiszta a 384kHz-es négyszögjel (CH2 esetén tökéletes). Van ötletetek mi okozza ezt? Ez előző verziójáról van rajzom.
Megoldódott a probléma.
A bemeneti jel AD konverter IC-je adta meg magát. Az gerjesztette a 13kHz-es jelet.
Sziasztok!
Megèpítettem ezt a Baji fetes módosított változatát de annyi èszrevètelem van vele hogy a kèt szèlèn lèvő 100uf 100v os kondik mellett zárt bemenetnèl egy halk búgás hallható a kimeneten de amint kivettem a kondikar a búgás eltűnt. Nos èn tettem a 100uf kondik helyère 2uf/250v fèmrèteg szűrőkondikat s ekkor megszűnt a búgás Azt szeretnèm kèrdezni hogy maradhatnak e benne a 2 uf/250 v os kondik s hogy a kapcsolásban ajánlott kondikkal mièrt búg? A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2020
Szia! Végül is maradhat. A visszacsatolás 1k ellenállása a jelföld helyett, a teljesítményföldre lett kötve, ezért búg az erősítő. Ezt célszerű javítanod és akkor a 100 µF is visszaültethető.
Ha belinkeled a NYÁK-tervet, akkor rárajzolom a javítást, hogy más is hasznát láthassa a megfigyelésednek. A képernyőről készített fotó homályos a feladathoz. A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2020
Szia!
Az előttem szóló remekül leírta a hiba okát. Én annyiban egészíteném ki, hogy a teljesítmény és jelföldet teljesen szétválasztanám egymástól, úgyanis ha sztereó erősítőd van a 10Ω-os ellenállásokon akkor is folyna valamennyi áram a két panel jelföldje között, ami sajnos zajként adódik hozzá a jelhez. Ha viszont a teljesítmény és jelföld egymástól teljesen szét van választva, nem tud a két föld között áram folyni. A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2020
Rendben
Holnap kűldőm de csak ilyen rajzom van.
Akkor lènyegèbe az 1 k egyik lábát forrasszam ki a teljesítmèny földtől s tegyem be a jelföldbe?
Így gondoltad? A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2020
Az 1k ellenállást jól helyezted át. Van ettől súlyosabb hiba is a tervben, működik az erősítő?
Igen működik,egy modúlt már meg is èpítettem csak ez a búgás kelltette fel a figyelmem.
Milyen hibát vèltèl felfedezni? Ha már meg èpítettem akkor szeretnèm ha a hibákat kiszűrnènk s aki kedvet kapna hozzá,annak már nem kellene görcsölni vele. Köszönön István segítsègeidet. A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2020
Ja igen az a 10k/2w ellenállás!
Gondolom arra gondoltál? Igen ezt a modulon kb 3 órás bosszúság után vettem èszre hogy ott valami nem kóser,de javítottam . Sajna akitől kaptam az azt mondta hogy ez a modúl így jó s így működik s hogy sokat eladott belőle. Èn közöltem az úrral s annyit mondott ha neked így nem működik akkor így jártál s kaptam pár röhögő smile-t. De gondolom van sejtelmed melyik úrrol van szó aki előszeretettel rajzolgatta át a Baji fetes kapcsolást.
Valóban az a súlyos hiba.
A nagyjelű erősítő tápszűrésében 3-4 nagyságrenddel(!) kisebb a kondi. Így több a zaj és kisebb a kivezérelhetőség.
Át helyeztem az 1k ellenállást s vissza tettem a 100uf/100v os kondikat s így már teljesen csendben van.
Az vedd figyelembe, hogy a 2db 100V/100µF kondenzátor és a 100nF-os táphidegítők is gyakorlatilag csak mutatóban vannak a panelon. Miáltal nem az említett kondik forrszemén halad keresztül a tápáram olyan, mintha ott sem lennének. Durva hibák vannak ezen a panelen.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2020
S e terv kèszítője szerint minden hiba kilett javítva.
Hát most elöjönnek a kijavított hibák Köszönöm alfa008.
István!
Szerinted megèrnè ezt a kapcsolást ha valaki normálisan hiba mentesen át terveznè? Esetleg egy kimeneti rövidzárvèdelemmel kiegèszítve. A te meglátásod szerint kilehetne alakítani ebből egy jó fettes vègfokmodúlt amibe minden hiba javítva van?
Van ilyen próbálkozásom Bővebben: Link
Elkészítettem a dokumentációját, ha letelik az egy év próbaüzem, feltöltöm. Attól nem tartok, hogy bekrepálna, viszont ha ráunok a hangjára, akkor még finomítom az áramkört. Nem tervezem nagyobb teljesítményűre alakítani. |
Bejelentkezés
Hirdetés |