Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Alkoholos filc nem jó. Vastagabb takarású kell, de van többféle spéci filc erre. Én nirohigítóval higított körömlakkot használtam csőtollal vagy kis ecsettel nagyon régen, ez legtöbb helyen van otthon.
Annó volt olyan, hogy alkoholos filc, mint egy vékony filmréteg, levált a rézről. Lévén eleve tintára hordod fel, javaslom a tesztet egy kis lemezdarabon.
Se csőtoll, se körömlakk... na majd kitalálok valamit, ha nem megy a vasalás.
Bakman: Akkor megy a próba, hátha szerencsét találok...
Én használtam lakkfilcet is ilyen célra, kapható belőle 0.5 mm hegyvastagságban is. Kicsivel több odafigyelést igényel, mintha alkoholos filcet használnál, főleg ha vékonyabb vonalakat próbálsz vele átrajzolni, vagy a hibákat javítani, mert bővebben folyik belőle a tinta, de egy idő után ráérez az ember a használatára.
Időnként kapható ilyen filctoll a LIDL-ben is.
Annyival kiegészítenélek, hogy a 140S 0,3 mm-es a 141F 0,5 a 142M 1 mm-es hegyű. Tehát a számozás csak a hegy vastagságát jelenti. Csak addig jó amíg bőven adja a tintát! Nekem is ezek váltak be, ha javítani kell az átlaminált nyomatot.
Köszönöm a válaszokat!
Ecsettel már próbálkoztam, de gyakorolnom kéne egy pár napot, hogy jól is nézzen ki. Könnyebb egy virágot megfesteni! csjoki: Akkor mindenképpen levadászok egy ilyen filcet és kipróbálom. morgo: Kösz a kiegészítést, ha tudok többféle vastagságút is veszek.
Sziasztok! Ma készült nyák alkoholos filctollal. Csak hogy bizonyítsam, hogy lehet vele tökéletes, alámarás nélkülit csinálni. Tudom a nyák rondán szabadkézzel rajzolt, fele méretben is elfért volna, a kezem is remegett rajzolás közben, de... tökéletesen működni fog, ugyanúgy mint a nyomtatott változatok. Én először ultraporral zsírtalanítom körömkefével (csiszolni sosem szoktam), hosszan, hogy tuti tiszta legyen. Utána hajszárítóval szárítom. Alkoholos filctollal megrajzolom. Melegítek vizet egy régi rezsón, majd ebbe a meleg vízbe teszem egy tálkában a bekevert maratószert, hogy melegítse fel( hq-nál vett, de ugyanilyen jó a vasklorid is). Jön a maratás. Utána alkonekkel lemosom a lakkot. Kész! Ma a rezsó bedugásától a kész nyákig nem telt el fél óra. A nyák pontosan 7 percig volt a marató oldatban. Semmi alámarás, rajzolat leválás. Csatoltam képeket. ...a nyákot nem leszólni...
A maratás utáni képen a zöld folt nem hiba, csak azzal a tollal kezdtem el rajzolni, de nem fogott, így a pirossal folytattam. Idézet: „Csak hogy bizonyítsam, hogy lehet vele tökéletes, alámarás nélkülit csinálni.” Ezzel azt bizonyítod, hogy roppant fiatal vagy pauszpapír, kárminvörös tus, csőtoll, indigó, letraset.. ezek sokat nem mondhatnak neked akkor.
Hány fokra melegítetted azt a perszulfátot, hogy 7 perc alat meglett?
Én is perszulfátot használok, de 40-50 fokon is min. 25 perc. Idézet: Maratással nem lehet ilyet csinálni. Valamennyi alámarás mindig van, már csak a panel fizikai elrendezése miatt is. Az nem mindegy, hogy ez az alámarás mennyi. „alámarás nélkülit csinálni” Idézet: „alámarás nélkülit csinálni” Ezt hogy ellenőrízted? Alámarás nem csak felülről lehet, hanem oldalról is. Mivel a vonalvezetésed alapból csipkés, így valószínűleg nem veszed észre ha alámart. Nyomtatott rajznál hamarabb kibukik, az egyenes vonalon egyből látszik, ha hiányzik valahol belőle... Idézet: „pauszpapír, kárminvörös tus, csőtoll, indigó, letraset..” A régi szép idők!
Lehet hogy neked szép, de nekem akkoriban igen nagy kínlódás volt ezeket használni. Volt művészi vénával megáldott osztálytársam. Az ő NYÁK-jaira a fél iskola összeszaladt.
Új tapasztalat: az ipari(33%) sósav megeszi a DRY-t, legalábbis a kínait biztos. Ezt eddig még nem próbáltam.
Kicsit túlvilágítottam ezért kicsit összefolyt a vezetősáv 2 helyen, nem jött le a DRY az előhíváskor. Maratás után lekapartam és cseppentettem rá az ipari sósavból, mondván nem várok a peroxiddal. Olyan szépen felkapta a DRY-t, csak néztem.Mintha NAOH-ba raktam volna A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2020
A 33%-os sósav, amit nem tudom hol tudtál beszerezni, túl tömény a nyákok bármilyen maratásához. Mindent visz.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2020
Ott ahol a többi vegyszert is.
Még sosem próbáltam ennyire tönényen, gondoltam a DRY úgyis lúgra oldódik, de nem csak.
Mindenképpen kell egy kis víz hozzá, hiszen a maratáskor hő keletkezik. Kis panelt lehet így maratni, de nagyobb vagy több panel esetén a hígítatlan oldat olyan meleg lehet, hogy a marató edényt is alakíthatja. Kipróbáltam, de nem ajánlom senkinek.
Olyan mint amikor a tömény sósavat összeöntjük a tömény hidrogén peroxiddal? Azon kívül hogy a 80%-a kiszökött az üvegből és fehér lett a beton vagy másfél négyzetméteren és egy hét múlva azt sem kellett hígítani.
30% sósav és 30% peroxid volt. 5*10 cm panelnél nem volt még baj. Egy kicsit nagyobból kellett készítenem 30 darabot. Elkezdtem egymás után maratni, kb. a 10-12 után az oldat szinte felforrt, panel nélkül is tovább melegedett. A műanyag tál elkezdett kilapulni (emlékszik a préselés előtti formájára). Csak a második műanyag tál mentett meg. Azonnal higítottam vízzel... Nem történt "szökési esemény", sőt klórgáz szag sem volt.
Mindenképen dupla edényt alkalmazzunk és legyen kéznél egy üveg víz.
Azt tudom, már én is forraltam. Viszont a DRY nem a hőtől jött fel hanem feloldódott.
Szervusztok .
A hármas csőszegecs mennyire lógjon ki a panelból hogy azt szépen el lehessen dolgozni ? Ha valakinek van tapasztalata ,kérem válaszoljon . Előre is köszönet .
Fél... egy mm. Ha rövid, nem kapaszkodok rendesen. Ha hosszú, csúnya és összeérhet a mellette lévővel.
Tudnátok olcsó laminálót ajánlani ami bevált "vasalásos" nyák készítéshez?
Üdv!
Úgy néz ki, hamarosan elkerülhetetlen lesz, hogy két rétegű nyákot tervezzek. Házilagos módszereim vannak, eddig vasalásos, vaskloridos módszerrel dolgoztam, így ilyesmi eszközeim/tapasztalataim vannak csak. Tippeket szeretnék kérni, hogy miként lehetne itthon jó minőségben nyákot gyártani. Hogyan igazítsam a két papírt, hogy pontosan illeszkedjenek? Mi egyéb dolgokra kell figyelni? Köszönöm előre is!
Csak most néztem...Fiatal? Hát 44 évesen nem érzem idősnek magam, az igaz. Középiskolás koromban a '90-es évek elején körömlakkal kezdtem, lakkfilccel, alfasettel is csináltam. A mostani tényleg ronda, szabadkézi vastag sávok, de csak az alkoholos filctoll alkalmasságát akartam bemutatni.
Persze valamennyit alámar, hisz oldalról alá tud, ezért kell gyorsan maratni. Ha nem tisztítottam le rendesen a nyákot, volt, hogy levált a lakk, mire kész lett volna a maratás. usane-nak: Nem mértem a hőfokot( a vizet, amibe a maratóedényt tettem a kezem elbírta), de az időt igen. Tényleg 7 percet volt a nyák az oldatban, persze kevergetve, mozgatva(a már meleg oldatba tettem bele). Olyan arányban kevertem be, ahogy a csomagolásán írták. Vaskloridom is van még itthon, friss oldatban, melegítve hasonló idő a maratás. Peroxidot sósavval régen használtam már, mert az előző munkahelyemen hozzáfértem kristályos vaskloridhoz.
A tuti egymásra fedés megoldható, ha a két szemben lévő sarkára teszel egy furatot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |