Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2280 / 2526
(#) reloop válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 31, 2020 /

A 10 Ω a hangszóróval volt sorba kötve?
(#) krapulax6 válasza reloop hozzászólására (») Okt 31, 2020 /

Igen.
Munkapontok sem voltak elcsuszva.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2020
(#) andreasjr hozzászólása Okt 31, 2020 /

Sziasztok

Egy kis segitséget szeretnék kérni van egy Harman/Kardon PM 650Vxi készülékem és bekapcsolás után kell várni sokat mire elindul ??? Nem is értem olyan mintha várni kellene mire a kondik teljessen feltöltödnének persze ez csak az én gondolatom ha valakinek ilyen van és tapasztalt hasonlót ne fogja vissza magát áruljátok el hogy orvosolhatom eme problémát. Nagyon köszönöm üdv Andreasjr.
(#) reloop válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 31, 2020 /

Használj jóval nagyobb értékű és teljesítményű ellenállást! 220-330 ohm körül.
(#) krapulax6 válasza reloop hozzászólására (») Okt 31, 2020 /

Keresek de jobban atgondolva elerkeztunk a hibahoz ,hogy bugnak a hangszorok.
A kondicsere csak rejtett hiba volt
(#) tothbela válasza krapulax6 hozzászólására (») Nov 1, 2020 /

Egy kérdést engedj meg. Teszel egy kis negyed W-os 10 Ohmos ellenállást a hangsugárzóval sorosan. Nem adsz az erősítőre jelet. Az erősítő nem túl hangosan, de búg. A kimeneten 100mV alatti az ofszet. A 10 Ohmos ellenállás ilyenkor melegszik? Mert ha igen, akkor akár lehet nagyfrekvenciás gerjedés is. Ha nincs kéznél szkóp, egy antiparalel led pár 47-220 Ohm áramkorlátozó ellenállással, meg egy vele sorbakötött 10-100nF-os kondenzátorral a kimenetre kötve megmutatja ha oszcilláció lép fel a hallható sáv felett.
(#) krapulax6 válasza tothbela hozzászólására (») Nov 1, 2020 /

Szia.Melegedett,sot el is fustolt ahogy korabban is irtam.Jel nem volt a bemeneten es igaz nem is volt rovidrezarva.
A kimeneteken 10-22 mV-t merheto.

Szkopom nincs es nem is dolgoztam meg vele.
Ilyenre gondoltal?
Plusz a kondit az ellenallassal sorosan kotve:
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2020
(#) reloop válasza krapulax6 hozzászólására (») Nov 1, 2020 /

Megmérhetnéd a kimeneti váltakozó feszültséget és ennek az eredményét is várjuk.
(#) Ódenka válasza andreasjr hozzászólására (») Nov 1, 2020 /

Üdv!
A régebbi állapothoz képest sokat kell várni? A bekapcsolás, koppanásgátló a hangszórókat 2-3mp múlva köti össze az erősítővel. Ha ennél sokkal hosszabb időt kell várni, akkor többféle gond is lehet, végfok(ok) egyenfeszültség kimenete nem áll be a normál állapotra időben, vagy maga a koppanásgátló áramkör "késik".Körül kell nézni a leírásában...
(#) tothbela válasza krapulax6 hozzászólására (») Nov 1, 2020 /

Igen. Meg ahogy reloop is írta, válttófesz mérés.
Még egy kérdés. A végtranzisztorok eredetiek benne, vagy már voltak cserélve? Ha például egy lassabb (találkoztam már ilyennel) tranzisztor kerül a végfokba, újra kell kompenzálni az erősítőt. Ellenkező esetben begerjedhet. Leegyszerűsítve ez úgy hangzik, hogy egy erősítőnek van nyílt hurkú erősítése, amit úgy kell csillapítani nagyobb frekvencián, hogy amikor a fázistolás eléri a 180 fokot, akkor a nyílt hurkú erősítés kisebb legyen mint a visszacsatoló hálózat által létrehozott hurokerősítés. De ne szaladjunk előre még.
(#) krapulax6 válasza tothbela hozzászólására (») Nov 1, 2020 /

Tranzisztorok eredetinek tunnek NEC-gyartmany.
Kimeneteken 0.4 volt korul mertem AC-t viszont amikor bekapcsoltam a hangsugarzo valasztot akkor nullazodott a muszer mindket kimeneten.

A 10 Ω elégetéséhez pedig legalább 2-3 V-os feszültségre volt szükség, tehát jó helyen járunk.
Remélem előbb utóbb sikerül elvégezned a mérést és elkészíteni az ellenállást ami lehet több kisebb ellenállás soros-párhuzamos kapcsolásából is, csak kiadja a 2-3 W-ot.
(#) golem hozzászólása Nov 1, 2020 /

Kivettem a kivezérlés jelzőt mert nagyon le fogta a jelet most vissza jött a brum.
Képek a bemenetről meg a panel csatlakozásról.
(#) krapulax6 válasza reloop hozzászólására (») Nov 1, 2020 /

Talaltam 220-Ohmosat.Sorbakotottem a hangszoroval de “se kep se hang”.
Adtam jelet a bemenetre is de nagyobb hangeron sincs semmi.
Bekapcsolas utan par mp.-el halk pattanas halhato a hangszorobol.

Most első sorban a búgást vizsgáljuk. Elmondható, hogy sem hallható, sem mérhető jel nincs a kimeneten?
A táphullámosságot nem árulod el?
(#) reloop válasza golem hozzászólására (») Nov 1, 2020 /

Mi a jelforrásod és hány ohm-os a potenciométered?
Ennek függvényében tennék javaslatot a zavarelnyomásra.
(#) golem válasza reloop hozzászólására (») Nov 1, 2020 /

Jelforrás keverőpult potméter 47k ohm B

Hallhato nincs merheto is csak DC-ben jelenleg 4.2mV mindket csatornan.AC akkor merheto ha a hangszoro valasztok nincsenek bekapcsolva.Az is par mV.
A taphullamossag mit takar?
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Nov 1, 2020 /

A bemeneti csatlakozónál a 10k helyett 1k-2k2 értékű ellenállással közösítsd a csatornákat. A 10k ellenállásokat használd fel a bemenet lezárására.
Ha fémházas a potenciométered és még nem lenne testre kötve a ház, akkor pótold.

A táphullámosság mérése a második lépés kellett volna legyen.
Ha a kondenzátor hiánya miatt nem tudtad elvégezni, akkor kapcsold a multimétered 200 VAC állásba és azt add meg úgy a pozitív mint a negatív tápnál!
Ezután jön majd a némító áramkör ellenőrzése és végül a búgás okának behatárolása.

Ja ertem,ez mar megtortent bar nem emlekszem pontosan de olyan +- 47 V korul voltak.Ja bocsanat az DC volt...

Ki cseréltem az ellenállásokat 1 k ra bemenet le zárást nem értem hogy gondolod?
(#) krapulax6 válasza golem hozzászólására (») Nov 1, 2020 /

Szerintem arra gondolt,hogy zard rovidre.

Az RCA aljzaton kösd össze a test és jel forrasztási pontjait. Ez csillapítja a huzalozás által begyűjtött zajt.
(#) krapulax6 válasza krapulax6 hozzászólására (») Nov 1, 2020 /

Ezzel a kapcsolasi rajzal sem vagyok kibekulve.
A QS01-en sem elojelhelyesen jelennek meg a feszultsegek.
Meregettem a labain is.

semmit nem jelentet a 10 k ellenállás

A LC7815H adatlapja elérhető, próbáld azzal összevetni.

A potenciométer háza árnyékolt?
Trafó, tápvezeték nincs a közelben?

potenciométer műanyagból van hátsó része fém de az rá van vezetékelve.
Torolid 10cm re húzódik a vezetéktől.
Nem tudom hogy az számít test le van kötve a házra de a 230v föld nincs bekötve.
Vezetékeket cseréltem jobb minőségűre.

Készíts egy képet, amin látszik a jel huzalozása!
Következő: »»   2280 / 2526
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem