Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
"Játszásiból" leszimuláltam mi a különbség/hasonlóság a két kapcsolás között.
Zöld a kimeneti fesz, sárga Q1, kék Q2 disszipációja. A "G" osztálynál megoszlik a disszipáció a két végtranzisztor között, de valamivel rosszabb a hatásfoka, valamennyivel kisebb a kivezérelhetősége, de (szerintem) kisebb a torzítása a lágy átkapcsolás következtében. De, mivel mára már mindkét változatot kiszorította a "D" osztály, ennek nincs sok jelentősége.
Ok, akkor marad az összekötés.
Köszöntem a válaszokat.
Igen. A hatásfokot nézve valóban a "D" osztály vette el a babért mind a két megoldás elől. De talán még lehet létjogosultsága olyan esetben, ahol a jó lineáris erősítőnek néha oda kell pirítani. Bár nem is tudom. Inkább csak olyan érdekesség. Nekem minden esetre tetszenek.
Szerintem erősítőként ma már inkább tényleg csak érdekesség. Manapság a D osztálynak már nem csak a hatásfoka jobb. Ugyanakkor másra még ügyes lehet, pl. középmegcsapolásos szekunderű hálózati trafóval (egyenirányítás: 1db graetz 2db puffer) akartam építeni annak idején egyszerű labortápot. Évek óta félkész állapotban pihen valahol. A rajzát beteszem érdekességképen.
Tetszik! Nagyon érdekes és szellemes megoldásokat alkalmaztál ebben a kapcsolásban (is).
Sziasztok!
Tudnátok segíteni a csatolt képeken látható erősítő beazonosításában? EL34 PP ECC83 és 2 csöves egyenirányítóval. Köszönöm!
Nem tudom itt helytálló-e a kérdés ?
(ha nem útbaigazítást is szivesen fogadok) Szóval a kérdésem a következő: Vettem 4 egyforma trafót, amiből 2db-ot párhuzamosítani szeretnék. Szerintetek hogy kellene korrekten? Szekundereket menetiránynak megfelelően párhuzamosítani? (Ugye ne egymás ellen dolgozzanak) Esetleg egyenirányítás + puffer elkó után közösíteni? De valakitől olyat is hallottam, hogy egyenirányítás után diódán keresztül ?( bár ennek nem látom értelmét) Ami fontos adat, hogy a trafók teljesen azonosak! 160VA-es toroidok. A párhuzamosítás oka, hogy totál duál mono-t akartam építeni, de a rengeteg extra hely és költség miatt a táp közös lenne. A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2020
Szekundereket nagyon jól tudod csak hosszabb távon működtetni, különben egy csinos zárlat keletkezik 2x szekunder feszültséggel. Amikor a szekundereket egyik végén közösíted, mérj a maradék végeken feszültséget. Nyilván nulla feszültségnél kötsz jól...
Ha jó minden, utána a primereket is hagyni a jó kötésben.
Szia,
Ha tök egyformák lennének akkor lehetne a szekundereket párhuzamosan, azonos fázisban. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy ugyanúgy próbálod bekötni a trafókat, az egyik-egyik szekundert összekötöd a másik kettő közé egy ellenállás. Az ellenálláson mérsz feszültséget, vagy sorba kötve mérsz áramot. Így már ki tudod számolni mekkora teljesítmény fűti a trafókat feleslegesen (a 2 trafó eltéréséből adódóan). Inkább a 2 Graetz azonos polaritású végeit kötném össze. Így még a menetek kezdetét/végét sem kell figyelembe venni. Üdv!
Segítek:
Idézet: „Vettem 4 egyforma trafót” Azt amit írtál, egyszerűbben már leírtam...
Köszönöm, én is erre gondoltam.
(Fázishelyes párhuzamos kapcsolás alatt) A menetét ismertem, csak megerősítésre vártam.
Az egyinirányítás utáni is jo megoldás csak drágább, mivel nem diódahid lesz benne, hanem LT4320+ FET, ebből egy modult összedobni kb 7-8.000Ft.
4 trafónál 4db kellene plusszban, ami már jelentősebb kiadás. Nem mindta nem telne rá, de ha nem muszály, nem pazarlom a pénezem, na meg több cucc, több hibalehetőség
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Helyzet a következő: lehet, hogy elment az eszem de a CD játszómat néha jó lenne helyettesíteni egy bakelitos forrással. Valami jobb előfok rajza lenne e valakinek? Az IC-t már, a csövest még hanyagolnám. Megcéloznám a Jobb hangminőséget.
Sziasztok!
Imént egy Hex-FET alapú erősítő javításával vacakolok. Korábban működött, aztán a hangváltón végzett tesztek során csendben elszállt, végül a kísérletet a párjával vittem végbe. Most viszont szülségem lenne a kettőre egyszerre. . R30 nem az eredeti értékét mutatta, az ellenállás, FET-ek cserélve lettek, Tranzisztorok mind ellenőrizve lettek, Némelyik cserélve is. Jelen állapotban +- 30V-ról oldalanként 35-45 mA-t vesz fel. Földtől mérve D3 ~(4V), D6 ~(-4V) mérhető. Ezt P1 állításával sikerült elérni szimmetrikusra. P2 állítására viszont nem nagyon reagál az áramkör. Van esetleg ötletetek, hogy mi mást kellene ellenőriznem? T8 emitter 1.4V T12 Gate: 3.1V T13 Gate: -3.6V (A kapcsolási rajzon ez rosszul van bekötve, de az áramkörön helyesen van). Ezen felül R25 és R28 ellenállásokon közvetlenül mérve is 0.8V körüli érték mérhető melyet jónak gondolok. A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2020
Szia Charly71!
Nézz utána az LT1115-nek. "ultra low noise, low distortion" és RIAA-nak is ajánlják (van példakapcs). Habár IC, de keveset kell vele játszadozni, válogatni stb... Üdv A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2020
A hangsúly a "tök"-ön van. Mármint nincsen 2 egyforma trafó, mint az ikrek sem egyformák, a molekulák, atomok sem (tudod vannak a kvarkok, a gluonok és az a spin izé...).
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2020
Összeraktam de nem jó. Torz hangja van. Teljesítménye ugyan van, de így hallgathatatlan. Lehet kevés neki a +-28V.
Nem olyan mély a hó, fizika. Ilyen egyforma trafókat gyár szenteltvízbe mártás nélkül is csinál.
Tekertem legutóbb 2 db csöves táptrafót, több szekunderrel, MIND millivoltra egyforma feszültségűek. Nem az első eset. Volt, amikor 4 db-ot csináltam egymás után, ugyanígy jártam, csak nem tudtam, hogy csodálkozni kellene. Mert a menetszám beszél. Itt is többen is képesek teljesen egyforma trafókat tekerni. Próbáld ki, csak figyelj oda, megy az.
Kozben uj tapasztalataim vannak.
Ha uzem meleg a keszulek es a hangszoro valasztok is be vannak kapcsolva akkor ki es bekapcsolaskor nincs semmilyen rendellenesseg a hangszorokon.Jarattam tobb oran keresztul es probalgattam. Ha hagyom 15-20 percre akkor mar megjelenik a DC a kimeneten par pillanatra es pukk... (A ket darab uPC1270 kis hutese meg terheletlenul is kozel 60 fokos,ez tudom par 10 eve igy mukodik de nem art nagyon?) A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2020
A belső topológiát nézve akár még alacsonyabb tápfesz is elég kellene hogy legyen.
A torzítás milyen jellegű? Mind a két csatorna egyformán ugyanúgy torzít? A munkaponti áramokért belső áramgenerátorok felelősek, amit a "20"-as láb és a gnd közti ellenállás aktivál. Esetleg azzal párhuzamosan tehetsz még egy ugyanakkorát próbaképpen. Olyan 22-47kOhm közöttit. A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2020
Nem igazán tudom elmondani milyen jellegű, kásás torz, ennyi.
Azt hozzá kell tennem hogy van amit változtattam a gyári kapcsoláson, mivel nem volt itthon olyan alkatrész. PL : 100ohm 1W-osok helyett 120ohm 1W-osak vannak. A 2db 3pf-os kondi helyett 1nF-os kondik vannak. A bemenetnél nincs 470pF-os kondi. A kimeneten nincs tekercs, csak egy 0.68 ohm 5W-os ellenállás, és a zobel tag. Nem tudom ezek mennyire lehetnek az okozói, bár szerintem nem nagyon. Viszont amit mondtál a 33kohm-ossal párhuzamosan tettem egy 22kohm-ost, és bár még nem tökéletes, de már közelít felé. Lehet be kellene tennem egy potit oda? A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2020
Ami még kimaradt az 1.8kohm-osok helyett 1.5kohm-osak vannak.
Egyébként mielőtt betettem volna a párhuzamos ellenállást a 33-assal, nagyon érzékeny volt a bemenet. Ha közelítettem a bemeneti kondi felé kézzel, azt már érzékelte. A párhuzamosítás után ez megszűnt. A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2020
A 3pF helyett az 1nF nagyon sok. Háromszáz szorosa. Inkább vedd ki, ne is legyen benne. Lehet hogy nagyfrekvenciásan gerjed miatta. Ez is okozhatja a torzítást.
Azt már kicseréltem 2.7pF-osra. Kapott kimeneti tekercset is. A 33kohm és a 22kohm eredője 13.2kohm. Betehetek oda 1db 12kohm-ost? Egyébként teljesen zajtalan a végfok.
Szerintem nyugodtan, akár 10kOhmosat is. 30V tápfesz esetén kevesebb mint 0,1W disszipál rajta.
Nem maradt más ötletem, minthogy kicseréljem az összes félvezetőt és diódát. Elvileg mind leellenőriztem, de a hiba nem nagyon lehet máshol. Köszönöm a válaszokat.
Sziasztok! Egy aktív hangfalban találkoztam 80 fokos relékkel negyed óra elteltével télen, 20-21 fokos helyiségben. Nyáron gondolom 90-100 is lenne. A végfokozat után vannak a hangszóróvédő áramkörben. Szerintetek ilyen hőfok mellett meddig fogja bírni hosszútávon?
Szia!
Addig nem baj ameddig nincs meleg. Nézd meg a típusát, majd mérd meg mekkora feszültséget kap a behúzótekercse. Lehet hogy rosszul van méretezve a meghajtó áramköre. |
Bejelentkezés
Hirdetés |