Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nyomásérzékelők
Ok szóval akkor amit nem értek.....én súlyt akarok mérni....azt értem hogy az egy nagyon jó megoldás lenne hogy van egy dugattyúm abban olaj vagy valami és benne a szenzor és a dugattyú tetejére rakom a súlyt.
De minek hozzá a folyadék meg a dugatyú hiszen a folyadék úgyís a szenzorra koncentrálja a súly egészét ergó súlyt is lehetne direktbe mérni. Itt egy rajz hogy hogyan képzelem el a szilikonos ic-t, középen van a kristály a sárgás izé pedig a szilikon lenne.
Sajnos még mindíg nem érted.....
A nyomás szenzorban pont hogy egy olyan megoldás van mint ami a rajzon van! Csak be van tukozva egy nyomás álló tokba és egy csonk van rárakva amin keresztül tudja érzékelni a nyomást. A másik ha ezt te akarod házilag megcsinálni akkor az nem fog menni mert honnan szerzel piezorezisztív anyagot. A piezo hangszóróból meg nem tudod kitermelni, mert az meg csak feszt termel és azért nem jó. Most egy pár órára el tünök, mert dolgom van.
OK....akkor én azt nem értem hogy miért csak folyadékokhoz csinálnak ilyet?
Szerintem azért mert nem lenne célszerű egy ic-re rápakolni 1-2Kg-t vagy esetleg rá állni.
A folyadékot egyszerübb oda vezetni csak egy nyomás biztos kötés kell és kész is.
Ok nem lenne cérszerű.....egy két kg sőt...szerintem még lazán kibír egy ic. Ez az egyik a másik meg hogy a szenzor háza is műanyag. és ne mond már hogy a normál műanyag többet kibírna mint egy hanyományos ic ...
De nektek nem furcsa hogy fojadék nélkül akkor ezek szerint nincs olyan szenzor amivel lehetne súlyt mérni??? Ne értsetek félre, tetszik ez a szenzor meg minden nagyon klafa csak folyadékkal bánni macerás... és ha a folyadék itt csak közvetítő anyag ...akkor minek?
De van!
Nyomás mérő bélyeg a neve. De ha fogsz egy réz drotót és elkezded nyújtani akkor annak is változik az ellenállása és azzal is lehet nyúlást/nyomást mérni. Csak nem réz drót hanem valami más erre a célra kifejlesztett anyaggal célszerű mérni. De ha rákeresnél a neten akkor sok találatod lenne. pl. nézd meg....
Ok nyomásmérő béllyeg.....darabja kb egy ezres egy mérőhöz nyégy darab kell nem beszélve a mérőelemről!!!!Ami ha te tervezed akkob kb 50-100e forint, meg a béllyegek felragasztása....szóval egy kicsit drága.....ezért kezdtünk el beszélgetni valami alternatíváról...
Már egyszer leírtam ,de senki nem vette észre (vagy nem akarta): Szerintem induktív méréssel a legjobb. Egy digit mérlegben láttam ilyet, mind a 4 sarkában volt 1 és ezek összege volt a testtömeg.
Aránylag pontos, és a legjobb, hogy nagyon széles körben lehet használni, pl ha erősebb rugót raksz a "vasmag" alá, akkor máris képes nagyobb súlyt is mérni, csak az érzékelést kell újra beállítani. A kapcsolást meghagyom valakinek, aki jobban ért hozzá, de az induktív alkatrész közvetlen mérése helyett rezgőkörös mérést a hangkártya is el tud végezni (kisebb frekvencián) gondolom. Ha teljesen butaság, akkor írjátok meg, hogy miért! cső
De én észrevettem és mondtam is hogy vagy a nyomásmérő szenzorral vagy az induktív módon csinálnám meg. Csak leragadtunk a szenzornál.....
Most már szerintem ott tartunk hogy vegyél egy digi mérleget és szedd szét. olcsóbban úgy sem fogsz kijönni..... A másik ebből a freescale szenzorból van 10bar-ra is ugyan olyan müanyag tokozásban, az pedig nem 1-2kg súlynak felel meg.... Közvetítő anyag nélkül pedig nem nagyon tudod megoldani..... Idézet: „Ami ha te tervezed akkor kb 50-100e forint” Én ilyennek neki se állnék.....
Ez a nyomásmérő béllyeg nagyon jó és iszonyatosan pontos. Előszőr ezzel akartam csinálni és elmentem a egy magyarországi céghez aki ezzel foglalkozik. Iszonyatosan bonyolult cucc...de megvan benne a mérnöki szépség.
OK még egy pár utolsó kérdés és igérem nem zúzom tovább idegeiteket...szóval ha van ez a nyomás szenzor amit ugye a fogyadék nyom és azt a pontot felületet miért ne lehetne kézzel nyomni vagy a súllyal? Tehát a bajom az az hogy ha van egy olyan szenzorom amit folyadékon keresztül lehet nyomni, ugye létrehoznak egy olyan membránt, felületet ami elszigeteli a víztől, akkor miért nem direktbe mondjuk a súllyal nyomni, ok esetleg a felület és a szenzor közé még be lehet rakni valamien rugalmas anyagot.
Szerintem ez az egész súlymérés dolog teljesen felesleges próbálkozás. Itt nem arról van szó hogy villogtatni akartok egy ledet, vagy egy erősítőt építeni. A súlymérés egy nagyon összetett feladat tele speciális eszközökkel. Analóg jelfeldologzást kell csinálni. Az analóg jelből pedig MC számolja ki a súlyt. A készüléket a mérésügyi hivatal bevizsgálja és csak így kerülhet forgalomba. Házilag ilyet megépíteni nem gazdaságos. Egy digit mérleg 4-5 eFt és még pontos is (5-10 dkg osztás). Olyan mérleget építeni amiről pedig eleve tudod , hogy nem pontos, semmi értelme. Ha minden áron ilyesmivel szeretne valaki foglalkozni, olvasson sok szakirodalmat az analóg jelfeldolgozásról. Teljesen más szemlélet kell hozzá mint a digitálishoz. Sokkal nehezebb vele dolgozni.
Szerintem a hobbi elektronikával foglalkozóknak is törekednie kell a maximalizmusra. Ha úgy áll valaki neki egy feladat megoldásának, hogy majd lesz belőle valami, akkor abból csak egy összetákolt kábelkupac lesz, egy cipősdobozba szerelve. Szerintem ennek semmi értelme.
Hát ez egy nagyon érdekes hozzászólás...ilyen alapon digitális órát sem érdemes építeni, mert az atomórához képest késni fog, vagy sietni fog és azt is be kéne méretni....a másik amiért ezt érdemes csinálni, maradjunk az órás példánál. Amikor te ilyet akarsz csinálni akkor pl veszel egy kristályt amit ugye bemérnek, és az tényleg azon a freki ketyeg stb. Amikor megveszed a itt már említett nyomásmérő kütyüt akkor arri is rá van írva, tesztelve van egy adott nyomás skála rá van írva a pontosság. A másik meg ha te mittudom én a NASA-nak csinálsz mérleget akkor ott tényleg fontos hogy az 1 gramm az egy gramm legyen, de ha magadnak sütéshez akkor ott nem számít hogy most 2g-al több cukrot raksz bele. És igenis szerintem az ember amit akar azt igenis építse meg maga ha másért nem a kihívás kedvéért.
Különben a már említett digitális mérlegekben is nyúlás mérő van.
Úgy látom a pontosság kedvéért már illene leírnom hogy miért is kellene nekem a súlymérés...
Szóval robotikával foglalkozom, kezdő szinten...van egy bipeadl robotom és azt szeretném megtudni hogy mennyira áll két lábon a földön és hogy melyik talpán van a testsúly és mennyire. Ezért úgy gondoltam a talpába nyomás érzékelőket tennék és azzal mérném az adott talpra eső nyomást így tudnám megmondani hogy hogy van a robot lába. A talp felülete kb 13*8 cm, és 1 cm vastag, azért tiltakoztam és értetlenkedek a folyadékos megoldással szemben mert nem szeretném a talpát drasztikus méretben megnövelni, továbbá legalább négy ponton szeretnék a talpon mérni..
Nah ezt az elején kellett volna tisztázni és akkor nem lett volna ekkora vita belőle.
Szerintem felejtős a súlyméréses megoldás a mikrobiba..... Szerintem az egyensúly érzékelésre egészen más megoldás szokás használni. Valami giroszkóp vagy valami ilyesmi kellene neked.
de én szerintem a fent említtett módszerrel is lehetne mérni, cska még mindig nem látod át a lényegét!!!!!
Girom az már van pontosabban dőlés szenzorom...nekem igazán a súlypont meghatározása és a lábak helyzetének meghatározásához kell a súly. Mert pl csak azt a lábat lehet mozgatni, elemelni a talajtól amelyiken nincs rajrta a testsúly.
Most nem tudom hogy ezt most eSDI nek írtad vagy nekem...mert én nem szoktam átlátni a lényeget..
![]() Szóval én értem hogy lehet vele súlyt mérni!!!!!!!! Csak azt nem értem minek hozzá a folyadék mint közvetítő anyag! Mert szerintem azt mással is lehet pótolni, lehet hogy veszt a mérési tartományából vagy ilyesmi de azt lehet kalibrálni..de ha még mindig nem látom a lényeget hálás lennék ha felvilágosítanál.
Szerintem oda elég lenne talpanként 3 db érzékelő. De hogy ezt ebben az esetbe, hogy lehet kivitelzni azt nem tudom...
de mit akrsz a folyadék helyett,
képzeld el úgy minnt egy fecskendőt, abba van a folyadék a végén pedig a szenzor. a súlyt a "nyomókájára" teszed és szenzor érzékeli a nyomást "pontosan", ha levegő lenne benne, nem mérne pontosan mivel az összenyomható. eSDi javíccs ki ha tévedek.
Ezt értem én! Az elvvel tökéletesen tisztában vagyok
![]() Szóval minek oda a folyadék, vagy bármi más, ugyan azt hatást érem el nem??
Most , hogy nagyából kiderült mire kell a szerkezet, igy már van néhány ötletem.
Mivel mneked nem feltétlenül aza lényeg, hogy pontos értéket tudj, hanem inkább az lenne a dolog lényege, hogy egymáshoz viszonyítva melyik ponton nagyobb a nyomás, vagy a súly. Ide esetleg egy U csöves manométer (differenciál manométerként) is megfelelhetne amit igazából üvegből csinálnak, de talán nem hamisítja meg a mérést nagyon ha átlátszó műanyag csőből csinálod. Az U alakú csőbe vizet öntesz a nyomást közvetítő közeg lehet levegő ( maga az érzékelő lehet valamilyen pici levegős dugattyú is ) , amelyik cső ágban a vízoszlop lejjebb van , ott nagyobb a nyomás. Ha számszerűsíteni akarod a dolgot akkor ragasztasz mellé egy valamilyen miliméteres skálát. A másik lehetőség a mérlegcella ami a ráható erővel (súly) arányos néhány milivoltos jelet ad, amit multiméterrel lehet mérni. ![]() Most hirtelen ezek jutottak az eszembe.
Egy kis fizika... azt már elmondtad, hogy a folyadékot nem lehet összenyomni, ez igaz is. Példának felhozok egy hidraulikus emelőt... a kar egy kis átmérőjű dugattyút mozgat mondjuk 10 cm-es úton. A másik végén van egy nagy átmérőjű dugattyú, ami tonnákat mozgat.
Kérdés: amikor a kart mozgatod több tonnával nyomod azt lefele?! Ha ezt érted, akkor folytatjuk...
Aktív munka befektetése nélkül nem lehet azt a súlyt megmozgatni, a hidraulikus emelőkben baromi nagy nyomást álítanak elő és azért folyadékkal töltik ki a belselyét mert az ugye összenyomhatatlan. Tehát a kis kart mondjuk neked 1000x meg kell ahhoz mozgatnod (növelve a csöben lévő nyomást) hogy egy tonnál egy cm is megmozgass.
Lényeg a folyadék az csak erőátvitelre szolgál nem csillapítja a nyomást tehát ha én 10kg súlyt ráteszek a szenzorra az akkor ugyanolyan erősen fogja nyomni mintha a dugattyúra tettem volna a súlyt. (Persze csak akkor ha azt mondom, hogy a dugattyú belselyében a folyadékban van a szenzorom.) Na akkor még egyszer, tegyük fel hogy nincs dugattyú. Van a szenzorom az ugye nyomást mér elvileg nem tök mindegy hogy milyen úton közvetítem vele a nyomást, levegővel, folyadékkal, vagy ráülök??? Mert ha a folyadék 10bar-os meg a levegő is akkor ugyanannyinak kell mérnie, és ha én meg ráülök a saját kis súlyommal akkor azt is mérni kellene....
hát ez még mindég nem az igazi... ha egy hidraulikus emelő karját mozgatod, a mozgatott tömeg sokkal lassabban mozog mint a mozgatott kar, de attól még az mozog!!!
Szerintem lapozz fel egy fizika könyvet! A folyadékkal annyit lehet elérni, hogy a mérendő súlyt leosztjuk a szenzor által elviselhető tartományba, de ttől még a szenzorra jutó nyomás ARÁNYOS a mért súlyal, igy az visszaszámolató és megjeleníthető. Képzeld el úgy mint egy áttételt... ha a nagyobb kerékre nagy erőt gyakorlunk az a kisebb keréken is meg fog jelenni, de leosztva az áttétel arányában. Lásd autóban a váltó... vagy hogy a hidrosztatikánál maradjunk, a fékrendszer.
Fellapozhatom a fizika könyvet, de sokkal tisztább lenne ha megmondanád a képletet....naná hogy mozog a súly ez az áttétel lényege! csak nem 1:1 arányban hanem pl 1000:1 arányban, ez az áttétel lényege.
A folyadék összenyomhatatlan, ebben megegyztünk... Akkor hogy lehet hogy a szenzorra jutó nyomás csak arányos??? Miért a foyadék azt mondaj hogy jé én tégen nem nyomlak ugyanakkora erővel mint te engem????? A másik meg most nem 10 tonnákról beszélünk!!!! Minek a senzornak leosztást csináli?? 1kg terhelést lazán kibír, 10-t is amt eSdi belinkelt. De lényeg az te azt mondod , hogy, maradva a legegyszerűbb dugattlyúnál, az inekciós fecskendőben egy egyszerű benyomásnál a folyaték fogaskerék módjára működik, ez hülyeség.....amennyire nyomom a fecskendő végét annyira jön ki a másik oldalon a folyadék ha meg van benne még egy szenzor is akkor azt is ugyanakkora erővel nyomom. Szóval azért lehet hogy neked sem ártana az a fizika könyv hogy tisztázd magadban a dolgokat..... OK, kicsit kultúráltabban akkor...átfogalmazom neked a kérdést....tehát van egy nyomásmérő szenzorom amit ha pl dugattyúba teszek akkor méri a nyomást, mondjuk 10kg-ig ha én ezt kiveszem ezt a senzort és kézzel nyomkodom akkor is mérnie kell nem? Szerintem ez annyira logikus....hoszen csak a közvetítő, ami összenyomhatatlan, anyag megléte változott.
Na legalább egy konstruktív hozzászólás
![]() Szóval ez mérlegcella azonos a nyúlásbéllyeggel csak már fel van szerelve egy mérő elemre. A manométeres megoldás elék konstruktív és nekem kicsit bizar... ![]() Én igazából a folyadékkal nem akarok játszani.. Ebben is a lényeg hogy milyen szenzorral mérek a cső végén, te azt írtad hogy valami dugattyússal, és akkor miért ne lehetne direktbe ingerelni azt a szenzor fajtát??
Egy robot építésénél a súly, főleg a túlsúly csak problémát okoz. Szerintem ne folyadékkal mérd a lábnyomásra nehezedő súlyt hanem levegővel.
Vannak nyomásmérő eszközök pl. RET a katalógusban. A Motorola is gyárt néhány fajtát. Létezik olyan aminek két bemenete is van. Ez lehet a bal és jobb láb is. A két mért érék aránya adja a súlyelosztás arányát a lábakon.
Én nem akarok folyadékkal mérni....éppen azon csodálkozom, hogy amivel lehet levegő ill víz nyomását mérni azzal miért ne lehetne direkt nyomást mérni, mondjuk hogy a kezemmel nyomom...
Mert kell egy közvetítő anyag ami a mérendő nyomás értékét eljuttatja a mérő eszközhöz.
Egy ilyen nyomás érzékelővel ,normál esetben a légköri nyomást mérgheted. Amit te írtál ott a közvetítő anyag a kezed. De ha az érzékelőt odateszed a robot talpára, akkor ott nagyon sérülékeny lesz. Először ez fog eltörni. Ezért lenne jobb, ha elvinnéd onnan az érzékelőt.
Na végre...eljutottunk odáig, hogy kiderül, hogy a kezemmel is nyomhatom
![]() ![]() ![]() A "közvetítő" anyagon vitatkozom, mert szerintem az legyen maga a súly, csak nem értettem hogy miért kell a folyádék is. Akkor szerinted azért mert törékeny a szenzor. Ok én mondjuk azt csinálnám, hogy a senzoron kell alapból lennie egy nagy felületű lapnak ami ugye elszigeteli a víztől és a szenzor egész felületére eloszlatja a nyomsát, én mondjuk raknék rá egy mondjuk 5mm vastag szilikon réteget, az már elég ellenálló. ok most mondhatod hogy akkor a mérésem nem lesz pontos, mert a szilikon összenyomódik...nekem nem számít elég dkg pontosság is nekem...de szerintem azért ennyire nem rontja el a mérést... De a problémám az hogy miért nem lehet akkor ilyen szenzort kapni, ami nem folyadékhoz való, hanem van rajta egy nagy felület és azt nyomogathatod kézzel pl. Az oldal irányú mozgást, amitől ltőrhet azt meg ki lehet védeni egy okos ötlettel.... |
Bejelentkezés
Hirdetés |