Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC monitor javítása

Témaindító: pedrock, idő: Máj 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 72
(#) liderces hozzászólása Jún 20, 2008 /

nos ez egy beépitett tápos változat ugy néz ki hogy van egy panel ez vezérli vagyis ezen van az inverter is erről kap áramot a jelfeldolgozó egység is a hálózati dugalj utáni közvetlen alkatrészek egyike olyasmi mint egy fet csak 6 lábu szerintem olyasmi hogy jelre ez inditja a kapcsolóüzemü tápot ilyen szempontból a kisfrekis résznél vagyunk viszont az inverter csatlakozói környékén is fedeztem fel hiányosságot onnét is szedtek le valamit felirat szerint kondikat. képeket próbálom amint tudom

jaa és a kérdéses alkatrész egyedüli és egyben lerobbant róla a feliratos része amit nem is találtam meg

panel jelölése minden látható csak melyik a sok közül??

képek

képek 2
(#) bbalazs_ válasza liderces hozzászólására (») Jún 20, 2008 /

Amit maris latok ezeken a KITUNO minosegu fenykepeken (az elso kivetelevel hasznalhatatlanok), hogy az inverter ket nagyfesz kondija hianyzik. Ha a hatoldalon van ket rozsaszines hasab, akkor nem szoltam, csak semmit sem lehet latni rendesen.

Ezen a felrobbant alkatreszen volt-e hutoborda korbe?

De elsokent merj ra az egyeniranyito diodakra (hidat nem latok, szoval negy diszkret diodat keress), szerintem minimum zarlatos lesz az egyik, ettol szoktak elszallni a felvezetok.
Aztan megnezem, hogy van-e nekem ilyen, mert ha jol emlexem, akkor anno rendeltem negyet. 1500 Ft/darab.
(#) liderces válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 20, 2008 /

aha hát elnézést a képekért mobillal tudom csak csinálni majd próbálok jobbat kis türelem
szóval az inverter két nagy fesz kondija az nem is kettő hanem négy legalábbis négy hiányzó jelölés van ahol szemmel láthatóan kiszedtek valamit hátoldalon nincs rózsaszinhasáb csak smd alkatrészek gondolom a vezérlése az inverternek
a felrobbant alkatrész egy nagy hütőbordán volt csak kiszedtem hogy jobban hozzáférjek a kimütéshez
van egy kisebb hid is és van három dióda kettő kisebb és egy picivel nagyobb de nem axtra nagy
és a félvezetőre van ötleted ezekszerint, az mi lehet??mérés és kép készül
kösz az eddigieket is merre vagy helyileg ha közel elvinném inkább én zala

talán jobb képek?!

esetleg privin ugy gyorsabb vagy szeretnéd ide is az érdeklődők szélesebb körü tájékoztatása végett?? ez is érthető

hid.JPG

OK, szoval elsokent tegyuk rendbe a 230-as oldalt.
Nezz ra a diodahidra, hogy jol mukodik-e. Szerintem zarlatosnak kell lennie legalabb egynek;vagy oka vagy kovetkezmenye a felvezeto pukkanasanak.

Amit gyanitok, hogy ez volt benne:
datasheet mellekletben, az IC-n a felirat.
F DG22 (Az F egy kalligrafikus Fairchild betu)
DMO565R
6 labu, a labak rajzolata megfelel a fenykepednek.
2db van nalam belole. Ugye ez teljesen muanyag kupakos, nincs a tokon fem?

Inkabb itt levelezzunk, mert vegulis ez ontopic.

En Szeged, de nem vallalom. El tudom kuldeni a kis IC-t levelben pl., de elobb gyozodj meg rola, hogy tenyleg ez van-e benne.
(valaki tenyleg megnezhetne, ha mas nem, akkor hivd fel a szervizt - lehet, hogy nekik van olcsobban is).

A ket (vagy akarhany) nagyfesz kondit szerintem nem nagy cucc potolni, de feltetlenul kellenek.

A helyedben eloszor lehuznek mindent, megneznem, hogy van-e 5V standby rajta. Ha van, akkor probalgatnam csak a tobbi kisfesz reszt.

A 230-as resszel vigyazz, ha a pufferkondi kivezeteseit megerinted, jol megvag a kozel 400V. En minden proba utan egy 50 Ohmos ellenallason at ki szoktam sutni.

a diódákat és a hidat cserélni fogom nem méregetem max a kiszedés után az érdekesség kedvéért ez nem tétel

a félvezető igen teljesen müanyag tokos, egy sarka ami ép azon annyi látszik hogy az utolsó betü egy "R" elötte meg egy kis iv ami akár az 5-ös alsó ive is lehet ez szerintem az lesz, amugy ez micsoda pontosan mit kérjek ha kapható nem kell postázni majd itt veszek zegen

a nagyfesz kondira kellene valami ötlet milyen értékü stb.

kösz a jótanácsokat majd igyekszem nem megrázatni magam irhatod szájbarágósan is nem nagyon vagyok szakmabeli csak autodidakta tanulgatom az elektronikát

En ugy vettem eszre, hogy ez igen ritka darab, de ha ott kapsz, akkor sok sikert. Vigyazz viszont, mert van femtokos is es az nem jo (illetve el kell szigetelni a bordatol!) Ezert ajanlottam fel.

Az adatlapban ott van minden, az alapjan kerd.

En is autodidakta, szoval nem vagyok sokkal elorebb...

A kondik tekinteteben most elbizonytalanodtam, mert tudomasom szerint ezek eddig a meleg szalban voltak benne, de itt a NYAK-on ugy tunik nekem, hogy csak visszacsatolo szerepet visznek. Az eredetiek kek tanyerok es kb 3kV, 22pF ertekuek.
(#) menyus hozzászólása Jún 20, 2008 /

Sziasztok!

Van egy belinea CRT monitorom 19 colos. Elkezdett szórakozni, miszerint a kép két oldalának közepe horizontálisan "behorpadt", trapéz alakban. Kikapcs , bekapcs utána jó volt. Aztán egyszercsak összeugrott teljesen és egy halk pukkanás kíséretében egyszercsak egy függőleges vakító fehér csík lett a képernyő közepén. Nem látok rajta belül semmiféle "külsérelmi nyomot", elkók nincsenek kipukkadva, kifolyva ...stb Van valakinek valami ötlete? Vagy kuka...?
(#) bbalazs_ válasza menyus hozzászólására (») Jún 20, 2008 /

A halk pukkanas felvezeto szokott lenni.
Kulserelmi nyom pedig altalaban kis fekete pukli a fekete felvezeto tokjan...kis barnas elszinezodessel koritve. Es szokott kicsit budos lenni...olyan egett bakelitszag.
(#) menyus válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 20, 2008 /

Igen ezeket a nyomokat azért már ismerem, de semmi szag semmi elszineződés, semmi lyuk a tranzisztorokon...stb. Nem tudom merre induljak...(Az EW. felé már jártam, vettem új monitort ) De ezt a CRT t sajnálnám kidobni mert nem régi és semmi baja nem volt eddig.
(#) KTobi válasza menyus hozzászólására (») Jún 21, 2008 /

Vízszintes eltérítés? és környéke? szerintem ez szált el.

Üdv. Tóbi
(#) menyus válasza KTobi hozzászólására (») Jún 22, 2008 /

Nem igazán láttam még belülről monitort...Van ebben egy csomó nagyteljesítményű tranzisztor, FET meg IC is hűtőbordán de hogy melyik mit csinál a jóég tudja. A tranzisztorokat még leméregetném de a többi..? Kezdjem cserélgetni a FET eket hátha?
(#) Sebi válasza menyus hozzászólására (») Jún 22, 2008 / 4

"Nem igazán láttam még belülről monitort"

Így nehéz lesz segíteni... legalább egy rajzot próbálj keresni hozzá. A leírásod alapján az EW korrektor megfeküdt, ez túlterhelte a sorvégfokot, majd az is elszállt.
FET-eket ne cserélgesd, azok ritkán rosszak, és a hibajelenség sem rájuk utal.
(#) menyus válasza Sebi hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Köszi. Ez az EW korrektor miféle dolog? ( az én korábbi hozzászólásomban az EW rövidítés "Elektro World" öt jelentett.... ) Próbálok keresni kapcsolási rajzot. A sorvégfokozat gondolom valami nagyobb tranzisztor lehet hűtőbordán. Azokat leméregetem majd de ehhez atomjaira kell szedni az egész monitort, mert csak úgy férek hozzá a panelhez.
(#) Sebi válasza menyus hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

EW=East-West, azaz kelet-nyugati (irányú) korrektor. A képcső görbülete miatt az elektronsugár különböző hosszúságú utat jár be, aminek "párna" alakú kép (a jobb és bal széleken homorú) raszter az erdménye. Ezt korrigálják úgy, hogy a függőleges eltérítőjellel modulálják a vízszintes eltérítés amplitúdóját. Túlkompenzálva "hordós" a kép (ezért párna-hordó korrektornak is nevezik azáramkört. angol: pincushion)

A sorvégtranyú nagyobbacska lemezen próbál kihűlni, ez az EW tranyó egy kisebb bordán lakik (általában). Van neki vezérlő IC-je is (általában).
(#) menyus válasza Sebi hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Köszönet a fejtágítóért. Valószínűleg igazad lesz mert a hiba is hasonló torzulásokkal indult mint amit most leírtál. Megpróbálom kiméregetni a zárlatos tranzisztort és csak reménykedem hogy a vezérlő IC nem szállt el a tranzisztorral karöltve...Biztos hogy van vezérlő IC is ami az általad leírtakért felelős mert menüből ezeket a homorú/domború képtulajdonságokat lehetett állítgatni. Első lépésként holnap veszek egy porpisztolyt hogy lássak is valamit, és csak azt szedjem szét amit okvetlenül muszáj.

Köszi még egyszer, ha nem gond még majd biztosan kérdezek. A monitor és a TV javítás, ezek működésének elmélete (és a javításuk gyakorlata) eddig teljesen kimaradt az életemből...
(#) Sebi válasza menyus hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

"A monitor és a TV javítás, ....... eddig teljesen kimaradt az életemből..."

off

Nagyon ne sajnáld, nehéz kenyér. Én 6 évig küzdöttem monitorokkal - 90%-ban rajz nélkül. Egy eset: hoznak egyet, nem kapcsol be, tegnap még ment, mennyibe kerül javítani? Jogos a kérdés, de míg nem látod működni - megválaszolhatatlan. Lehet, hogy elfáradt a biztosító (20Ft), de lehet, hogy ki kell dobni.
Az emlegetett esetben először megjavítottam a tápot (FET-csere, 4db elkó, bizti, soros ellenállás, source-ellenállás cseréje kb 1óra meló). Ezután kiderült a sorvég zárlata is, amit kiszáradt elkók után az EW korrektor okozott. (újabb 1óra)
Hurrá, megjelent a kép - bár ne tette volna: a képcső olyan gyenge, hogy már majdnem negatívba fordulnak a színek. Nem hiszem el, végignézem a degauss kört, itt minden OK.

Végeredmény: van egy javított, de használhatatlan monitor, majdnem 3óra melóval 4rugó beépített anyaggal, amit újabb fél óra meló kiszedni - mert ezért én pénzt nem kérek, hiszen használhatatlan.

on
(#) menyus válasza Sebi hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

OFF

No igen, és + a mérgelődés hogy egy ilyen állapotú monitort miért visznek el javíttatni? Lassan elindulok porpisztolyért, 9 kor nyit a számtech bolt..

ON
(#) menyus hozzászólása Jún 24, 2008 /

Úgylátszik ráleltem valamire....Az egyik hűtőbordán lévő tranzisztort B-C-E zárlatosnak mérem. Nem forrasztottam ki, az eredeti helyén méregetem. Ki kéne vegyem nehogy belemérjek valamit? Vagy nem szoktátok?
(#) patexati válasza menyus hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

Vedd ki!Vagy ha nem megy vagy nehéz szakíts meg kettő áramkört a panelon (ha esetleg nincs hővezető pszta mivel visszarakd) mert hazudik a műszer!Az meg más tészta ha darlington tranyó akkor kivéve is hazudni fog!!totál zárlat az semelyik fajtánál nem lehet!
(#) Sebi válasza menyus hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

Minden irányban - még áramkörben sem - lehet drót a tranyó. Egy TO139-es tokozatú PNP-t találtál kis bordán? Az szokott ott lenni (gyakran zöld a tokja).
Azért annak oka van, hogy elpusztult, hacsak nem találod lazának a rögzítését, ami magában is indokolja a hibát.
(#) kovi91 hozzászólása Jún 24, 2008 /

sziasztok!

laptopom lcd kijelzőjén néha a fehér színek helyett rózsaszín fodrozódások jönnek elő. Ilyenkor a beállításokban egy kicsit lejjeb veszem a fényerőt és akkor eltűnik egy időre.
mi lehet a hiba oka?
külső monitoron nem jön elő ilyesmi, szóval szerintem nem a videókártyának van baja.
szerintetek?
(#) Gery hozzászólása Jún 24, 2008 /

Sziasztok!
Van egy rossz LG monitorom. Mikor bekapcsolom kép egyáltalán nincs, a kapcsüzis trafó sípol majd egy relé kattan egyet és semmi. A relé megint kattan, trafó sípol, szenved, aztán relé kattan megint semmi. Ezt csinálja felváltva. A nagyfesz trafó két potiját mindkét irányba tekertem már (végső probálkozásként már koppanásig), de semmi. Van valami ötletetek erre?
(#) menyus hozzászólása Jún 24, 2008 /

Köszönöm a válaszokat, holnap folyt köv mert benthagytam a munkahelyemen a "beteget", ott meg nem volt időm foglalkozni vele. (ami ritka, ezért vittem be... )
(#) _ampervadasz_ válasza kovi91 hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

A gammát állítsd be!
Az biztos nem a vodeokártyáal van a probléma.
Több verzió is lehetsges:
Sok az (R), kevés a(-z) (G) (B)
esetleg fordítva.

Rakj fel képet rólla, és akkor kevesebb "puderral", és többhasznos infóval tudokszolgálni. (-remélem!)
Következő: »»   12 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem