Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Nincs ezzel semmi gond. Az állvány csak dekoráció.
OK! Arra gondoltam, amikor a robbanás irányából jön az anyag és a fény. Persze lehet, hogy már csak össze vissza csapódó anyag és fényforrás létezik már, ami figyelhető, de nem nagyon értékelhető.
Burkolat híján kerülhet bele egy két perc is.
Ekkora motor ilyen nagy áttétel mellett is, oda amit ember kézzel hajt.
Az oroszok utángyártják Pista bácsi húsdarálóját? Úgy kell neki, miért nem szabadalmaztatta...
Előre leszögezem, hogy látom, fenti termék mechanikai és elektromos biztonságtechnikai hiányosságait. És tényleg rácsodálkozom, hogy lehet ezt forgalomba hozni.
Viszont gondolatként eszembe jutott, hogy mai szemmel egy egyszerű, lábbal hajtott Singer varrógépet sem lehetne a mai biztonságtechnikai szemlélettel forgalomba hozni. Ilyenkor mindig felmerül bennem, hogy „tökéletes” biztonság nincs, törekedhetünk rá. De gazdaságilag mi az a szint, amíg érdemes elmenni, természetesen az emberi biztonságot figyelembe véve. A ló túlsó oldalára is sok példát lehetne felsorolni. Ez persze szubjektív. De hülyék ellen a legjobb védelem sem véd.
A motorhajtású húsdarálót már gyártják. Valószínű valami szabadalom alapján. Pistabácsiét nem fogják elfogadni szabadalomként, mer önveszélyes, ezért sorozatban gyártani sem. Lehet, hogy az oroszoknál elmegy, de Európába, csak fényképe kerülhet forgalomba. Különben is. Ki tenné ezt az állványos robusztust a konyhaszekrény tetejére. Ipari célra meg túl balesetveszélyes. Még ha jól is néz ki és viszi a csontot is.
Kb. ezt fejezi ki az ALARA elve. Bár én a sugárvédelem kapcsán találkoztam vele, azért általánosabban alkalmazható és alkalmazzák is.
Röviden, egy optimumot kell megtalálni a biztonság és költségek között. Egyértelmű, hogy ez erősen függ sok mindentől: társadalmi elvárások, technikai lehetőségek, érintett felek érdekérvényesítő képessége, stb...
Kis tudásfrissítéshez egy jó előadóval:
Dávid Gyula: Határtalan (?) Világegyetem (Atomcsill, 2019.01.17.) A régebbi-újabb kozmológiai modellekről és a jelenlegi tudományos eredményekről egy jó előadás. Az Atomcsillen rengeteg érdekes előadás van, "nem csak középiskolásoknak". Atomcsill archivum
Tudomásom szerint a gravitációs hullámok fénysebességgel "közlekednek".
Idézet: „Tudomásom szerint a gravitációs hullámok fénysebességgel "közlekednek".” Való igaz, teljesen igazad van, erre nem gondoltam, amikor példaként felsoroltam az esetleges távolabbi vizsgálódásra. De ugye egyelőre ez a része a dolgoknak, az egész csak egy sci-fi, és hogy milyen technológiánk mire lesz jó a jövőben, nem tudhatjuk. Szerintem pár évtizeddel ezelőtt arra sem gondoltak, hogy a Nap belsejét neutrínósugárzás segítségével vizsgáljuk... Ma pedig ez a valóság. (Mármint a Napból érkező neutrínók befogásával, és elemzésével. Később ennek a technológiának is ki tudja, mekkora lesz a felbontása, de nyilván ez is kötődik a fénysebességhez, csak az érdekes megoldásokra hoztam példaként.) A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2020
Ha tágul az univerzum, akkor az 1méter kisebb volt mint amikor megalkották az 1m es méterrudat mint most?
Tipp: igen, de mivel minden tágul, a mérőeszközeink is, így a viszonyítási alapunk is, nem tudjuk lemérni a változást.
Ez tévedés, a méterrúd nem lesz hosszabb a világegyetem tágulásától. Ha hosszabb lenne, akkor az atomok méretének és a köztük ható erőknek is "tágulnia" kéne, és nem növekedne ennyire a távolság pl. a galaxisok között, ha megnövekednének közben.
Talán az, hogy nem az anyag tágul hanem az univerzum, aminek ha jól emlékszem csak a 40%-a anyag (vagy még annyi se), a többiről csak találgatják hogy mi, mert tömege az van, de nem anyag természetű (energia, antianyag, akármi). Ha egy vasgolyó kupacba bedobsz egy másikat attól nem fog a többi golyó mérete megnőni, csak az egymástól való távolságuk nő meg ahogy szétugrálnak.
Idézet: „a 40%-a anyag” Szerintem ez már főzelék kenne. 0,4% -ot már elképzelhetőbbnek tartom.
4%, az eddigi megfigyelések és számítások szerint.
Ha változna a hossz, akkor lehetetlen lenne kimutatni a tágulásból adódó térméretváltozást, mert nem jelentkezne az ezt jelző vöröseltolódás.
Annyira nem is szokatlan, mellesleg.
Volt már itthon is hasonló. A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2020
Pedig nagyon egyszerű...
1. Az elefánt nem felejt. 2. Én a vizilovakkal vagyok. 3.
Van 35/21 de ne kérj meg, hogy levezessem.
"Hány évesek most?". Mindig ugyanannyi évesek, bármikor nézzük.
Az örök élet titka a matematikában rejlik. Ha unokáink ugyan ezt a feladatot kapják az elefánt és a víziló ugyanannyi "éves most", mint amikor a feladatot kitalálták.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |