Fórum témák
» Több friss téma |
Szent ég!
Ilyen dióda volt a Philips CDM12.1-ben. Ez olyan dióda, hogy beleintegrálták a vevődiódákat is, ezért van olyan sok lába. Azt próbáld ki, hogy a potiról hova mennek a szálak a flexen, mert ott kapja a tápot, és keress egy GND-t. A teljesítménye kb 14mW.
a DVD olvasónak látható fényű a lézere?
DVD íróé igen, szerintem az olvasóé nem... illetve ha igen akkor gyenge
Az a kis barna lapocska nem ver vissza semmit!
Azt úgy hívják, hogy FS-dióda(Forward Sense). Mivel a lézer fényereje változik olvasás, írás, és törlés állapotban, ez az előérzékelő dióda ad visszacsatolást az áramgenerátornak, hogy mekkora kakaót kell adni a lézerdiódának a cél érdekében. A kapcsolgatást egy PDAR IC végzi. Sima audió lejátszóknál nincs PDAR.
Ez változó.
Gyártóktól, és márkáktól függ. Egyes lejátszókban, minitornyokban lévő diódák láthatóak, míg vannak amik infratartományban mennek. A teljesítmény független a hullámhossztól. Lehet DVD íróban ilyen is, olyan is.
3mW vagy 100mW szerintem nem mindegy Mondjuk, akinek 635nm kell (a normál vörös szín) akkor a dvd lézer nem jó választás.
Miért nem??
Nekem abból van kiszedve és szépen világít vörösen (szemmel jól látható)
Én mikor megépítettem először a lézershowmat, 100%-san meg voltam elégedve >1mW teljesítményű lézerrel is. este nagyon szépen látszik! Persze még lézerdiódával nem próbáltam, de annyira nem izgat a téma (akkor már inkább egy galvó építése zöld lézerrel ).
Lézershowt lézernélkül? Ezt nem értem igazán.
Amikor én építettem emg az én 1. 1mW-osomat, én is teljesen megvoltam elégedve... Aztán most, hogy kipróbáltam a DVD írós módszert... így már alá nem adnék
szerintem a DVD író lézerdiódára gondolt
Tudom, hogy jól látható, nekem volt 5 diódám, sokmindent próbáltam rajtuk. De a 635 nm sokkal jobbal látszik, mint a 650, hidd el.
Nah majd ha lesz időm, kipróbálom, egymás melé teszem a kettőt...
Bár a dvd íróé biztos, hogy erősebb, illetve jobban látszódik, mert sötétben, füst nélkül lehet látni a nyalábot
>1mW = kisebb, mint 1mW teljesítményű lézer.
aham, de nem mindegy, hogy melyiknek mekkora a hullámhossza...
Ott van pl 50W-os lézer... nem látsz belőle semmi mert infra tartományba van és szabad szemmel nem látod, közben meg már leégette a fél lakásod...
A közeli infra tartományt (700-800nm) még lehet látni nagyon halványan
Na sikerült szerezni egy 18X DVD írót (LG GSA H12N). Veszek egy normális multimétert és rakom összefele a tápot neki (áramgenerátorost)
Hali! Megépítettem az áramgenerátort,kicsit elnéztem valamit,de most működik! Ezért köszönet szupepének,és a többieknek! Üdvözlet:Árpi
Olvastam a weblapotokat és gondolom Ti már értetek a DVD irós lézerhez
Szóval van egy LG 18X DVD íróból kiszerelt lézerdiódám, ezt maximum mennyivel lehet hajtani? Olvastam hogy maximum 200mA-t bír el, kis hűtéssel, de ez a 16X DVD írónál van, ez kaphat nagyobb kakaót?
Igazából meg kéne nézni, borda nélkül, hogy 200mA esetén a rajta eső feszültség hogyan változik. És így tovább egyre nagyobb áramokkal. A tesztek közt szünetet kell tartani, és azt kellene figyelni, hogy mikor kezd el rajta csökkenni a feszültség, és milyen ütemben. De 220mA-nél szerintem több nem kell rá, szóval 200 körül hajthatod nyugodtan.
oks, majd kiméregetem, de szerintem max 200-at adok neki
vagyis a Szupepe féle áramgenerátorral mennyi áramot kapjon? (5V a bemenő feszkó)
Bocsánatot kérek a nagy izgalomban meghülyültem
5V melett max 195mA-t lehet használni. A kis piaci lézerpointer lencséjével is elég jól lehet kollimálni a fényt, igaz kicsit olyan "szőrös" a pont, de gondolom azért mert piszkos, vagy párás a lencse. Berakom majd valami csőbe és kész is vagyok Köszönök mindenkinek mindent!!!! Főleg Collectornak és DjGeorge-nak!!
5V mellett 195mA max? Az áramkorlátozó ellenállásod túl nagy, fel lehet menni fél amperig is, ha csökkented az értékét.
Kell áramkorlátozó ellenállás is?
Én az áramgenerátorhoz közvetlenül kötöttem, de a potival lehet állítani az áramot...(mármint ami az áramkörben van, azzal) Alul van kapcsi, igaz kicsit át van alakítva hogy folyamatosan működjön.
Közvetlenül a diódán 2,3V és 93mA van, és itt kb akkora a fénye mint a piaci pointernek, vagy egy kicsivel nagyobb.
A jobb oldali 3,9ohmos ellenállás a lényeg. Kivenni nem hiszem, hogy jó ötlet, de csökkenteni lehet valamivel az értékét. De ha jó a 195mA akkor nem kell belenyúlni.
Mivel lasershowba lenne a lézer ezért jó lesz a 195mA, de azért kiváncsi vagyok hogy gyújtja meg a gyufát . Akkor jó lesz így ahogy van most?
Az a baj ezzel a generátorral, hogyha a maximális áramára állítod (esetedben 195mA) akkor szép lassan egyesével felmászik, és nem áll meg. Nekem ilyen volt. Rakj be egy 3,5 vagy 3ohmos ellenállást, és így nem fog mászkálni ha beállítod 200mA-re. Arra figyelj, hogy a diódát mindíg úgy kötsd a generátorra, hogy az nincs feszülrség alatt!! Mikor rákötötted utánna adj 5V-ot a generátornak.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |