Fórum témák
» Több friss téma |
Ez rendben van, csak az a lényeg, hogy ezt a kijelzést hogyan teszi?
Egy alaprendszertől független kijelzőről van szó, azaz a hőfokmérést, beavatkozást, áramállítást egy külön vezérlés végzi és csak valamilyen formában elküldi a kijelezendő adatokat, azaz ez a kijelző rész a tápvezetéken kívül csak egy vagy két vezetéken adatokat kap, esetleg kap a beállított áramértéknek megfelelően egy analóg jelet és valamilyen formában a hőérzékelőkkel kapcsolatos információt? Ugyanis ezen ismeretek hiányában semmit nem lehet tervezni hozzá.
A hegesztö vezerlö paneljeben 12 volt van stabilan. Van benne egy UC3845 ic ami az egesz vezerlesert felelös. Az aramerösseg allito potmeterben is max csak 4,5 volt van. Feltettem az elözö oldalra egy fenykepet es azon ott van a pic panelon egy 7805 stabilizator kocka. Szerintem igy maximum 5 volt mehet bele a kijelzö panelekbe.
Maga a gepben 320 volt illetve nagyobb igenybe vetelek eseten meg erösebb aram folyik, de ez semmilyen formaban nem kapcsolodhat a kiegeszitö panelhoz. A kiegeszitö panel csak a gep vezerlesehez kapcsolodhat az az max 12 volt.
Áramváltó, egyenirányító és már mehet is a kontroller ADC bemenetére a feszültség. Itt: Bővebben: Link.
Ha a beállított értéket akarod látni a mért helyett, akkor egyszerűen használhatsz sztereo potit is. Az egyik az áramerősséget állítja be, a másik a kijelzésért fele, ez mehet a kontroller felé.
Ha az árambeállító poti és a kontroller GND pontja lehet közös, akkor egyszerűen a poti kimenetén megjelenő feszültséget kell mérni, nem kell sztereo potenciométer.
Igen valahogy ugy, de jo lenne bele egy kijelzö is az aramerösseg mutatasaras.
Az a kapcsolás amit linkeltem, arra való.
Hegesztés közben elég macerás a kijelzőt nézegetni. Ergo bőven jó, ha a beállított (kívánt) értéket mutatja.
Hat ez az, a beallitott erteket kellene neki mutatni es onnan tudna az ember, hogy mekkora aramra van allitva. Amugy csak talalomra vagy hasraütesre allitjak be es majd kiderül, hogy jo vagy meg sem.
Hegesztes közben tenyleg nem nezegeti az ember max masok.
Szia !
Bár már off a téma, De az áramerősség sokat változik a az ív hosszától is, a hosszabbítótól is, a pálca minőségétől és a hálózati feszültségtől is, úgyhogy fogadd el hogy a poti csak saccoló funkció, az első próba ívből kiderül mekkorára is kell állítani a potit . A kijelző meg pontosan a potméter helyzetét jelöli mindegy hogy 0-20 vagy 20-140 .
Köszönöm mindenkinek a hozza szolasat, de elörebb nem lettem. Keresgeltem a netem de nem talaltam semmilyen rajzot rola.
Nem igazan ertek veled egyet, hisz nem tudhatom, hogy hegesztettel-e mar ivhegesztövel. Az iv az nem igazan valtozik mar a hossza. A hosszabito a csak jo minössegü es nem 30 meter hosszu, olyan tesco minösseg az semmi. Az hogy csak saccolo, de a kijelzön a beallitott aram jelenik meg az ott nem fog magatol valtozni. Azt csak a potmeter allitasaval lehet fel illetve levinni. Idézet: „de elörebb nem lettem” Így nem is. Feltettem itt egy kérdést, aminek a megválaszolásához ki kellene mérni az alappanelból jövő jeleket, vagy legalább az alappanel kapcsolási rajza kellene. Találgatások alapján mi is csak találgatni tudunk.
A korábban mellékelt fotó és a kapcsolási rajz alapján azt látom, hogy a rajzon szereplő hővédelem a kivitelezéskor módosítva lett. A három sorbakötött bimetálos kapcsoló helyett 3 thernmisztort alkalmazott a készítő. Ezeket a PIC-el olvastatja be és a PIC adja a kapcsolást az eredeti rendszernek. Ha hőbimetálokat alkalmazol, úgy ahogy a rajzon van, ezzel nem kell foglalkoznod. A továbbiakban a kollégák által javasolt sztereó potis megoldást ajánlom én is. Ugyanis az alapáramkör nem ad ki kijelző számára jelet. Arról fogalmam sincs, mi lehet a képen látható 9db víztiszta burájú LED.
A kijelző meghajtására már kaptál tippeket, de ha tudsz PIC-et programozni, akkor én is adnék egyet. Elég hozzá egy 7805,egy PIC10F320 vagy 322, és egy ilyen kijelző.
Sziasztok!
Kérdésem, hogy a PIC16f628-04/P és a PIC16F628-20/P közül melyiket válasszam egy LC mérő program beírásához? A leírás nem tér ki a kötőjel utáni jelölésre. Ha a gyorsabbat választom jó lenne, vagy a program határozza meg melyikbe kell, lehet égetni? Sajnos nem vagyok otthon a pic témában, de hobbiból után építeném a fenti műszert. Köszönöm, ha segítetek. Boldog. békés Karácsonyt Kívánok! Üdvözlettel. Pali A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2020
A kötőjel utáni szám azt mondja meg, maximum mekkora órajelen tud járni. A 20 MHz-es tud 4 MHz-en is dolgozni de fordítva már nem igaz.
Ha a kvarc 4 MHz-es, jó mindkettő. Ha nagyobb frekvenciával rendelkezik, akkor csak a 20-as végű. Viszont minden jót!
Szia!
A kvarc 4 MHz-es. Köszönöm a segítséged! Boldog Karácsonyt! Üdv, Pali
Sziasztok!
Van egy problémám amit nem tudom, hogyan kellene megoldanom. Arról van szó, hogy van egy kritikus programrészem amit nem szabad megszakítanom. Viszont a programrész futása közben érkezhetnek megszakítások, amit viszont végre kellene hajtanom amint lefutott a kényes program szakasz. Azt hiszem ezt hívják critical section-nak. Egyszerűen tiltsam le az adott megszakítást amíg fut a kényes szakasz? A flag bit eközben beállítható marad, majd amint újra engedélyezem a megszakítást, az adott megszakítás kerülne végrehajtásra a prioritásnak megfelelően. Ti ezt hogyan oldjátok meg?
Sziasztok!
Ha a CCP modul megszakítást okoz (CCP1IF) akkor nem kellene automatikusan a CCP1 lábon megjelennie az aktuális port szintjének az ellenkezője? Így állítottam be:
de abszolút semmi nem történik ha nem rakom be a:
Pedig az RC2 lábon van alapból a CCP1. Hogy működik ez pontosan?
Ha jól értelmezem az itt leírtakat, akkor a kritikus szakasz előtt a GIE bitet kell nullára állítani, ellenőrizni, hogy biztosan nulla, mehet a kritikus kódrészlet, GIE vissza.
Tuftommal GIE bekapcsolása után végrehajtódik a megszakítás ha netán azidő alatt futott volna be, amíg a bit ki volt kapcsolva.
Milyen PIC-ről van szó? Van, amelyikben a beállított üzemmódtól függően H vagy L szintre kapcsolja a kimenetet (0b1000 és 0b1001), illetve további két üzemmódnál nem változtatja meg (0b1010 és 0b1011).
szerk.: A lényeg maradt ki. Neked a 0b0010 üzemmód kell, ha jól értem. A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2020
Hali!
Jaaa, tényleg, bocsi. PIC18F27K40 az áldozat. Amúgy átraktam "Toggle output" -ra és szintén semmi. A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2020
Vissza az egész. Neked a 0b0010 vagy a 0b0001 üzemmód kell attól függően, hogy törölni akarod-e a hozzárendelt Timer-t vagy sem (Toggle output). Van ott még Pulse output üzemmód is, de hogy az pontosan mit csinál, ködbe vész.
A modulhoz rendelt Timer be van állítva? Anélkül csak áll.
Hát, nem is tudom. Amit írtál kódot az gyakorlatilag ugyanaz. LAT -al írok PORT -al olvasok (így tanultam).
Amúgy a PORT regisztert soha nem írom, csak beolvasom az épp aktuális jelszintet. Ha a LAT -ból olvasok az csak a pufferből olvassa vissza a beállított szintet, nem pedig a valós jelszintet adja vissza. De lehet rosszul tudom, Te vagy a szaki Bemásolom az egészet hátha felfedezel valami extra hibát:
A Timer1 megszakítás engedélyezve van de ez nincs kezelve sehol. Biztos ami biztos, kapcsold ki a teszt idejére.
compare: összehasonlít A komparátort kis hazánkban analóg összehasonlítóra használjuk, az adatlapban is kétféle elnevezés van: Comparator és Compare module. Ne keverd a kettőt. Te váltogatni akarod a LAT regisztert, ezért kell azt olvasni és módosítani. Ha azt akarod invertálni, akkor azt is kell olvasni, nem egy másikat, még ha összefüggés is van a kettő közt. A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2020
Sziasztok! Van nekem egy Pickit 2 programozóm, már kb 2 éve nem vettem elő. Azóta Laptopot is cseréltem,ezen Win10 van,most összedugtam fel is ismerte (a Bluetooth-és egyéb eszközöknél ott is van a Pickit2) fel telepítettem a PICkit 2 v2.61-programot de a program megnyitása után ez fogad. Mi lehet a baj? Válaszokat köszönöm!
Lehet hogy nincs feltelepítve a drivere. Nézd meg az eszközkezelőben mit látsz. Azt nem tudom w10 x64 vagy x32 alatt működik-e egyáltalán....
Köszi!Eszközkezelőben nem hiányzik. Találtam egy ilyet itt is erről ír valaki,az a baj hogy leszedtem de hibás a file. Bővebben: Link
Nem bírom rávenni sehogy. Pedig ott van hogy használható .Azért köszönöm! Lehet tényleg nem is megy a Windows 10-el. A Pickit2 höz nincs is más program amivel bele tudnám égetni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |