Fórum témák
» Több friss téma |
A pk2 működik Windows 10 alatt, még driver sem kell mert hid eszköz. Nem lehet hogy a kábel vagy maga a pk2 hibás? Csatlakoztatáskor hallod a szokásos Windows hangot amit új hardver felismerésekor szokott adni? Közben látom hogy igen. Akkor nincs más ötletem...
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2020
Ebben a módban nem törli a CCP a TMR-t. Az a 0001-es mód.
PICkit2 V2.62:
- 32 bites program. - USB HID eszköz, nem kell külön driver, a HID drivert tartalmazza az operációs rendszer. - A PICkit2.ini állomány elérésével lehet gond, ugyanis ezt az állományt a telepítési mappában keresi illetve módosítja a program. - Próbáld meg "run as administrator" modszerrel. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2020
Értem, köszi. Kipróbáltam mindenfélét amit írtál, de ha nincs ott az Isr() -ben amit kikommenteltem, akkor nem csinál semmit. Amúgy ha az bent van, működik.
De ezzel csak a megszakítással váltogatom "szoftveresen" a kimenetet. De ha így állítom be:
akkor hardveresen kellene váltogatnia a kimenetet. Nem? Lehet nem jól tudom, csak gondolom.
Igen, ez volt az első amit kipróbáltam, de sajna így sem jó.
Az init_base részt egészítsd ki ezzel:
A témában azt írja valaki, hogy a kimenetek nincsenek lábakhoz rendelve, azt neked kell megtenned.
Jó lett, köszi
Már nem kell a
és megy rendesen. De még erre is szükség volt:
Kicsit még bogarászok vele, de mértem az idejét és eddig úgy néz ki pontos.
Remek! Ha van időd, nézd meg légyszíves, hogy mi a különbség a Pulse output (0b1011) és a Toggle output (0b0001) között.
Ez vagy nincs az adatlapban vagy nem találom, de érdekel.
Hát, nem is tudom. Az adatlapon sokmindent nem találtam róla de elvileg valami olyasmi lehet hogy a kimenetet nem változtatja meg de valami belső eseményt elindít. Ez a Pulse output; clear TMR1 és van megszakításkérés is. A sima Pulse output; meg nem csinál semmit csak megszakításkérést generál "szerintem".
De leteszteltem, tényleg nem csinál semmit. Szerintem amikor eléri az egyenlőséget megszakítást generál de a timer végig fut. Nem biztos, csak próbálom összelegózni az infókat. Jaa, a Toggle output meg folyamatosan váltogatja a kimeneti jelszintet amikor a timer eléri a komparálási értéket. Ez így tök jó lett, működik ...és persze törli is rögtön és újraindul. Ezért mondtam hogy a Tmr1 soha nem fog megszakítást okozni mert soha nem fog végig futni. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2020
Közben az este sikerült levadásznom egy oldalt,onnan leszedtem ,nem is kellett telepíteni,ezzel tökéletes!,vagyis felismeri,majd most kiderül az égetésnél.
Adatlap szerint:
Idézet: „The pulse output goes high at the rising edge of the timer clock where the CCP match occurs and lasts until the rising edge of the next timer clock. The pulse output also goes low if the timer is written to before the second clock edge occurs.”
Mi a különbség a PC-s és a PIC-es assemblyben? Csak a proci architektúrája, vagy az utasításkészlet vagy van még valami más is?
Szinte ég a föld a kettő. A PIC-ed 75 + 8 utasítást ismer. A Raspberry Pi 4-ben lévő CPU utasításkészletének egy részét megtalálod itt: A64 Instruction Set Reference (kb. 800 utasítás van ott leírva, ha jól számolom).
Ez a kettő nem elég?
A PC Neumann architektúra (azonos a program, és az adattároló), a program a BIOS kivételével változtatható, míg egy PIC Harvard alapú (külön program, és külön adatmemória). Az újabb PIC kontrollerek már tartalmazzák az adatmemóriában levő program végrehajtásának lehetőségét, ezzel erre a platformra is sikerül átvinni rosszindulatú kódok, mint például vírusok megjelenését. Néha elgondolkodok azon, hogy ez szándékos, vagy csak simán átgondolatlan hozzáállás?
Értem, köszönöm.
Bakman: köszi neked is. Tehát ha jól értem, akkor két különböző nyelvről van szó? Ha mondjuk most szeretnék elkezdeni Assembly-ben programozni tanulni akkor a PC-s assembly az felejtős? Kimondottam PIC-re való assembly-t kell tanulni?
Nem, nem erről van szó. Alapvetően különbözben a CPU-k és MCU-k. Ha assembly-t akarsz tanulni, kezd egy egyszerűbb mikrokontroller családdal, aztán majd meglátod, kelle-e ez neked. Idővel ki fog derülni, hogy megéri-e vele foglalkoznod vagy sem.
Kezdj PIC-kel. Àtlátható az utasításkészlete és az architektúrája. Valamint nem vagy függőségben más rendszerelemektől.
Az assembly processzorfüggő, olyan, mintha azt kérdezném tudsz-e vezetni. Igen? Biciklit? Autót? Tankot? Buszt? Lépegető exkavátort? Űrhajót? Kezdj biciklivel. Elsőre az sem egyszerű. Egyébként a PIC-re a fejlesztő csomag része egy szimulátor ( látod, ha tekersz a bicikli kormányán, mit csinál a kerék) És, ha kész vagy, könnyű -és költséghatékony - áttenni a valóságba.
Rendben, értem, köszi. Sajnos kevés a doksi és a könyv amiből normálisan lehetne tanulni.
Köszönöm neked is Bakman és Boldog Karácsonyt Mindenkinek!!!
Csak az elmélet érdekel, vagy ki is próbálnád?
A PIC-nél érdemes egy adott típusra koncentrálni, én a PIC16f628A-val kezdtem.Ebben elég sok minden van, de jól kezelhető Assembly-ben. Az adatlapjára mindenképpen szükséged lesz (Microchip.com) Az interneten "PIC programozás"-ra keresve nagyon sok találat van, pl. innen a Hobbielektronikáról is. De a 2008-es Rádiótechnika évkönyvben is volt egy hosszú leírás. Kipróbálni az MPLAB IDE környezettel lehet (szintén Microchip.com), az újat nehéz megszokni (én a 64 bites MAC miatt rá vagyok szorulva) de a régebbiek könnyebben kezelhető voltak. Ha neked nem kell 64 bites applikáció, akkor itt a fórumon biztosan tudnak egy korábbi verziót javasolni. És Neked is boldog karácsonyt.
Köszi. Természetesen a gyakorlat a cél, de az elmélet mindennek az alapja.
Pont van itthon egy 16f628A PIC-em. Még régebben vettem mint első PIC-et, de mire oda került a sor hogy programozzak másra esett a választás. De ha azt mondod hogy ez jó kezdésnek akkor beüzemelem. Az MPLAB -ot ismerem "nagyjából" a debuger még döcögős, de már használom egy ideje. Eddig C-ben tanultam progizni PIC-re, de szeretnék áttérni Assembly-re. Linuxot használok így sajna nem tudok régebbi MPLAB-ot felrakni, de az MPLABX -ben is van valami asm fordító az XC8 mellett. Ezzel még kísérletezek, (nincs tapasztalatom) de felraktam egy virtuálbox-ot, arra meg feltolok egy win-t aztán leszedek egy normál MPLAB verziót. Melyiket ajánlanátok??? (ami tényleg normálisan használható asm-re) Ha MAC -ed van, szerintem egy virtuális gépre felküldhetsz Te is egy régebbi verziót attól függetlenül hogy 64 bites a rendszered. A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2020
Sziasztok!
Egy érthetetlen hibáról, és annak még érthetetlenebb megoldásáról szeretném a véleményeteket kérni. Adott egy PIC18F14K22-es kontroller. Bemenetnek címzett lábak: RA2, RA3, RB4, RB5, RB6 ,RB7, RC0, RC2, (ez analóg) RC6, RC7. RC4, RC5 PWM kimenetek. Minden más digitális kimenet. RB4,5,6,7 valamint RC0,6,7 2,2K-val van pozitívra húzva és optocsatoló húzza le negatívra. RA2 csak a belső felhúzó ellenállással van felhúzva, mivel csupán egy helyi nyomógomb van rajta. A hiba az volt, hogy ahányszor csak jelet kapott RB4, annyiszor reszetelődött a PIC, Vagy legalábbis beugrott az inicializációs rutinba. Átnéztem az adatlapot, és minden olyan lehetőséget letiltottam a digitális bemeneten kívül, amire RB4 hatással lehet. A hiba maradt. Kicseréltem a PIC-et. Helyzet változatlan. Fél napos eredménytelen kísérletezés után kínomban RA2-őt 500 ohmmal felhúztam pozitívra amitől a hiba megszűnt. A dolog külön érdekessége, hogy a hibát folyamatosan tudta produkálni olyankor is amikor a program sem RB4-et, sem RA2-őt nem figyelte. Ráadásul egyik bemenet funkciója sem tett ilyesmit lehetővé. Ha valaki találkozott már ilyen hibával, és esetleg azt is tudja, mi okozza, kérem ossza meg velem.
Program, kapcsolási rajz és NYÁK terv nélkül csak egy határozott talánnal lehet válaszolni. Sok ilyen kontrollert (kizárólag tiszta forrásból) felhasználtam már, soha, még csak hasonló hibát sem tapasztaltam. Volt, aki távolkeleti beszerzésűnél panaszkodott érthetetlen hibákara.
Magam részéről az összes eddig használt PIC18-ast a chipkad-tól vásároltam, és sajnos volt már olyan, hogy egyszerre vásárolt 5db PIC18F14K22-esben a RAM egyik byte-ja hibás volt.
Feltettem egy képet a paneltervről és a szerelt panelról is. Én nem láttam rajta hibát. Mellékelem a programot is.
Sziasztok!
Ismer Valaki olyan programot amivel hangfájlt lehetet szerkeszteni?Mégpedig olyan módon amiben lehet logikai magas és alacsony kimenetet produkálni "line in,, kimeneten.Vagy amivel lehet olyan jelszintet generálni ami egy lámpa izzót nagyon lassan(naplemente)elhalványít?
Nem egészen értem a kérdést, de az elhalványítás szerintem könnyen megoldható. Kell egy PWM aminek a kitöltési tényezőjét mondjuk percenként csökkented. Így 255 perc telne el a teljes fényerőtől a sötétig. Illetve biztos valamivel kevesebb, mert nem tudom hány % a minimum amikor elkezd világítani és hány % fölött nem lehet már szabad szemmel észrevenni a fényerő növekedését. De egy 3 órás időtartamot szerintem meg lehetne csinálni.
Függetlenül attól, hogy "Line in" általában bemenet, lássuk mit értettem:
Hangfájl szerkesztésére vannak programok, pl most a Mac-emhez jár a Garage Band. Életemben nem használtam, de gondolom egy MP3 hangfájlból gond nélkül ki lehet vágni részeket. De sejtésem szerint nem ezt keresed. Egy MP3-at írni, ami pl. a PC hangkimenetén valamilyen látszólag digitális felépítésű és szimulál egy naplementét: szerintem ágyúval verébre. Ha a feladat annyi, hogy legyen 3 óra alatt lámpás naplementéd, akkor erre a megoldást Pali79 leírta. Erre valószínű a legkisebb PIC (a topic szelleme szerint: legyen PIC) is megfelel, a PWM-et ekkor nyilván szoftver csinálja. A kitöltési tényező változását akár lookup táblában is leírhatod és akkor az lehet akár nem lineáris is. Ideális PIC-re. A PWM-et persze rá kell erőszakolni a lámpára, de ez HW nem PIC. Régen nyilván analóg áramkörrel oldottam volna meg, de ma már jobb egy PIC. Ha félreértettelek volna, előre elnézést, mert nem tudom, pontosan mi a célod. Idézet: Nem feltétlenül. A PIC10F320 pl. Dip tokban 8, sot tokban 6 lábú és van benne hardveres pwm. „Erre valószínű a legkisebb PIC (a topic szelleme szerint: legyen PIC) is megfelel, a PWM-et ekkor nyilván szoftver csinálja.”
Köszönöm!
valami hasonló gondolat érdekelne! A kérdést Én írtam rosszúl köszönöm a kiigazítást. A gondolatom az lett volna -line out kimeneten- hogy 3 órán keresztül ad egy kimenet folyamatos magas jelet aztán lassan de fokozatosan csökken a jel erössége nullára. De most mindentől függetlenűl,hogy lehet line out-on digitális jelet generálni?
Audacity, tone generator: Bővebben: Link.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |