Fórum témák
» Több friss téma |
A 3,9ohmos ellenállást cseréld le. Lényegében ezzel a ellenállással lehet durván állítani a maximális áramot, a potival állítod be pontosan.
Olvasási teljesítményen, ami 0,7mW a lézer folyamatos üzemben világít. Ez felett például írás vagy törlés módban, azaz a csúcs teljesítményhez közel impulzus módba kapcsolják. Tehát a biztos működéshez nem elég az áramgenerátoros táplálás, kell neki egy oszcillátor is. A frekvencia 200KHz.
A másik, hogy a lézeráram növelésekor a teljesítmény elér egy csúcsot, lesz egy túllövés, majd kicsit vissza csúszik, és ezután már hiába emeled a lézeráramot a teljesítmény nem változik, a dióda beáll.
Ha már amúgy is szét lett szedve az fejegység, érdemes belőle a kollimátor lencsén kívül más alkatrészeket is felhasználni. A legjobb teljesítmény beállításához az FS-diódát, ami egy kis barna lapocskán van a lézerdióda után. Ezen egy fényérzékeny lapocska van, és a célja a visszacsatolás az áramgenerátor felé. Ha multimétert kötsz a két lábára, és a lézerrel megvilágítod láthatod a rajta keletkező áram változásából, hogy mikor a legnagyobb a lézerteljesítmény!
A másik, ami érdekes lehet a Grating-tükör. Ez választja szét a lézersugarat 3 sugárnyalábra. A nyalábok: 1 fősugár, és 2 szatellitsugár. A szatellitsugarak intenzitása 1/14-ed része a fősugárénak. A fősugárral bezárt szög a Grating tükör lézerre merőleges forgatásával változtatható, majd a kapott 3 sugarat lehet a kollimátor lencsével párhuzamosítani. Így nem egy fókuszált sugárhoz, hanem mindjárt 3-hoz jutsz. Ha a kollimált sugaraknál a Gratinget tengelyirányban mozgatod, azaz a lézerdiódához képest közelebb, vagy távolabb, változik a fősugár, és a szatellitsugarak távolsága egymástól. Lemezen a Grating hatás úgy néz ki, hogy a %-jelnél a / az információs sáv(track), a °-pedig a satellit sugár, amelyek közül ez egyik "siet", a másik "késik". A /-jel és a °-jeleken áthúzott egyenes metszésénél keletkező szög a Grating-szög. Az sem mindegy, hogy a lézerdióda milyen szögben áll, úgy értem hosszirányban, mert a kilépő sugárnyaláb a dióda felületén nem körkörös, hanem elliptoid, mégpontosabban kosárgörbe alakú.
De én csak egy egyszerű lézershowba akarom beépíteni
Hogy ha már az impulzus módnál tartunk... Egy astabilra rákötve nem lenne jó? És akkor a megfelelő kondik, ellenállások használatával elég nagy frekvenciát kapok, esetleg egy potméterrel lehetne állítani a frekvenciát, amivel esetleg létrehozható a "szaggatot" lézerfény.
Inkább a kitöltést kéne állítani. Ha normál négyszögjelet veszünk 50%-os kitöltéssel, akkor fél fényerővel világít, frekvenciától függetlenül.
Minnél nagyobb a frekvencia, annál nagyobbnak látszódik a fényerő nem?
200KHz freki, 50%-os kitöltéssel. Így működik a fejben.
hogy csinálok 200KHz-et ?
A fényerőt a megtáplálással tudot szabályozni.
Szóval építenem kell egy oszcillátort??
LC oszcillátorral. Biztos találsz itt a fórumon olyan topikot, ahol ezekről van szó.
Bár Collector simán nyomatja CW-ben, és végül is nem olyan drága egy ilyen dióda, hogy a megőrzése érdekében túl bonyolultá tegyük az áramkört.
A CW az a folyamatos működtetés?
Igen.
Utána lestem kicsit a \"maradék doksimban\". Folyamatos üzemben a frekvencia 400MHz, impulzus módban 200KHz. 6mW-nál 80 mA, 14mW-nál 100 mA, 18mW-nál a lézeráram 110mA (amikor 200KHz/50%-on megy) 20mW folyamatosnál 120mA. Ez egy 40mW-os 780nm-es Sharp lézerre vonatkozik, a legjobb kihasználtsága 75mA-nál érhető el.
A frekvenciától nem függ a fényerő. A kitöltéstől függ, és az impulzus áramától.
Nemcsak én nyomatom CW-ben, a legtöbben így használják. CW-ben biztos előbb megpusztul, de jónéhány üzemóra addig eltelik
Pontosan, a szaggatás csak bekavar, mert akkor interferálhat a létrehozott ábrával, és akkor nem folyamatos vonalat látsz, hanem valahol fényesebb, valahol halványabb. Ennek az impulzus üzemnek akkor van értelme, ha 50%-os kitöltésnél kétszer akkora (400mA) áramot adsz, de akkor még mindíg csak ott vagy, mintha 200mA CW-ben. Növelni kell az áramot pl 600mA-re, akkor már elképzelhető a fényerő növekedés, de senki nem tudja, hogy meddig szabad növelni. CW-ben nagyon sokan hajtjuk 200mA-rel eddig hiba nélkül. 4-5 estét már végig világított nekem... A DVD írókban a villogtatni az írás miatt szükséges, mert ugye pontokat és vonalakat tesz, és ahova nem kell ott ki van kapcsolva.
Akkor marad a CW. Úgy gondoltam hogy a piaci lézerponterben ami van dióda, annak a csövébe rakom bele (nem a külső csőbe, hanem amibe benne van a lencse meg a dióda). Így megoldódott a kollimálás és hűtés. A hűtést úgy gondolnám hogy a csövet ráforrasztom egy kicsi fajta procihűtőre, majd miután kihűlt, belerakom a diódát.
Pontokat nem tesz, csak vonalakat.
CW üzemben mennyi ideig lehet járatni hűtéssel egyfolytában?
A piaci lézerben teljesen másfajta dióda van, annak az optikája nagyon nem biztos, hogy alkalmas rá.
Már kipróbáltam a piaci pointer lencséjével és nagyon jól lehet fókuszálni vele
Én a 16X-os íróból kiszedettet, folyamatos használat mellett 200mA
Én 300-al küldtem régebben Végül amiatt pusztult meg, mert sokáig forrasztottam valószínű (ment azért néhány üzemórát)
Vagy földeletlen páka miatt, ESD miatt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |