Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   33 / 143
(#) zenetom válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 21, 2008 /

Hova rakjam az ellenállást?
(#) Tomi20 válasza zenetom hozzászólására (») Jún 22, 2008 /

A 3,9ohmos ellenállást cseréld le. Lényegében ezzel a ellenállással lehet durván állítani a maximális áramot, a potival állítod be pontosan.
(#) DigitalSilence válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 22, 2008 /

Olvasási teljesítményen, ami 0,7mW a lézer folyamatos üzemben világít. Ez felett például írás vagy törlés módban, azaz a csúcs teljesítményhez közel impulzus módba kapcsolják. Tehát a biztos működéshez nem elég az áramgenerátoros táplálás, kell neki egy oszcillátor is. A frekvencia 200KHz.
A másik, hogy a lézeráram növelésekor a teljesítmény elér egy csúcsot, lesz egy túllövés, majd kicsit vissza csúszik, és ezután már hiába emeled a lézeráramot a teljesítmény nem változik, a dióda beáll.
(#) DigitalSilence válasza DigitalSilence hozzászólására (») Jún 22, 2008 /

Ha már amúgy is szét lett szedve az fejegység, érdemes belőle a kollimátor lencsén kívül más alkatrészeket is felhasználni. A legjobb teljesítmény beállításához az FS-diódát, ami egy kis barna lapocskán van a lézerdióda után. Ezen egy fényérzékeny lapocska van, és a célja a visszacsatolás az áramgenerátor felé. Ha multimétert kötsz a két lábára, és a lézerrel megvilágítod láthatod a rajta keletkező áram változásából, hogy mikor a legnagyobb a lézerteljesítmény!
A másik, ami érdekes lehet a Grating-tükör. Ez választja szét a lézersugarat 3 sugárnyalábra. A nyalábok: 1 fősugár, és 2 szatellitsugár. A szatellitsugarak intenzitása 1/14-ed része a fősugárénak. A fősugárral bezárt szög a Grating tükör lézerre merőleges forgatásával változtatható, majd a kapott 3 sugarat lehet a kollimátor lencsével párhuzamosítani. Így nem egy fókuszált sugárhoz, hanem mindjárt 3-hoz jutsz.
Ha a kollimált sugaraknál a Gratinget tengelyirányban mozgatod, azaz a lézerdiódához képest közelebb, vagy távolabb, változik a fősugár, és a szatellitsugarak távolsága egymástól. Lemezen a Grating hatás úgy néz ki, hogy a %-jelnél a / az információs sáv(track), a °-pedig a satellit sugár, amelyek közül ez egyik "siet", a másik "késik". A /-jel és a °-jeleken áthúzott egyenes metszésénél keletkező szög a Grating-szög.
Az sem mindegy, hogy a lézerdióda milyen szögben áll, úgy értem hosszirányban, mert a kilépő sugárnyaláb a dióda felületén nem körkörös, hanem elliptoid, mégpontosabban kosárgörbe alakú.
(#) zenetom válasza DigitalSilence hozzászólására (») Jún 22, 2008 /

De én csak egy egyszerű lézershowba akarom beépíteni
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Jún 22, 2008 /

Hogy ha már az impulzus módnál tartunk... Egy astabilra rákötve nem lenne jó? És akkor a megfelelő kondik, ellenállások használatával elég nagy frekvenciát kapok, esetleg egy potméterrel lehetne állítani a frekvenciát, amivel esetleg létrehozható a "szaggatot" lézerfény.
(#) Collector válasza zenetom hozzászólására (») Jún 22, 2008 /

Inkább a kitöltést kéne állítani. Ha normál négyszögjelet veszünk 50%-os kitöltéssel, akkor fél fényerővel világít, frekvenciától függetlenül.
(#) zenetom válasza Collector hozzászólására (») Jún 22, 2008 /

Minnél nagyobb a frekvencia, annál nagyobbnak látszódik a fényerő nem?
(#) DigitalSilence válasza Collector hozzászólására (») Jún 22, 2008 /

200KHz freki, 50%-os kitöltéssel. Így működik a fejben.

hogy csinálok 200KHz-et ?
(#) DigitalSilence válasza zenetom hozzászólására (») Jún 22, 2008 /

A fényerőt a megtáplálással tudot szabályozni.

Szóval építenem kell egy oszcillátort??

LC oszcillátorral. Biztos találsz itt a fórumon olyan topikot, ahol ezekről van szó.
Bár Collector simán nyomatja CW-ben, és végül is nem olyan drága egy ilyen dióda, hogy a megőrzése érdekében túl bonyolultá tegyük az áramkört.

A CW az a folyamatos működtetés?

Igen.
Utána lestem kicsit a \"maradék doksimban\". Folyamatos üzemben a frekvencia 400MHz, impulzus módban 200KHz.
6mW-nál 80 mA, 14mW-nál 100 mA, 18mW-nál a lézeráram 110mA (amikor 200KHz/50%-on megy) 20mW folyamatosnál 120mA.
Ez egy 40mW-os 780nm-es Sharp lézerre vonatkozik, a legjobb kihasználtsága 75mA-nál érhető el.

A frekvenciától nem függ a fényerő. A kitöltéstől függ, és az impulzus áramától.
(#) Collector válasza DigitalSilence hozzászólására (») Jún 22, 2008 /

Nemcsak én nyomatom CW-ben, a legtöbben így használják. CW-ben biztos előbb megpusztul, de jónéhány üzemóra addig eltelik
(#) Tomi20 válasza Collector hozzászólására (») Jún 22, 2008 /

Pontosan, a szaggatás csak bekavar, mert akkor interferálhat a létrehozott ábrával, és akkor nem folyamatos vonalat látsz, hanem valahol fényesebb, valahol halványabb. Ennek az impulzus üzemnek akkor van értelme, ha 50%-os kitöltésnél kétszer akkora (400mA) áramot adsz, de akkor még mindíg csak ott vagy, mintha 200mA CW-ben. Növelni kell az áramot pl 600mA-re, akkor már elképzelhető a fényerő növekedés, de senki nem tudja, hogy meddig szabad növelni. CW-ben nagyon sokan hajtjuk 200mA-rel eddig hiba nélkül. 4-5 estét már végig világított nekem... A DVD írókban a villogtatni az írás miatt szükséges, mert ugye pontokat és vonalakat tesz, és ahova nem kell ott ki van kapcsolva.
(#) zenetom válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 22, 2008 /

Akkor marad a CW. Úgy gondoltam hogy a piaci lézerponterben ami van dióda, annak a csövébe rakom bele (nem a külső csőbe, hanem amibe benne van a lencse meg a dióda). Így megoldódott a kollimálás és hűtés. A hűtést úgy gondolnám hogy a csövet ráforrasztom egy kicsi fajta procihűtőre, majd miután kihűlt, belerakom a diódát.
(#) DigitalSilence válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 22, 2008 /

Pontokat nem tesz, csak vonalakat.

CW üzemben mennyi ideig lehet járatni hűtéssel egyfolytában?

A piaci lézerben teljesen másfajta dióda van, annak az optikája nagyon nem biztos, hogy alkalmas rá.

A dióda élettartamának végéig
(#) DigitalSilence válasza Collector hozzászólására (») Jún 22, 2008 /

Már kipróbáltam a piaci pointer lencséjével és nagyon jól lehet fókuszálni vele

Ti mekkora árammal hajtjátok?
(#) Szebence válasza zenetom hozzászólására (») Jún 22, 2008 /

Én a 16X-os íróból kiszedettet, folyamatos használat mellett 200mA

Én 300-al küldtem régebben Végül amiatt pusztult meg, mert sokáig forrasztottam valószínű (ment azért néhány üzemórát)
(#) DigitalSilence válasza Collector hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Vagy földeletlen páka miatt, ESD miatt.
(#) zenetom válasza Szebence hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

nemsok a 200mA?
Következő: »»   33 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem