Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Szia!
Még a 10*75 mm is sok, hát még a 15*160 mm.
Beszerzés: szemcseppentő pipetta. Felénél körbekarcol; legalább SiC keménységű valamivel (kövesgyűrű, szürke (SiC) kaszakő, vídia, etc.) Gáz (Bunsen) láng felett egyik vége összeolvaszt (fadarabbal nyomkod). Ált. VII. o. (már, akinek ilyen kémiatanára volt!).
Vagy, -ha van még-, adok hosszúkás glimmet. A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2021
Soha ne vitatkozz azzal kémcsövekről, akinek vegyész a felesége.
De öreg vegyész fórumtárs se' kutya.
Én nem kémcsövekről vitatkoztam.
Csak megállapítottam a feltett linkedből, https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2421554.html#2421554 hogy: Idézet: „Sajnos már nem kapható!” Mert odaírták. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2021
Értem a problémát. Akarod még ragozni, vagy sikerült kivesézni?
Sziasztok!
Átépítettem az erősitőm egy másik dobozba még nincs kész egy venti meg egy 230as csatlakozó hiányzik belőle. A második fény vezérlő meg média lejátszó egyben arról még a csatlakozók hiányoznak meg egy kapcsoló az elejéről.
Sziasztok!
40 év elteltével úgy döntöttem ideje megépíteni egy rendesebb frekvenciamérőt. Miért ennyi idő után? Mert mindig jobbat szerettem volna, mint amire az adott pillanatban lehetőségem lett volna, így eltelt ez a kis idő. Most a karanténos-nyugdíjas időket élve addig keresgéltem a NET-en, amíg sikerült megtalálnom és megrendelnem a szükséges gyors áramköröket. Tudom, hogy előosztókkal könnyű GHz fölé menni, de azoknál elvesznek dekádok, a kijelzés általában KHz felbontású. Amit terveztem az három bemenettel rendelkezik: a.) 100 Mhz 1MOhm bemenetű, b.) 1.3 GHz és c.) 13 GHz. A kijelzés 10 dekádon történik az 1. és 2. bemenet esetén 1Hz felbontással. Az időalap OCXO (fűtött, termosztált kvarc) és műholdas PLL szinkron, GPS vevőegység segítségével. És akkor a képek: A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2021
Még képek:
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2021
Ez valami elképesztően szép, minőségi alkotás, le a kalappal!
Ennek már csak a doboza is rettentően jól néz ki, nemhogy a belbecs!
Azért látva azokat a forrasztásokat és a nyáktisztítás hiányát, továbbá az összevissza álló és részegen dülöngélő karaktereket, az elképesztően szép, egy kicsit erős megjegyzés. De valóban korrekt szerkezet.
Igazad van. A kijelzők állhatnának katonásabb rendben is. Nálam a fő irány a frekvenciamérés 10-10 pontossággal volt. Azért azt sikerült megközelíteni.
Üdvözlettel.
Gratulálok,nagyon szép lett.Az jobbról első 3 digit a valóságban is más színű vagy csak a fénykép miatt?
Köszi.
Az első 2+1 digit más felépítésű, mint a többi. Ezek közös katódúak, a többi pedig közös anódú. Gyártási okok miatt ezek között van egy kevés árnyalati eltérés. A kijelző váltásra azért került sor, mert a SN74143N IC-ben (többi dekád) benne van a dekóder, viszont a nagy sebességű számlálókban nincs és az elérhető dekóderek pedig fordított polaritással dolgoznak. Egyébként a fotón sokkal jobban kijön a különbség, mint a valóságban. A GHz-es első két dekád amúgy is egy jobb kézzel bal fül vakarás, mert ekkora frekvenciára csak 256-al osztó bináris ECL számlálót találtam. Ebből kellett tízzel osztó és BCD kimenetű számlálót faragni. A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2021
Tetszik a konstrukció!
Szabad tudni mekkora a mintavételi idő az 1Hz-es felbontáshoz a 2. bemeneten 1GHz-nél?
Szia, köszi.
Igen, a kapuidő 1 másodperc. Kérdezz még, ha érdekel!
Melyik mérési elvet választottad?
Abszulut retro.
1 másodperc kapuidő, dekád számlálólánccal az impulzusok megszámolása, tároló ujraírása, kijelzés, számlálólánc törlése, és elölről... Itt az időalap az érdekes. Ez egy kettős játék. Van egy atomóra pontosságú GPS jel, de a vevő kimenő jele kissé gitteres. Hosszó távon nagyon pontos, rövid távon (pl. 1 sec. belül) kevésbé. Itt kap szerepet az OCXO, aminek a rövid idejű frekvencia stabilitása pontosabb. A GPS jellel fáziszárt hurokban szinkronizálva, megfelelő indőállandoval korrigálva nagyon pontos időalapot lehet létrehozni. Ez ennek a frekimérőnek az egyik erőssége.
Értem, tehát találtál GHz feletti sebességű számlálót.
Viszont a hátránya ennek a konvencionális mérési elvnek, hogy a bemenő jel frekvenciájával változik a felbontás, így a 10digit/sec csak gigahertz felett van meg. Azért nagyon szép teljesítmény, le a kalappal.
Igen. Viszont rendelkezésre áll nagyon pontos 10 MHz-es frekvencia kimenet. Ez felhasználható további feldolgozáshoz, pl. periódus időből történő frekvencia számításhoz.
Nekem ez már nem volt cél.
Az a GPS modul mukodik belterben is neked?
Üdvözöllek.
Igen, működik beltérben. Hozzá kell tennem, hogy könnyűszerkezetes házban, tehát nincs felettem vasbeton szerkezet. Ha megnézed a hátoldalról készült felvételt, a 10 MHz-es kimenet felett van egy további SMA csatlakozó, az a kültéri antenna bemenet, ha szükséges.
Koszi a valaszt. Sajnos nekem az apartmanhazban nem megy, de ez ugye nagyreszt vasbeton.
Ki kell tennem az antennat az erkelyajtoba ha hasznalni akarom.
Szia!
Nem lenne esetleg kedved egy cikket készíteni a műszeredről? Szívesen olvasnék a konkrét működéséről bővebben. Szerintem többen is hasznosnak találnánk, és valószínűleg előbb-utóbb után is építeném. |
Bejelentkezés
Hirdetés |