Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is! Idézet: Valószínűleg olyan, mint majd az összesben. 230 V~ egyenirányítva, némi puffer majd egy IGBT, PWM jellel vezérelve. „Milyen táp megoldás van az eredeti gépben?”
Szia Vargham,
Nagyon köszönöm válaszod. A tápegység jelenleg még a futópad alján van, ezt kiszerelem mindenképp. Az eredeti tervem az volt, hogy a motort egy új, külső tápról hajtom meg, amely 220V -re csatlakozik, és erre tennék egy fordulatszámszabályzót, amellyel lehet a futópad szalag sebességét szabályozni, így a futópadról teljesen lekerül a vezérlés. Azonban utolsó kérdésed szöget ütött fejemben, ha egyszer már van egy tápegység a gépben, miért ne használnám ezt? A tápegységről most jön két vezeték, amely a vezérlőpnalre csatalkozik. Ezen két vezetéket szétosztanám, az egyik lábak mennének a vezérlőpanelre, míg a másik két vezetéket a motorra kötném, direktben, a panlet kihagyva, és erre tennék fordulatszám szabályzót. Segítenél kérlek, hogy melyik lenne inkább a működőképes megoldás? Természetesen ha van jobb, használhatóbb ötlet, több mint nyitott vagyok mindenre, igazából fél laikusként gondolkodom ezen a téren, de szeretnék fejlődni mindenképp. Előre is nagyon köszönöm válaszod!
Én első körben megpróbálnám megjavíttatni.
Nagyon köszönöm válaszod. Tudnál javasolni valakit, aki foglalkozik panel javítással?Nagyon köszönöm ismételten!
Van itt pár hobbista, szétszórva az országban.
Szia Bakman, nagyon köszönöm a válaszod, tudnál javasolni valakit, vagy topikot? Sajnos egyelőre "nagyon új nekem itt, illetve ezzel a javítással kapcsolatban minden". köszönöm szépen előre is!
Ha nincs egy kis műhelyed és alapvető elektronikai ismereted, inkább neki se kezdj. Hol van az a masina? Hátha van valaki a közeledben.
Szia Bakman, Albertrsa mellett található a masina, de a panlet + tápot kiszerelve el tudom vinni Pest/BácsKiskun megyében szinte bárhová. Nagyon köszönöm a segítséget ismételten, nagyon hálás vagyok!
Segítsetek légyszives. Egy AC 24V-os kameraforgatóhoz van egy tarfóm ami elvileg hozzá való, de ami megzavart, hogy a primer köre 2x115V. Használhatom 230V-ról?
Csatotam egy képet róla.Ha jól értelmezem, alul látszik a primer bekötés illetve valami átkötés is. Gondolom ezzel lehet játszani hogy 110V-ról is menjen? (nem célom, csak meg szeretném érteni) Köszönöm!
Két primer tekercse van, sorba kötve (ahogy most van) 230V-ról működik. Megfelelően párhuzamosan kötve a két primert 115V-ról működik. Párhuzamos kötésnél az 1-5 és a 3-7 pontokat kellene összekötni, és a 115V-ot ezekre az átkötésekre kellene kötni.
Szerk: Ha máshogy kötöd párhuzamosan,leég a trafó! A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2021
köszi! Akkor pont így jó nekem és tanultaam is valamit
Sziasztok!
A véleményetekre lennék kíváncsi. Az aliexpressen és hasonló oldalakon lévő fesszabályzók és egyéb alkatrészek, mennyire lehetnek megbízhatók? Nagyobb tétel kellene, azért gondoltam onnan rendelni de még nincs tapasztalatom hogy használhatók-e azok az elektronikai alkatrészek. Attól félek hogy valami extra gagyi minden cucc így nem nagyon merek rendelni amíg valaki (tapasztalt) azt nem mondja hogy minden frankó. Előre is köszi a segítséget!
Nekem nagyon változó tapasztalatom van. Az esetek 80%-ában jo minőséget kapok, a maradék 20% meg szemét kategória. Abban nem vagyok biztos, hogy ez a megfelelő téma kérdésednek.
Vegyes.
Elég sokmindent vettem onnan. Az alkatrészek egy része használható, más része nem. Például AMS1117 tök jó. STM32 mikrokontrollerből küldtek jót is és hamisat is. Nagyáramú SSR-ből a legtöbb hamis, egy kisebb van atokon belül. Kerámia kondenzátorok, SMD ellenállások jók. Ami drágább, és könnyebben hamisítható, azokkal vigyázni kell. Elkón belül kisebb elkó, akkumulátoron belül kisebb akku, stb.
Köszi. Pont az AMS1117 lenne az egyik dolog vagyis inkább LM1117 de sehogy sem akadtam rá, állandóan az előbbit dobálja ki, na mindegy majd vadászok valami hasonlót, de ha azt mondod hogy az jó akkor ez rendben van. MCU-t nem is mernék onnan rendelni, azt inkább közvetlen a gyártótól .
Ellenállások, kondik stb. kellene még meg esetleg FET-ek, LED-ek, meg még pár cucc ami most nem jut eszembe de gondolom akkor ezek használhatók, ahogy írod. Pethical: köszi neked is. A 80% helyett jobb lenne a 100%, de már ez is biztató ha már kínai.
Én arra törekszem, hogy lehetőleg olyan kereskedőktől vásároljak, akik már bizonyítottak nekem. Az elején csak olyan dolgokat vettem, amit meg tudok javítani, ha elromlik, így lassan kialakult egy eladói kör, azoktól még nem kaptam bóvlit. Valószínűleg szerencsém is van, nem vitatom.
Mit jelent az a nagyobb tétel? Nem egy olyan alkatrész bolt van ahol tuti hogy nincs hamisítvány és van mennyiségi kedvezmény is. Ráadásul pár nap alatt megkaphatod.
Hát, igen, ezt ki kell tapasztalni. Csak, ha tényleg olyan dolgokat készítek amiért vállalnom is kell a felelősséget akkor azért meggondolom hogy honnan vásárolok alkatrészeket, és hát kína nem éppen a legjobb minőségről híres. Ezért félek tőle egy kicsit. De viszont árban meg jó.
Igen, erre is gondoltam, köszi. Pár száz darab lenne a nagyobb tétel, pár dologból, valamiből több valamiből kevesebb, változó.
Idézet: „és hát kína nem éppen a legjobb minőségről híres” Felesleges az ilyen általánosító minősítés, és bántó is lehet. Óccóért csak bóvlit kaphatsz. Kínában gyártott termékek minősége, és árai meglehetősen széles skálán mozognak. Van bóvli, de van világ első is. Az árak elég széles skálán mozognak. Nagyjából mindenki Kínában gyártatja az elektronikus dolgait. Az autóiparban, a vezető autó gyárakban is szinte pánik tört ki, mikor Kínából a lezárások miatt nem jöttek az autókba a vezérlő áramkörök alkatrészei. A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2021
Speciel a félvezetőgyártásban pont nem Kína az, ahol mindenki gyárt(at), hanem Dél-Korea, Taiwan, USA, Japán, stb. Bővebben: Link
OK. A lényeg, hogy azért lehet onnan is használható alkatrészeket beszerezni. Az meg már csak az én szerény véleményem hogy ami Kínai az = a silány minőséggel, (de azért vagyunk így még sokan mások is akik ugyanígy vélekednek). Remélem ezzel nem bántok meg senkit, nem áll szándékomban.
Ez nem véleményed, hanem a vallásod.
Xiaomi.
Nálam a teljes otthon automaziálás Aliexpressről van. Az ESP mikrokontroller modulok, a FET modulok, a relé modulok, kamerák, szenzorok és a tápok is. A legtöbb cucc jól működik.
Néhány rosszul sikerült vásárlás: -A bluepillel jártam úgy, hogy a végefelé STM32 MCU helyett mást raktak rá. De egy egész szériát küldtek hamis MCU-val is. Ugyanattól az eladótól rendeltem. Ez szimpla átverés, az eladó nem is feltétlenül tud róla, lásd lejjebb. -Egy DC-DC step up modul nagyon bevált, rendeltem többször is. Egyszer viszont feszültség alá helyezéskor azonnal elszállt a modul. A következő is. Nagyítóval megnézve látszik, hogy fordítva ültették be az IC-t. SOT23-6 tok, mellette egy tekercs meg egy műanyag trimmer pot, nehéz hozzáférni. És van belőle 20 db. Dispute időből kicsúsztam, mert csak bedobtam a többi közé. Nem kellett volna. Szóval tesztelés és minőségbiztosítás egészen biztosan nincs az olcsóbb termékeknél. -12 volt 10 amper tápból 20 volt jött ki. Belenézve nem stabilizált, és minden alkatrésze 2 amperre méretezett. Fotók után visszakaptam a pénzt. -IC-k rendszeresen csak fóliába tekerve érkeznek, így görbülnek, néha le is törnek a lábak. -Rendszeres, hogy n megrendelt darab helyett n/2 érkezik. Ilyenkor a reklamáláshoz le kell fotózni a csomagon szereplő súlyt is. -EEPROM és flash esetén volt olyan, hogy újként hirdették, aztán már volt benne adat. Némelyikből törölni sem lehetett... Ott például nem fogadták el a képernyőfotót és nem kaptam vissza a pénzt. -Kapton szalagnál az első az, hogy forró levegővel tesztelem. A megrendelt tételek kb 1/3 része nem hőálló. Fotó, pénz vissza, cellux helyett jó. -A leggyakoribb probléma az, hogy meg sem jön az áru. Figyelni kell, hogy pont a lejárat napján reklamálj. Előtte nem engedi, utána pár nappal pedig automatikusan úgy veszi, hogy megkaptad. Az egyik fórumon egy angolul jól beszélő kínai mérnök szokott segíteni a rendelésben. Volt, hogy egy devboardot legyártattak másik MCU-val, miután összejött rá pár száz darab megrendelés. Azóta is megtalálható az eladó kínálatában. Mindenki jól járt. Ez tök pozitív. Ő mesélte, hogy van néhány gyártó is a piactéren, velük lehet értelmesen levelezni, kéréseket megfogalmazni. A többség viszont egyszemélyes cég, akik a normál munkájukon felül foglalkoznak árusítással, sokszor fogalmuk sincs, mi az amit árulnak, és angolul sem nagyon tudnak. Ha az EU-ban szeretnéd forgalmazni a terméket, amibe saját magad által importált alkatrészeket építenél be, akkor az Aliexpress nem lesz jó. Fel kell venned a kapcsolatot egy komoly eladóval, aki biztosítani tudja számodra a különféle műszaki és környezetvédelmi megfelelőségi nyilatkozatokat. Szükséged lesz a tétel vámkezelésére is. A szállítás megint más kérdés. Sima postával 2 hét és 4 hónap között már volt minden. Erre nem lehet számítani. Expressz csomagküldéssel (DHL, UPS, stb) viszont nagyon drága, eléri vagy meg is haladja a termék itthoni árát. Ezzel együtt már nem biztos, hogy megéri. Én itthon elvagyok a rendelt cuccokkal, de a munkához már nem szerzünk be onnan semmit. RobotDyn és Sonoff bevált nekem.
Hát, ez nem semmi. Igen, pont hasonló dolgoktól félek én is, hogy az onnan érkező alkatrészek nem ütik meg azt a mércét ami elvárt lenne. Ezért is tettem fel a kérdést hogy van-e valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata, és pont egy ilyen választ vártam, köszi .
Ez mindent elmond és beigazolódott a félelmem hogy azért nem teljesen megbízhatóak a Kínából rendelt cuccok. Már én is belátom hogy sokkal jobban járok ha inkább itthon szerzem be a szükséges alkatrészeket még ha egy kicsit drágább is. Na meg az sem mindegy hogy mikor kapom meg. Nem valószínű hogy szeretnék heteket vagy hónapokat várni mire megérkezik a megrendelt alkatrészcsomag. Amit persze azért rendelnék hogy minél hamarabb felhasználjam. Gondolom így azért erre nem lehet alapozni. Amiket leírtál ismét megerősített abban ami az emberek általános véleménye a Kínai termékekről. Persze nem feltétlen átverésről van szó, esetleg hozzá nemértés a gyártó részéről vagy az anyagminőségek ...stb. Persze vannak nagyon jó Kínai dolgok is, mint pl: a szezánmagos csikre pirított tésztával, az speciel első osztályú , de amikor egy tápkábelben 0.75mm2 -es vezetéket találok és 16A van ráírva, na attól égnek áll a hajam. Pucukának is igaza volt. Olcsó húsnak híg a leve. Viszont lenne még valami ami szintén érdekelne, a nyákgyártás. Találtam egy pár gyártót ott a távolban, pl: JLCPCB amiről viszont szinte csak jót hallottam. Ezzel kapcsolatban van valakinek valami infója vagy véleménye?
Nem sok...
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2021
Ez szerencse kérdése. Vettem Kínából, működtek. Vettem itthon is három modult, ami viszont nem.
Az biztos, hogy ami gyanúsan olcsó, az annyit is ér.
Szintén. Mondjuk sokan árulják ugyanazt a kínai cuccot itthon, csak többszörös áron.
Hát, igen ez így elég zsákbamacskás. Lehet hogy amit itthon vettél és nem volt jó, az az áruház előtte Kínából rendelte és pont kifogtad a rosszat. Valahonnan nekik is be kell szerezni az árukészletet .
Nézegettem közvetlen a TEXAS INSTRUMENTS honlapját, és nem sokkal olcsóbb mintha itthon vennéd meg.
Sziasztok! Olyan kérésem volna, hogy mikrovezérővel (arduino) és félvezető relével (AQH1213) szeretnék kapcsolni egy Chint NCH8-63/22-230V (link) 3 fázisú mágnes mágnes kapcsolót. Tudtok abban segíteni, hogy milyen típus varisztort kellene választanom vagy esetleg egyéb védelmet ajánlotok a feszültség tüskék elkerüléséhez?
Köszönöm előre is. Gergő |
Bejelentkezés
Hirdetés |