Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Igen ez a lábkiosztás valóban el lett nézve. Köszönöm!
A topológia az áttekinthetőség miatt lett másolva, nyilván NYÁK lesz majd belőle ott teljesen máshogy fog kinézni. Hűtés az lesz igen.
Szia!
Egy észrevétel: A felhasznált ellenállások névleges feszültsége kisebb mint a 230Vac csúcsértéke. Az üzemmódtól függően, szinte bármelyikre rákerülhet valamennyi időre a hálózati feszültség csúcsértéke, de különösen igénybe van véve a 39ohmos ellenállás. Ez utóbbit a teljesítmény igénybevétel miatt is célszerű lenne egy kerámiaházas huzal ellenállásra cserélni, a többet meg kettő sorba kötött tagból felépíteni. Persze léteznek kifejezetten nagy feszültséget elviselő ellenállások, de nem járatosak.
Üdv!
Időzítő kapcsolásra lenne szükségem. Működése: Áram alá helyezve behúz a relé (bekapcsolja a mágnesszelepet )majd 5-10mp múlva kikapcsolja a relét így tartóárammal tovább bekapcsolt állapotban tartja a mágnesszelepet. Ez az állapot fennáll amig áram alatt van ez az egység. Fontos, ha pillanatnyi áramszünet lép fel a hálózaton akkor is jól működjön (biztonsággal induljon az időzítés). Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2021
Hogyan függ össze a relé és a mágnesszelep? Kicsit zavaros a leírás, miszerint a relé indítja a mágnesszelepet de a tápfeszültség (tartóárammal (?)) tartja bekapcsolt állapotban.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2021
Igen, mert a mágnesszelep nagyon melegszik (én tekercseltem hozzá így a tartóáram még behúzva tartja de nem melegszik csak épphogy).
Világos. Az egész bekapcsol, pár másod perc múlva relé átvált.
Egy soros ellenállás beiktatásával lehet egyszerűbb lett volna megoldani a csökkentett tartóáramot.
Gyári időzítő: pl ez Vagy valami 555-ös időzítővel ... pl itt is van egy cikk ami alapján el lehet indulni
A soros ellenállás a behúzást is gyengíti. Zamatőr elképzelése életképes lehet.
Én így csinálnám: a soros ellenállást a bekapcsoláskor rövidre zárja a relé - ez a relé nyugalmi állapota - az időzítő által beállított idő (max. 2 mp.) múlva a relé meghúz, ezzel bontja a rövidzárat, megvan a tartóáram. Nem lenne szükséges a mágnesszelepet leágazással készíteni, a relékontaktust meghúzáskor csak az áramkülönbség terhelné.
Sziasztok!
Távirányítással szeretném megoldani egy digitális potméter szabályozását, de sajna nem sok infót találtam a témában. Kíváncsi vagyok hogy kinek milyen ötlete lenne ezzel kapcsolatban? Hogy oldanátok meg? Semmi extra, csak egy Up/Down, két gomb a távirányítón és kész.
Két, valamilyen olcsó mikrokontroller és mindegyiken egy-egy JDY-40-es modul. Semmi extra, soros porton küldöd egyikről a másikra az adatot.
Ok, köszi, megnézem. 2.4GHz helyett esetleg 433MHz-el, valami ASK modulációval?
Sokféle egyszerű, rádiós modul van. 433 MHz-en van a HC-12, amit ismerek, de az is soros porti adapter.
Esetleg tolhatod nrf24l01-es modullal is. Mindenféle mintaprogram van hozzá és olcsó idehaza is.
Értem, köszi, ez már jobban tetszik. Az elképzelésem "eddig" az lenne, hogy valami RF modullal kapcsolatot létesítek ahol egy sima ASK -val átküldök egy 8 bites kódot a vevőnek. Ott egyszerűen digitalizálom és küldöm a uC-nek. A progit úgy gondoltam hogy beállítok egy bitmintát (a vevő uC -ben) ami megkülönbözteti az Up és Down bitmintáit. Az adó uC-ben szintén kétféle bitminta lenne és az kerülne kiküldésre értelemszerűen amelyik gombot megnyomom Up vagy Down.
Csak gyorsba ötletelek, még azért nem gondoltam mindent végig.
Ezt a feladatot az NRF24l01 modullal nagyon egyszerűen meg tudod oldani. Majd olyanokra kell figyelni, hogy a modul "megszórja" a nyákot és ez miatt lehetnek nehézségek. Ezzel sokat szenvedtem. Ha a nyákon lévő tüskesorba bedugtam a modult, akkor nem volt jó. Ha 10 centis vezetékeken lógott, akkor jó volt.
Én telefonról vezérlek néhány funkciót az erősítőmön, köztük a hangerőszabályzást is Bluetooth Automation appal. Vevőnek egy sima Bluetooth modul van (HC-05), feldolgozásra meg egy AtMega8, ami más funkciót is ellát.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2021
Ez nagyon jól hangzik, érdekel. Bluetooth-al még nem foglalkoztam, sajna elég kevés infó van a témában. Így még tanulni is nehéz, de rákeresgélek valahogy, köszi.
Nem kell nagy trükkre gondolni. A telefonos programban megadod, melyik gombra mit küldjön (milyen bájtot/bájtokat) a BT modulnak. A modul az UART kimenetén ezt megjeleníti. Pl. a telefon küldi: 0xA3, 0x31. Ezek a bájtok fognak kijönni a BT modul TX kimenetén. Magával a BT technológiával nem kell foglalkoznod maximum annyit, hogy átírod a modul nevét.
Nagyjából értem most már, köszi de azért még egy kicsit rágódok rajta .
Még egy kérdésem lenne. Van egy 48V-os feszültségem max 6A -el. Ezt szeretném szabályozhatóvá tenni, de nem találok egy analóg IC-t sem aminek adhatok ekkora bemeneti feszültséget, de még egy step down/up -ot sem találtam.
Van valakinek valami jó ötlete hogy oldjam ezt meg? Az LM338-ra gondoltam először, (nem is volna rossz egy kis kompromisszummal), de a lényeg az lenne hogy minél nagyobb feszt. visszakapjak a kimeneten, és legalább 5A legyen. Előre is köszi a segítséget!
Ha minél nagyobb feszültséget akarsz visszakapni, akkor a tápegység és a fogyasztó közé ne rakj semmit.
Számoljunk egy kicsit analóg tápegység esetén. Bement: 48 V, kimenet 2 V / 5 A. Ez azt jelenti, hogy a felesleges feszültséget hővé alakítod, ez az elmélet kedvéért legyen 46 V. 46 x 5 = 230 W. A tápegységet 230 W-tal fog fűteni, ami rengeteg. Ezeket nézd meg: $53 360W Lab Bench PSU és $20 DIY Bench Power Supply.
Oké, ezzel nincs gond, de szeretném 0 - 48V-ig szabályozni a kimenetet egy potival. Ide már azért kellene egy konverter vagy egy IC. Nem?
Ez kimaradt a kérdésemből, bocsi A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2021
Sorosan egy PTK nem jöhet szóba? (Igaz, hogy akkor meg az melegedne, de azt arra tervezték..)
Hát nem is tudom. Nem nagyon értem sajnos mire gondolsz.
Ha a PTK mint termisztor aminek növekszik az ellenállása a hőmérséklet emelkedésével, akkor abszolút nem értem. Ha szabályozni szeretnék egy kimeneti feszültséget akkor áramerősségtől függetlenül szeretném ezt tenni. Nem tudom hogy arra gondoltál-e hogy a PTK az áramerősség függvényében egyre nagyobb v. kisebb ellenállást fejt ki ami miatt majd emelkedik vagy csökken a kimeneti feszültség, de talán már sejtem. Most hirtelen arra gondoltam hogy sorba kötnék egy potit és egy PTK-t, de a nagyobb áramerősségnél a poti simán elszálna, úgyhogy ez felejtős. Nem ismerek olyan potit ami 5A-t kibírna. Hogy gondoltad ezt pontosan?
Hali!
Szerintem olyan cuccra gondolt, mint régen a képcsöves tévékben a lemágnesező tekerccsel sorban volt...
Húúúú, bakker, ezt nem is néztem, bocsi
Olvasom az apróba, hogy potméter eladó. Alatta a kérdés: lineáris? Logaritmikus? Egyáltalán mit takarnak ezek a kifejezések?
Az alábbi dokumentumban sok minden van a potikról, a végén a karakterisztikák magyarázata is:
Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |