Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   931 / 1149
(#) nedudgi válasza Régi motoros hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Én a múlt században, a 80-as, 90-es években aktív ügyfélszolgálatos voltam egy nagyker cégnél.
Függetlenül attól, hogy mi lett a végeredmény, a problémák elnyomó része az AMD processzoros rendszerekről származott.

Elismerem, hogy AMD alapon nagyobb teljesítményt lehet elérni, de az Intel processzorokkal stabilabb lesz egy gép.
(#) antiktelefon válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Ma már nincs értelme az AMD vs Intel vitának, a mai Ryzen szériájuk messze van a korábbiaktól.
Teljesen felhasználás függő, mindkettőt ajánlanám de cél és ár függő, melyik a jobb.
Ugyanúgy ahogy az Nvidia AMD VGA vitának sincs értelme (főleg a 30 ezres kategóriában, mert most egy RX560 és egy GTX 780 is jelentősen többe kerül, és nálam ezek számítanak mai olyan kártyának, mait érdemes még megvenni). Nyilván ha matlabhoz kell vagy Blenderhez, esetleg más cudat használó dolgokhoz, akkor Nvidiát kell venni, de pl 45-50 ezres kategóriában AMD most sokkal jobban áll, ha nem kell cuda.
Régi motoros az egy dolog, hogy nem veszed meg mindig a legújabb hardvert, de amid van, az nem 5 éves, inkább 8, megérett már a váltásra, mint írtam nincs is sata 3 kontroller sem a lapon, napi használatra nagyon erős kompromisszumokkal alkalmas csak.
Ha új gépet akarsz venni mindenképpen akkor viszont 60 ezer helyett számolj 100 körül egy középkategória alján lévő lap+proci+ram kombinációért, videókártya árakat pedig jobb ha meg sem nézed. Akármekkora a keret, mindig érdemes használtan venni, jelentősen jobban jössz ki vele, sokkal több teljesítményt kapsz, a proci nem romlik el, a ramok nagyrésze örökgaranciás amennyit spórolsz abból meg kb 4-5 használt alaplapod tönkremehet és még úgyis ugyanoda jössz csak ki. De még sosem volt problémám használt hardverrel ami működőként lett véve. Maximum letört előlapi usb pin, de az egyrészt rögtön kiderül, másrészt kevesebb idő kicserélni, mint felhívni az eladót.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2021
(#) Udvari Zsombor válasza Régi motoros hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Szerintem megnyugodhatsz, nyugodtan beleteheted az AMD videokártyádat Inteles alaplapba is, hidd el, nem fognak összeveszni (bármennyire is az AMD az Intel konkurenciájának számít). Manapság már úgyis leszoktak a "gyártóazonos" alkatrészes dologról.
(#) nedudgi válasza antiktelefon hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Nem a processzor, a rendszer az amiről beszéltem. Ebbe beleértem a felhasználókat, tervezőket is. Nem vitaalap, hanem a személyes tapasztalatom az, amit leírtam - különös tekintettel arra, hogy az utóbbi tíz évben legfeljebb öt gépet vettem a családnak.
(#) Skori válasza Régi motoros hozzászólására (») Júl 6, 2021 / 1

Nekem a talán a "sulinet program" idején volt egyszer új PC-m. Ha nincs szükség a legmodernebb hardverre, akkor használtan jobban megéri. Vannak akik mindig a legmodernebb hardvert hajszolják, és sűrűn cserélik a PC-t, az alig használt, és egyébként hibátlan cuccaikat pedig olcsón eladják. Ezen kívül lehet venni márkás PC-ket, amelyeket cégek lízingeltek, és néhány év után lecserélik. Ezek többnyire irodai használatban voltak, újszerűek, és olcsón megvehetők. Gyakorlatilag ezek a HP, Dell PC-k hamarabb avulnak el, mint ahogy elromlanának. Évek óta nyúzok már egy használtan vásárolt Dell PC-t, és jó eséllyel még van is néhány éve hátra - és azt külön szeretem, hogy nagyon csendes, gyakorlatilag nem hallom ventillátorait, a leghangosabb a winyó benne, de azt meg leállítja ha hosszú ideig nincs haszálva (a rendszer SSD-n van). Muteromnak is egy használt Dell PC-t vettem vagy 8éve (de lehet, hogy régebben, még valami intel core2quad proci van benne) azóta is hibátlan, és semmi hangja nincs, pedig sokat megy. Van benne egy analóg TV kártya (digis kábeltévén még mindíg vannak analóg csatornák is) így TV-ként is funkcionál.
(#) veroka válasza Skori hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

A cégektől levetett gépek valóban elnyűhetetlenek, de néha csak speckó alkatrészek jók hozzájuk. Magánszemélytől viszont semmi pénzért nem veszek használt dolgot, ha a megbízhatóság fontos. Soha nem fogod tudni, hogy mennyire volt túlhúzva egy videokártya, egy alaplap, megfelelő volt-e a hűtés hozzá és hogy vajon van-e valami rejtett hibája a cuccnak. Új gépen van egy-két év garancia, annyi idő alatt úgyis kiderül, ha van valami baja, ha meg nincs, akkor van 6-8 gondtalan éved
(#) villanyipi válasza veroka hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Nem említek márkát mert nem olyan kislány vagyok, áfás számlás vadi újonnan összerakott gépre cimborám(valójában nem az) nem kötött semmi biztosítást, vagy a tápegység vagy a lakáson belüli áram ingadozás , de tönkre vágta a tápegység az alaplapot ramokat és videókarit, a vásárlás helyén bevizsgálás után után kijelentették hogy nem megfelelő hálózat(földelés hiánya stb) garancia elveszett.Biztosító valószínűleg fizetett volna de ez már másik kérdés.A javítási költség árán össze lett rakva használt, de minőségibb cuccokból egy hasonló szintű gép neki amit azóta is gond nélkül használ, fejleszt, a garanciát könnyen elbukod ha nem értesz hozzá, hiába ígérik manapság a 3év+ amíg fizeted garanciát.Elgondolkodtató történet ugye?
(#) antiktelefon válasza villanyipi hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Más vett komplett gépet zárt vízhűtéssel, pár hónap utan a hűtő szétment, 200+ ezres GPU háta lukasra égett, garancia vízkárra nem érvényes, pedig az ő gyári hűtőjük volt...
(#) villanyipi válasza antiktelefon hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Rengeteg buktatója van a dolognak, rengeteg laptopra garanciálisan nem vonatkozik a pántok törése mert nem rendeltetés szerűen használják( fel merik nyitni és kikapcsolás után még le is csuknák a fene eszi meg )
(#) Gabó válasza veroka hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Azért kell úgy venni használt komponenseket, hogy legyen rajta rendes gari, ami nem a sarki Pistikéhez szól. Én pl már vagy 1x éve így veszek cuccokat, és eddig semmivel se volt gond.
(#) veroka válasza villanyipi hozzászólására (») Júl 7, 2021 /

Nem, nem az - hacsak azért nem, hogy figyelj oda a hálózatodra. A garancia mindig is csakis a gép illetve alkatrészek hibás gyártásából eredő problémákra ad jótállást. Hogy most a laptop pántja mitől törik el, vagy mitől lukad ki a gyári vízhűtés, az más tészta, ezt a fogyasztóvédelem fogja neked megoldani. Megjegyzem, nekem még egyetlen laptopomnak sem tört el a zsanérja, pedig nyúztam már jópárat garancia időn túl is.

És nem is az ilyen esetekről beszélek, amikor a gyártó vagy a forgalmazó kibújik a garanciális kötelezettségek alól. Hanem amikor bizonytalan forrásból veszel bármilyen alkatrészt garancia nélkül, megkockáztatva azt, hogy egy nem rendeltetésszerűen használt gépből veszel alkatrészt.
(#) villanyipi válasza veroka hozzászólására (») Júl 7, 2021 / 1

Legyen igazad én nem állok le vitatkozni elég jól ismert számomra ez a téma.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2021
(#) veroka válasza villanyipi hozzászólására (») Júl 8, 2021 /

Így legyen, én sem vitatkozni akarok. Hidd el, én is járatos vagyok ezen a téren. Valószínűleg eléggé eltérőek a személyes tapasztalataink.
(#) Skori válasza veroka hozzászólására (») Júl 8, 2021 /

Egyedül a videokártya ami problémásabb, mert pl. a dell PC-imben nincs külön tápcsatlakozás a VGA-hoz. Tehát vagy csak olyan kártya jó bele, aminek elég az alaplapról felvehető teljesítmény, vagy a tápot más típusra kell cserélni, aminek több csatlakozója van. De pl. a TV kártyát én raktam bele (alig huszonéves Flyvideo98), és gond nélkül megy.
A speciális alkatrészekről még annyit, hogy a youtube-on vannak olyan videók, ahol brand PC-ből építenek gamer PC-t. Gyakorlatilag tápcsere és videokártya csere, és nagyobb háttértár.

Amúgy ez a használt dolog olyan, hogy a magasabb kockázatot nyilván mérlegelni kell, de sok esetben még kockázattal együtt is megéri a kedvezőbb ár. Azon kívül vannak cégek, akik tesztelik, és garanciával árulják a használt cuccokat.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2021
(#) SzilCsong hozzászólása Júl 9, 2021 /

Sziasztok, nagyon régi PC, még ISA Bus kártyával rendelkezik, de már van PCI kártya is.
A billentyűzet csatlakozója még a PS2 előtti. P1-es előtti lehet.
Ha bekapcsolom, akkor másodpercenként sípol.
Ez mit jelenthet?
A monitoron nem jelenik meg semmi, pedig a video kártya biztos, hogy jó.
Billentyűzetem sajnos nincs, a billentyűzet kulcsfontosságú lenne? Gondolom, csak kiiírná a hiányát.
(#) Régi motoros válasza SzilCsong hozzászólására (») Júl 9, 2021 /

Ha tudnád a BIOS típusát, a sípolás kódjából (BIOS beep code table) tudsz tájékozódni kb mi baja.
Ha nem tudod a BIOS típust, az alaplap márkája segíthet ebben, feltéve ha találsz még hozzá valami dokumentációt...
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Júl 9, 2021 /

Idézet:
„Amúgy ez a használt dolog olyan, hogy megéri a kedvezőbb ár.”
És ez melyik bolygón van? Életemben egyszer vettem használta PC-t, azt is már vagy 25 éve, mert egyszerűen nem éri meg. Olyan árakon kínálják a használt cuccokat, hogy ha hozzászámolom az áfát akkor inkább megveszem az újat amire van még 2-3 év garim is (a használtra meg semmi). Tehát kb. áfa árban kapom a garit. Arról nem beszélve, hogy a használt is pont azért eladó, ami miatt én is újat vennék (teljesítmény). Olyan jó biznisszel valahogy sehogy sem találkoztam még, ahol pl. azt hirdették volna, hogy az új, 130 ezres procit megkapom használtan mondjuk 70-ért.
Általában az ellenkezője van. Elavult, már semmire sem való (reális értéke mondjuk 1500Ft) alkatrészeket hirdetnek aranyáron.
Meg afféle boltos megközelítéssel szoktam még találkozni, hogy ha eladnám az adott használt laptopot akkor ők adnának érte 18-at, de ha én akarnám tőlük ugyanazt megvenni akkor már 35 az ára.
(#) Epu2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 9, 2021 /

Ezzel vitázok. Egyetlen egy új gépem volt. 100E Ft, de egy hónap múlva kiderült, semmire nem jó. Fél év múlva vettem egy másik, használt 10E ft-os alaplapot, ami alapból meg háromszorozta a teljesítményét úgy, hogy minden más maradt. Néhány évig használtam. Azóta sem volt új gépem. Többnyire guberált alkatrészekből éptettem. Pár évet bírtak. Az utóbbi években, megfontoltan, használtan vett gépeim vannak. Kettő is hibátlan. Most már a fogyasztás is számít. 200W, 300W, 400W, 550W, 240W, most 90W. Azt hiszem egyelőre ez a vége. 10MHz-es IBM.....i5.
(#) SzilCsong válasza Régi motoros hozzászólására (») Júl 9, 2021 /

Billentyűzet hiánya tud ilyet?
(#) Gabó válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 9, 2021 /

Ha hiszed ha nem, igen is lehet találni használtan is jó dolgokat, jó áron, és garanciával.
Én pl idén vettem "új" félkonfigot "használtan". Most hírtelen meg nem mondom, hogy 1,5 év vagy 2,5 év bolti garanciával, de rendes papíros gari van mindenre. És nem mellékesen, spóroltam kb 50-60ezret, hogy így "használtan" vettem.
Akitől vettem, azért adta el, mert kapott céges gépet, meg konzolon játszik. Így neki nem kellett. Hogy ez most valóban igaz vagy se, azt nem ellenőriztem, de ha neki ez így volt jó, ámen. Azóta is hibátlanul működik. Az előző cuccaimat is hasonlóan szereztem be, 1-2 év papíros garival, azokkal se volt semmi baj. Bocs, talán 1x kellett elemet cserélnem, így 6év használat után De gondolom, az belefér. Persze ehhez nézelődni kell, és nem rögtön beleugrani.
A nepperek meg pont ilyenek. Megveszi olcsón, eladja drágán.
(#) adapter válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 9, 2021 / 1

off: Azért az éremnek mindig két oldala van, (vagy három ha a palástját is beleszámolom) én például nagyon megjártam, nem emlékszem olyan esetre, hogy a használtan vett bármilyen holmim néhány hónapnál tovább ment volna, volt amit nem sajnáltam mert tényleg "gombokért" vettem de bizony többször ráfaragtam, és kétszer kellett megvennem --bocs a kocsim az pont jó volt, de az ugye nem számtech holmi--- ... (pont ezért ha valamire már nincs szükségem inkább ingyen elajándékozom valakinek, pár ezer forintért engem ne szidjon meg köpködjön senki ha véletlenül tönkremegy az adott dolog.....)
Jaa, és nem feltétlen Epu2-nek szól csak véletlenül rákattintottam, több topic-ot is nézek egyszerre.
on:
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2021
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 9, 2021 /

Konkrét példát tudok mondani:
Kb. két éve vettem használtan, de 1év garanciával: Dell Precision T1700 + i7-4790 + 32Gb DDR3 + nVidia quadro k2200 + 128Gb SSD. Tény, hogy akkor sem volt a legmodernebb, de még elég erősnek számított. Az ára akkor valamivel 100eFt felett volt. Én jó vételnek gondoltam akkor, és most is annak gondolom. Ha érdekel, magánban megírom hol vettem.
Persze nem állítom, hogy minden használt cucc jó vétel, hanem azt, hogy némi keresgéléssel lehet jó vételt találni a használt cuccok között.
(#) Régi motoros válasza SzilCsong hozzászólására (») Júl 9, 2021 /

Nem jellemző, ha nincs billentyű, attól még beindulhat (főleg ha a BIOS -ban eleve úgy van beállítva, hogy nincs csatlakoztatva billentyűzet), vagy kaphatsz egy hibaüzenetet POST során. Valami olyasmit, hogy:
"A számítógéphez nincs billentyűzet csatlakoztatva. A folytatáshoz, nyomjon meg egy billentyűt."

De ez most nem vicc, ilyet már láttam...

A sok sípolás inkáb talán RAM gond lesz, de mondom, BIOS -a válogatja...
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 9, 2021 /

Másik konkrét példa:
512Gb-os intel SATA3-as SSD-t vettem, használtan, nagyon kedvező áron, kevés írt adatmennyiséggel, 1 hét garival. Lassan 3 éve használom egy külső 2,5"-os USB3 házban, gyors nagykapacitású pendrájv helyett. Pár hónapja ráengedtem egy SSD tesztelő programot: még mindíg 100%-os. Ráadásul most úgy felmentek az árak, hogy drágábban tudnám eladni, mint amennyiért vettem.
(#) img válasza SzilCsong hozzászólására (») Júl 9, 2021 /

Az az "AT" bill. csatlakozó. Le tudod fotózni az alaplapját?
(#) SzilCsong válasza Régi motoros hozzászólására (») Júl 9, 2021 /

Próbáltam kiszedtem a ram-okat, ugyanaz, visszatettem 1-et, ugyanaz.
Megpróbálok szerezni billentyűzetet.
Alaplap hiba mennyire jellemző ezekre a régi cuccokra?
Egyébként egy futómű állító kontrollere, amibe még 16Bites slotba mennek be az egyedi kártyák, szóval, nem egyszerű másik géppel kiváltani, annyira régi.
(#) SzilCsong válasza img hozzászólására (») Júl 9, 2021 /

Jó, a nevét nem tudom.
(#) tiggersoft válasza SzilCsong hozzászólására (») Júl 9, 2021 / 1

VA503+
(#) pipi válasza SzilCsong hozzászólására (») Júl 9, 2021 / 1

Ha ram nélkül is ugyanúgy sípol, akkor ram(vagy mem. vezérlő) hiba
(#) antiktelefon válasza SzilCsong hozzászólására (») Júl 9, 2021 / 1

Procihoz megfelelően van jumperelve?
Következő: »»   931 / 1149
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem