Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv,
érdekelne, hogy létezik-e (no meg persze beszerezhető-e) 12Voltos akku, amely könnyű és zsebben elhordható, nem úgy mint az ólmos, zselés aksik, viszont hasonló tudással. 1AH alatti kellene egy mobil áramforráshoz a túraferszerelésembe. (Amit eddig találtam zselés az már túl nehéz, 10dekából jólenne ha kijönne.) Sok NIMH AA aksi vagy akkupakk nem lenne megoldás mert az is nehéz és nagy súly ráadásul a cellák sorba lennének ami nem túl hatékony. Litium meg macerás lenne mert a töltőfeszkóm eléggé ingadozó, (és ígyis cipelek egy stepdownt és egyéb kütyüket a mobilhoz, PDAhoz) az áramforrásom egy ólomaksi töltésére tervezett 5wattos napelem (0-18Voltot ad összevissza). Más dolog, hogy ólomaksit repülőre sem engednek fel és hoszú repülőutakon is használnám kisegítő áramforrásnak az utastérben.....
Üdv! Legyen két AA cella, (vagy 3, amit elbírsz) egy DC-DC konverterrel, a 2Ah ból a veszteség után is marad elég...
miért kéne 12v-os?
Általában 5-6voltműködtet 1 mobilt
A toltés miatt kell 12volt, mint írtam az aksira folyton rálenne kötve egy napelem ami 0-18voltot ad összevissza tehát néha töltené amikor az akkufeszkót meghaladja (egy dióda védi a merítéstől).
Töltés alatt nemkívánok konvetert használni hogy semmi ne vesszen kárba. Utána amikor kell az áram természetesen dc-dc konverterrel alakítom a kívánt feszkóra ami a 12voltos aksiból. Eddig ólomakkut használtam de túl nehéz cipelni viszont nem igényel karbantartást és bírja az ingadozó feszkót. Nemtudtok hasonló aksit csak könnyebbet? Idézet: „egy napelem ami 0-18voltot ad” Tehát, ha ráteszel egy 6V-os akkut, akkor 6V-ot fog adni és valamekkora áramot.
Nem tudom miért félsz a sorba kötött Lion akksiktól...
3 db csonierikcson p.l. T300-asé telefonostul megvan 3x1000-ből, kapsz érte 3db 3,7v/töltve/ 700mAh-t, az már 11v, nem elég? Azokat meg amennyibe kerülnek, még félteni sem kell, a napelem meg úgysem terhelhető, ezért annyival töltene, amennyivel nem szégyell...
11voltnyi litiumos cella jolenne, sulyban is feszkoban is, vannak is cellaim, de tudtommal a litium aksikhoz bonyolult toltoaramkor kell, nem kothetem kozvetlen a napelemre
![]() Nem az ara miat feltem, hanem kristalykepzodes felrobbanas stb.... ugy 4.2Volt cellankent, es meg a sorbakotve toltest se szeretik annyira ![]() Honnan szerezhetnek icuripicuri toltoaramkort hozzajuk?
Ha telefonostul veszed, akkor ott a töltőáramkör a telefonokban. Az csak elég pici
![]()
csak az nem egyszerre tolti mind a 3at sorosan es van benne veszteseg
wow nemrosz, azert a sulyara is kivancsi lennek, meg hogy milyen elektronika lehet benne es mennyire birja a 18voltot
![]() Hatha van belole kisebb kapacitasu konnyebb modell!
Mi lenne, ha siman sorba kotnek 3db 3.6voltos litium cellat persze vedoaramkor nelkul, aztan ratennek egy lowdropos 12voltos regulatort majd erre kotnem a napelemem?
Az sose adna nekik 12.6voltnal tobbet, ami ugya a cellak egyuttes toltofeszkoja 4.2Vx3, csak persze teljesen egyforma cellaknal oszlana el csak rendesen. Pl. ilyen IC-re gondoltam: LM2940-12V-1A-Low-Dropout-Regulator Mar csak az lehet a masik gond hogy hogy akadajozom meg a visszaaramit a stab fele es az ezzel jaro meritest esetleg rovidzarat? meg egy diodan mar sok fesz esne..... |
Bejelentkezés
Hirdetés |