Fórum témák
» Több friss téma |
Igen. Semmi előny nem származik abból, ha melegíted, túlterheled az LD1117-et.
10 ohmos terheléssel a stabkocka kimenetén 3.23V feszültség mérhető. A "stabkocka" lényegében csak annyiból áll, hogy ott az LD33V IC, és a kimenetén és a bemenetén is 10 µF elkók vannak, szóval ebben az esetben az áram gondolom csak a szabályzó IC-től függ, ami adatlap szerint 800 mA.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2021
Visszavettem a dugasztápot 6 Voltra, ekkor a fent említett 10 ohm terhelés mellett 5.4 Volt mérhető a dugasztáp kimenetén. Nem tudom ez mennyire szempont, de egyébként az LD33V jól hűtött, egy nagy hűtőbordát tettem rá, egy picit melegszik, de így kézrátétel alapján nem lehet több 40-45 foknál.
Az ESP8266 táplálását AMS1117, HT7833 és hasonló pici tokozású áramkörökkel (SOT89, SOT-223) gond nélül meg lehet oldani, minimális hűtőfelülettel, 5V tápról. Az ESP8266 sem melegszik?
Én betennék a 10µF kondenzátorok mellé egy-egy 100nF kondenzátort is. Az is lehetséges, hogy a hővédelem közbeszólt, vagy az adott stabilizátor hibás (tudod cserélni?). Kontakthiba nem lehetséges? Ennél többet képek nélkül nem tudok mondani.
Nagy a boldogság, működik!
![]() Javaslatod alapján kicseréltem a stabilizátort IC-t, és most már csak nagyon-nagyon ritkán indul újra. Holnap még kicsit kísérletezgetek a kondenzátorokkal, vagy esetleg majd később kipróbálok másik IC-ket is, és akkor 100 százalékosan jó lesz. Én egyébként arra gyanakszom, hogy megfőztem a stab IC-t, mert így utólag visszaemlékezve volt egy fél perc amikor nem volt rajta hűtőborda, és egy kicsit meg is égette a kezem. Jó nagy hülyeség volt mondjuk, de nem gondoltam, hogy ennyire melegszik. Persze a dugasztáp is feleslegesen ment 12 Voltról akkor, illetve más dolgok is voltak rajta, amik terhelték. ![]() Köszönöm szépen mindkettőtöknek a segítséget! ![]() További szép estét!
Topológia nagyon fontos a tápellátás tekintetében...
Pontosan mire gondolsz? A fizikai elhelyezkedésre?
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2021
Táplábak és kondezátorok elrendezése.
Pontosan ahogy mondod. ![]()
Rendben, értem, köszönöm a tanácsot, figyelni fogok rá!
![]()
Sziasztok! ESPEasy-vel szoftveres restart után a DHT22 nem működik, 0 értékeket ad.
Lehet ezen segíteni, vagy csak táp-ki / táp-be a megoldás?
Táp ki/be.
Esetleg újrainicializálása a DHT22-nek...
A leírás tetszik. De:
Az UNO 3.3V stabIC-je 150mA után elhasal. Az ESP01 - ha messze a router és/vagy nagyobb teljesítmény kell - kb. 250-300mA áramot venne fel! Javasolt önálló 5V-> 3.3V stabilizátort használni.
Szia! Csak most vettem észtre hogy nekem írtál. Valószínű hogy jóll látod a dolgokat. Azt tapasztalom, az általam összeállítot ESP01 /ARDUINO/GRBL CNC vezérlésben hogy pufferelési gondok vannak. A kapcsolat feláll Tellnetel is és Virtuális COM portal is rendesen. De ha hosszabb G kódos utasításokat adok . Vagy elindítok egy megmunkálási ciklust ,akkor akadozó szaggatot lesz a mozgás ,majd később többször is megszakad a kapcsolat és újra feláll. . Közvetlen kis távolságú roúter kapcsolatot csináltam, az ESP modullal (2-3 Méterre van) , de ez nem oldotta meg a problémát. Elképzelhetőnek tartod a hiba okának ,hogy az UNO kevés áramot szolgáltat az ESP modulnak?
Ma kipróbáltam az általad felvetett hiba javítását . Külső stabil áramforrást adtam az ESP01 modulnak, és tökéletesen működik. Gyorsan reagál minden parancsra és megszűnt az akadozás.
Köszönöm a segítséget. Viszont lenne még egy problémám. A router minden alkalommal új IP címet oszt ki, ezért mindig módosítanom kell a Virtuális com port adatait. A Telnet firmwert használom. Lenne valami egyszerű megoldás a fix IP cím beállításához?
Üdv!
Ezt beírod a kód elejére, (közvetlenül az után a sor után ahol a cliensnek megadod a wifi SSID-t, password-ot): IPAddress ip(192,168,10,11); IPAddress gateway(192,168,10,1); IPAddress subnet(255,255,255,0); A WiFi.begin sor után közvetlenül meg ezt: WiFi.config(ip, gateway, subnet); Persze értelem szerűen megváltoztatva a neked megfelelő Ip címre, és átjáróra. A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2021
Pontosan melyik fájlt is kellene ilyen módon szerkesztenem? Eddigi módszerem szerint az Arduino Ide programba beintegráltam az ESP01 alaplapot. Ezután a Wifimanagert hozzáadtam a könyvtárakhoz ,ami része lesz majd a feltöltésnek. Megnyitottam Tellnetserver.ino-t majd feltöltöttem az arduinóra. Ezután reset, és így már látja hálózati eszközként. Csatlakozás . Böngészőből beírva http:\192.168.4.1 elérem a modult , ahol egy grafikus felületen (Wifimanager) kiválasztom a routert (Virtual AP) ,hogy hova csatlakozzon. Ezután eltűnik a hálózatról és minden bekapcsoláskor a router által kiosztott IP címen jelenik meg. Valahol olvastam , hogy a ESP8266WiFi.h fájlt kell szerkesztenem firmwerfeltöltés előtt. De nemtalálom sehol, és nem is vagyok biztos benne hogy erről a fájlról van szó. Nem vagyok programozó jóll jönne egy szájbarágós" magyarázat. Köszönöm!
Ezeket a fájlokat használja a feltöltendő firmwer, de nem tudom melyiket kellene szerkesztenem és hogy hol találom meg ezeket #include <Arduino.h> #include <ESP8266WiFi.h> #include <Hash.h> #include <DNSServer.h> #include <ESP8266WebServer.h> #include <ESP8266HTTPUpdateServer.h> #include <WiFiManager.h> A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2021
Anélkül, hogy értenék az Arduino-s hálózati dolgokhoz...ha meg is változott az IP címe, a routerben akár MACAddress alapján is megtalálhatod újra az IP-jét. A Wifimanager-ben nem lehet fix IP-re rakni?
Nem azzal van a problémám hogy nem találom meg az újra kiosztott IP címet, mert azt egy IP Scaner programmal mindig sikerül beazonosítanom. Az a macerás hogy virtuális COM portot használok a CNC csatlakoztatására és mindig átállítanom kell a programban az új Ip címet. A Wifimanagerben nem találok lehetőséget a FIX IP beállításra.
Üdv!
Próbáld ki ezt. Annyit módosítottam, hogy kivettem a wifimanagert, fixen csatlakozik a router-hez. Nyisd meg az Arduino programban, Írd át a 19-es sorban a wifi SSID-t, A 20-as sorban a wifi jelszót, A 29-es sorban írd át az Ip címet az általad választottra, A 30-asban add meg a routered Ip címét. Nálam simán csatlakozik a beállított Ip-vel. Természetesen a wifimanager funkció nem müködik. PuTTY-val próbáltam a 23-as porton keresztül tudok csatlakozni. A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2021
A másik megoldás hogy a routered-ben fix Ip címet rendelsz az esp modul Mac címéhez.
Szia ! Nagyon köszönöm a segítségedet ! Egyenlőre csak a lakásba teszteltem amit leírtál. és tökéletesen működik. Ez egy benti router amit jeltovábbításra használok. Készítettem hozzá egy arduinó /grbl alaplapot plusz csatlakoztatva van az ESP modul ami egyenlőre csak az arduinó 3,3 voltját kapja. Ezen még CNC mozgásokat nem tudok próbálni. de a PWM jelet már tudja kapcsolni . A műhelyem ahol a CNC gép van, más routert használ. De ezzel a módszerrel biztos vagyok benne hogy működni fog az is . Engedelmeddel a weboldalamon lévő leírásomban is megosztom másokkal az általad és TavIR-AVR által javasolt jó megoldásokat. Mindkettőtöknek köszönöm a segítséget.
Szia!
Örülök hogy tudtam segíteni. Természetesen megoszthatod, nem titok. Ha a módosított ino fájlt használod, akkor érdemes a router DHCP beállításoknál kizárni hogy véletlenül másik eszköznek kiossza a címet. Egy példa: A routered IP címe: 192.168.1.1 a DHCP 192.168.1.1-től 192.168.1.255-ig oszt címet Ha szeretnéd például az ESp-nek fixen a 192.168.1.10-es címet, akkor átírod a router-ben hogy DHCP-t 192.168.1.20-tól 192.168.1.255-ig osszon, ezzel kizárod hogy másik eszköz megkaphassa a címet.
Tegnap este megcsináltam a kinti CNC gépen is az általad javasolt megoldást. Tökéletesen ,hiba nálkül működik. Amit írtál a router DHCP beállításárfól szintén ki fogom próbálni. Nálam a router 192.168.0.50 alatti címeket oszt ki általában, ezért az ESP-t 192.168.0.130-ra tettem. Szerintem nem lesz kiosztva másnak. De ha mégis ,akkor alkalmazom majd a módszered
Bizony be kell a routerben állítani mettől meddig... Az ilyenből lesz később a megmagyarázhatatlan hiba.
Bocsánat, hogy belekotyogok, de 8.8.8.8 ip cím használata erősen ellenjavalt, mondhatnám tilos...
Oké hogy szép, meg könnyű beírni, de ragaszkodjunk a szabványokhoz... Ez az ip cím valójában a google dns szerver címe. Úgy lenne "szabványos" ha olyan ip címet használnál ami helyi hálózati használatra van fenntartva!!! https://hu.wikipedia.org/wiki/Mag%C3%A1nh%C3%A1l%C3%B3zat Privát IPv4-címtartományok
Tudom. Már rég nem érdekel hogy mi "TILOS". Próbáld ki local IP-vel, meg a gugli DNS címével, látni fogod a különbséget. Túl vagyok rajta.
Oké, hogy nem érdekel "házon belül". De ha már publikálod, akkor tartsd be a szabványt.
Pláne hogy semmibe, még fáradtságba sem kerül betartani. Esetleg jelezd hogy ez így egyáltalán nem szabványos, hogy lehet szabványossá tenni, mindenki saját felelősségére... Szerintem... A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2021
A Captive Portal csak így működik. Lehet hogy van más megoldás is, de én még nem találtam meg. Ez Access Point módban kell, a kutyát nem érdekli rajtad kívül. Nyilván kliens módban routerra csatlakozva lokál IP-t használunk, ez egyértelmű.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |