Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   181 / 2208
(#) CHZ válasza MrBrown hozzászólására (») Júl 2, 2008
Lehet olyan tip. is, szerintem gyártó függő , nekem nem jött össze ekkora fesszel 1A -re , 9V DC -vel már ok volt,
DC fűtését megcsinálhatnád simán R-C szűréssel és az ellenállással belőni a feszt .
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Júl 2, 2008
Szrerintem reális eredményt kaptál , ezt mondom én is , kondik hatása kissebb , bár összeadódnak .
Hiba csinálom én DC csatoltra a PP meghajtást (minimális fázishiba) , a végén kimenő belerondít .
(#) MrBrown válasza CHZ hozzászólására (») Júl 2, 2008
Elegánsnak tünt az LM-es megoldás de a végén tényleg ellenállasosdi lesz belőle! Azért köszi!
(#) Mate78 válasza djhans hozzászólására (») Júl 2, 2008
szia

milyen vastagok annak a trafónak a lemezei?
azért kérdem mert nekem is van itthon 2db EI96-osom 15cm2-es,de 0,5-ös lemezekkel,és úgy tudom kimenőnek a minél vékonyabb lemezű magok a jók.

Hangja milyen?

üdv
Szimuláltam én ís a PP meghajtását ....

FÁZIS.gif

(#) Gory válasza CHZ hozzászólására (») Júl 2, 2008
Ezek alapján viszont felesleges lenne még tekercseket rakni a primerek meg a szekunderek közé. Elvileg a csatolás úgy rosszabb a két tekercs közt, ha egy harmadikat is beleteszek még közéjük. Másrészt ha egy külön tekercsről veszem le a visszacsatolást csak, akkor elvileg ugye a hangszóró erősítőre gyakorolt hatását nem veszi figyelembe. Szóval a kettőt együtt lehetne valamilyen arányban jól alkalmazni gondolom, de nekem nem biztos hogy megéri ennyire elbonyolítani. Inkább reménykedem abban hogy jó lesz enélkül is, majd a jelenlegi visszacsatolással játszok.
(#) nagygyeviz válasza Gory hozzászólására (») Júl 2, 2008
Természetesen ellenfázisú lesz a jel,hisz a középleágazás testponton van,a menetszám pedig egyforma...igen,elméleti síkon a vcs-tekercset is hasonlóképpen kéne osztani,mint a hangszóróét,az viszont már elég sok plusz helyet foglalna az amúgy sem tágas ablakban.(bár éppen a beag alkotott egy ilyen trafót,az EA057-esét.ha jól tévedek 4-4külön hsz.és vcs.tekercs volt rajta,és még nem is volt tele a cséve!!) én mindig csak egy szál tekercset alkalmaztam-soha nem volt belőle problem azért lehet elég az egy tekercs,mert nem kell teljesítményt szolgáltatnia-gondolom,de a gyakorlatban bevált.a kondi biztos csinál disznóságokat/fázist tol,csúsztat/,a trafó nyilván SOKKAL többet,viszont azt nem tudjuk kikerülni...
(#) djhans válasza Mate78 hozzászólására (») Júl 2, 2008
Nálam a lemezvastagság 0,2mm és jó sziliciumos a vas. Nagyon jó hangja van erőteljes mélyekkel. Nekem hangosnak tűnik lehet hogy nem jön le 10W csak 8 de az el84 SE-nél sokkal erősebb.
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 2, 2008
Ez a gu50 SE kimenője. A második mert az első már egy hónapja kész van. Most már akár be is dobozolhatom az erősítőt sztereóban. 8-10W-ra saccolom a teljesítményt. Nincs visszacsatolás mert pont elegendő az erősítés hogy vonalról ki lehessen hajtani. Majd Iminél megmérjük. Szerintem tényleg nbagyonjól szól. Ezeket a trafókat vettük a bőrzén tudod... Videoton hangfalam van dobok róla egy képet.

kép 062.jpg

Első csöves erősítődnél én sem javasolnék mást .

Nekem trióda módban NFB nélkül tetszik igazán ennek az erősítőnek a hangja .
Pentóda és UL beállításban kb. 6dB visszacsatolással , már jól szól , nagyobb visszacsatolás már inkább ront a hangján .
Beállítást nyilthurokban érdemes kezdeni ,10KHz négyszöggel , törekedni kell arra , hogy ne jelentkezzen tullövés , ha mégis lesz , akkor első lépésben az 1-es cső anódjában lévő R-C taggal kompenzálnék , majd bekötném a visszacsatolást , az ismét tullövést fog okozni , majd addig csökkenteném a visszacsatolást , hogy ez a tüllövés minimális legyen ,ekkor már csak a NFB ellenállással párhuzamosan kötött kondival korrigálnék , kondi értéke megfelelő , ha éppen kisímitja a négyszöget , minimálisan lekerekíti .
Ha nem jönne össze , akkor nem igazán jó a kimenőd ,de akkor se kereseregj mert még lehet jó hangja , meg kell hallgatni , az lesz a döntő .
(#) sturbi válasza MrBrown hozzászólására (») Júl 2, 2008
Nem tudsz pár menetet kívülre rátekerni, hogy meglegyen váltóban a 6,3 V-od ? Jobb ám a váltóáramú fűtés (meg ne kérdezzétek miért ! (mert csak)). :yes:
(#) MrBrown válasza sturbi hozzászólására (») Júl 2, 2008
És ha hagyom a 6,2 V-ot, sokan azt állítják még jobb is? Végülis teljesítmény sehol sincs, csak az élettartam miatt aggódom! Köbzoli ezt a verziót pártolja.
(#) sturbi válasza MrBrown hozzászólására (») Júl 2, 2008
6,2 V még tökéletes, még kevesebb is jó. Legtöbb cső prímán elvan 6-6,6 V között élettartam csökkenés nélkül. Kisebb élettartammal többnyire 5,7-7,2V között (bár szerintem az emisszióhoz viszonyított áramkivétel a mérvadó, meg az anód disszipációja).
(#) MrBrown válasza sturbi hozzászólására (») Júl 2, 2008
Köszönöm, ezennel megvettem köbzoli ötletét és a hatkettes szekunder direktben rámegy a fűtőszálakra és ezzel vége
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 2, 2008
Pont ezen sajnálkozom, hogy olyan szépen tele volt a doboz alkatrészekkel (próbanyákba beleszúrkáltam hogy el férnek-e) most meg lesz egy csomó hely a semminek!
(#) nagygyeviz hozzászólása Júl 2, 2008
Nos,ha mindent jól csináltam,ez lenne az enhanced SE-végfok rajza....
(#) nagygyeviz hozzászólása Júl 2, 2008
...oké.az utóbbi 10évben számolatlanul sok végfok megépítésén vagyok túl.csak SE-ből 7-8félét raktam össze vagy 20féle verzióban.szóltak is jól-rosszabbul.ám hosszú távon semelyik nem vált be igazán.(a 2-3-4wattokat hihetetlen gyorsan ki lehet nőni).kivéve ezt az egyet! ez a kapcsolás Tim de Paravicini,a francia származású audiomágus ötlete alapján született,és pontosan azt"hozza",ami elvárható. a készülék gyári változatban is létezik,EAR-859néven(ElektroAkustic Researc). transzparens,részletező,vegytiszta hangja van,hozzá képest minden más erősítő aggasztóan színezetten és torzan muzsikált.az angol nyelvű leírásból tudható,h a készülék prototípusának auditív tesztjeit-többek között-a híresen hírhedt amerikai Wilson Watt hangsugárzón is megejtették.ez az egyik legdrágább minimonitor,párja közel 40e.usd-t kóstál...de még jó,h lehet kapni ennek a kis jószágnak a doboza NASA-technológiával készített,szabadalommal levédett 17 rétegű(!!)szendvicsszerkezet,melynek külső rétege üvegkeménységű speciális oxidkerámia bevonat.ennek következtében a doboz dögnehéz,viszont betonmerev,és akusztikailag TÖKÉLETESEN halott... hangszórói modifikált scanspeak típusok,kereszváltója katonai minőségű alkatrészekből összerakott darab,fázis-és futásiidő-korrekcióval megspékelve-izgalmas lenne meghallgatni.valószínűsíteni merem:nem a gagyi erősítőket tisztelik meg effajta hangszórókkal.
(#) Gory válasza nagygyeviz hozzászólására (») Júl 2, 2008
A rajz nem tűnik túl bonyolultnak. Én azért reménykedek hogy a Williamson is nagyon jól fog szólni. Mert csak a kimenők meg a végcsövek is egy vagyonban vannak, és bosszantana ha másképp lenne
(#) Imi65 válasza nagygyeviz hozzászólására (») Júl 3, 2008
Azért az érdekes, hogy a PCC-t szándékosan aláfűti. Mivelhogy annak 7,6V a fűtése.

PCC88.pdf

(#) kocos válasza nagygyeviz hozzászólására (») Júl 3, 2008
Na most akkor ez hogy van? Én hülye vagyok! Van az "elején" a kaszkód fokozat, az meghajt egy katódkövetőt, és az hajtja az EL509 segédrácsát?? Vezérlőrács meg megy a földre egy 10kOhmon keresztül??? Ezt nem teljesen értem. fékezőrács is testre megy, nem a katóddal szokták összekötni?
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Júl 3, 2008
Igen, előfordulhat az a verzió is, hogy a segédrácsot vezérlik. Mivel ez nem árammentes, ezért ehhez teljesítmény kell, ezért kell kis impedanciás katódkövetőről hajtani. A fékezőrács esetén nem igazán számít 1-2V, az a lényeg, hogy a segédrács, és az anód között létrehozzon egy (azokhoz képest) negatív teret, hogy az elektronok visszaáramlását meggátolja.
Szerk: Ja, a g1 állítja be - a szokásos módon - a nyugalmi áramot.
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 3, 2008
Na ezt sem hallottam még, hogy a segédrácsot vezérlik! de egyébkénet "normális" vezérlésnél is van "jótékony" hatása a katódból való vezérlésnek, nem? És ennek a segédrács vezérlésnek van valami előnye, vagy hátránya?
(#) CHZ válasza nagygyeviz hozzászólására (») Júl 3, 2008
Mekkora teljesítmény realizálható gyakorlatban ebben a beállításban ?
Szerintem 12W lehet ami összejön .
A kimenő Ra értéke is érdekelne , 500V -nál már nem lehet alacsony .
Számora is fura a csövek aláfűtése , vagy hibás a rajz ?
(#) CHZ válasza kocos hozzászólására (») Júl 3, 2008
Szerintem már itt is volt fent ilyen megoldás , szintén ezzel a csővel .
Előnye , hogy DC ben vezérelhető és trióda közeli karakterisztikát hoz .
(#) CHZ válasza CHZ hozzászólására (») Júl 3, 2008
Ez a változat volt már látható itt is .
Nem minden cső alkalmas erre a nmeghajtásra !
(#) Imi65 válasza CHZ hozzászólására (») Júl 3, 2008
Lehet, hogy szétszedem a 6P14P-EF80-as kísérleti kapcsolásomat, és összeütök egy ezekhez hasonló kapcsolást 6F1P-vel meghajtva a 6P14P-t. Olyan rajzot még úgysem prezentáltunk.
(#) CHZ válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 3, 2008
6P14P nem biztos , hogy alkalmas g2 -ben történő vezérlésre , torzítása nagyobb lesz ...
De 1 próbát megér .
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 3, 2008
Szia Zoli!
GU50-nel simán összehozható , 300-350V táp már elegendő lehet .
Konkrét rajzom nincs , de könnyen összedobható , szerintem Te is összeollózod PPP kapcsolások alapján .
EL34 PPP rajzom volt valahol , abba könnyen aplikálható a GU50 is .
(#) Gory válasza CHZ hozzászólására (») Júl 3, 2008
A Williamsonhoz milyen anódfeszültséget javasolsz? Az eredetin 425V-os szimmetrikus trafót látok egy 5U4 csővel azt nem tudom mire vélni, aztán van ahol 440V van, van ahol meg 340V meg 360V.
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 3, 2008
Ezt tanulmányozd át :
http://circlotron.tripod.com/
sok rajzvan itt ami ok lehet neked .
Következő: »»   181 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem