Fórum témák
» Több friss téma |
Több fórumon is volt már téma, hogy mit lehetne kezdeni a szándékos zavarókkal. Sajnos előfordulnak RH-n is és URH átjátszókon is.
Én inkább annak az okát próbálom kideríteni, hogy mi visz rá valakit hogy ilyet műveljen? Valószínűleg valami fusztráció vagy sérelem lehet a háttérben. Mint a kisgyerek, aki látja hogy nem tud olyan szép homokvárat építeni mint a másik, de fel szeretné hívni magára a figyelmet ezért elkezdi szórni a többiek nyakába a homokot. Ha már neki nem jó, akkor érezze más is rosszul magát. Lehet hogy a bemérés és büntetés még fokozná a sérelmét, nem tudom. Minden esetre elég szánalmas és nagy lelki sivárságra utal hogy mások bosszantásában leli valaki az örömét...
Nem pártolom az illegális zavarókat, sőt.... De aki hívójeles és potom 1-2 kw kiköhög a végfokából?
Hatalmas hazai távolságokra indokolt is, nem beszélve a sávszélességéről időnként... Meghallom az illetőt inkább áttekerek a Kossuth-ra
Szándékosan zavarók, "nyomkodósok" mindíg is voltak, mióta viszonylag szabadon lehet rádiózni. Vannak, akik örömüket lelik mások bosszantásában. Egyetlen legális védekezés ellenük, ha tudomást sem veszünk róluk, forgalmazunk tovább (akár a semmibe is) mintha mi sem történt volna. Elég nehéz megállni, de nincs más megoldás.
Így van. Egyszer fültanúja voltam, hogy néhányan megpróbálták lebeszélni az illetőt a tevékenységéről, persze hiába. Mire egy amatőrtárs rezignáltan beszólt:
Idézet: „Azért csinálja, mert beszéltek hozzá.”
Találtam egy 144 MHz FM vevőt. Szerintetek érdemes lenne megépíteni? Vagy próba szerencse?
Az MC3361 önmagában garancia a jó paraméterekre..., mindenesetre a vele felépített rádióval nagyot tévedni nem lehet....
Vagy vegyél MC3362-t és megspórolod vele a másik IC-t is )) A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2021
Csodát ne várj tőle, de milyen célra szeretnéd használni?
Hétvégi projektnek jó lehet egy kommersz FM vevő "átokosítása" is az amatőr sávra. Példának itt egy kis kedvcsináló.
Akkor ezt megcsinálom. Majd...
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2021
Ha használható jelet, és kevés zajt szeretnél, akkor a kapcsolásban jelzett, 10F7.5A keskeny sávú szűrőt szerezzél hozzá (vagy hasonló paraméterűt). A műsorvevőkben használatosak nem ilyenek.
Az első KF szűrőjének nem kell feltétlen keskenysávúnak lenni, a lényeg a 455 -ös KF sávszélessége, ez határozza meg az egész vevő sávszélességét, zaj szempontjából is.
sany A kettős keverésű vevővel igen jó érzékenységű, szelektivitású vevő készíthető, de azért ez nem egy vasárnapi ujjgyakorlat. Pláne a bemeneti sávszűrő miatt. Idézet: „egy vasárnapi ujjgyakorlat.” Lesz az még 2 hónap is mire elkészül.
Ezt néztem ki 455 kHz-es szűrőnek.
Azért az a legjobb, ha mindkét szűrő keskeny sávú, mert akkor a szomszédos két csatorna forgalma nem fog intermodulációval zavart okozni a vételi frekvencián. Csak azért nem írtam a 455 kHz-es szűrőről, mert
keskenysávú típust nem tudtam volna hirtelen mondani.
Lementettem a képet a kapcsolási rajzról , így jobban látszik.
A képen FT455 jelelésű KF trafónak pedig ilyet választanék. Azonban ilyen szerintem van a fiókban is, nem kell Kína.
Mennyit kérsz ? PÜ
TA7358 is ugyan az "csak pepitába" A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2021
Mennyi kell ? TA7358 van "ami a tesója"
Nem baj, én is most láttam, ahogy felnagyítottam a képet. Idézet: „TA7358 is” Vége fordítva : TA7385 !!! Idézet: „TA7358 is” Vége fordítva : TA7385 !!!
RH-ra mindkét ICből lehet csinálni vevőket.
1 darab LA / TA esetén szinkrodin , 2 darabnál már szuperheterodin is lehet belőle. MC-ből is készült szuper vevő ... egyik lengyel amatőr weboldaláról "kiló számra" rendelték a kiteket.(régebbi képein nyák hegyeket mutogatott az érdeklődő után építők részére) sp5ddj-Taurus Libra Aquarius Taurus rémlik + még más hasonló csillagképek neveire keresztelt RH SWL RX és QRP TCVR rádiók épültek a Motorola URH-s FM vevő (MC3361/62) ICkre alapozva. A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2021
Az első KF sávszélessége nem lényeg egy kétszer transzponált vevőnél, tulajdonképpen csak az első KF tükörszelektivitását hivatott biztosítani, ami a nagy alapsávi frekvencia miatt csak a több MHz-es tartományban biztosítható!
A csatornaszelektivitást a második szűrű adja, ami a venni kívánt csatorna sávszélességét kell közelítse meg. Ebben ideális esetben csak 1 csatorna jele fér el(a gyakorlatban ez azért ritkán van így, részlegesen gyakran esik bele szomszédos is), míg az első szűrőében csatornák tömege lesz jelen egyszerre...
Az FT455 csak egy sima 455 kHz-es párhuzamos rezgőkör. Az MC3361 adatlapján azt írják, hogy a TOKO 7MC-8128Z vagy azzal megegyező típus kell. Szerintem bármi más is jó, ha elég jól rezonál 455 kHz-en.
Ezen az oldalon látszik, hogy ez egy 680 uH-s tekercs, párhuzamosan egy 180 pF-os kondenzátorral.
Lehetne itt sok mindent, csak hát az idő...
A békéscsabai találkozón a rádióamatőr klubnál, volt egy QRP vevő, ami nagyon hasonlít az Aquarius nevezetű vevőre. Nem biztos, hogy az volt. Sajnos nem tudtam belenézni. Na majd jövőre, előbb megérkezem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |