Fórum témák
» Több friss téma |
T.J.Zoli és jpuskas!
3fázis van nálunk, végigvizsgáltam a dobozokban az összes kötést. Jó néhány megvolt égve,kijavítottam sorkapcsokkal ill. Wagoval. A feszültségek jók, :L1=235V, L2=232V, L3=238V délelőtt. Most az Áramszolgáltatónál reklamálok, hogy a közeli napelemek esetleges túlfeszültsége okozhatja-e a hibát? Többen panaszkodnak ugyanis a szaporodó napelemek miatt az egész városban.Tudom, hogy előírás az inverter maximális feszültsége. De ki ellenőrzi ezt, és ki a felelős az inverterek megfelelő megválasztásáért? Úgy gondolom,hogy a tervező és a kivitelező együtt. Köszönöm a válaszokat.
Szóval, most már biztos nem levegős, mert hallom ahogy begyullad, aztan lekapcsol es irja hogy "no flame"..
Meg akartam pucolni a láng érzékelést, de nem találtam..
Segítséget kérek!
MECHATRONIKA SC12-40/F-02 kapcsolási rajzát keresem hetek óta sikertelenül. Amit találok, azon 4 db kapuáramkör (talán smidth trigger) is látható, az enyémen nincs, ezért nem egyezik. Ha lenne valakinek ilyen rajza, boldoggá tenne. Üdv: Alberton
Hát azért a túlfeszültség nem csak egy eszközben okoz kárt, azt látnod kellett volna más eszközben is (főleg számítógép, TV, stb., azok előbb megadják magukat a túlfeszültségre).
A dobozokban lévő megégett kötés okozhatta a problémát. Egyszerű a próba: Betenni a kazán 230 V–os dugalja elé egy túlfeszvédelmi dugaljzatot, az ha kimegy, akkor a kazán elektronikájával van a probléma.
Van olyan eset amikor a gyújtó- és lágőr elektróda egy és ugyanaz! Meg kell első körben tisztítani azt az egy elektródát, és megnézni, hogy javult-e valamit a helyzet!
Értem, akkor ez meg is történt, mert a gyújtó elektródát megpucoltam szépen. Volt is rajta raegett por de sajnos a helyzet nem változott.
Magán személyként tudok hozzá venni elektródát?
Elméletileg az elektróda vezetékén van egy külső összedugható csatlakozó. Ha van árammérőd ott kellene áramot mérni a begyújtás után amíg ég a tűz benne. Kb 5-10 uA körüli lesz, ez nagyon kicsi áram, a legkisebb árammérő állásban is csak nulla-egész egytizedet jelez ki a digit műszer. Na meg rövid ideig tudod csak mérni, így nagyon oda kell figyelni.
Van műszer, ed van csatlakozó is. Szét is huzhatom amíg mérem, aztan majd vissza dugom? De ha a gyújtás is ezzel az elektrodaval történik akkor az nem lesz így kiiktatva?(marmint a szikráztatas?)
Nem biztos hogy cikkszám szerint ugyan ez, de külsőre ilyen van benne: https://allaristonspares.co.uk/Ariston-Ignition-Electrode-65116556-...-30-35 A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2021
Oké, akkor először áramot mérj, majd utána kell vásárolni. A mérés kideríti, hogy mit is kell venni.
De azt is nézd meg, hogy az elektróda bele-e ér a lángba. Mert ha nem éri el rendesen akkor azt érzi, hogy nem sikerült begyújtani! Ez fontos!
Ha kiveszem a tuzterbol, de a csatlakozokat nem huzom le, ugy szabad gyujtani-a a kazannak? Nem veszélyes a tuzteren levo lyukkal?
Mert hogy megprobalnam lang fölé tartani az érzékelőt es úgy mérni.
Ha csak egy elektróda van. hogy akarod begyújtani ha kiveszed? Ott nagyfeszültségű villany van, ne vedd ki! Mindent a helyén mérj, mert ha kiveszed akkor fals értékeket mérsz! A csatlakozója azért van, hogy mérni lehessen hiba esetén!
Úgy néz ki, hogy működik a beállítás, de szerintem ez nem a ciklust állítja, mert simán ment több, mint fél órát folyamatosan felfűtési fázisban, utána meg tartja a hőmérsékletet, ahogy kell.
Nálam már erősebb a fűtési igény, 20 percenként indul, néha fél percig megy, majd nem is utókeringtet, csak leáll. Az a 3 ciklus óránként. Nem jó a sűrű indítás, csak sajnos én a Honeyweel-gyártmányt használom, mert ez a márka-mániám, sajnos.
Szevasztok. Van egy Fég ZC 18 tip. öreg kazánom parapettes. Kazán viz-hőfoka 60 fokra van beállitva. a szobatermosztát-eredeti MMG-23 fokon áll. Fútés indul, vizhőfok eléri a 60 fokot, kazán leáll. A vizhőfok lemegy 5 fokot kb 5 perc alatt, újból beidul a fűtés. Tehát nem tud lehülni a viz 10-15 fokot és akkor indulna a fütés, ami kb 20 perc, hanem 5-6 percenként ki-be kapcsol. A kazántermosztát állitásával a helyzet nem változik. A szobatermosztát tartja a 23 fokot. Mi lehet a hiba? Köszi a javaslatokat. Guriga45.
A keringető szivattyúról nem írtál...kapcsold a legnagyobb fordulatra! De lehet gond a kondijával is...
Utánkeringetés (fekete doboz bal oldalt alul) rendben van?
Szia! Szerintem az utókeringési feszültség a kondenzátor értékvesztése miatt kevés, ezért keringet sokáig a szivattyú mire eléri a kazán termosztát kapcsolási értékét. MV típusú "vezérlő" (ami egy kondenzátor) lehet benne amivel addig keringet a szivattyú amíg a vízhőfok el nem éri a kazántermosztát alsó kapcsolási határértékét. Persze az is előfordulhat, hogy a kazán termosztátban gyengül a kapilláris gőztenzió hatása ami ellen könnyebben hat az előfeszített kapcsoló rugó, ezért hamarabb kapcsol ki mint az előírt 12 fokos intervallum.
Ja, nálam is egy Honeywell T3-as az alany. Mondjuk a gázszerelő mester ajánlotta a márkát, mivel én nem értek hozzá.
ÉTI 25 kazánhoz egy jóóó Szakit esetleg tud valaki, olyat aki látatlanba nem 60 ezrezik ))))))))) Amúgy majd nem minden új rajta, benne. Szelep csere lenne, és újra kellene kötni a szobai termosztát vezérlését, mert elkötötték.
Jó lenne tudni, hogy merre laksz, mert így akárhol is ajánlanak, lehet, hogy hiába lesz.
Tudod én is ezért morgolódom, hogy "gyere segits, segits".
De hova??? Én már eleve ritkán segitek annak aki titkolja a helyet. Például nekem biztosan többe lenne Afganisztánba elbiciklizni, mint 60 ezer.
A probléma megoldva. Nem dugtak vissza egy sarut, igy nem érzékelte a kazán a lángot.
Köszönet mindenkinek. Egy kérdés még, a gazkazannak van egy külön 6-os biztosítéka. Szabad arra radugni mosogepet es szaritogepet? Ha ra van dugva arthat a gazkazannak? A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2021
A kazánnak baja nem lesz tőle, de 6 x 230 = 1 380.
Szerinted van olyan mosó/száritógép ami beéri ennyivel?
Se a mosógép, se a szárítógép nem megy 6-osról, mindkettőnek 10-es kell. Külön-külön.
Sziasztok! Segítséget, vagy valamilyen iránymutatást szeretnék kérni. Abszolut nem vagyok szaki. Van egy Computherm Q3RF tetmosztátunk vevővel a kazanhoz csatlakoztatva. Pár napja kimerült az elem a termosztátból. Nagy nehezsegek árán újra működésbe hoztuk a manual alapján, hogy kapcsolja a kazánt, azonban abba a hibába futunk, hogy a vevő egyszer csak magától átállítja magát manual módba(zöld led vilagít) és onnantol nem kapcsolja a termosztát a fűtést. Úgy orvosoltuk, hogy hosszan nyomtuk a manual gombot(kb. 10 másodperc) és akkor kialudt a zöld led. De van egy olyan erzesem, ez nem normalis így.
Üdv:Ancsa
A termosztáttal nem lehet manuális módba kapcsolni a vevőt, az csak ott helyben a vevőn levő gombbal lehetséges. Ha ez magától előfordult, akkor vagy a gomb omlott össze, vagy esetleg valami orbitális zavar hülyítette meg átmenetileg a vevőt...
Nem lehet, hogy mivel lemerült a termosztátban az elem és nem akartatok megfagyni, valaki manuálisra állította, hogy indíthassa a fűtést? Egyébként emlékeim szerint nem kell hosszan nyomni. A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2021
A vevőn nyomtuk meg az M/A gombot miutan kimerult a termosztatban az elem, hogy mégis legyen fűtés, de probléma volt az is hogy a fűtést kikapcsoljuk. Elvileg ha az M/A gomb még egyszer be van nyomva ki kellene kapcsolnia a fűtésnek. De ez sem történt meg. Úgy tudtuk csak kikapcsolni a fűtést hogy lekapcsoltuk a kazánt. Probaltuk ujratanitani az eszkozoket, erre azt írta a manual hogy a vevő áramfelvevése után hosszan kell lenyomni az M/A gombot es elkezd villogni a manual gomb zold ledje, ilyenkor lehetne hozzátanítani a termosztátot. Na nálunk ez is gond volt, mert hiaba nyomtuk a gombot a masik még veletlenul sem akart villogni. Érdekes volt az is hogy hiaba szuntettuk meg a avevő áramforrását, miutan ujra bedugtuk alapbol zolden vilagitott a manual gomb. Férjemnek valami csoda modjan sikerult kiiktatni a manual zold led vilagitasat, igy a termosztáttal már tudtuk kapcsolni a fűtést, megy is egy darabig, de egy idő utan megint azt látjuk hogy bekapcsolt a manual zöld ledje, es igy már megint nem tudjuk kapcsolni a futest a termosztattal.
Legyél szíves a használati utasítást nyugodtan végigolvasni.
Idézek: 1. Tanulás ( vevő és adó összehangolás ) "Újra kell hangolni a rendszert. Ehhez nyomja meg és tartsa nyomva a vevőegység „M/A” gombját mindaddig (kb. 10 másodperc), amíg a zöld LED villogni nem kezd. Ezután nyomja meg és tartsa nyomva a termosztát burkolatán belül, az alappanelen található „LEARN” gombot mindaddig (néhány másodperc), amíg a zöld LED villogása meg nem szűnik és kialszik, hogy a vevőegység „megtanulja“ az adó (termosztát) biztonsági kódját. A biztonsági kód áramszünet esetén sem vész el, azt a készülék automatikusan megjegyzi. FIGYELEM! A „LEARN” gomb néhány másodpercig történő nyomva tartása a termosztátnak új biztonsági kódot generál, melyet a vevő csak ismételt összehangolás után fog felismerni. Ezért a két egység sikeres összehangolását követően indok nélkül ne nyomja meg se a termosztát „LEARN” gombját, se a vevőegység „M/A” gombját." 2. 7.4 A vevőegység kézi vezérlése A „MANUAL” gomb megnyomása leválasztja a termosztátot a vevőegységről. Ekkor a vevőegységhez csatlakoztatott kazán (vagy klímaberendezés) csak kézi vezérléssel, minden hőfokellenőrzés nélkül kapcsolható be ill. ki. A zöld LED folyamatos világítása a „MANUAL” állapotot jelzi. Az „M/A” gomb megnyomása kapcsolja be ill. ki a kazánt. (Bekapcsolt állapotban a piros LED világít.) A „MANUAL” gomb újbóli megnyomása megszűnteti a kézi vezérlést és visszaállítja az automata (termosztáttal vezérelt) működést (a zöld LED kialszik). Remélem érthető volt. Manual A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2021
Köszönöm, érthető volt, de ha nem ugy működik a dolog, ahogy a manualban le van írva, mi a fenét csináljak? Ha nem reagaltak úgy a gombok ahogy elvileg kellene nekik. Illetve mit tegyek ha magatol kapcsol át a vevő manualba ugy hogy senki nem nyult hozzá?
Még egyszer.
" A vevőn nyomtuk meg az M/A gombot miutan kimerult a termosztatban az elem " -> nem helyes. Ez a művelet a vevő és adó szinkronizálásához kell. Az M/A a szinkron gomb. " Elvileg ha az M/A gomb még egyszer be van nyomva ki kellene kapcsolnia a fűtésnek " Ez abban az esetben működik, ha előtte a MANUAL gombbal kézi üzemmódba van kapcsolva a vevő. A MANUAL gomb megnyomása leválasztja a termosztátot a vevőegységről ( kézi vezérlés ). 1 nyomás és a MANUAL zöld ledje világít. Ebben az esetben az M/A gomb megnyomására kapcsol a relé, piros led világít. Újbóli nyomásra ki, piros led elalszik, de a zöld folyamatosan világít. " A zöld LED folyamatos világítása a „MANUAL” állapotot jelzi. " A sejtésem, hogy az M/A gombbal el lett indítva szinkronizálás, de nem talált adót. Ez az elem kicserélésével sem történt meg a kezelésiben leírt módon, az adó LEARN aktiválásával. A vevő ezért visszaáll kézi módba. Javaslat: a " kályhától kellene újrakezdeni " a tanítást. Az elejétől, szépen sorban. |
Bejelentkezés
Hirdetés |