Fórum témák
» Több friss téma |
jAJJJJ BOCSÁNAT, Pest 13.-ker. Azóta annyi fejlemény történt, nem szo'roztam vettem egy újat. Magad uram, ha szerelőd nincs. Holnap munka után kicserélem ezt is ha csak a pontosításomra beesik valaki. Elönt a boldogság majd, ha újból duruzsol még ez is 35 évet ))) eddig bírta a másik. Azt tervezem darabokra szedem megnézem, ha az a hibás, hogy és miért ment tönkre. De a Villanyász Szakit még mindig keresek a Termosztáthoz. De lehet az is rám vár ((:
Ha teszel fel képet a három szál drót két végéről, akkor lehet beesik valaki, aki kép alapján megmondja tutit.
másik fórumon tettem fel az egész termosztát bekötésekről, bonyolult a kívánalmam.
![]()
Az igazat megvallva, én leginkább csak hobbielektronika fórumot olvasom, igy arra sok rálátásom nincsen hogy más fórumokra mit tettél fel, és ott mit kérdeztél.
![]() Amit vaksi szememmel látok, hogy két villásdugóból és egyéb helyekről még kettő plusz összesen, azaz négy, minimum kéteres kábel megy be a szerencsétlen kazánba. De szemlátomást nem úgy működik a cucc, mint ahogyan kellene, mert akkor nem lenne ott a gyufa tűzcsiholáshoz. ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2021
Végigcsináltuk újra, ezidáig még működik, remélem marad is így. Köszönöm.
Gyakorlatilag így működik egy rendes őrlángos kazán. Ég az őrláng, hogy amikor indít a termosztát gyulladhasson a főégő. Az érdekes lenne, ha az őrlángot el lehetne oltani elektromosan a termosztáttal...
A 2 képnek mi a köze az egészhez? Milyen állapotok vannak ott? Hogy van most kötve? Nem indul a kazán? Elalszik az őrláng? Vagy mit jelent az, hogy nem így működik? Mit gondolsz ennyiből ki tud neked segíteni?
Szia!
Nem írtál semmit a hibajelenségről, de nem biztos, hogy újat kellett volna venni. Ezeknél az egyik tipikus hiba a termomágnes meghibásodása.
Meg valamivel nagyobb képeket is felrakhatnál, mert az eddigiek, csak viccnek jók. Ezeken csak az lát meg valamit aki igen jól lát, vagy nagyon meg akarja látni.
A kazán gazdája "lőtte" a fotókat, nem Inhouse! De valóban, az ilyen kisfelbontású, ócska képek feltöltését szankcionálni kellene!
Na, akkor valamit a segitő szándék jegyében is.
Családban két hasonló cuccos működött. Találtam róla rövid leirást a neten. A lényeg benne van. Ezek arra voltak kitalálva, hogy ősszel begyújták, és tavaszig ég az őrláng. Pontosabban kettő. A főégőt a kazántermosztát kapcsolja ki és be, és állandó vizhőmérsékletet tart a kazánban. Laikusként erre nagyon nehéz görcsöt kötni, mert hol elkezd égni, hol elalszik. És semmi logika nincsen benne. Ebből az állandó melegviz forrásból vételeznek a fűtésre igény (azaz szobatermosztát parancsára) keringető szivattyúval meleg vizet a radiátorokba. Akár több ilyen kör is lehet. Tehát az hogy a szobatermosztát hogyan kapcsolgat, és a kazán mikor gyújt be és alszik ki, nincs szigorúan kapcsolatban. Apósomnak a végén már volt egy notesze, és fürdőköpenyben rohangált a kazán, gázóra és szobatermosztát hármas között. Aztán arra jutott, hogy jobb, ha minden maga csinál, mert nem úgy működik ahogyan kell... A másik példa apáméknál volt. Ott tisztán gravitációs fűtés volt. Főégőt kapcsolta a szobatermosztát.
Megcsinaltuk újra a feltanítast, ma delutanig bírta, magától átkapcsol a vevő manualba, sőt random volt hogy villogott is össze vissza, aztan megszűnt a villogás, majd megint égett a zöld led. Mit lehetne tenni?
Nem tudom. Minden segítségem ellenére akár hibás is lehet a vevő.
Szia! Lehet éppen a Computherm-termosztát hibásodott meg, annak valamelyik nyomógombja, bár ezek sok évig bírják, de sűrű használat után ezeknek a nyomógomboknak a szén-felülete elkophat és már ne reagál a nyomásra. A vevőegységnél is lehet hiba, a távolság, valamilyen interferencia, stb. Én kérnék kölcsönbe egy másik bármilyen termosztátot (sima, vezetékeset) és azzal is kipróbálnám, a hiba kizárása miatt.
Meg kéne nézni, hogy nincs-e kontakt hibája a tápjának, mármint a vevőnek. Az adó most nem játszik, sem interferencia, mivel csak kapcsolni tudja rádióhullámmal, manuálisba csak a gombokkal lehet kapcsolni. Egyébként soros kondis tápja van, ha több éves, akkor lecsökkenhetett a kapacitása és az alacsony és bezuhanó tápfeszültség okozhat bármilyen furcsaságot. A feltanítást sem felejtik el, akkor sem, ha elmegy az áram.
Mivel csak ezért regisztráltál, gondolom nincs elektronikai ismereted...így kicsit nehéz lesz. A vevőben 230V hálózati feszültség van, nagyon óvatosan nyúlkálni, de inkább egy hozzáértőt kéne keresni.
Üdv!
Egy régi problémát próbáltam orvosolni, a Baxi Luna cirkóhoz kihívtam a szerelőt. Eddig egy hibakód volt, azóta jött hozzá kettő....A vízkör mikrokapcsolónál van a hiba, amit mondjuk sejtettem is, meg itt is beszéltünk róla. Ami miatt aggódom, több érzékelő is lehúzva maradt, nem lesz ebből baj ??? A dologban az még a pikáns, hogy közel 90 ezer volt és nem oldódott meg A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2021
Szia! Mit csinált ez a jó ember? Panelt cserélt meg két NTC-t és kész? Ha továbbra is a vízhiány mikrókapcsoló nem akar kapcsolni azt abban az esetben lehet átkötni ha biztosan fel van töltve a nyitott rendszer tágulási tartálya. Az érzékelőket be kellene tenni a helyére vagy visszatenni a csatlakozókat a bentlévőkre ha azok értéke megegyezik az új NTC-k értékével. A füstgáz visszaáramlás stemkója az fontosabb volna, hogy visszakerüljön a helyére mint bármi más!
![]()
Stemkót is cserélt, ott lifeg mint alibi.
![]() Seregben volt egy "pokrócolás"-nak nevezett kollektiv visszajelzési módszer, lehet ide alkalmazható lenne...
Szia! Amit még csinált, a tágulási tartályt pumpálta, ezt felújítás néven számlázta 35 ezerért, az érzékelőket cserélte 14 ezer per darab, plusz 20-as a kiszállás...Szerinte 70 ezer lenne egy új (megnéztem, nem annyi), de vele volt egy hústorony segéd, inkább nem vitáztam. A víznyomás kapcsolót csavargatta, kalapálta.....Panelcsere nem volt, ezt egy másik cég már megcsinálta velem, e hiba miatt, ami később visszatért.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2021
Gyorsszolgálatos, mindenhez értő, semmit se megjavító, csak lehúzó....
A hibakódok sokat segítenének az esetleges hibafeltárásban..
Sajnos a Baxi nem igazán informatív: a korábbi hibakód:"nincs víz a rendszerben" (pedig van), a ehhez a mostani: "nincs gáz" illetve "hőmérséklet túllépés". Közben rájöttem, azért lógnak, mert a korábbiak fixen illetve klipsszel vannak beépítve, nem tudta feltenni.A füstgáz érzékelő ,meg nem ebbe való. Most minden vissza lett téve, csak a régi hibakód jön elő. Közben ócsárolta. hogy szét van égve az égőtér (pedig nem), a szivattyú gyengélkedik (az se), mindenáron cseréltetni akar, tud adni régi rendszerűt. Valószínű, hogy a hidraulika kapcsolót kellene szétszedni, szutyok, meg gondolom a gumimembrán
Sziasztok.
Segitségre lenne szükségem. Adott egy Protherm lynks 23BTVE fali gázkazán. A hiba a következő. Időnként mielőtt még elérné a kazán hőfokot (50C fok) ,leáll es szinte par masodperc mulva azonnal indul,de miután begyujtotta a gázt par masodpercmulva leáll es indul ujbol . Ezt igy eljátsza párszor és utánna műkődik rendesen. Majd amikor a szoba termosztát kikapcsol,és áll a fűtés a legközelebbi bekapcsolásig,ami lehet akár egy óra is,vagy másnap mivel ejszakai rezsimben sosem kapcsol. Akkor az első felfűtésig minden rendben megy. Eléri az 50 celzius fokot,kikapcsol a láng,a pumpa keringet rendesen. Majd amikor a viz lehül és indulna a láng, akkor elkezdi a ki be kapcsolgatásokat. Ez egy darabig eltart majd minden helyte áll. Hiba nélkül működik. Hibakod nincs mert egy piros lámpa villogása jelezhet csak hibát,de az nagyon ritkán történik. Legtőbbször semmilyen jelzés nincs. Mi lehet a baj??
Bocs! Sürgős kérdés!
Érdemes megvenni az elősző hsz.-ben mutatott alkatrészt egyénileg? Nem mindig kapni, így nem vagyok szakszervízhez kötve.
Azt is megfigyeltem,hogy néha egy pillanatra a pumpa is leáll . De ez nem mindig történik meg .
Igen, érdemes. Ha a meglévő de hibásnak mondott stemkó nem mutat szakadást akkor azt sem kellene cserélni hanem visszadugni rá a csatlakozóját. Nekem az a meglátásom, hogy a készülék renkívül elhanyagolt állapotban van, koszos és talán ez is közrejátszhat egy esetleges túlmelegedéshez, ha a stemkó old ki. Ki kellene porszívózni az egész tűztéri hőcserélőt és az összes koszt eltávolítani a készülékből mert így úgy néz ki mint egy vegyestüzelésű kazán.
![]()
Szia! Részemről csak tipp: A fűtési NTC hőérzékelő okozhat hasonló hibát, vedd elő a kezelési utasítást és nézd meg, hogy hol van ez, milyen megoldású. Ha hozzáférhető, mozgasd meg és figyeld, akkor mi történik.
Üdv! Izé.......Most takarította ki a szervizes....Egyébként évente indításkor takarítva van. Túlmelegedni nem szokott, inkább vízkör átmosás kellene. viszont már 17 éves
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2021
Köszönöm a tippet.
Utánna nézek. Az aggaszt,hogy miért áll le a pumpa. Annak nem lenne szabad. Ilyenkor mindig a vezérlő panell esetleges hibája ugrik be. Másik dolog amit nem tudok. Pl ha a láng érzékelö nem dolgozna akkor ugye nem szabadna azonnal ujra indulni a gyujtásnak. Vagy ha a nyomás érzékelő vacakol ugyszintén? Azt megfigyeltem,hogy a hömérséklet indikátor nem teljesen a valós értéket mutatja. Ha a fütés leáll akkor mejd egy egész tizessel esik lejjebb mint amit addig mutatott,mivel nem analóg hanem digitális,folyadék kristályos kivitel.
A hibák amiről csak említést tettél de írni nem írtál semmi konkrétat, hogy azok mik is voltak, fontos volna tudni a megoldás szempontjából. Talán csak egy "fő hiba" előfordulása okozza a másik kettőt vagyis ahhoz társulhat.
![]()
Valahol szerintem igazad van.
![]() Én ugyan nem értek hozzá (és biztosan nagyon népszerűtlen leszek), de a kérdező által mellékelt képeken egy szemlátomást meglehetősen szétbarmolt, és eléggé koszos készüléket láthatunk. Kérdező szerint 90 00 Ft-ot fizetett legutóbb, meg 35 000 Ft-ot pumpálásért. Szerinte évente karban van tartva (gondolom önerőből). Mocorog bennem a kérdés, hogy akkor: - Menjen el valaki ingyen kipucolni és rendberakni a cuccot a fórumról, - Irjunk cikket, amit lobogtathat a "hústorony" segéd előtt, hogy a HE fórumon megirták, hogy ez a baja, mindent megpróbáltam amit irtak. Mégsem lett jó, kérem vissza a 90 000 Ft-omat, kontárok. ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2021
Nekem volt egy Chaffoteaux kazánom, Isten nyugosztalja! (Állatorvosi ló hozzá képest egy Schorbert Norbi)
Pár év kifogástalan üzem után jöttek a problémák. Elkezdett szivárogni a víz a vízkörből kinyúló kapcsoló tengely tömítése mellett. Pici O gyűrű, ilyen méretet nem lehetett kapni, ezért lágy szilikon lapból lyukasztókkal gyártottam megfelelő méretűt. Ezeket kb kétévente kellett cserélnem. Kilyukadt a gumimembrán, ami a két kör közti nyomáskülönbség hatására tologatta a tengelyt, ami kapcsolta a használati meleg vizet. Ezt szilikon pasztával próbáltam megoldani, de nem volt hosszú életű. Egy normál Fég kazánhoz ez a gumi 70.-Ft volt, de ehhez nem lehetett kapni. Felhívtam a magyar képviseletet, tudnának adni, de csak hivatalos szerelőnek. Találtam egy gázos mestert, aki járt arrafelé, és hozott 2000.- Ft. ért egy ilyet, na azzal megoldottam a problémát. Tönkrement az egyik gáz töltésű termosztát, elengedte a gázt, olyat nem lehetett kapni. Csináltam PTK hőérzékelővel egyet, bekötöttem a helyére ( egy relét húzogatott ) na azzal jó lett. Kis idő múlva a másik termosztát is bemondta az unalmast rutinból jött a megoldás, elektronikus termosztát kettő. Az új gumiharang is kiszakadt, de akkor már a rendszerváltás miatt talán, de nem voltak ilyen szigorúak a gázos kereskedők, átlag polgárt is kiszolgáltak, de harang külön nem volt, csak felújító készlet 8000.- Ft ért. Vettem egyet, azzal jó lett megint. Elfáradt az őrlángot tartó hőelem, nem tudta behúzva tartani az őrláng szelepet. Na erre készítettem egy kis komparátort, ami az őrláng hőelemének a feszültségét figyelte és az húzogatta az őrláng szelepet. Ez kiválóan működött, csak áramszünet esetén újra kellett gyújtani, de ez a kis kényelmetlenség belefért. Élete utolsó nagy attrakciója az volt, hogy télen karácsony előtt kinyúvadt a keringtető szivattyúja. Spéci kialakítású csatlakozása volt, átlag szivattyúval nem lehetett simán helyettesíteni. Na ekkor mondtam le róla végleg. Két napig nem volt fűtésem. Rendeltem a kazán webshop-ból egy Bosch kazánt, hasonló teljesítményű, az másnap délben megjött. Délután megforrasztottam a bekötő csöveket, mert természetesen ennek elöl voltak, míg a réginek hátul, de a sorrend jó volt. Estére megint volt fűtésem, és azóta is kifogástalanul megy. Néha ki kell savazni a hőcserélőt, de gépészetileg rendben van. ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |