Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek, először is elnézést kérek az új téma nyitásáért, de már átnéztem a hasonlóakat és nem találtam infót+írtam is bele de olyan eldugottak, hogy nem lehet észre sem venni. A következő problémára szeretnék megoldást és segítséget kérni.
Adott két hangfal egy satellit-pár és egy mélysugárzó, az satellit aktív- benne van még plusszban a mélysugáró erősítője is. Hogyan tudok két pootmetert (nevezzük A és B-nek)úgy összekötni, hogy A legyen a master volume, tehát mindkét hangszórót(erősítőt) szabályozza, B pedig csak a mélysugárzó hangererejét szabályozza, -a masterhez képest. Tehát amikor "B"-t szabályzom ne legyen hatással "A"-ra, "A" szabályzása viszont hatással van "B"-re hiszen mindkettőt szabályozza.Mivel előerősítő is va a rendszerben (1db) a satellitek végfokjához és annak elektronikus hangerőszabályzója van így a bemenetre tenném a potmétereket, hogy az előfok már a szabályzott jeleket kapja és onnan ágazzon le a sub végfokjához is a jel. Előre is köszönöm... Egy rajzot mellékelek amin az alkatrészek vannak a rendszerben.
A subládás cikkemben találsz megoldást a közösítésre.
(remélem jól értem amit írsz...)
Szia nem közösíteni szeretnék, hanem hangerőszabályzásra keresek megoldást.
...azért köszi
IGEN, ez az köszönöm, most, hogy végig gondoltam ez így jó lesz. És milyen értékű potit használjak? illetve lin vagy log-os legyen.
Továbbá Még egy kérdést szeretnék feltenni, csak, hogy ne kelljen új topic, vagy, hogy ezt folytathassuk, a dóm magassugárzómon azon kívül, hogy Sony +made in China egyéb dolog nincs feltüntetve. Egyenáramú ellenállásként 4,6 Ohmot mérek rajta. Ez most milyen impedanciájú lehet? 4 Ohm nem lehet, mert mindig kisebb az eá. ellenállás mint az impedancia (kb 3,5 Ohm lenne) 5 Ohmos hangszórót még sosem láttam 6 Ohmosnak meg túl kevés (a 4,6 Ohm eá. ellenállás)
Ez így egy kicsit hülyeség.
Zoltan.ms írta: Idézet: „Hogyan tudok két pootmetert (nevezzük A és B-nek)úgy összekötni, hogy A legyen a master volume, tehát mindkét hangszórót(erősítőt) szabályozza, B pedig csak a mélysugárzó hangererejét szabályozza, -a masterhez képest.” Szóval a tda-s előfokkal állítja a master hangerőt, utána megcsinálja vicsys közösítőjét, pontosabban csak amit a képen bejelöltem pirossal és kész is van. Abban ott van a sub hangerőszabályzó potmétere is. Így pont úgy fog menni ahogy te azt leírta. Szerk.: Kép már megint lemaradt. Szerk2.: Közösítő meg minden féle képpen kell, mivel ha nincs, akkor csak az egyik csatorna hangja lesz hallható a sub-ban. Mindig kihagyok valamit.
Gyerekek, egy picit segítheti a rajzon a jel irányának megértését, ha nyilakat alkalmazunk, de, hogy a bemeneten, hogyan jön ki jel az számomra nem világos, illetve a potik nyilai itt kifejezetten zavaróak!
A potik szerintem 4.7K log . A hangszóród akár 8 ohm-os is lehet bár a magas sugárzók ellenállásait nem méregettem de úgy emlékszem már a mélyeknél is jelentős volt az ellenállás különbség,a magasnál ez ugy gondolom még inkább jelentkezik.
A közölt "rajz" valóban nem közösíti a két csatornát a subb felé,ehhez korrekt megoldás (teljesen áthallásmentes) csak valami aktív elemmel gondolnék, A két ellenállásos közösítésnél, ha azt nem nagyinpedanciás fokozat követi, csak relatíve kis ellenállást lehet alkalmazni (az erősítő bemeneti ellenállásával alkot osztót). Ez pedig nagy sztereó áthallást okoz szerintem. A poti nyilainál igyekeztem a potméter jelölést allkalmazni bocsánat ha nagyra sikerültek a nyilak.A kapcsolási rajzokon ha a jel haladási irányát szeretném feltüntetni,akkor nekem a más színnel való jelölés/szaggatott vonal tetszene bocsánat ha félreérthető voltam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |