Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2343 / 2501
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Úgy igaz, ahogy írtad. A kért mérés nem volt gond hozzáférésileg, mivel felülről hozzáférhető volt az egyik oldala, és a másik feltekert potinál a bemeneten volt mérhető, és olvasható az elképzelésed szerinti 0,00V. Azonban innen, most nem megoldható a rövidzár az adott kivitelezés miatt. Le kellene venni az alaplapról az egészet ehhez. Hozzátenném ez egy DAC monitorerősítője lenne. Idő híján ennek építése jelenleg áll. A DAC szintillesztőjének kicsatoló kondiját terveim szerint elhagyom, így azért nem árt bele egy leválasztó kondi.
És mért lenne ellenérzésem egy szakmai javaslat miatt...
Egyébként az említett készülék zajmentesen működik.
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Ha a DAC kimenetén DC szint van és áthidalod benne a csatolókondit akkor sercegni fog hangerőszabályzó poti. Ha ott is 0.00 V van akkor viszont a Jantzen-t is áthidalhatod.
De ha jól látom 4 (6?) csavart kell kitekerned és hozzáférsz a panel aljához.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Nem kerülendő a kérésed, megöregedtem, és jelenleg sok gond nyomaszt. Sajnos több meló mint gondoltad. Egyszerűen szét kellene szedni az egészet, mert a tápok a vastag vezetékek miatt nem szerelhetőek csak úgy le. az egészet a hátán kellene üzembe helyezni. Ez most nekem sok. Remélem megértesz. Alig várom, hogy túl legyek az egészen. És tulajdonképp akkor kerül a projekt a következő fokozatba. Megmondom őszintén, még ahhoz sincs kedvem, hogy megnézzem mit jelent, ha a visszacsatolás osztott kapacitását egy tokra cseréljem, mert az is 16 forrasztás, ha hozzá is lehet férni, így ahogy van.
A DAC-ról majd ha ott tartok, a saját témájában részletesen teszem fel a dolgokat.
A lényeg, hogy van benne egy szinterősítő, és ennek a kicsatoló kondiját hagyom ki.
(#) gabo007 hozzászólása Dec 17, 2021 /
 
Sziasztok!

Kaptam egy Bell psx 6022 végfokot sajnos darabokban és alkatrészhiányosan.
Sok tranyó kitörve, cserelgetve minden mindennel ráadásul a két oldalon nem egyforma alkatrészek kerültek beépítésre.
Ha esetleg lenne valakinek kapcsolása vagy ötlete hol tudnám beszerezni azt megköszönném.

üdv.
(#) sepizoli hozzászólása Dec 18, 2021 /
 
Hellosztok mesterek!
Lenne egy hatalmas nagy kérdésem. Van ez az amplitúdófüggő áramkorlátozó kapcsolás amit ki kellene számolnom és amihez nem találok képletet. Abban kérném a segítségeteket, hogy valaki elmagyarázná mit mivel kell számolnom.
Előre is köszönöm a segítségeteket!!

soa-f5-1.gif
    
(#) proli007 válasza sepizoli hozzászólására (») Dec 18, 2021 /
 
! Ez egy visszahajló karakterisztikájú korlát. Mikor a kimeneti feszültség nulla. (pld rövidzár van a kimeneten), akkor a korlátozás akkor jön létre, mikor R1 ellenálláson a feszültség eléri a tranyót nyitó bázis-emitter feszültség küszöböt. Tehát ekkor a korlátozás Ube/R1, ahol az Ube kb. 600mv.
Amikor a kimenő feszültség "fel tud emelkedni", mert a terhelés nem rövidzár, Akkor az R2-R3-D2 egy feszültségosztót fog képezni, és ez a tranyó bázis-emitter feszültségét negatív (záró) irányba előfeszíti. Ha az R1-en eső feszültség ezt az előfeszítést, plusz a BE küszöböt meghaladja, létrejön a korlátozás. A visszahajlást 1:3 aránynál nem célszerűbb nagyobbra választani, mert akkor általában "nem tud felépülni" a kimeneti feszültség.
(#) sepizoli válasza proli007 hozzászólására (») Dec 18, 2021 /
 
Az első része az okés azt értem, a második már kicsit bonyolultabb.Egy kicsit részletesebben elmagyaráznád légyszives a feszosztós részt? És ez az arány a R2:R3 ?
A D2-es diódával mi a helyzet? Ha lehet akkor belevennéd valamiféle képletbe az egészet?
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 18, 2021 / 1
 
Találtam is 330µF fóliát az anódtápba, meg is lenne a 6db úgy nettó 210 ezerből.
(#) reloop válasza sepizoli hozzászólására (») Dec 18, 2021 /
 
Szia! Ha adott az R1, R2, ismert a legnagyobb kimeneti feszültség (Umax) és eldöntöttük mekkora áramnál lépjen működésbe a korlátozás a legnagyobb kimeneti feszültségnél (Imax), akkor az R3-at úgy választjuk meg, hogy a rajta folyó áram ami jó közelítéssel Umax/R3, az R2-őn Imax*R1-0,6 V feszültséget ejtsen.
(#) david87 hozzászólása Dec 18, 2021 1 /
 
Sziasztok!
Fel teszem itt is inkább a kérdésem mert a T. Ampos topik nem olyan aktív
kérdés kiegészitve azt hogy híd üzemmódba hibátlanul működik az erősitő csak sztereó módban produkálja ezt.
(#) Gafly válasza david87 hozzászólására (») Dec 18, 2021 /
 
Idézet:
„Fel teszem itt is inkább a kérdésem mert a T. Ampos topik nem olyan aktív”

Ez épületes butaság.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 18, 2021 /
 
Nagyképűség nélkül, nem lehet a legjobb minőség. Mondhatnám, nem is olyan drága. Nem lehet az ilyet "apróba" elképzelni. Mondjuk 10x33 uF....
(#) proli007 válasza sepizoli hozzászólására (») Dec 18, 2021 / 2
 
Te úgy gondolod, hogy én leírok egy képletet, amibe Te behelyettesíted az értékeket. az meg kiszámolja az ellenállás értékeket, mint egy applikáció? Hát nem..
Első dolog, hogy meg kell érteni a működést, ami alapján számolni lehet és ismerni a kiindulási paramétereket..
- Elsőként tudni kell a tápfeszültség értékét, vagy az erősítő kimeneti teljesítményét és terhelő ellenállását. Ebből számolható a kimeneti jel csúcsfeszültsége és az ehhez tartozó Imax csúcsáram értéke.
- Az 1:3 aránynál, nem a feszültségosztó arányára gondoltam, hanem a visszahaló karakterisztika maximális és minimális áramának arányára. Ha pld teljes kivezérlésnél a terhelésen Imax=10A áram folyok, akkor a visszahajlónak ez lesz a maximális árama, a minimális árama pedig ennek harmada, vagy is Imin=3,33A.
- Ha tudjuk a minimális áramot, akkor számolhatjuk az R1 sönt értékét. Hiszen tudjuk, hogy ahhoz hogy a tranyó kinyisson, azon 600mV-nak kell esni. R1=Ube/Imin
- Az R1 feszültsége teljes kivezérlésnél UR1=Imax*R1 lesz. Ekkor az R1 maximális és minimális feszültség különbségének az R2-őn kell esni, hogy most is 600mV jusson a bázis-emitter-re.
- Az R2/R3 feszültségosztó, akkor fog megfelelően működni, ha az osztó árama kb. 5-ször több, mint a Q1 szükséges bázisárama. Ib=Ic/béta. Ic értékékét csak akkor tudod meg, ha ismert a Vcc tápfesz és a D1 dióda melletti jelöletlen ellenállás értéke. Vagy a maximális kimeneti csúcsáram értékékét elosztjuk Q2 és Q3 bétájának szorzatával. Mert minimálisan ennyi bázisáram kell Q2 kivezérléséhez.
- Ha már tudjuk a Q1 bázisáram értékékét, azt 5-el megszorozva megtudjuk, hogy IR2 szükséges árama mekkora. Így meg van R2 feszültsége és árama, számolható az R2.
- R3 árama meg fog egyezni az IR2-Ib áramával. Csúcs kivezérlésnél, Az R3-re is ez a feszültség fog jutni. Mert a bázis ennél 600mV-al magasabb lesz, de a D2 diódán is kb. 600mV esik. Így UR3=Ucsúcs áramát pedig az előbb meghatároztuk, IR2-Ib. Így már R2 is számolható.
- A két dióda alapvetően védelmi okból van (ellenirányú áram) az áramkörbe. De amikor az Imin áram esik az R1 ellenálláson, akkor a D2 a bázis-emitter feszültségre még nem tud kinyitni, így ekkor az R3/R2 osztó, még nem funkcionál. Az R2-őn csak annyi feszültség esik, amit a Q1 bázisárama ejt. Vagy is a számításokban több dolog is el van hanyagolva, így a pontos értékeket csak iterációval lehet számítani. Messze nem olyan egyszerű mint aminek látszik, mert a félvezetők paramétersávja is befolyásolja a kapott értékeket. De egy végfokkal végsősoron nem lőnek nyulat. Tehát közelítő számítások is megfelelőek.
De a hangszóró sem egy sima ellenállás, és a hangváltó impedancia változásait is figyelembe kellene venni a csúcsáram tényleges értékéknek meghatározásához. Valamint a csúcsáram értékékét is jelentős rátartással kell megválasztani, hiszen az áram korlátozása egy mezei tranyó bázis-emitter nyitófeszültségére van bízva, ami még hőfokfüggő is.
Na ennyit tudtam segíteni..
(#) sepizoli válasza proli007 hozzászólására (») Dec 19, 2021 /
 
Köszönöm szépen,így már érthetőbb!!!!
Tényleg sokat segített ez a leírás!!!
(#) Ge Lee válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 19, 2021 /
 
Több darabból még drágább meg még több helyet foglal. Szóval maradunk az elkó + fóliánál, szegény ember vízzel főz. Vagy már azzal se ahogy nézem. Nem nagyon szeretnék más elkót bele mint Nichicon-t vagy Panasonic-ot, a hazai kínálatban meg van epcos meg g-luxon. De már a farnellnél sincs lópikula se, az összes Panasonic mellé oda van írva hogy a továbbiakban nem gyártják. Így próbálj meg építeni bármit... Még a csövet is könnyebb volt megvenni ráadásul párba válogatva mint egy nyamvadt elkót, pedig azt meg már évtizedek óta nem gyártják.
(#) meszi_1985 hozzászólása Dec 19, 2021 /
 
Sziasztok!
Videoton EA 6383 S erősítővel kapcsolatban kérdeznék:
Szakadt benne mindkét biztosíték, a rajzára 400 ill. 800 mA-est ír, nagyobbal lehet helyettesíteni ha nincs ilyen értékű? Ha igen max milyennel? Az egyik már most is 10A-es volt benne.
Rá kellene barkácsolnom egy RCA aljzatot és arra gondoltam, mivel a tuner aljzata kábellel ki van vezetve a panelról, azt kiváltanám. Az jó lehet vagy egy tape aljzat lenne a jobb választás?
Köszönöm!
(#) Laci66 hozzászólása Dec 19, 2021 /
 
Sziasztok!
Egy fórumtársunk hirdeti az alábbi erősítőt.
Megveszem, de jó lenne tudni hogy mit is... A két panelt, ha felismeri valaki és van kapcsrajza hozzá
köszönettel venném (áll. Quad405 utánzat)
Szép napot mindenkinek!

1.jpg
    
(#) Beringer 600 válasza Laci66 hozzászólására (») Dec 19, 2021 /
 
Helló!
A felsőt nem ismerem,de az alsó az tda2030+bd249/250 vègtranyókkal megfejelve,kb30-40w +-15-18v tápfesznèl.
(#) Laci66 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Dec 19, 2021 /
 
Szia!
Azt én is felismertem, csináltam már olyat.
A fölötte levő két panel érdekelne.
Őszintén szólva semmi QUAD-ot nem látok benne, a 0,47 Ohmokból itélve Kb. 40W-ot tudhat, de milyen tápfesznél (+- 25-30V)???
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2021
(#) soos csaba válasza Laci66 hozzászólására (») Dec 19, 2021 /
 
Szia!
A két felső panel még véletlenül se Quad 405-ös, csak szólok!, az alsó viszont valami TDA2030-ra épülő végfok.
(#) Laci66 válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 19, 2021 /
 
Szia!
Mint írtam semmi QUAD-ot nem látok benne, de attól még lehet jó kis erősítő!!!
Rajz kellene hozzá!
(#) GARFIELD13 válasza Laci66 hozzászólására (») Dec 19, 2021 / 1
 
Szia!
Szerintem innen vette (azt is), hogy Quad-jellegű...
vatera hirdetés
Én a helyében ötezerkettőért adtam volna, hogy gyorsan megduplázzam a pénzem.
Üdv.
(#) elektrorudi válasza Laci66 hozzászólására (») Dec 19, 2021 /
 
Biztosan kell ez neked? Ha Quad a vágyad, akkor biztosan nem leszel ezzel elégedett. Én visszakoznék a vásárlástól, mert ha valaki "Quad jellegűt" igér és ezt adja helyette, hát, én biztosan megsértődnék.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2021
(#) Laci66 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Dec 20, 2021 /
 
Szia!
Aha, ügyes volt a srác. Nekem tulajdonképpen a BD-k miatt kell a kupac.Ezek még "békebelieknek "tűnnek. De ha fel tudom éleszteni
az erőlködőt, az is jó lesz majd valamire.
elektrorudinak:
Van Quadom, igaz csak 2x40W-os.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2021
(#) Régi motoros válasza meszi_1985 hozzászólására (») Dec 20, 2021 /
 
Az szép, 800mA helyett 10A? Gratulálj hozzá a "mesternek" aki azt betette...

Kis eltérés lehet ugyan, de érdemesebb a gyári értékekhez ragaszkodni, nem hasraütésszerűen van az meghatározva. A 400mA helyett lehet 500mA, a 800mA helyett 1A.
De amint lehetőséged van rá, vedd meg a belevaló értékű biztosítékokat!

Ja, de még mielőtt kísérleteznél, NAGYON JÓ LENNE TUDNI, vagy kideríteni, hogy miért is ment ki mind a kettő! Ha hibás a készülék és zárlat van, az ajánlott értékűek is ki fognak menni...
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2021
(#) Laci66 válasza Laci66 hozzászólására (») Dec 21, 2021 /
 
Sziasztok!
Megjött a csomag, a tranzisztorok többségében MEV és Fairchild gyártmányú, de van aminek a fém alapján Italy felirat van kettő van Morocco felirattal. Leteszteltem, mindegyik életképes. Szerintem már ez megért egy "ötöst", főleg hogy nekem Bd249C túltengésem volt és most többségében BD250C-t vettem. Lehet "pároztatni". Ezek a tranzisztorok még tudják a katalógus adatokat.
A kérdésként feltett erősítőkről csak annyit mondanék, hogy szép munka, nyák és beültetés arról árulkodik hogy Valaki jó kis erősítőt akart csinálni. Már csak tiszteletből is szeretném befejezni a munkáját. A nyákon látszik hogy minden alkatrész csak egyszer volt forrasztva, tehát élesztve
valószínűleg még nem volt (vagy tökéletesen működik javítás nélkül???).
(#) chipi hozzászólása Dec 22, 2021 /
 
Sziasztok,

Van egy Genius 2.1 -s hangrendszerem, melyen a mély megszűnt létezni, méregettem a kondikonra eső feszültséget, van ahol 8V, 3V 15V -t mértem.
A csatolt mellékleten (kiforrasztott tranzisztor) ~ 9012h ~ kicserélést követően is tűz forróra melegedett, majd távozott egy fehér halvány füsttel.
Viszont az érdekesség, hogy a panel másik 2 csatorja szól. Egyedül a Sub nem ad életjelet magáról.
A kérdésem, hogy mit nézzek meg, hogy újra életre keljen a panel?

CD6282CS Pinout
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2021
(#) Suba53 válasza chipi hozzászólására (») Dec 22, 2021 /
 
Megírhatnád a pontos típust, mert a genius kismillió 2.1-es rendszert gyártott. Lehet hogy van róla elvi rajz a neten, ami alapján jobban meg lehet sasolni az áramkört, mint vissza fejteni a csatolt képek alapján. Vagy ha már vissza rajzoltad, akkor azt megoszthatnád.
(#) chipi válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 22, 2021 /
 
Elnézésed kérem, hogy típust nem írtam.
Logitech Z103 2.1 a típusa, a benne levő végfok IC CD6282CS
(#) Ge Lee válasza chipi hozzászólására (») Dec 22, 2021 /
 
Akkor nagy valószínűséggel azt kell cserélni, mivel ezekben a 2.1-es rendszerekben általában a sub tartomány végfok IC-je megy tönkre, mivel az van leginkább igénybe véve. Nálam is van egy ilyen PC-s 2.1-es rendszer, abban is a sub IC-je döglött meg, de itthon sehol nem kapni, de lehet hogy külföldről is közel annyiba kerülne mint venni egy másik komplett szettet mindenestől.
Következő: »»   2343 / 2501
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem