Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infravevő működése

Témaindító: sribix, idő: Júl 7, 2006
Lapozás: OK   4 / 10
(#) atox hozzászólása Júl 5, 2008 /

tettem egy 100nf et a vevőhöz közvetlenül de nem jó igysem végülis működik a vevő csak a zár akkor is zug kist ha nics is jel.... meg néha behúz magától és ugymarad.... nem tom mi lehet a baja már csak a veték lehet h mással kéne meg árnyékolni kéne azt is nem tom már mi baja
(#) kobold válasza atox hozzászólására (») Júl 5, 2008 /

Némi zavartól annak a zárnak nem kellene rezegnie, magától behúznia. Inkább a kivezérlése körül kellene szétnézni, ha félvezetős a kapcsolása, ott lesz a bűnös valahol.
(#) atox hozzászólása Júl 5, 2008 /

mikor megcsináltam akkor működött minden szépen de nmikor már kiépítettem a garázsba hosszú vezetékkel meg minden azóta szarakodik
kicsibe megy csak nagy vezetékkel nem.. mi lehet a baj rosz a vezték amit használok:d
(#) proba válasza atox hozzászólására (») Júl 6, 2008 /

Esetleg egy vevő kapcsolási rajz nem ártana,vagy csak azt a háromlábú infravevőt használod ?
Annak a kimenete nem terhellhető ahoz még a vezeték egyik végén valami vonalmeghajtó (tranzisztor) a másik végén egy vevő illene.
Illetve az egész huzalozási elrendezését is lerajzolhatnád ,mi megy mivel közös vezetéken milyen hosszan.
(#) atox hozzászólása Júl 6, 2008 /

sima tsop 1736 ot használom...
mikor emgcsináltam a szobába az asztalon akkor jó volt semmi zavar meg magától behúzás, demikor opsszeraktam a panel és a vevő között kb 3m utp kábel van.... a zárhoz a fesz szintén ezen az utp n megy..... egyzserűen már nem tom h mi baja

A kábel dekódoló oldalára próbálj meg rakni egy 20k körüli ellenállást a +5V felé ,ha ez nem segít akkor az alábbi kapcsolással próbálkoznék.
Bár az infrával olyan baj lehet hogy néha néha bebillen magától erre egy zavarszűrő nem ártana.

infra.JPG

(#) atox válasza proba hozzászólására (») Júl 6, 2008 /

de értedh amost nekem megy a szobába kicsibe 20cm vezetékkel, akkor azért nem megy nagby mert valószinű h nem ugy kéne veztékelni ahogy msot van nem?

A kábeled egy kondenzátor,És a nagy terhellő ellenállás miatt áthallatszik a mágneszár.
Vagy mivel a kapcsolást,vezetékezést még most sem rajzoltad le akár a tápon is összeszedheti a zavart.
Meglepő dolgok de a fázisceruza világít bármelyik éren ,ha egy 2-3 méteres kábel egyik erére fázist kötsz.
Egy kellően érzékeny jelfogó hosszú bekapcsoló vezetékkel a kapcsoló működtetése nélkül is képes behúzni néha néha ....
(#) atox hozzászólása Júl 7, 2008 /

na lerajzoltam de elégé rosz minőség lett
csak paintba csináltma gyorsan

ir.JPG

kapcsrajzot is csinálok csak azt én terveztem szal nincs még meg..

ezt tudtam hirtelen összehozni, remélem ebből mindent kitudsz venni ezt csináltam meg és remélem tudsz segíteni valamit
eggyátalán az tsop jelét leeht ijen távolságba küldeni?

irja.JPG

(#) kobold válasza atox hozzászólására (») Júl 7, 2008 / 1

Mi az az ellenállásnak látszó tárgy a TSOP + tápvonalába kötve? Proba azt javasolta, hogy a vevő kimenetét húzd fel a tápvonalra, nem sorosan kell beletenni a pozitívba...
(Ha az más, akkor nem szóltam)

az egy előtét ellenállás cska h ne kapja meg közvetlenül az 5V t

tehát a kimenetet vigyem fel magas szintre?
(#) kobold válasza atox hozzászólására (») Júl 7, 2008 /

Tudtommal a TSOP 5 V-ról megy, tehát nem árt neki, ha direktben kapja, sőt...
Igen, a kimenetet próbáld meg felhúzni, de ez vagy bejön, vagy sem.
A rajz elég kicsi, de jól látom, hogy tettél kondit a + és - pontok közé, a TSOP előtt? Ha igen, akkor az úgy jó.
(#) atox hozzászólása Júl 8, 2008 /

most arra gondoltam h ugy csinálom h az elektronikát is az ajtóra tezsem a ir vevő és a zárhoz közel...
és igy nem lezs gond a vezetékkel csak a 20V váltót kell elvinni az ajtóra és gond megoldva
(#) atox hozzászólása Júl 10, 2008 /

ne ezzel a módszerrel h mindet egyhera teszek vagyis mindent az ajtóra igy jó...
már csak egy baj van hogy a napfényre reagál az infra hogy letakarom a vevőt és utána elveszem a kezem akkor kapcsol lelehet ezt szürni valahogy?
(#) kobold válasza atox hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

Nem modulált jellel hajtod? Azzal kellene, ha már egyszer benne van a TSOP. Akkor viszont nem nagyon illene észrevennie a környezeti fényt... Lassan megmutathatnád, milyen kapcsolást építettél (vagy csak én nem láttam idáig...?).
(#) proba válasza atox hozzászólására (») Júl 10, 2008 /

Én amit csináltam, igaz más célt szollgált abban is rövid tüskéket produkált a környező fény.Amit mi próbáltunk semilyen szűrő nem lett igazán tökéletes.(itt rövid idejű visszaverődést kellett volna detektálni) Neked esetleg megoldás lehet a zavarnál hosszabb monostabillal eltüntetni a zavart.
(#) atox hozzászólása Júl 10, 2008 /

igen zavaró mert a nap kb délután 2től egész estig pont odasüt akár kézzel is kitudom majd nyitni
(#) kaszarobert hozzászólása Jan 28, 2009 /

Sziasztok!

Egy infravevőt illesztettem párhuzamos portra, aminek csak az lenne a feladata, ha infra jel éri akkor kapcsoljon. A vevőt, egy rossz dvdjátszóból szedtem ki egy háromlábú tranzisztorszerű valami. Tettem rá testet, meg +5v-ot és a harmadik lábát kötöttem a printerport 13-as lábára. Bővebben:Bővebben: Link (#332990)hozzászólás.

Na ha rávilágítok egy távkapcsolóval, szépen dobol a készülék, viszont, ha egyszerűen megvilágítom egy infraleddel, akkor semmit sem csinál, pedig nekem ez kellene. Az infra adónak valamilyen frekivel villogni kell(38khz)? Másképp nem lehet?

(#) proba válasza kaszarobert hozzászólására (») Jan 29, 2009 /

Hát ezt jól látod,36..38khz típustól függően.Direkt beleépítik a szűrőt is.
(#) kaszarobert válasza proba hozzászólására (») Jan 29, 2009 /

Köszi a választ!
És mennyire kényes a frekvencia? Elég egy astabil multivibrátorral meghajtani? Vagy lehet hozzá egyben adót venni? Esetleg a soros portról villogtatni az adót ami egy led+ellenállás.
(#) proba válasza kaszarobert hozzászólására (») Jan 29, 2009 /

Nem igazán teszteltem,de mintha 555-tel működne. A 36/38 Khz sem igazán szereti már egymást .a Másik frekijén már érzéketlen.Talán a 1-2 Khz eltérést még elvisel hatótáv csökkenéssel.Soros port alapsebességei között nincs környékbeli freki,de ha te csinálsz akkor biztosan elég pontos lehet.
(#) akosbohus hozzászólása Márc 12, 2009 /

Sziasztok, új fiúként olvaslak benneteket.
Az én figyelmem egy kicsit másra irányul.
Azt szeretném elérni, hogy bármelyik távirányító bármelyik gombjával tudjak valamit bebillenteni és ennek a valaminek a "stand-by fogyasztása a lehető legkissebb legyen. A legjobb az lenne, ha ez az áramkör tudna teljesen "aludni", vagy csak valahogy fel tudná transzformálni a jelet annyira, hogy egy megfelelően érzékeny áramkört csak éppen bebillentsen. Lehet, hogy kicsit sok az amit kérek, de hát most ezen jár az agyam és természetesen kompromisszumokra mindíg szükség lehet.
Köszi előre is, üdv, ákos
(#) bbalazs_ válasza akosbohus hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Az infra taviranyitok jele modulalva van, par tiz kHz-el, a vevok ezekre szelektivek, szoval BARMELYIKKEL nem fogsz tudni barmelyiket. Azon az adott frekin belul is hasznalhatnak tobbfele kodolast.
Ha sikerult egy frekit kivalasztanod, akkor szerintem a vevot kelloen kis arammal tudod taplalni, ami egy mikrokontrollert ebreszthet alvo allapotbol, mondjuk egy PIC 10F206-ost (kb 150 Ft).

A standby-ba bele kell kalkulalni a kis kapcsuzemu tapot, a stabIC-t es az IR vevo aramigenyet. Elem eseten az elso mindenkepp es talan a masodik is elmaradhat. A TSOP48xx -ek kb 10mA-el beerik, a PIC meg uA-eket fogyaszt sleep-ben 5V-bol, (5 szazad Watt mindenestol).
(#) akosbohus hozzászólása Márc 12, 2009 /

Köszi a gyors választ.
Ez a "bármelyikkel" csak annyit jelent, hogy engem csak az érdekel, hogy meg lett-e bármelyik gomb nyomva. A gomb által hordozott információ nem érdekel. Nem lehet, hogy egy valami széles sávú cuccal figyeljem ezeket?
(#) bbalazs_ válasza akosbohus hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Azt nem tiltja senki, hogy egyszerre valamennyi frekire (nincsolyan sok, szerintem max 2-3 a haztartasban) figyeld.

A masik megoldas meg az infradioda, beepitett erosito es szuro izek nelkul. Csak ott meg nem tudom, hogy pl. a gyertya langjara vagy egy villanykortere, dohanyos kornyezetben ongyujtora, parazslo cigire, konyhaban gyufara mit lep, mert szerintem azok is tartalmaznak mar a rovidebb hullamu infrabol is....

Szoval ott meg a jel/zaj, amit neked kell megoldani sajat szoftverbol.

Esetleg hibridmegoldas is szoba johetne, tehat figyeled az infraforrast egy nem szelektiv diodaval, aztan ha jott BARMI, akkor ugrasztod az IR vevoket, azok egy darabig figyelnek, aztan ha nincs ertelmes jel, akkor visszaalszanak.
(#) nami válasza akosbohus hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Anno én csináltam egy olyan vevőt TSOP1736 vagy 38-al, ami aztán be lehetett tanítani a legtöbb távirányító protokolljára. Volt 8 TTL kimenete, és mindegyik kapcsolásához megtanult egy-egy gombot. Ha lenyomtad a betanított gombot a távirányítón, akkor billentette a megfelelő kimenetet. Vettem hozzá univerzális távirányítót, és random kiválasztott protokollal 80%-ban működött. Valami ilyenre gondoltál?
Szerk.: na, megtaláltam a kapcsrajzot, programot (még Win-es monitorozó is van, óje és az összes doksit, ha kell esetleg...
(#) akosbohus hozzászólása Márc 13, 2009 /

Én valami nagyon egyszerűre gondoltam, talán hiba volt. Ha nagyon bonyolult, akkor igazán nem is érdekes. Azt hiszem, hogy próbálkozni fogok az infradiódás verzióval. Ha van ötleted, hogy induljak neki azt köszönettel veszem, sztok...
Következő: »»   4 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem