Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Hajdanán a metró állomásokon volt ilyen monstrum felszerelve. Erről vetítették a reklámokat egy vászonra.
Meglepő módon két egymást követő hsz. :
1. Kvantum-elektronika 2. Kidobott projektor A meglepő számomra ebben az, hogy amikor el kezdtem dolgozni ('92-ben), volt nálunk egy ilyen projektor (mondjuk nem 50-60 kg, hanem "csak" 40 kg... ). 20-30 potival lehetett beállítani azt, hogy a képe éles legyen és lehet (!), hogy már tudta a VGA felbontást... És épp az imént jött be hozzám az a kolléga, aki a fotonikus chipről készült videóban többször is feltűnik.
Láttam olyat állomáson, és az inkább csak egy normál projektor, a plafonra volt felszerelve a metróállomáson, pl. a Deák téren is, de már régen üzemen kívülre kerültek még a metrófelújítás előtt.
Ha jól emlékszem, igen halvány képe volt.
Szomorú, hogy így kidobálnak szemetet a természtbe.
Én meg még egy mozit is épitettem ilyen projektorokkal amikor még HD video sem volt. A vásznon a pixelek kb 1 cm nagyságuak voltak. A vevö teljesen el volt ragadtatva.
( mi kevésbé). Még szerencse, hogy volt video grafika a számitogépen, és azt 4 projektorra lehetett osztani. Ugy már egész elfogadhato volt.
Még van ott több szemét is. Ez egy kis betonozott rész a tiszai gát mellett, ártérben. Most árad a Tisza, ki fogja mosni onnan az összeset. Az erdőbe is van dobálva , zsák is. A környéken amerre néz az ember, csak videókazetta szalag van a bokrokon. Szomorú valóság.
A szomorú, hogy amíg ezeket, akik kidobálják, nem verik, akarom mondani büntetik meg jó alaposan, addig így is marad. Sajnos valamilyen furcsa okból kifolyólag azt hiszik, hogy ez normális dolog. A furcsa, hogy képes elvinni kocsival a szemetét az erdőbe, folyópartra, útszélére, de annyi esze már nincs, hogy azt a szemetet le is lehetne ám adni, sokszor nem is túl messze és sok esetben akár ingyen.
Sajnos nincs rend a fejekben, s gusztustalan mód teleszemetelik a természeti kincseinket az ilyenek. De a dohányosokat se értem, amikor a csikket kidobják a kocsi ablakán. Vagy amikor a csikk mellé a dobozt is. Aztán csodálkozik, mikor szólsz érte, mert nem érti, hogy ez pont olyan szemét, mint a többi és rettentő demoralizáló az út szélén mázsaszámra látni az elhajigált csikkek, dobozok, palackok tömkelegét Komolyan mondom, hogy mindegyiküket meg kellene büntetni - 2 hét felügyelet alatti szemétszedés meghozná a kedvüket, hogy inkább ne dobják el a szemetüket.
16 méter a házunk előtti utcaszakasz. Mellékutca, de forgalmas. Heti 5-8 db. szemét "keletkezik" előttünk ezen a rövid szakaszon. Majdnem több mint a saját szemetünk -némi túlzással. Pedig van szemetes kuka, lomtalanítás. A határban olyan elektronikai hulladék lerakat "keletkezett", hogy tévészerelő ismerősöm odajár alkatrészér. Na nem, csak egyszer mondta humorból.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2022
Jómúltkor baleset miatt erre kerültem az M5-ről. Kilométereken keresztül 50 méterenként sittes zsákok az árokban. Gondolom Gazsi (Jóska, Pista ... nem kívánt törlendő) állt a platón és hajigálta a zsákokat.
Arra lennék kíváncsi, mekkora örömet okoz a szemetelőnek és hányan reklamálnak miatta.
Pedighát Gyál mellett...
Ahol az első magyar fizikai Nobel-díjasunkról elnevezett utca is van... Ugye, mindannyian tudjuk, hogy Gorcsev Ivánról van szó, aki elnyerte az "atomrombolás terén elért eredményekért" adott Nobel-díjat. Egy hajón. Egy makaó nevű kártyajátékon... By Rejtő Jenő, alias P. Howard: Tizennégy karátos autó.... A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2022
Olyan 30-50 ezer Ft megtakarítás már csak ok az örömre?
Szemetelés - megtakarítás - bosszankodás
Az elmúlt év során felújítottam egy lakást, új bútorok, tűzhely, mosó-szárító-mosogatógép, klímák. A gondos kismalac szépen szétválogatva tárolta be a pincébe a csomagolóanyagokat (természetesen a szállítók nem viszik el a szemetüket) így felhalmozódott 1.5 m3 hungarocell, kb 0.5 m3 műanyagfólia (gondosan összetaposva ) ~ 3 m3kartonpapír (szépen feldarabolva-stokizva) Városi lomtalanítás: koordinátor -kukaellenőr- a papír jöhet a többit NEM LEHET ... Lomtalanító vállalkozó telefonos egyeztetés - elviszem minimum 25-30 EHuf Helyi hulladékgyűjtő cég e-mail - a fólia ha tiszta esetleg, a hungarocell veszélyes hulladék ők nem jogosultak kezelni ... Így nem csoda, hogy sok ember inkább az árokpartot választja ... off: Ha nem gyűjtögettem volna össze, hanem - szabálytalanul - apránként belekevertem volna a háztartási kukába - nekem mindenképp jobb lett volna ...
Amit leírtál, pármilliós tétel. Ahhoz az összeghez képest mennyi is az a 30000Ft? 1%? Persze a vállalkozónak minden fillér számít, meg miért is macerálná vele saját magát, de ez továbbra se jó felfogás.
S pont a hungarocell, amit nem tudok megérteni, hogy miért is nem hasznosítják újra nagyobb mértékben. Valamikor a hetekben láttam róla pont videót a youtube-on, ahol erre specializálódott üzemet mutattak be. Bár lenne üzleti érdek benne, hogy idehaza is települjön egy ilyen feldolgozó üzem... Meg is találtam: youtube
Na de legyen egy kis elektronika is...
Már megint csövek: youtube
Mert mai napig ( persze keményen el van hallgatva szerte a világban) hogy az ujrahasznositás - kivéve talán a fémeket, üveget meg a papirt - sokkal drágább mint a haszna
Még a 80-s években jártam egy akkor egekbe dicsért vállalkozásban Svájcban, ahol egy meglehetösen nagy gépsor volt hivatott kitermelni minden értékes komponenst az elektronikai hulladékbol ( NYAK) lapokbol. Gyakorlatilag a gépsor végén kis kontajnerekben jött ki az arany meg ezüsttartalmu fém, műanyag maradekok, vas stb. Már nem emlékszem pontosan, de talán egy tucet kis szines kontajner volt a sor végén más más tartalommal. Pár honappal később az ujságban láttam az igazgato képét két zsaru között, mert kiderült hogy felvette a nagy támogatásokat, összegyütöttek számára hetente tehervonatnyi anyagot, aztán annak 90%-t feketén elküldték Afrikába - feldolgozni. Egy másik eset, a sogor évekig épitett nagy üditöitalgyárakba berendezéseket a PET flakonok ujratöltésére. Ma teljesen leált a bolt, mert kiderült, hogy a használt flakonok tisztitása, nagyon igényes a vizre, veszélyes vegyianyagokra és energiára, valamint a felhasznált veszélyes anyagok utokezelésére ( drága). Ugyanakkor a PET flakonok beolvasztása majd ujrafuvása nagyságrenddel olcsobb megoldás. Már két nagy cégnél le is szerelték az egész moso/tisztitási gépsort. A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2022
A hungarocell-t, a kartonpapírt és a fóliát is ingyen le lehet adni bármelyik hulladékudvarban. Csak neked kell megoldani az odaszállítást.
Idézet: Na igen, itt a randa dolog az egészben, hogy mit nézünk haszonnak. Ha csak az anyagi hasznot, akkor valóban miért is érné meg. Ha a természetkárosítás elkerülését, akkor meg már lehet vitatkozni rajta, hogy vajon mi a hasznosabb.„Mert mai napig ... az ujrahasznositás ... sokkal drágább mint a haszna” Idézet: Még szerencse, hogy legalább így újrahasználják és nem mind kerül az óceánba „Ugyanakkor a PET flakonok beolvasztása majd ujrafuvása nagyságrenddel olcsobb megoldás.”
Ott sem mindenki májer?
Elvileg már a tervezési fázisban az ilyesminek tisztán kellene mutatkoznia.
A baj a gazdasági rendszerben van. Ilyen üzemeket konkrét személyek csoportok banki fedezetböl létesitenek, ahol csak az érték meg haszon számit, amit az év végén a könyvekben látni ( mit kapott az kitermelt anyagokért - minusz a költségek).
Elképesztöen bonyolult lenne ebbe belekomponálni a egyébb hasznokat ( környezet stb). Valojában senkinek eddig nem sikerült. Emlékszünk meg a korra, amikor minden ilyen berendezéshez ( hütötöl az akkori “ takarékos világitotestekig” ) egy cetlit is adtak, amin elöre meg kellett fizetni és ujrafeldolgozást? Én az akkor vett hütöre rá is ragasztottam, nehogy elvesszem, ha majd egyszer ki kell dobni. Kétlem, hogy valaki még foglalkozik ezzel, csak emléknek jo. De kaptam ilyen cetlit a takarékos izzora is, de már fogalmam sincs hol van. Pár éve amikor a lakásban felszereltem az utolso LED világito panelt jutott az eszembe, hogy vajon hol vannak ezek a cédulák. Elvben ma ilyen cetli nélkül fizetni kellene a hulladéktelepen. De ugyanez megy most GreenDeal nevü átverésen is. Az üzemanyagárba beleraknak vagy 20% extra adot és ezzel el van minden intézve, és majd a Föld klimája látva ezt a rengeteg beszedett pénzt magátol megjavul.
Hát igen, a kimeneten az átvevönek kellene fizetni a javakért, de ugye az egyáltalán nem biztos, hogy mennyit és ki.
Újrahasznosítás
Idézet: „sokkal drágább mint a haszna” Állítólag sok termék árában benne van környezet terhelési díj. Ami szerintem újrahasznosítás lenne.
Olyan furán hangzik pl. nálunk ez a műanyag az óceánba. Kinek érné meg innen elvinni odáig. Sajnos a folyókba is kerül belőle, meg az erdőkbe, stb... Tavaly mutattak egy román folyót, gyakorlatilag a vizet sem lehetett látni.
Ez csak mezei átverés. Ha igaz lenne, már lenne féltengernyi szemét. A környezetvédelem, csak pénzforrás néhány szélhámosnak.
Az autógumiban benne van már több évtizede a környezetvédelmi adó. Mindenki kifizette. Gumi hegyek vannak feldolgozatlanul. Megoldások is születtek, csak hát nem alkalmazzák. Még a leadóhelyekről sem akarják elvinni. Néha kicsit felgyullad, a gumi gyúlékony. Persze az óvodákból, játszóterekből kitiltották a gumimászkálót.
Csakhát az állambácsi a világ minden országában egyformán müködik. Amig be kell szedni a pénzt akkor mindig az első sorban van, amikor biztositani kellene a beszedett pénz felhasználását akkor jönnek a végtelen pályázatok, osztozkodás, politikai sallangok meg furások és gyakran mire célba érnek már azt sem tudják, hogy mi is volt az eredeti terv.
( lásd a néhai német bálozott szemetet nálunk - ugyanilyen szemétkazalok ( valoszinü ugyanonnan) vannak szerte a fejlödö világban, vagy mint a osztrák sogorék hajoval együtt süllyesztették el az “értékes terméket” és még a biztositon is keresni akartak.
Nemrég tudtam meg, hogy mindent amit itt leírtál (hungarocell, fólia, kartonpapír), átvesznek, és még egy kis pénzt is adnak érte! Kb. 15-40 ft-ot kilójáért!
Ezt a céget belinkelem, mert szerintem megérdemlik, nagyon normálisak: Link Biztosan van máshol is az országban ilyen.
Nejem kapott egy luxusiroda felszámolásábol 3 nagyon szép ( valoszinü méregdrága designer modell) állo olvaso lámpát. Mindegyikben alacsonyfeszültségü 50W-s halogén spot a fényforrás. Egyik sem müködött, igy örültek, hogy valaki elvitte.
Nézem, hova tette a konstruktör az egyszerü mezei lengö kábelre szerelhetö billenökapcsolot: hát a trafo meg az 50W-s izzo közé, ráadásul a kapcsolo össze lett ragasztva, igy szinte bonthatatlan volt. Nézem a kapcsolot. 230 V/2A és természetesen UL meg CE márkajel. Ugy látszik fel sem merült, hogy az 50 W izzo a 12V-s trafobol alapbol 4-5 A huz, a bekapcsolás pillanatában akár 10-t is. Nos igy lett legyártva és nem kizárt, hogy 5-6 számjegyü forintért vesztegették ezt a remekmüvel. A kapcsolot kivágtam a francba, a kábelt szépen összetoldottam. Egy lábkapcsolot meg a trafo 230 vezetékébe kötöttem be. |
Bejelentkezés
Hirdetés |