Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Kedves Fórumtársak! Ki tudja, hol kínál valaki szalagos Orion-matricát? (Felújítás alatt álló 442-es dobozomról teljesen lekopott.)
Ilyesmit ha nem találsz, ajánlom figyelmedbe ezt a megoldást: Bővebben: Link
Sajnos csak kerek (34 mm) van, az viszont eredeti.
Ha ráfanyalodnál, szivesen neked adom...
Önszorgalomból megrajzoltam vektorosan, hogyha mégis nyomtatni kellene, akkor a lehető legjobb minőséget kaphasd
Köszönöm a kedves felajánlást! De a szép rádió megjelenésének annyira lényeges része a szalagos matrica, hogy még várok az "igazi"-ra.
Jelölt rész nekem nem tetszik, a vizes matricás megoldás viszont meglehetősen.
Nem csoda, hogy nem tetszik, mert elcsúszott a rétegrend én meg nem vettem észre. Így most olyan, mint a mintaképen.
Köszönöm a fáradozásodat! Ennyi barátságos segítség után majd talán ki tudom nyomtatni (bár még nem nyomtattam matricát).
Szerintem olvasd el a leírást (elég hosszú és részletes) az oldalon, és ne csak egy lapot vegyél.
Valószínűleg elsőre úgyis csak próbálkozás lesz majd belőle. De mindenképpen ígéretesnek tűnik.
Arra figyelj, hogy ez nem biztos, hogy méretpontos, viszont vektorgrafikus, így minőségromlás nélkül méretezheted a megfelelőre. SVG-ben töltöttem fel ide, Inkscape simán megnyitja.
A leírás mellett még a ksírletezés sem árt. Normál papíron érdemes bejátszani a méretet, esetleg, ha a szín nem pont olyan, akkor azon módosítani (nincs előttem ilyen matrica, hogy pontos színt tudjak választani, ezért lehet, hogy nagyon elüt az eredetitől). A méretet is ezért kell finomítani, mert semmi referenciám nem volt hozzá, csak a guglival talált meg az itt mutatott kép alapján rajzoltam meg.
Előbb Inscape-et is kell letöltenem valahonnan. Köszönöm, hogy ennyit fáradozol - nekem meg ez idegen terület.
Inkscape a hivatalos weboldalról: Bővebben: Link
Letöltöttem, telepítettem. Most még majd rá kell jönnöm, hogyan használhatom.
Szia, ha szabad, én viszont gyűjteménybe szívesen fogadnám.
Ennek az eredetivel szinte megegyező reprodukálása engem is foglalkoztat egy ideje, mert ugyan vettem valami matricát, hogy majd kipróbálom, se annak sajnos semmi köze nincs az eredetihez, se formára, se színben, se anyagában.
Biztosan a vizes matrica lesz a megoldás, de amikor utoljára kerestem gyártási lehetőséget, anyaghiány volt. Utánanézek újra.
A következő találkozón/börzén odaadom, vagy privátban küldesz egy postacímet.
Jó lenne szépen helyreállítani. 1. kép: így került hozzám. 2. kép: a lakk eltávolítása után. 3. kép: a falhoz állított hangszóró kitűnően szól. 4. kép: nem csoda, mert ez a híres francia hangszóró.
Változtattam egy kicsit az összeállításon:
Egyrészt kicseréltem a gépet egy normálisra, (Realtek ALC887 integrált audio chipset), valamint a rádióra most egy másik szintén általam épített másik konvertert kötöttem, ami szerintem jobb jelerősséget ad. (LA1185-ös IC-vel készült, pontosan annak egy helyettesítőjével: az AN7205-ös IC-vel, mert ez volt kapható ). Eszméletlen jó hangminőséget ad így a magnókimenetén a rádió. Valahogy, mintha több lenne benne a mély mint a tranzisztoros rádiókban. (Ezt lehet csak bebeszélem magamnak mondjuk, még sosem volt ez előtt csöves készülékem).
Még néhány hangfelvétel, közép és rövidhullámon is.
Aki követi a hozzászólásaimat az emlékszik erre a rádióra. Felcsiszoltam aztán lesz ami lesz alapon olajjal lekezeltem. Mutatom milyen lett.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2022
Okkal használnak a high-end kategóriában is elektroncsöves erősítőket. Sokkal természetesebb és kellemesebb hangot adnak, mint a tranzisztorosak. A fényképezésben is, a modern agyon szabályzott objektívek kevésbé lesznek természetesek, pedig a minőségük elképesztően jó, de mégsem az igazi.
Szépen alakul! Egy ilyen szintén francia hangszórós nekem is van, amit majd helyre kell hozni, de nekem gyárilag sincs rajta ez a matrica. Gondolom hol így, hol úgy készült, ezt több típusnál is láttam már.
Ilyen emblémák nekem TV készülékeken vannak, a felújításokhoz kelleni fog néhány valamilyen úton módon. Többek között az a széles Orion felirat is megoldásra vár... Amúgy jó szögből nézve látszik, hogy átlátszó hordozórétegen vannak. Valamint a világos részek inkább krémszínűek eredetileg, csak a lakktól (ill. annak öregedésétől) lesz sárga. Az is érdekes lehet még, hogy ha lesz is matrica, a lakkozást is úgy kell megoldani, hogy a matrica festékét ne oldja fel majd közben. A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2022
Az a matricás, amit korábban linkeltem, lézernyomtatóhoz való. A lézernyomtató pedig műanyag port olvaszt rá, amit eléggé dörzsölgetni kell, hogy elkoptasd. Az aceton meg tudja lágyítani, de gondolom nem acetonbázisú lakkot karsz használni
1.
Idézet: Nem lehet, hogy intarzia (a fotón annak tűnik)?„az a széles Orion felirat” 2. Az utolsó kép azt a gyanút kelti, hogy az embléma eléggé kapaszkodik a fába. (Az én rádiómon nem a fához, hanem a lakkhoz ragaszkodott, vele együtt nyomtalanul eltűnt. Talán többféle matrica volt... A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2022
Sajnos nem intarzia, ugyanúgy matrica. Csak egy viszonylag jó állapotút fényképeztem le, hogy látsszon. Másiknál ugyanúgy lemállott lakkostul. Az utolsó képnél eleve nagyon pergett a lakk (igazából lehet politúr volt, de ebben nem vagyok biztos), de hogy ne szemeteljen, seprűvel letöröltem róla a többit. Amit a matricán hiányt látsz már, az mind akkor jött le.
Egyébként szerintem muszáj lesz nyomdatechnikai módon megoldani, mert lézernyomtató nem tud ilyen pasztell és fehér színt (legalábbis a 99%-uk). Amit bbb linkelt alapanyagot, az nagyszerű, csak helyet kell keresni, ahol megfelelő színben tudnak rá nyomtatni.
Ez az ábra amúgy elképesztően jól sikerült, köszönöm én is! Remélem meg tudjuk oldani a nyomtatását is.
Nem sikerült eddig megnyitnom az .SVG fájlt, hiába töltöttem le és telepítettem Inkscape-et. Kell hozzá valamilyen már szoftver is?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |