Fórum témák
» Több friss téma |
Attól tartok, hogy egy építés az az én képességeimet magasan meghaladja
Az első pongokat tranzisztorokból építették fel. Az ütők és a labda mérete labilis volt változhatott a készülék használata során. Sokszor "behangolást" igényelt. Régebben áttanulmányoztam egy ilyet, meg lehet építeni pusztán tranyókból ellenállásokból és kondenzátorokból. Sokadik verzió után jöttek az AY XXXX sorozatú IC-k.
Hali!
A tipusszám is lényeges, lehet nem is tranzisztor. Különböző lábkiosztású tranzisztorok léteznek, ami azt jelenti minden lábhoz mérve a tobbit (fordított mérőzsinórral is) illik megfigyelni a mérési eredményt, ezután lehet következtetést levonni. A mérést simán meg is hamisíthatják a környékén lévő tobbi alkatrész, inkább forraszd ki, nem olyan nagy munka, ha lábas cuccról van szó(csak ne melegítsd nagyon sokáig).
Köszönöm az infókat, igyekszem mihamarabb megpróbálni megcsinálni, és remélem csak ennyi volt a baja.
Jajj lenne még kérdésem ha már alkatrészt rendelek, van 2 gondom, ígérem majd csak szépen sorban próbálkozom vele, mert igazából nagyon félek, hogy elrontom
1. A DC táp apa csatlakozója a gépben el van rozsdásodva valószínűleg párás helyen tartották, az elem felől érkező áramot nem is vezette már át, próbáltam tisztítani de nem sikerült. Vennék azt is ehhez csak az lenne e kérdésem, hogy olyat kell vegyek amihez az van írva hogy "kikapcsolóval" az tudja azt, hogy ha nincs bedugva a táp akkor átkapcsol az elem ágra? 2. A neten említett leírásban egy Graetz híd beépítését javasolják az fordított polaritás kiküszöbölésére. Ha jól értelmezem ezt az tápellátás utáni kábelre közbeiktatom akkor meg is teszi a hatását. A kérdés, hogy milyet kell vegyek pontosan (meg majd az lesz a kérdés, hogy melyik lábat hova kell forrasszam)
1. a nyákbaültetős pl 5.5/2.1 vagy 5.5/2.5-ös aljzatok többsége kapcsolós, de a külső palást érintkezőt szakítják, ez általában a negatív ág
2. fordított polaritás ellen mit szeretnél védeni? Én nem tennék graetz-et, túl nagy feszültség esik rajta (ugye 2 diódányi vagyis akár 1-2V is lehet), elemes megoldásnál ez sok... Inkább valami 1A körüli schottky dióda a pozitív ágba egy sorba a külső táppal, és egy sorba az elemmel pl 1n5819 Ha igaz a fentebbi rajz, és jól értelmezem, akkor a táp csatiban a "szokásostól" eltérően a külső a pozitív, a belső a negatív, így bedugáskor az elem pozitív ágat szakítja. A külső tápokkal vigyázz, a mezei trafós fali adapter tápokból sokkal nagyobb fesz is kijön, mint ami rá van írva, nem stabilizáltak.
(megj.: nagyon amatőr vagyok)
2. Ponthoz A készülék tipikus hibája a neten talált leírások szerint, hogy vagy tápról, vagy elemről fordított polaritású áramot kap így a tranzisztor megadja magát (meg is adta) ez ellen szeretném védeni. most megnéztem mi az a schottky dióda, ha jól értelmezem gyakorlatilag csak akkor enged át ha + jön rajta vagyis megvédem vele az összes további elemet, ez jónak tűnik nekem. Ezt jelenti? A külső táppal gondom van mert rámértem és valóban elképesztően nagy feszültséget ad ki magából. Első körben már az is jó ha elemről megy. Akkor már boldog vagyok A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2019
2. igen
Külső táp után tegyél be egy 7809-et, a be és kimenetére a föld felé 2*100nF kondit így kell bekötni: Bővebben: Link . A készülék + bementére meg a diódát a táphoz, és egy diódát az elemhez.
Sziasztok én is szert tetem egy videoton pong ra. (Zöld).
T11-et cseréltem (találtam egy tesla kc 508 at) most nemiképp jobb de továbbra sem működik .B-n 0.9 Volt és E-n 2.9 Volt. C-n megvan a 9 Volt. Vajon ha a zénert cserélem megoldódik? C13 kondi jónak tűnik. Holnap veszek alkatrészt mi lehet még hibás? Más: vettem egy szovjet VL100 kistévét hogy majd azon pongozom... Sajnos az sem 100as. Azt melyik topicban érdemes "megfuttatnom" ? Köszönöm.
Sziasztok.
Szeretetném megkérdezni, hogy van egy Videoton TV játékom, és sok google képen láttam hogy zöld a háttérkép. Azt hogy lehet elérni?
Hozzájutottam egy ping-pong konzol TV játékhoz, ami a Radofin Telesports (1977) nevet viseli. A TV játék szíve és agya a jól ismert AY-3-8500 IC, ami még teljesen az eredeti. A TV játék előéletéről nem tudok semmit, de azt most már tudom, hogy valószínűleg fordított tápfeszültséget kapott,nem mutatott életjelet. Már lemondtam róla. De azonban a napokban eszembe jutott, mi lenne, ha feléleszteném.
Sajnos gyári kapcsolást nem találok hozzá a neten. Kapcsolása hasonlít az "alap" kapcsolásokhoz. Az AY-3-8500 IC 2 MHz-es órajelet kap. A videojeleket és a szinkronjelet egy CD4072-es "közösíti" és egy 2 tranzisztoros (2SC9018 típusúak) RF modulátoron keresztül a TV antenna bemenetére juttatja. A tápfokozatban szinte minden alkatrész hibás volt. A bemeneti 9 V DC tápfeszültség stabilizálást Zenner-diódás kapcsolással oldották meg, védelemnek egy ( MCL066-os) tranzisztort alkalmaztak. Maga az IC itt 6,2V-on működik és a többi fokozat is. Az órajel előállítása 2 db ismeretlen típusú tranzisztorral, LC taggal történik. És most kérném a segítségeteket majd. A tápfokozatban az összes alkatrész kicserélése után, megvan a stabil 6,2 V-os tápfeszültség. Nagy szerencsémre a AY-3-8500-ös IC működik. A beépített, és egy tranzisztoros erősítővel ellátott hangszórón csipogás hallatszik. Az órajel megvan a fő IC 17. lábán, 1999.85 MHz-et mérek, az oszcilloszkópon is megjelenik a szinusz jel. Sajnos a szinkronjelet (sync), 16. lábon nem sikerül mérnem. A TV játékot egy fekete-fehér kis TV-n jeleníteném meg. A kis TV megtalálja a TV játék RF jelét. Azonban sajnos a játék képe, nem "áll meg" a kis TV képernyőjén. Sajnos a csatolt kép elég rosszul sikerült, nem adja vissza a valóságot. A kép fut, a pong játék számai látszanak, hangszóró csipog. A kis TV V-HOLD gombján tekertem, ami megállítaná képet, de sajnos nem használ most semmit. Próbaként megpróbáltam egy ajánlott kapcsolást is,a CD4072 helyett, hogy kicsikarjam a kompozit videojelet. A jel elő is jön, de ugyan az, mintha RF jelet kapcsolnék a kis TV-re. A kis TV-n van RCA videobemenet. Esetleg lenne ötletetek, hogy mit kellene lemérnem, illetve állítanom? Kicsit hosszú lett az írás, bocsánat.
Kipróbálnám , ha lenne. Az kimaradt az előző hozzászólásomból, hogy a CD4072-es IC is tönkre volt menve, most cseréltem. A szikronjel aggaszt engem, hogy nem tudom mérni.
Amit leírtál az a szinkronjel hiányára utal. Nézd át a 4072 lábait, nem-e összeér 2 láb. Mi az a diódás panel ?
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2022
Az éjszakán átnyúló keresés soran találtam egy kompozit videó átalakítást. Sajnos a linkétjét később tudom megadni. A lényege, hogy az Atari 2600-hoz készült konvertert csatlakoztatják hozzá. Utánna néztem a konverteknek, meg is csináltam. Bekötöttem, működik is a kompozit videóbemenet a kistévén. A kép is megjelenik, igaz világosabb, mint a modulátor jele. Szalad a kép itt is, de van.
A diódás áramkör is elvileg a CD4027-et hívatott kiváltani, VAGY kaput alkot. Azt hittem ott a videó kimeneten kompozit jel lesz, de nem. Találtam a neten, gondolom kipróbálom. Rendben megnézem a lábakat. A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2022
Ugye...., a 4027 kellene bele ! Ha nem stimmelnek a feszültség szintek akkor elcsúszik a videojel szintje is. Jól kell összerakni(összekapuzni) a videojelet.
Bocs elírtam. CD4072 kell. De van.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2022
Nekem is volt ilyen hibám, 4072 csere után jó lett.
Hú, ez nehéz menet volt. Igaz szemcsés, de sikerült, RF-n. A NYÁK nagyon rossz minőségű, a rajzolat szintén átgondolatlan, alkatrész lábák nincsenek levágva. De sikerült! Aki fordított tápot, illetve túlfeszt adott, annak üzenem kegközelebb jobban vigyázon. Az RF modulátorban is meghalhatak a tranzisztorok, a mostani kínai 2SC9018-osok nem tudom olyan paraméterrekkel rendelkeznek-e , mint akkor. Lehet a kép már nem is lesz jobb.
Ja igen, 5 db CD4072-esből elsőre sikerükt beleraknom egy teljesen új rosszat. Pedig nem ebayről jött. A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2022
Ügyes vagy !
Nekem is van ilyen pong-om (saját építés), + egy AY3-8500.
Csak sikerült élesebb képet kicsikarnom. Az RF modulátor alkatrészeinek kicseréjével.
Tudtam, hogy a kerámia kondik már öregek. A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2022
Hátha valakit érdekel, a Radofin tele-sports TV játék kompozit kimenetének megvalósítása.
Sziasztok!
Egy Körting TV játékhoz keresnék kapcsolás rajzot. Egy elszabadult vezeték van amit sejtek is hogy hova kellene forrasztani, de nem akarok kockáztatni. A játék választó kapcsolókra menő vezetékek is már forrasztgatva vannak jó lenne tudni hogy a helyükre kerültek-e. A kimeneti vezeték is hiányzik, de gondolom oda egy sima RCA-RCA átjátszó kábel kell.
Gondolom az a fehér vezeték az ami elszabadult. Hova megy a másik vége ? Az ic hanyas lábával "sípol" ?
Szerintem a bekapcs gombra a másik vége az elemtartóra megy.
Nem is ez a probléma, hanem a rengeteg gányolt forrasztás. Több vezetéket újra forrasztottak, de jó helyre -e. Ezért örülnék rajznak.
Meg kell próbálnod beüzemelni.
Rajz szinte esélytelen. Marad a próba, ha rendben működik akkor esetleg szebben meg kell forrasztani.
Szia, Ezeknél nincs új a nap alatt, igen valószínű, hogy ez is olyan, mint a többi, így az AY3-8500 adatlapja szerint van bekötve, vagy egy bármely másik példány szerint.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2022
Szia!
OK megpróbálom kipróbálni. Azt még elárulhatná valaki hogy egy sima RCA-RCA-val ráköthetem-e a TV Video bemenetére? (3. képen RCA aljzat van a kis panelen) |
Bejelentkezés
Hirdetés |