Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3727 / 3965
(#) gyulank válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Melyik a jobb?

mik.png
    
(#) Skori válasza gyulank hozzászólására (») Máj 29, 2022 / 1
 
Attól függ milyen szempontból kell jobbnak lenni...
Élettartam?
Ár/teljesítmény viszonyra?
Frekvenciamenet?
Jel/zaj viszony?
Iránykarakterisztika?
Persze lehetne még sorolni, de ez olyan mint az, hogy melyik erősítő a jobb? Tehát ez sok esetben szubjektív, pl. amelyikkel jobb hangot tud felvenni / rögzíteni az aki használja. Sok esetben pedig a felhasználás céljától függ, hogy melyik felel meg az adott célra jobban.

Valószínűleg csak az tud erre a kérdésre jó választ adni, aki mindkét mikrofont "ismeri", azaz sokszor használta már mindkettőt, és vannak vele tapasztalatai.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2022
(#) gyulank válasza Skori hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Nyilván, ha felmerül, hogy több dologban, akkor minden dologban érdekel, és az alapján is lehet dönteni. Először csak a nevüket írtam. Aztán belinkeltem az adatlapjukat. Aztán csináltam ezt a képet, hogy valaki nézze már meg, de szerintem mindenki csak általánosságokat ír, és senki nem nézi meg. Egyébként egy árban vannak.
(#) Lamprologus válasza Skori hozzászólására (») Máj 29, 2022 / 3
 
Mintha visszautaztam volna az időben ...

Ezt a kérdést már korábban sem sikerült megoldani...

Pedig volt némi agresszió is!

Bővebben: Link
(#) subwoofer220 hozzászólása Máj 29, 2022 /
 
Sziasztok. Kínai panelos TDA7294 előerősítővel 10-15Wattot ha kiad. Olvastam,hogy valamelyik ellenállást ki kell cserélni. Tudna nekem segíteni valaki? Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2022
(#) Gafly válasza subwoofer220 hozzászólására (») Máj 29, 2022 1 /
 
Csak nem erre gondoltál?
(#) reloop válasza subwoofer220 hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Szia! Praktikusabb lett volna a TDA7294 témában érdeklődnöd. Elöljáróban annyit, hogy a csatolt képek nincsenek szinkronban, az egyenirányító csak a beültetett panelen található meg.
Lehet túl alacsony tápfeszültség, vagy hibás beültetés is. Tudni kéne mekkora bemenő jel áll rendelkezésre és mekkora az áramkör jelenlegi erősítése.
(#) subwoofer220 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Szia,de lehetséges!
Idézet:
„22 K ellenállás határozza meg a nyílt hurkú erősítést”


Ezt itt olvastam.
Bővebben: Link
(#) subwoofer220 válasza reloop hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Szia. 2x35vdc a tápfesz
(#) reloop válasza subwoofer220 hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
A táp az elegendő, így csak a jelszinteket és az erősítést kell vizsgálnod. Az adatlap szerint megépített TDA7294 33-szoros erősítése a legtöbb jelforrásról biztosítja a teljes kivezérelhetőséget. Mint írod előerősítőt is használsz, annak is mérd a be és kimeneti jelét, abból behatárolható mi nem működik jól, illetve hol kell beavatkoznunk.
(#) Suba53 válasza subwoofer220 hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
A 22k már a zárt hurokban van. A nyílt hurkú a visszacsatolás nélküli. Itt meg a 22k, és a 680r a visszacsatoló kör. Nagyjából 32 szeres az erősítése. ( pontosabban 33 )
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2022
(#) Skori válasza gyulank hozzászólására (») Máj 29, 2022 / 1
 
Azért van ez, mert rossz a kérdés amit feltettél, vagy rosszul tetted fel. Kb olyan mintha azt kérdeznéd, hogy: "A gyümölcsök közül melyik jobb? Pl. itt van ez az alma, meg ez a körte, most akkor melyik jobb gyümölcs?"
Másképp fogalmazva millió szempont létezik, ezért egy általános kérdésre, csak általános válasz adható. Ha azt kérdezted volna melyik a kisebb zajú: akkor az kinézhető az adatlapjáról. Ha azt kérdezed melyik jobb énekhangra, azt talán meg tudja mondani valaki olyan aki már használta ilyen célra. Ha azt kérdezed melyik jobb macskát dobálni akkor vagy az olcsóbb, vagy amelyik nehezebb. Vagy pl. melyikkel lehet időt mérni: mindkettővel: kiteszed az ablakba 30 percre, és az pontosan fél óra lesz.
Ha pedig trollkodás gyanús a kérdés, akkor a válasz is hasonló komolyságú lesz.

Amúgy gyakran látom, itt a HE-n, és más fórumokban is, hogy valaki olyan kérdést tesz fel amire lehetetlen rövid választ írni, mert túl általános, és a teljes válasz egy vaskos tankönyvnyi lenne. Aztán csodálkozik az illető, hogy nem kapja meg az áhított választ.

Az esetedben mit vársz? Valaki leírja hogy szerinte az "A" mikrofon a jobb. Aztán jön valaki aki szerint meg a "B", és mire mész vele?, hogy döntöd el kinek van igaza? Vagy hátha egymásnak esnek és jót vitatkoznak rajta?

Ilyenkor amúgy nem ártana a fel/le mutató hüvelykujj mellettm, valamilyen trollgyanú jelző, ami beszinezi a fejlécet ha többen rákattintanak - így a többiek észrevehetik magukat mielőtt belelendülnének a dolgokba... Az ikonja is lehetne egy picike troll
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2022
(#) Skori válasza Lamprologus hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Köszönöm, hogy felhívtad erre a figyelmet. Talán sikerül(t) vele megspórolni egy hasonló kőrt.
(#) subwoofer220 válasza reloop hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Igen igazad van. Az előerősítő dolgozik halkan. Sokkal halkabb a kimenet mint a bemenet.
Egy ne5532 van benne ,subwoofer filteres előerősítő.
(#) reloop válasza subwoofer220 hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Az előerősítő reagál a hangerő és vágási freki gombok tekergetésére?
(#) subwoofer220 válasza reloop hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Igen. Működig.
(#) reloop válasza subwoofer220 hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Készíts fotót a forrasztási oldalról!
Kész panel volt, vagy Te ültetted be az alkatrészeket?
(#) Epu2 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Megemlíthetnénk, hogy ha mechanikusan nem sérül, akár végtelen az élettartama.
(#) gyulank válasza Skori hozzászólására (») Máj 29, 2022 2 /
 
Leírtam mit várok. Véleményem szerint pedig az trollkodik, akinek megköszönted. Senki nem kért olyat amit nem tudni az adatlapból. Mégse beszélt senki arról ami abban van, még úgy se, hogy külön kigépeltem és rátettem egy képre mert senki se képes rákattintani. De én vagyok a troll...
(#) gyulank hozzászólása Máj 29, 2022 3 /
 
Nyilván elsősorban az adatokat kéne összehasonlítani, és megmondani melyik adatból melyik a jobb. És ha valakinek még ez után még eszébe jutnak ilyen fontos dolgok, hogy melyikkel lehet jobban macskát dobálni, azt is nyugodtan leírhatja. Csak ne magyarázza meg regényben, hogy én tehetek arról, senki nem nézi meg az adatokat, és nem arra válaszol amit kérdeztem, sőt, nekem szórakozás. Én pedig azt nem tudom, de tényleg, hogy közületek senki sem úgy szokott összehasonlítani valamit, hogy tudja, hogy mi miben jobb? Vagy csak rólam feltételezitek, hogy hülyeségből adtam meg adatokat?
(#) antiktelefon válasza gyulank hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Olyan teljesen mindegy, elárulom nekd, hogyha felveszed a valódi adatokat, akkor közelében nem lesz az adatlapinak, a frekvenciamenetet meg bármikor lehet EQzni. Olcsó mikrofontól ne várjál csodát, vedd meg mindkettőt külön blokkal, aztán amelyik nem kell azt eladod, ennyi. Azt sem írod le mihez kell...
De nem titok, nem a mikrofon kapszulával lesz bajod, hanem a benne lévő DAC minőségével, illetve a zajjal, de ha képes vagy egy voicemeetert beállítani, akkor ingyenesen majdnem tökéletesre tudsz EQ-zni egy VHS felvevőhöz adott gyári párszáz forintos csíptetős mikrofont is, akár automata némítással is, billentyűzet hangokat is el tudod távolítani stb.
De ha valamit kell mondani, akkor a helyedben vennék egy eredeti régi sztereo Blue snowballt, ahhoz nem kell popfilter és ha rohanás közben kell felállítani, akkor eqzás nélkül is elég jól szól és ha nem az újat veszed, akkor a kapcsolóval a karakterisztika is állítható, ami ezeknél sokkal fontosabb.
De komolyan egy éve szenvedsz ezen, vedd meg mindkettőt és döntsd el, amennyi időt ezzel elszórakozol már...
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2022
(#) Skori válasza gyulank hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Melyik adatról nem tudod eldönteni, hogy jobb-e?
- Frekvenciatartomány: "A" kicsit szélesebb, de nem számottevően nem hiszem hogy számít különösebben, kivéve ha tévedek.
- Dinamika taromány: "B" kicsit jobb, a különbség: 11dB (majdnem 4szeres viszony, de tudni kell, hogy a hallásunk viszont inkább logaritmikus)
- SPL: Csak tippelek, talán a legnagyobb hangnyomás ahol elkezd torzítani. "A" kicsit jobb.
- Impedancia: egyforma
- Saját zaj: "B" a jobb, tehát a kisebb zajú
- S/N jel/zaj viszony: határozottan "B" a jobb
- Érzékenység: Csak tippelek, de ha az adott hangnyomásra adott jelszintről van szó, akkor "A" jobb

Azonban tudni kell, hogy van egy sokkal fontosabb paraméter, ami nem derül ki ezekből az adatokból: hogy az adott felhasználási cél esetén melyik "szól jobban". Ha kicsit visszaolvasol: ezt is említettem korábban. Ugyanis ez nehezen számszerűsíthető adat.
(#) Skori válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
A kolléga korábbi hozzászólásaira visszaemlékezve, (legalábbis az én emlékeim szerint) a legtöbb dolgon az átlagosnál sokkal többet szokott pörögni. Pedig néha sokkal egyszerűbb kipróbálni valamit és saját döntést hozni, nem pedig mások bizonytalan információi alapján dönteni.
(#) Skori válasza gyulank hozzászólására (») Máj 29, 2022 / 1
 
Visszaolvastam a 2011-ben íródott hozzászólásokat. Közel egy éve szenvedsz ezzel, pedig a lehetőségekhez képest megfelelő válaszokat kaptál akkor is. Ha nem tudtál mit kezdeni azóta sem ezzel, akkor bizony nálad van a probléma. Ha viszont abból indulunk ki, hogy nem, de mégis újra és újra felhozod - akkor marad a troll gyanú. Sajnos egyik sem túl jó opció. Viszont volt lehetőséged próbálgatni a mikrofonokat, elgondolkoztál már rajta, hogy miért nem sikerült idáig eldöntened a kérdést?
(#) gyulank válasza Skori hozzászólására (») Máj 30, 2022 /
 
Az érzékenységnél miért az A jobb? B-nél nem volt megadva, az ábráról írtam ki, lehet fordítva, a legalsókat, ha a legfelső kiemelkedést nézem, akkor a B-nek van érzékenyebb pontja 6kHz felett, ilyen dolgok miatt kérdeztem, erre is rákérdeztem régebben is, és nem kaptam rá választ. Ott van még az a kérdés amivel kezdtem, hogy az elektret, vagy a sima kondenzátormikrofon van úgy összerakva, hogy várhatóan előbb tönkremegy a kapszulában valami? És még egy, hogy elvileg a nagyobb mikrofon jobb. Gyakorlatilag pedig mégsem jelent a méret semmit? Amúgy nem tudom mit olvasgattok, de én ezt csak most kérdeztem. Max. nektek tökmindegy, valami hasonló... De maradva ezeknél, és azoknál amiket egész nap ismételtek, szóval, ha megnéztétek az adatlapokat, akkor miért vannak folyamatosan olyan kérdések, amik szerintem nem lennének, ha megnéztétek volna? Te is legalább harmadszor írod ezt a jobban szólt dolgot, de miért is? Melyik adat alapján különbözik a két mikrofon olyan tekintetben, hogy máshol szól jobban az egyik? Ezen kívül, ha különbözne is, pedig nem, akkor is el lehetne ezt intézni egy annyival, hogy az egyik ilyen, ezért erre jó(itt szól jól), a másik meg olyan, ezért arra(ott szól jól). Ez egy válasz lenne, információval. Ugye most pl. karakterisztikáról van szó. De nem, csak én nem mondom meg, hogy mire kell, csak trollkodok, meg hülye vagyok. Nem tudom, miért nem lehet kijelenteni ebből, hogy B jobb, ha a zaja sokkal kisebb, a dinamika tartománya nagyobb, a többi pedig szerintem nem befolyásol sok mindent, de ha mégis, senki sem írta, hogy mennyit befolyásol a max, és a min hangerőszint a másikéhoz képest. Mivel ennyire kis zaja van, ezért kérdeztem a táppal kapcsolatban is. Mert a tápnak sem szabadna nagyobb zajt csinálni, mint a mikrofoné. Akkor le is írtam, linkeltem, hogy találtam valami számolást erről, hogy a zajt valahogy az érzékenységből és a dinamika tartományból számolták tán, és gondolom az 5dB az 1kHz-re vonatkozik. 40Hz-en vagy 7kHz-en más érték lenne. A TI oldalán találtam valami táp méretezőt, még azzal sem lehetett olyan kis zajút csinálni, int amit az én számolásom alapján kellett volna. Aztán mivel a külső hangkártyák is USB-sek, gondoltam csak elég jó, akkor gondoltam, hogy lehetne csinálni egy olyat, hogy XLR csatlakozó a gép hátán mellette kapcsolóval, egy doboz az alaplapi tűs bemeneten, és a dobozra csatlakozna az XLR kábele a szimmetrikus jellel, lenne rajta még egy SATA tápcsatlakozó 12V-al, hogy adjon tápot a mikrofonnak, és akkor még a differenciál erősítőnek is, amiről szintén kérdeztem melyik miért jobb, hogy ne zajongjon, és ne torzítson, és helyesen aszimmetrizáljon. A másik lehetőség, ami kivonná ennek minden esetleges hibáját, hogy a szimmetrikus jelet 2 aszimmetrikus csatornán kapja meg a gép, és szoftveresen vonja ki egymásból. Tudom, hogy össze lehetne kötni aszimmetrikusan is, és kész, de amiket én írtam, azok kihasználják a szimmetrikus kábel előnyeit.
(#) antiktelefon válasza gyulank hozzászólására (») Máj 30, 2022 /
 
Nem a kapszulák mennek tönkre ezeknél, hanem leejted és attól kitörik a csatlakozó, szétmegy maga a mikrofon, beleborítják a sört, hányást, usb leszakad a nyákól amikor lerúgják a pultról.
Utoljára mondom, a DAC középkategóriás ezekben, ha játékhoz, discord, facebook beszélgetéshez kell, jó bármelyik, podcasthoz mindkettőt erősen eqzni kell valószínűleg, hogy ne legyen fárasztó a hangja és csukja be a hallgató pár perc után.
.
.
Ok, sorban olvastam és válaszoltam, ez troll baromság, menj el a hangszeráruházba és fáraszd az eladókat ezzel.
Csupa irreleváns marhaságon csámcsogsz, azokon a DAC-okon át nem a GYÁRTÓ szerinti 6kHz-es kiemelés alapján, hanem a különböző módon rossz hangszín alapján fogod felismerni a mikrofonokat.
Már megint hülyeségeket beszélsz külső DAC-ról, aztán mégsem DAC, csak külső XLR doboz meg SMPS 12V-ról, amit 50A-rel rángathat a videókártya és a proci VRM akarsz mikrofont táplálni. Különben is USB-s hangkártya van ezekben, nem XLR a kimenet ez úgy baromság, ahogy van, vedd meg a boltit és örülj, mert nem fogsz jobbat csinálni, főleg nem olcsóbban.
Az adatlapoddal meg átvonulhatsz más fórumra, megnéztük sokszor és több időt szántunk rá, mint amennyit érdemelt volna a dolog.
Ez nem egy Hameg vagy EMG műszer adatlapja, ami alapján lehet hibát meg zajt meg mindent számolni, valami ami a gyártó véleményét tükrözi és a DAC-ból egy EQ nélkül fárasztó hang jön ki,nem audiofil értelemben, egy 2-3 ezres fejhallgatóban is egyértelműen hallható. De megveszed mindkettőt és majd írsz róla könyvet, hogy mit fedeztél fel.
Amikor nekem kellett mikrofon:
-EQztam a VHS-hez adottat, azóta is napi használatban van a kis csíptetős, tökéletes.
-Szó szerint utcán találtam egy random dinamikus mikrofont hibátlan állapotban lomtalanításon, fiókalkatrészekből összedobva kapott egy előfokot és teljesen jó amikor kell.
-Vettem lomistól egy Blue Snowballt, azóta is az asztalon van használatra készen a pchez.
Ami közös ezekben, hogy amikor kellett, kevesebb, mint 12 órán belül megoldottam a dolgot, te meg minden bizonnyal egy éve távíróval kommunikálsz, mert csak nézed a mikrofon "adatlapokat".
(#) subwoofer220 válasza reloop hozzászólására (») Máj 30, 2022 /
 
Nem én ültettem be az alkatrészeket. Így küldték.
(#) gyulank válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 30, 2022 /
 
Nem tudom milyen adatlapokat néztél, de amikről én beszéltem, azok nem USB-sek. Bár az AT2020-ból lehet, hogy van olyan verzió is, a másikból nincs, és az AT2020-ból is van XLR-es is, és mivel mindig ezt mondják, amit te, XLR-eset kerestem. Na de ez is olyan, az ADC, hogy mi alapján? Egy vélemény az ár alapján, vagy, hogy ilyenekben rosszabb szokott lenni. Pedig valamiben meg kell mutatkoznia a rosszaságnak. Jel/zaj viszony? Ilyen adatok szoktak lenni, mintavételezési frekvencia, hány bites, és hány dB a jel/zaj viszony. Innentől kezdve, mi az, amiben ezen kívül lehet rosszabb? Mondjuk most rákerestem a CD-re, egy találat 113dB SNR-t ír, ugye 16bit 44100Hz. Az FM rádiók emlékeim szerint hetven valamennyik voltak mikor autórádiókat néztem. Ezeknél már mindenben jobbak szoktak lenni. De ha nem, akkor miért nem jobb utánajárni, hogy mennyi, mint csak rámondani, hogy biztos rossz? És nem tudom mit beszélsz arról, hogy hülyeséget beszélek az USB-ről, mert én alapból azt hittem először, hogy külső tápjuk van a külső hangkártyáknak, de sokat megnéztem (neten), és mind USB-s volt. Lehet, hogy az a problémád, hogy azt gondolod, hogy a mikrofonok USB-sek, bár abban az esetben is ott van az amiket mondtál, hogy miért nem jó az USB, csak úgy mondod, mintha gyárilag nem arról táplálnák, csak én találtam volna ki ilyen óriási hülyeséget. Szóval a legdrágább XLR-es hangkártya is USB-s, vagy firewire vagy mi de a lényeg, hogy a gépről kapja a tápot, ahogy az USB-s mikrofonok is. De mivel azt írták nekem, hogy 9V-tól működik a mikrofon, 12V-ra gondoltam. Vagy esetleg, ha kell negatív táp is, akkor ha az 5V-ból lenne kialakítva, elég lenne a +-5V is. Engem érdekelnek amiket kérdezek. Az, hogy mást nem érdekelnek, az ezen nem változtat.
(#) subwoofer220 válasza subwoofer220 hozzászólására (») Máj 30, 2022 /
 
Ilyen rajzot is találtam róla.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2022
(#) reloop válasza subwoofer220 hozzászólására (») Máj 30, 2022 /
 
Az R7-tel jelölt ellenállást teljesen felesleges/káros alkatrésznek nézem, emeld ki (legalább az egyik lábát) egy próba erejéig.
Az 1-es poti valóban 100k értékű? Azzal jelentősen kéne tudni erősíteni az áramkörnek. Mi a jelforrásod? Ha túl nagy a kimeneti ellenállása az is okozhatja a jelveszteséget.
Következő: »»   3727 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem