Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Szia
Én még nem láttam párhuzamosan kötött diódákat. Nem volt zárlat az áramkörbe, egyébként egy tintás HP nyomtató tápja, tehát egyébként sincs túl nagy áramfelvétel
Olykor egyszerűen elfáradnak alkatrészek, vagy ESD okozott benne kárt még beszerelés előtt és bírta amíg bírta.
Több tápban láttam olyat, ahol TO220 tokban lévő dupla diódát párhuzamosították.
Különálló diódákból nem láttam párhuzamosítást
Pedig rengeteg ketyerében előfordul, TV, monitor stb.
Sziasztok!
Egy toshiba 19V -os notebook tápot javítottam, graetz híd, biztosíték, bemeneti puffer csere volt, azonban a hiba ugyanígy még egyszer előállt néhány napnyi működés után, a bemeneti puffer púpos is lett. Ismételt csere után a táp működik, de a bemeneti puffer melegszik üresjáratban is, fél óra működés után az a legmelegebb alkatrész. Ezt mi okozhatja?
A puffer feszültségtűrése rendben van?, illetve ugye alacsony ESR értekűt tettél bele?
Ha aktív PFC-s, akkor túl magasra emeli a feszt a PFC.
Első alkalommal átraktam egy másik tápból, másodjára új van benne, 400V 100uF, ESR 430mOhm...PFC nincs, csak egy FET -el hajtja a trafót.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2022
Próbálj feszt mérni a pufferen. Ha normális, akkor túl nagyok az áramlökések és az nyírja a kondit. De amúgy én nem foglalkoznék vele többet, annyit nem ér egy ilyen.
Szakadás a nyákon, ami miatt a fóliakondik és a graetz feszkétszerezőként működik.
Én ugyan nem vagyok a kapcsitápokban nagyon otthon, de a primer oldali pufferen csak 100Hz van,
oda is szükséges a Low ESR? Valamiért az van bennem, hogy az inkább csak nagyfrekvenciára szükséges, mondjuk pont a szekunder oldalra... Rosszul tudom? A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2022
Nem rossz tudás az, csak még kell kis kiegészítés.
A low ESR nem a frekvencia miatt kell (arra a kis saját induktivitású kondenzátor a megoldás, pl. a multi layer kondik), hanem a nagy áramimpulzusok miatt. Az egy dolog, hogy szaporábban jönnek és nem 100 Hz-cel, mert az a töltőáram, hanem ez a kisütés, ami szintén "eszi" a kondit. A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2022
Milyen jó, hogy ezt még nem hallottam láttam sehol.
Akkor ha jól értem azért ajánlott, mert a primer oldali kapcsolóeszköz is több 10kHz -el "gyilkolja" a primer kapacitást... Valahogy általában ezeken szoktak is spórolni akkor ezek szerint.
Nem találtam szakadást...
Ilyen vezérlővel van, bár nem az ábrán látható kapcsolás, van még két dióda a váltófeszültségről, ami egy tekercsen keresztül bemegy a transzformátorba. dap013 A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2022
Persze, hogy spórolnak, a legjobb tervezett elavulási trükk. A kisebb tudású kondi olcsóbb is, meg hamarabb kukaéretté teszi a tápot, mehet a csóri tulaj másikat venni...
Sziasztok Elkészítettem a linken látható kapcsolást https://www.carnets-tsf.fr/redirect:/remplacement-pile-67V.php/remp...V.html de nem műküdik. A kimeneten kb 6 volt van,ha terhelem melegszik a tranzisztor.A leirásbsn a fazékvasmagnak csak a menet száma van megadva,a huzaal átmérő nincs,én 0,20 tekertem , ez lehet a prbléma.Ha valaki tudna segíteni hogy holkeressem a hibát köszönöm
A huzalátmérő az áram függvénye. A tranzisztorból kiindulva, a szekunderre biztos elég. A primert én 03..04-essel tekertem volna. Nincs véletlenül valamelyik tekercs vége felcserélve?
Köaszönöm a gyors választ. azt már próbáltam hogy megcseréltem a tekercs kivezetéseit de nemváltozott semmi.Egyébként melyik lenne a tekercs kezdet és vége a rajzon.
Az eredeti leírásból és típus feltüntetéséből nem derül ki, hogy a fazékmag a légrés nélküliségen kívül milyen induktivitással rendelkezzen.
Mutatnál róla egy képet hogy néz ki nálad megépítve valójában ?
Szerintem ilyen hasznát a készítője,Bővebben: Link
Sok múlik a megfelelőségen, hogy most milyen akadt kézügyre.
Pl. légréses, de valamilyen fazékmag, vagy éppenséggel légréses. Egy fotó segíthetne valóban.
Itt vannak a képek
Szuper!
Hány volt a bemenő táp amivel táplálod ?
Csak ilyen ferritet találtam ithon,azt gondoltam ez is megfelel ,ennek a kapcsolásnak ahová szánom 67 v és20 ma kéne tudni.
És ez mondhat valamit nekünk ?
Idézet: „Az üzemi frekvencia elsősorban a transzformátor primer induktivitásának értékétől függ ; a kondenzátorok értéke csak nagyon keveset befolyásol. - Az üzemi frekvencia a prototípussal 6 kHz nagyságrendű egy 6 V-os tápegységnél (a tekercs értéke 5,15 mH, a DC komponens figyelembevétele nélkül..)”
Még ezt megmérem ,hogy mennyi a tekercs induktivitása.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |