Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3740 / 3998
(#) Karesz 50 válasza szs hozzászólására (») Júl 9, 2022 /

Egyszerre két dióda nyit ki egy Greatz-ben.
(#) Gafly válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 9, 2022 /

Igen. Ezért is szerettük régen a kétutas egyenirányítót, csak ott meg a transzformátor nagyobb...
(#) szs válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 9, 2022 /

Igen, én azért mondtam, hogy kicsivel több, mint 1V.
De ezen kár vitatkoznunk, mert az is az adatlapon látható igazánból, hogy az a 35A-es Graetz 4A-nál hány V-ot ejt. Addig csak megközelítőt lehet válaszolni.
Lehet, hogy 2-t, lehet, hogy csak 1,2-t. Lehet, hogy a kettő közt bárhol. Nem néztem az adatlapját.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2022
(#) Karesz 50 válasza szs hozzászólására (») Júl 9, 2022 /

Te nyertél. Kb. 4 W-ot disszipál a két dióda. Képes voltam leszimulálni
(#) szs válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 9, 2022 /

De én nem nyerni akartam Csak megbeszéltem veled, mit gondolok.
(#) Suba53 válasza zoka hozzászólására (») Júl 9, 2022 / 1

A nagy áramú diódákat is mindig hűteni kell, ha nagy áramok folynak rajta. Ha megnézel egy PC tápegységet, abban is nem csak a kapcsoló tranzisztorok vannak hűtőbordán, hanem a kimeneti egyenirányítók is.
4-5W egy ilyen nem túl nagy anyagtömböt rendesen fel tud hevíteni.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 9, 2022 /

10...20A-es áramimpulzusok esetén is csak 1V esne egy-egy diódán? Ráadásul 60mF esetén érzésre rövidebb idejű nagyobb impulzusok keletkeznének (de lehet, hogy rosszul saccolok). Visznt van itthon 50A-es graetz, lehet, hogy megmérem...

Amúgy véletlenül épp a megoldáson dolgozom: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2022
(#) Suba53 válasza Skori hozzászólására (») Júl 10, 2022 /

Kíváncsi leszek a végeredményre. Ha ez életképes lenne, talán már létezne ilyen FET DIÓDA egy tokba integrálva.
De ha ez még senkinek nem jutott eddig eszébe, akkor vár rád egy komoly állás valamelyik teljesítmény félvezetőket gyártó cégnél.
A szabadalmat ne felejtsd el levédeni világszinten.
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Júl 10, 2022 1 /

Találomra letöltöttem egy adatlapot igaz, ez műanyag tokos. 2 A-t adnak meg rá hűtés nélkül és 1.4-1.5 V körüli feszültség esik rajta 12 A csúcsáramnál. Én is ilyesmire saccoltam amikor azt írtam, hogy kb. 8W-ot disszipál, de lehet akár 4 W is
A régi cégemnél csináltunk valamit amihez folyamatos 20 A kellett. Két fémtokos "stabkocka" tudott ennyit párhuzamosan, olyan 0.2 K/W-os hűtőbordával.

Talán a "Texas: FET receptek" című könyvben van egy ilyen FET-es "Graetz" kapcsolás. De mintha a honlapodon is láttam volna valami hasonlót. Ennél mintha egy pillanatra kinyitna a FET Reverse Recoveri diódája, gondolom emiatt kellett hozzá valami vezérlő elektronika a kapcsolásodban. Szupi kis szerkezetet csinálsz már megint... gratula.
(#) zoka hozzászólása Júl 10, 2022 /

Köszönöm a hozzászólásokat! Anno ez a 80VA torroid trafó egy 10A-es műanyag házas híddal és 18,8mF pufferrel volt ellátva. Szinte fél napokat szólt róla 2db 1554 ic torzításig tekerve, és úgy is bírta. Nyilván az nem egy állandó terhelés, mint a LED szalag, úgyhogy nem lesz gond ezzel a 35A-essel (most ez van itthon) ez lesz hozzá. A 60mF is szerintem elfér, még ha lassan is tölti, de ha csak egy pillanatnyi csúcsot kell leadni, akkor meg ott lesz a tartalék. A terv szerint 3db Ilyen TPA3110es erősítő fog róla menni, ha nem gerjed össze. Kb. 10W ha jut egy csatornára nekem bőven elég lesz. 6 csatornás erősítő kell az 5.1 miatt, de készen nem igazán lehet kapni.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 10, 2022 / 1

Megmértem egy 50A-es graetz-et:
5A -> 1,7V -> 8,5W
15A ->1,8V -> 27W

A bringalámpás cikkben említettem a szinkronegyenirányítót, nagyjából mint ami a szimulációdban is van, tényleg egyszerű, csak pufferrel a kimenetén nem használható, mert visszafelé is tud folyni az áram.

Graetz esetén esetleg lehetne kombinálni: a szinkronegyenirányító után bekötni 1db aktív diódát. Igaz ehhez 5db FET kellene, viszont csak 1db vezérlő áramkör.
3 fázisra már kicsit cifrább lenne egy ilyen megoldás, mert ott már a szinkronegyenirányító vezérlése sem ennyire egyszerű.
(#) Skori válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 10, 2022 / 1

Létezik hasonló, ami komplett egyenirányító egység, be van építve az autó generátorába és ki van öntve valamilyen műgyantával. Nem könnyű a neten infót találni róla, horror ára van, és nem nagyon van lehetőség belemérni az áramkörbe.
Sajnos én is figyelmetlen voltam, és vettem néhány vezérlő IC-t (nem olcsón) ami egy FET-graetz-et vezérel, csakhogy nem aktív diódaként, hanem szinkron-egyenirányítóként. Igaz ezt 600V-ig tudja, és hálózati tápok primer oldali egyenirányítójához ajánlják, 12V-ról még csak el sem indul. Majd meghirdetem, hátha valakinek pont ilyen IC kell valamire.
Találtam más célIC-t is, ami alkalmas lehet a feladatra, de elég drága, és kicsit másképp működik: hiszterézises komparátor vezérli a FET-eket, így kis áram esetén ki-be kapcsolgathat. Erre van benne egy időzítés ami a minimális bekapcs időt beállítja - csakhogy ez csak fix frekvencia esetén jó, az autó generátor frekvenciája meg elég széles határok között változhat.
Szóval nem egyszerű, ezért készült (először szimulátorban, később a gyakorlatban) egy diszkrét alkatrészekből álló vezérlő áramkör. Ez olcsó, cserébe nagyon sok munka van vele. Meglátjuk a 3 fázisú verzió hogy fog működni.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2022
(#) Suba53 válasza Skori hozzászólására (») Júl 10, 2022 /

A mérésekről majd tegyél fel eredményeket, szkóp ábrákat, ha úgy alakul.

Szerintem a hosszú távú megbízhatóság lesz a kényes kérdés. 6db dióda szinte örök életű, ha jól van méretezve. A FET vezérlők meg eléggé összetett áramkörök, ahogy néztem.
(#) szs válasza Skori hozzászólására (») Júl 10, 2022 /

Valójában ez a célravezető mindig: mérni kell. És akkor mindjárt tudjuk, miért is melegedik annyira.
És mindezt akkor sem árt elvégezni, ha előzőleg elolvastuk az adatlapot.
Mert leírhattam én is az álláspontom, aminek az a lényege, hogy miért is melegszik, ha nem a lényeg lett a vita tárgya
Mérés nélkül csak arra támaszkodhat a kérdező, amit mi láttunk, de az nagyon kevés. Ha már arra támaszkodik, amit az adatlapon olvas, az már közelebb viszi a valósághoz.
Ha mérés, atatlapnézegetés nélkül csak "szaktekintélyekre" hallgat, akkor csak csalódás lesz.
(#) Skori válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 10, 2022 /

A graetzről tettem fel: Bővebben: Link
Egy kép itt is elfér: szimuláció vs. mérés.
A 3 fázisú meg még odébb van mire elkészül...
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Júl 12, 2022 /

Kaptam egy fejhallgatót, szól, de a bal oldala érezhetően szűri a mély hangokat, mint ha basszus eléggé feltűnően csak a jobb oldalon lenne. ☊ A fejhallgató gyári új, valami mellé adták. Mit kellene megnéznem egy ennyire egyszerű valami esetében?
(#) Skori válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 12, 2022 /

Gondolom emiatt adták neked, valószínűleg selejtes a bal oldali hangszórója.
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Júl 12, 2022 /

Nem selejtes, csak szűri a mélyhangot. Ki kell venni belőle a szűrőt. Meg fogja oldani.
(#) Udvari Zsombor válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 12, 2022 /

Sajnos nincsen benne szűrő, pedig szívesen kiszedtem volna. Online jelgenerátorral ráküldtem 80Hz háromszög jelet, a jobb oldali hangszóróval összehasonlítva csúnyán zizeg, szemmel látható problémát nem észlelek. Selejtes lenne?
(#) Karesz 50 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 12, 2022 /

Vagy le van szakadva a lengőcséve, vagy beleér valami hangszóró membránba. Szedd szét és nézd meg. Ártani már nem tudsz neki. Vagy sikerül megjavítani, vagy nem.

Szétszedtem, a hangszórót kifordítottam a helyéről, a jelgenerátoros tesztet már így csináltam. Bizony, csúnyán zizeg.

Akkor kuka, vagy íves javítás. Vagy tovább bontod kedvtelésből és vagy sikerül összerakni, vagy nem. Ez ilyen.

Ha találok ugyanilyen átmérőjű fejhallgató hangszórót, akkor szerintem csere lesz, mert kár lenne egy zsír új fejhallgatóért, amit fél napja csomagoltam ki.
(#) Udvari Zsombor válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 12, 2022 / 1

Találtam másik fejhallgató hangszórót, megkísérlem a javítást.

Sikerült kicserélnem, de az új (bontott) hangszóró nagyobbat szól, mint a másik eredeti, így sorba kötöttem egy trimmert, hogy valamennyire hozzá halkítsam a csere hangszórót a másik eredetihez. Tudom, nem valami szép megoldás, de engem nagyon zavar, ha nincs középen a balansz. (Egyenlőre még szokatlan ez az új fejhallgató.)

Cseréld ki a másik hangszórót is - ha már így belelendültél - és akkor egyformán fog szólni

Szívesen megtenném, könnyebb is lett volna, de sajnos csak egy cseredarabom van, így megpróbáltam hozzáhangolni a cserélt bal oldalt az eredeti jobb oldalhoz. Eléggé kényelmetlen a fejem oldalán betalálni egy trimmerbe egy lapos csavarhúzóval, miközben a fülemen kell maradnia a hangszórónak...
Végül cseréltem egy fix 100R (100Ω) ellenállásra a trimmert, mert elegem lett belőle, hát, rá lehet fogni, hogy pont belőtte, majd megszokom így... (Mostanra elegem lett a piszkálásából.)
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 12, 2022 / 1

Most elképzeltem a látványt, amint a szemem előtt egy ember bőszen böködi a fülét egy csavarhúzóval
(#) Udvari Zsombor válasza szs hozzászólására (») Júl 12, 2022 /

Vagy legalábbis megpróbál odafogni a fülére egy kettépattintott fejhallgatót, miközben próbálja kitapogatni a trimmert, amibe próbálna beletalálni a lapos csavarhúzóval. Eléggé kényelmetlen, hogy nem látod a saját fejed oldalán, amit csinálsz.
(#) nedudgi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 13, 2022 / 1

Pár évezredes találmány a tükör, ami szinte minden háztartásban megtalálható.
Következő: »»   3740 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem